Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Ticino Gezi Rehberi – Ticino Gezilecek Yerler

Ticino Gezi Rehberi – Ticino Gezilecek Yerler

Ticino Gezi Rehberi

Geçen sene yaptığımız Bernina Express tren yolculuğundan sonra gördük ki İsviçre çok başka bir ülke. Daha önce Avrupa’da gezdiğimiz hiçbir yere benzemiyor. Küçük bir ülke gibi gözükebilir ama gezilecek o kadar çok yeri var ki!

Göller, Alplerin kıyıları, tren yolculukları, kantonları, dağ köyleri..İsviçre’de görmek istediğimiz yerlerin listesi böyle uzayıp gidince en çok merak ettiğimizden başlayalım dedik ve soluğu geçen hafta Ticino Kantonu’nda aldık!

Buradan başlamamızın sebebi görmek istediğimiz dağ köyleri ve kanyonlarıydı. Beklentimizin çok çok ötesinde çıkan Ticino’yu hiç bekletmeden anlatmaya başlıyoruz.

Ticino nerede, Ticino’ya nasıl gidilir, Ticino’da gezilecek yerler, Ticino’da konaklama ve Ticino’da yeme-içme; hepsini detaylı şekilde anlatacağız.

Ticino gezi rehberi & gezilecek yerler
Ticino Gezi Rehberi

Ticino nerede?

Ticino, İsviçre’nin İtalyanca konuşulan kantonu ve İtalya sınırında. Hatta İtalya kılığına girmiş İsviçre diyebiliriz çünkü insanlar İtalyan gibi davranıyor ve mutfağı tamamen İtalyan mutfağı. Hatta İtalya’da gibi hissediyorsunuz ama aslında İsviçre’desiniz.

Ticino kantonu adını içerisinden geçen Tessin nehrinden alıyor ve başkenti Bellinzona. Aynı zamanda Locarno ve Lugano gibi İtalyan-vari şehirleri de var.

Ticino’ya ulaşım

Lugano’da ufak bir havalimanı var ama Ticino’ya ulaşmak için Milano’ya da uçabilirsiniz. Milano’dan Ticino sınırlarına ulaşmak araçla sadece 2 saat sürüyor.

Diğer bir alternatinf ise Zürih’e uçup oradan araç kiralamak olabilir. Zürih’ten de Ticino’ya ulaşmak araçla yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

Esasen Ticino’da toplu taşıma çok gelişmiş. Dağın tepesinde bile otobüs durakları var ve otobüslerin içinde 1 kişi ya var ya yok. Yine de o 1 kişi için otobüs durak durak geziyor. Yine de Ticino’ya gelirken şehirleri değil de, bizim gibi dağ tepe gezmeyi planlıyorsanız şiddetle araba kiralamanızı önereceğiz.

İsviçre’de araç kiralama

İsviçre’de araç kiralama ücretleri Avrupa ortalamasına göre bir tık pahalı olsa da, araç kiraladığınıza kesinlikle değiyor diyebiliriz. Bir de İsviçre’de otobanlarda araç kullanmak için vinyet gerekiyor. Aracı İsviçre’de kiraladıysanız zaten genelde Vignette(vinyet) camda yapışık oluyor. Bizim gibi Almanya’dan kiralarsanız vinyeti ayrıca sınırda satın almanız gerekiyor. İsviçre otoban vinyeti yıllık satılıyor ve ücreti yaklaşık 35 Euro. Bu kısım biraz üzdü (!).

Onun dışında biz benzin fiyatlarını uçuk bekliyorduk ama değildi. Almanya ile aynı diyebiliriz.

Ticino’ya kaç gün ayırmak gerekir?

İnanın zor bir soru! Ticino, Lugano ve Locarno gibi şehirlerden, Ascona ve Gandria gibi kasabalardan, Lavertezzo gibi kanyonlardan, dağ yollarından ve onlarca dağ köyünden oluşan hayal ötesi bir bölge. O yüzden kaç gününüz varsa ona göre ayarlamak ve favorilerinizi bu günlere sığdırmak en iyisi olacaktır diyebiliriz. Bir günü şehirlere, bir günü dağ köylerine, bir günü de kanyonlara ve vadilere ayırabilirsiniz örneğin.

Biz 2 gün ayırdık ve biraz gözümüz arkada kalsa da 2 gün boyunca gezdiğimiz yerlerden çok memnun kaldık. Yaz zamanı tekrar gelecek(Acun abi biz alamanyadan geleyoz) biz, 2 gün daha geçirecek!

Ticino’da Konaklama & Ticino’da Uygun Konaklama

Ticino kantonu oldukça büyük bir alanı kapsıyor. Konaklama için Lugarno veya Locarno‘yu tercih edebileceğiniz gibi; daha ufak kasabaları da tercih edebilirsiniz. Biz öyle yaptık ve Lavertezzo kanyonu yakınlarında ufacık bir köyde konakladık. Çok garip bir tecrübeydi çünkü, kaldığımız evin kapı kilidi yoktu! Gerçekten yoktu, çünkü bu bölgede insanlar aşırı zengin, ve hırsızlık onlara ütopik bir şeymiş gibi geliyor. Zaten köyde de sadece bir adet market, bir adet pizzacı ve evler vardı o kadar..Yalnız manzarası ve sabah kalktığımızda aldığımız dağ havası çok başkaydı.

Şehir konaklaması seçecekseniz Locarno’da konaklamanızı öneririz çünkü hem lokasyon olarak tam ortada hem de fiyatları diğer şehirlere göre daha uygun. Hatta nokta atışı yaparsak; önereceğimiz iki otel; Rezidense Dell’Angelo (linki burada) ve Bottega del Vina Guesthouse (linki burada). İkisi de hem merkeze yakın hem de fiyatları uygun.

Kaldığımız evin Airbnb linkini de şuraya bırakıyoruz. Eğer Airbnb’de konaklamak isterseniz şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 130 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor.Yer bulma konusunda bol şans! ☺

Ticino’da yeme – içme

İki kelime ile; çok pahalı! İsviçre maalesef bu konuda inanılmaz pahalı. Biz Münih’ten gelirken yanımızda sayısız sandviç malzemesi, corn flakes, süt, meyve ve abur cubur getirmiştik. Fakat onlar da son gün bitti ve dönüşte sıradan bir büfeden aldığımız iki tavuk dönere 21 Euro ödedik. Gerisini siz düşünün!

O yüzden Ticino’ya, hatta genel olarak İsviçre’ye geleceklere önerimiz yanınızda getirebildiğiniz kadar yeme-içme getirmeniz. Örneğin hazır çorbalar, hazır makarnalar, meyve, corn flakes, sandviç ekmeği, sandviç malzemesi, avakado, ya da dilimli hazır pizza, bayatlamayan poğaça ve kek sizi gün içinde tutacaktır. Tabii maddi olarak rahatız derseniz yeme-içme alternatifleri sınırsız. 🙂

Ticino gezi rehberi & gezilecek yerler
Ticino gezi rehberi & gezilecek yerler – Lavertezzo

Ticino Gezi Rehberi – Ticino Gezilecek Yerler

O zaman gelelim Ticino gezi rehberi ve Ticino gezilecek yerler listemize. Aslında baştan şunu söylememiz gerek; Ticino’nun esas güzelliği ve ruhu, bir köyden diğerine giderken geçtiğiniz dağ yolları, göller, sisli havanın üzerinde yükseldiği vadiler ve ruhunda saklı. O yüzden Ticino’da nereye giderseniz gidin, gözünüz ve ruhunuz doyacak.. 🙂

Lavertezzo

Lavertezzo kanyonu, Verzasca vadisinin ayaklarında, açık turkuaz sulardan ve canlı taşlardan oluşan muazzam ötesi bir kanyon!

Yaz zamanı burada yüzmek mümkün ve muhteşem bir his olmalı. Kanyonun hemen arkasında ufak bir yerleşim bulunuyor ve kanyonun üzerindeki köprüden bakıldığında gerçekten ütopik bir görüntü oluşturuyor.

Biz gittiğimizde gruplar halinde insanlar fotoğrafçılık dersi almaya gelmişlerdi, düşünün öyle bir güzellik. Eğer fotoğrafa ilgi duyuyorsanız burada çok rahat 2-3 saat geçirebilirsiniz.

Lugano

Lugano, Ticino’nun en büyük şehri, ve ‘düzen arsızı’ şehir olarak geçiyor çünkü dag eteklerindeki düzgün yerleşimleri, göl kenarındaki kafeleri, ve araç trafiğine kapalı eski şehir sokaklarıyla tam bir ‘ütopya’ kendisi.

Yaz zamanı Lugano gölünde yüzedebiliyorsunuz. Biz Lugano’da çok az zaman geçirdik çünkü aklımız dağ köylerindeydi.

Locarno

Maggiora gölünün kenarında kurulmuş olan Locarno da Lugano gibi oldukça düzenli bir şehir. Ticino gezisi sırasında konaklama için tercih edebilirsiniz.

Bize sorarsanız, gezilecek yeri çok yok; fakat ufak bir kahve molası verebilir, 12.yüzyıldan kalma Castello Vinconteo kalesini ve Madonna del Sasso kilisesini gezebilir, yaz zamanı geldiyseniz göl kenarındaki plajlardan en ünlüsü ‘Lido Locarno’ya gidebilirsiniz.

Gandria

Kasabalar arasından en çok sevdiğimiz Gandria oldu! Burası araç trafiğine tamamen kapalı bir balıkçı kasabası.

Monte Bre dağının eteklerinde, göl kenarında kurulmuş ve hala bu çağın dışında bir sakinlikte yaşıyor. Kıyıdaki rengarenk evleri fotoğrafla ilgilenenleri mutlaka sevindirecektir!

Gandria’dan sonra hemen yakınındaki bir başka minik kasaba ‘Carona’yı da gezebilirsiniz. Alın size çağın dışında bir kasaba daha! 🙂

Ticino Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler

Sonogno

Sonogno bizim bir fotoğrafına tutulup gittiğimiz minicik bir dağ köyü. İçinde 30-40 tane tek tip ev var o kadar. Fakat o kadar güzel ki! Aynı alttaki fotoğraf gibi. 🙂

Maggia Vadisi & Foroglio

En güzelini en sona bıraktık, çünkü bizim için Ticino’nun en masalsı yeri açık ara Maggia Vadisi oldu!

Burası sihirli vadi olarak geçiyor ve adeta bir masalın içindeymişçesine, taş köprülerden, dağ köprülerden geçip şelalelerle karşılaşıyorsunuz ve karşınıza çıkan tek insan genelde minicik bir büfenin sahibi, ya da sizin gibi etrafa büyülenmişçesine bakan bir turist oluyor.

Maggia Vadisi, minicik dağ köyleriyle dolu ve çoğunda yaz dönemi hariç yaşam yok. Vadinin en yüksekteki köyü Bosco Gurin bu köylerin arasında en güzeliymiş gibi dursa da, bizim aklımızı alan vadinin en sonundaki Foroglio şelalesinin yanına kurulu Foroglio köyü oldu. Elektrik bağlantısı olmadığı için kendi elektriğini güneş enerjisiyle üreten bu minicik köyde tek bir insan yoktu ve o terkedilmiş haliyle, şu ana kadar gördüğümüz en güzel köydü.

Ticino’da gidebileceğiniz Ascona, Bellinzona ve Centovalli kasabalarına ise bizim zamanımız olmadı. Siz zamanınız olursa listeye ekleyebilirsiniz

Ne demiştik, Ticino yine gelecek biz!

İsviçre’de Bernina Express‘ini düşünenler için muhteşem bir tren gezisi için

Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz 🙂

Sevgiyle!

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close