Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Köln Gezi Rehberi, Köln Gezilecek Yerler & Köln Konaklama

Köln Gezi Rehberi, Köln Gezilecek Yerler & Köln Konaklama

Köln Gezi Rehberi, Köln Gezilecek Yerler & Köln Konaklama Rehberi

Köln Gezi Rehberi: Köln, Kolonya Rapsodisi

Biliyorsunuz, rapsodiler yerelin özelliklerinden doğan bir müzik türü… İki kez gittiğimiz Köln için bir rapsodi yapılsaydı adı kesinlikle Kolonya Rapsodisi olurdu diye düşünmeden edemedik. Hadi o zaman Köln gezi rehberi , gezilecek yerler ve konaklama.

Tarihi, Milattan Önce 38’e, Romalılar’a kadar dayanan şehre, İmparator Nero’nun annesi Colonia’nın adının verildiği söylense de Köln, adını kolonyanın anavatanı olmasından alıyor.

Biz de bugün, Almanya’nın birçok kenti gibi 2. Dünya Savaşı’nda büyük yıkım yaşamış ve yeniden toparlanarak medya, iletişim, ulaşım, kültür, sanat  ve ticaretin başkenti haline gelmiş Almanya’nın dördüncü büyük kenti Köln’de Gezilecek yerler, Köln’de Konaklama, Köln’de Alışveriş, Köln’de Ulaşım gibi bölümlerden oluşan bir “Kolonya Rapsodisi” dinletmek istedik.

Köln’de ulaşım

Köln ve Bonn ortak havaalanını kullanıyorlar. Köln havaalanından şehir merkezine  tren ve otobüsler var. Bunun için havaalanının hemen yakınında bulunan tren istasyonundan S-13 veya S-19 hatlarını kullanarak 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Yine havaalanının dışındaki duraktan 161 nolu otobüse binerek ulaşmak mümkün.  Başka bir şehirden trenle gelecekseniz, ünlü Dom Katedrali’nin yanındaki merkez istasyonunda inin; işte şehir merkezindesiniz…

Köln şehir merkezinde ulaşım

Berlin kadar büyük değilse de, Köln hatırı sayılır bir şehir. Ancak şehir içi ulaşım gerçekten çok kolay ve rahat. Otobüs, metro ve tramvay hatlarını çok akılcı tasarlamışlar ve bu toplu taşıma araçlarından hangisini kullanırsanız kullanın, hepsi birbiriyle bağlantılı çalışıyor.  Şehir içi ulaşımda kolay kolay sıkıntı yaşamazsınız. Otomatlardan ya da gişelerden tek kullanımlık veya 3-7 gün kullanımlık bilet alabilirsiniz. Köln Kart bazı müzelerde de geçerli. Müzelere meraklıysanız Müze Kart da alabilirsiniz. Bu kart birçok müzede geçerli olduğu gibi, bir günlük ulaşımınızı da sağlıyor.  

Köln’e ne zaman gidilir?

Köln, kış ayları çok soğuk bir kent, yaz aylarında ise bizim “eh işte” diyeceğimiz bir kıvama geliyor ve Köln’ün en hareketli ve canlı ayları, çünkü yaz aylarında birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Noel pazarlarını görmek, Köln Karnavalı gibi eğlenceleri yaşamak istiyorsanız soğuk havanın sizi ısırmasına hazırlanın. Ama Köln’ün muhteşem Noel pazarları ve çılgın karnavalı da üşümeye değer!

Bu arada, Köln’deki önemli etkinliklerinin tarihlerini de not etmeniz için hatırlatalım.

Köln Karnavalı: Kasım 11’de başlayıp şubat sonuna dek süren  çeşit çeşit kostümler, süslenmiş arabalar, sokak partileri, konserler, geçit törenleriyle en renkli karnavallardan biri. Kasım 11’de başlamasına rağmen, tarih olarak eğlencenin doruğa ulaştığı, bitişe yakın şubat sonları diyebiliriz.

SummerJam: Temmuz

Köln Maratonu: Eylül

Kunstsalon Müzik Festivali: Kasım

Müze geceleri: 8 Kasım

Köln Noel Pazarları ve Köln Christmas Marketleri

Almanya’nın en güzel Noel marketleri, belki de en güzelleri Köln’de kuruluyor ve şehir bu dönemde, ışıl ışıl…Bu yüzden, Köln’ün Noel marketleri yazımızda ayrı bir başlığı hak ediyor. Almanya’ya Noel market için gelecek olanlara aklımızdakileri kısaca özetlemek gerekirse:

Her şehirde bir sürü Noel market oluyor ve aynı şehirdeki marketlerin açılış tarihleri bile birbirinden farklı olabiliyor. Gelmeden önce resmi internet sitelerinden açılış tarihlerine mutlaka göz atın. Çoğu, Aralık 24 gibi kapanıyor. Noel marketler için gelecekseniz bu tarihten sonrasını tavsiye etmiyoruz.

Belli bir saatten sonra bu marketler çok kalabalık oluyor. Gündüz gözüyle gezip alışverişinizi yaptıktan sonra, akşam da Noel marketlerin vazgeçilmezi sıcak şaraplarınızla gönlünüzce takılabilirsiniz.

Ve Köln’e Noel zamanı geliyorsanız Frankfurt, Bonn, Monschau, Heilbronn ve Siegburg’u listenize alın deriz. Aralarında bizim favorimiz Monschau. Monschau rehberimiz burada.

Köln’de en sevdiğimiz Noel marketleri de sıralayalım:

Cologne Katedral Market

Dom Katedrali’nin hemen dibinde kurulan, hatta katedralin arkasına doğru genişleyen en büyük Noel marketlerden biri ve bizim de favorilerimizden. Resmi açılışı Kasım 21’inde olmasına rağmen 17’sinde pre-opening yapmıştı bile… Sıcak şaraplar 4-5 Euro civarıydı, hatta 5.5’a bile gördük. Ve üç yıl öncesine göre fiyatlar yüzde 20 civarı artmıştı. Neyse ki bizim enflasyonumuzla yarışmıyorlar.

Market of Angels-Neumarkt’ta,

Heinzels Winter Fairytale, Heumarkt ve Alter Markt meydanlarında,

Villa of St. Nickolos, Köln’e giriş kapılarından Hahnentor’un bulunduğu meydanda kuruluyor. Hepsi birbirinden güzel, bol kalori garantili…

Köln’de Nerede Kalınır? Köln’nün En Güzel Otelleri ve Köln Konaklama Rehberi

Köln’ü hem gezilip görülmesi gereken yerler, hem de konaklama açısından 6 ana bölgeye ayırmıştık. Her bölgesiyle konaklama seçenekleri çok fazla olan Köln’e, Noel ve karnaval zamanı gelecekseniz önceden rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz. Tam bir sona kalan dona kalir durumu oluyor!

Eski kenti oluşturan Altstadt-Nord ve Altstadt-Süd’de, birçok Avrupa kentinin tarihi bölgelerinde olduğu gibi görülmesi gereken yerlerin yoğunluğu, şehir merkezi sayılmaları ve ulaşım kolaylığı açısından konaklama ücretleri biraz daha yüksek. Yine Ren nehrine bakan, manzaralı konaklama mekanları da pahalı.

Yeni kenti oluşturan Neustadt-Nord ve Neustadt-Südde ise fiyatların uygun olduğunu söyleyebiliriz. 

Nehrin doğusunda bulunan Deutz; Türk mahallesi olarak tanımlanan kafe, barlar, Türk restoranlarıyla ünlü hipster bölgesi Ehrenfeld her bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunan bölgeler…

Köln’de hangi bölgede kalırsanız kalın, şehir içi ulaşımın kolaylığı sizin için bir avantaj olacaktır. Bu yüzden konaklamada daha uygun seçenekler sunan bölgeleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 

Bu bölgelerde bizim spesifik konaklama önerilerimizi sıralayarak, Köln Gezi ve Konaklama Rehberimizi sonlandıralım. Şimdiden iyi gezmeler!

Köln’de Konaklama ve Ucuz Oteller

Köln’de nerede kalınır? Köln konaklama – Apartments Cologne – Altstadt-Nord – kaynak: booking.com

Apartments Cologne – Altstadt-Nord

Kendi kaldığımız yerden başlayalım. Eski kentin merkezinde, Dom Katedrali manzaralı kompleks bir daire. Popüler turistik yerler, Ludwig Müzesi, Roma-Germen Müzesi ve Hohenzollern Köprüsü yürüme mesafesinde, Köln Bonn Havaalanı ise 15 km mesafede.

Apartman tertemizdi ve çocukla cok rahat ettik. Kesinlikle öneririz. Hatta bir daha gitsek yine burada kalırız öyle diyelim.

Linki burada: Apartments Cologne – Altstadt-Nord

Köln gezi rehberi ve Köln konaklama rehberi – Motel One Köln-Waidmarkt – Altstadt-Süd – kaynak: booking.com

Motel One Köln-Waidmarkt – Altstadt-Süd

İş için yeni bir şehre gidiyorsak her zaman Motel One’da kalırız. Ve bizi hiç şaşırtmaz. Köln’e seneler önce fuar için gittiğimde de burada kalmıştım ve yine çok iyiydi. Konumu çok iyi, aynı zamanda odaları çok rahat. Tam bir fiyat/performans oteli. Genelde dolu oluyor, yer varsa hic düşünmeyin.

Linki burada: Motel One Köln-Waidmark. Eğer bu Motel One’da yer yoksa Motel One Neumarktı da deneyebilirsiniz.

ibis Köln Centrum – Altstad-Süd

Popüler ve tarihi mekanlara, ulaşım noktalarına yürüme mesafesinde. Fiyatı bizce oldukça uygun..Standart ve uygun fiyatli bir konaklama ariyorsaniz gayet ideal. Çocukla da rahat olur, kahvaltıları da güzel oluyor. Linki burada.

Eğer ibis’te yer bulamazsanız yine merkezde ve bize aşırı önerilen La Belle 10 oteli tavsiye ederiz.

Köln’nün en güzel otelleri – Ruby Ella Hotel Cologne –Neustadt-Nord – kaynak: booking.com

Ruby Ella Hotel Cologne –Neustadt-Nord

Tesisin yakınındaki popüler turistik noktalar arasında Ludwig Müzesi, Romano-Germen Müzesi ve Köln Filarmoni bulunuyor. En yakın havalimanı olan Köln Bonn Havalimanı 16 km mesafede. Linki burada: Ruby Ella Hotel Cologne –Neustadt-Nord

Hotel Imperial – Ehrenfeld

Ağaçlıklı sessiz bir bölgede yer almasına rağmen mağazalara, toplu taşıma araçlarına yürüme mesafesinde olması bir avantaj… Linki burada: Hotel Imperial

Köln Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Köln’de Gezilecek Yerler & Köln’de Görülmesi Gereken Yerler

Köln’de Gezilecek Yerler

Köln’ü gezilip görülecek yerler açısından 6 ana bölgeye ayırmak mümkün. 

Eski kenti oluşturan Altstadt-Nord ve Altstadt-Süd; yeni kenti oluşturan Neustadt-Nord ve Neustadt-Süd, Türk mahallesi olarak tanımlanabilecek kentin hipster bölgesi Ehrenfeld ve nehrin karşı kıyısında bulunan iş merkezleri ve fuar alanlarıyla ünlü Deutz

Birçok Avrupa kentinde olduğu gibi görülmesi gereken yerlerin çoğu Köln’de de eski kent bölgesinde bulunmasına rağmen, diğer bölgeler de Koln’e ayrı bir renk katıyor. 🙂 Gezilecek yerlerin çok olduğuna bakmayın, çoğu birbirine çok yakın, yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Günde 20bin adım garanti, onu söyleyelim.

Köln Katedrali/Dom

1248’de inşa edilmeye başlanan ve yapımı 632 yıl süren gotik mimarinin bir şaheseri olan bu yapı, Köln’ün simgesi. Avrupa’nın en görkemli katedrallerinden biri olan yapı, dünyanın da üçüncü büyük katedrali… UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor ve iki kulesinin uzunluğu tam 157 metre.

2. Dünya Savaşı’nda,  genelde Almanya’da, özelde ise Köln’de hasar görmeyen ender yapılardan olan Dom Katedrali’nin dış cephesi, savaş döneminde atılan bombalar ve yangınların isiyle kaplı oluşuyla da adından söz ettiriyor. Bu isler, savaşı ve dramı unutturmamak için özellikle temizlenmemiş.

Katedralin dışı kadar iç mekanı da oldukça görkemli. Yüksek kemerler, Katolik mezhebinin önemli isimlerinin resmedildiği ve dini eserlerden esinlenilen muhteşem vitraylar, muazzam detaylarla dünyanın en büyük katedralleri arasında yer almayı hak ediyor.

Katedrale giriş ücretsiz; kulelere ise rehberli turla ve ücretli çıkılıyor. Biz içine girmedik, dışarıdan izlemesi daha görkemli geldi.

Hohenzollern Köprüsü – Kaynak Google.com
Hohenzollern Köprüsü

Şehrin simgelerinden biri olan ve iki yakayı birbirine bağlayan bu köprü, Köln manzarasını seyretmek isteyen turistlerin uğrak mekanı… Yayaların yanı sıra bir tren hattının da geçtiği köprü, üzerine asılmış binlerce aşk kilidiyle de ünlü. Bu yüzden, aynı zamanda aşk köprüsü de deniliyor.

St. Martin Katedrali

1150-1250 arasında yüz yıllık bir sürede inşa edilen katedral, 2, Dünya Savaşı sırasında büyük hasar görmüş ve sağlam bir restorasyondan geçmiş. Romanesk mimarinin en güzel eserlerinden biri olan katedral, akustiği ile de ünlü. Eski kentte Dom’dan sonra mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlardan biri…Hemen yanindaki St. Anrew Dominik Kilisesi da bakmayi not alabilirsiniz.

Farina Kolonya Müzesi – Kaynak Google.com
Farina Kolonya Müzesi

Kolonya ve parfümün gizemli dünyasını kesfetmek isteyenlerin ilgisini çeken bir müze… Farina ailesi Köln’deki ilk kolonya üreticilerinden. Daha sonra büyüyerek parfüm işine de girmişler. Bu küçük müze, aynı zamanda bir kolonya ve parfüm mağazası…Hemen merkezde oldugu icin ayrica planlamaniza gerek yok.

Ludwig Müzesi

Müzelerle arası iyi olmayanların bile mutlaka görmesi gereken bu çağdaş sanat müzesinde, Rembrandt, Renoir ve Picasso’nun eseleri sergileniyor. Pazartesi günleri kapalı…Girisi 11 EUR. Cocuklar ucretsiz. Detaylarina suradan bakabilirsiniz. Eger zamaniniz kalirsa onerecegimiz bir diger muze de Köln Sanat Müzesi. Endüstriyel tasarımdan iç mekan tasarımlarına kadar çeşitli dallarda sanatsal çalışmaların ürünleri sergileniyor.

Fischmarkt Meydanı

Eski kentin bu meydanı bizim Köln’de en sevdiğimiz yerlerden biri oldu. Eskilerde bu meydanda balık pazarı kurulurmuş; şimdi rengarenk balık evleriyle çevrelenmiş bu sevimli meydan aynı zamanda fotoğrafçıların da çok ilgisini çekiyor. Özellikle sabah sessizliğinde burada yürüyüş yapmayı çok sevdik. Köln’ün o ikonik rengarenk fotoğrafları buradan çıkıyor. 🙂

Friesenplatz

Şehir merkezinin kanal tarafı değil de, iç tarafına yürüyoruz bu sefer. Barlar, kafe-restoranlar, mağazalarıyla tam bir kent meydanı ve bir buluşma noktası. Burada Bastian‘da bir kahve molası vermenizi öneririz.

Belçika Mahallesi (Belgisches Viertel)

Yeni kentin merkezinde mağaza ve butiklere, kafe, bar, sanat galerilerine, sokak sanatına rengarenk binaların eşlik ettiği bu mahalle de Köln’ün görülmesi gereken yerlerinden biri…Alman sehirlerinde yeni bolgelere baska ulkelerin isimleri verilmesi cok populer bir sey. Neden biz de bilmiyoruz ama bu mahalleler genelde çok da güzel oluyor.

Buraya kadar gelmişken Stadtgarten‘a da gitmenizi öneririz. İcerisinde harika bir Alman restoranı olan mis gibi bir park. Restoranda yediğimiz her şey çok çok lezzetliydi!

Altenberg Katedrali

1259’da yapılmış, erken gotik mimarinin en güzel eserlerinden biri olan yapı, aynı zamanda Dom Katedrali’nin kuzeni olarak da tanımlanıyor. Dışı kadar iç mekanıyla da görkemli tarihi yapılardan biri…Merkez’den uzak, ek zamaniniz olursa ya da arabaniz varsa plana alabilirsiniz.

Augustusburg ve Falkenluhhst Sarayları

Köln’e 15 kilometre uzaklıktaki Brühl kasabasında bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu saraylar, ünlü Schosspark bahçeleriyle birbirine bağlanıyor ve rokoko tarzı inşa edilmiş. Augustusburg sarayının salonunda bulunan merdivenler başlı başına  bir sanat eseri olarak kabul ediliyor ve saray görkemli dekorasyonuyla da ilgi çekiyor. Zamanı olanlar için.

Köln mutfağı & Köln’de ne yenir?

Sosis ve patates Köln mutfağının vazgeçilmezleri. Özellikle patates birçok yemeğin yanında kullanılıyor. 

Rheinischer Soorbrode meşhur et yemekleri. Elbette Alman pastalarından söz etmeden olmaz . Schwarzwalder, Rote Grütze ve Black Forest Cake Köln’de yapılan en güzel tatlılar.

Köln deyip bira demeden de olmaz. Kölsch, Köln’de üretilen hafif içimli, düşük alkollü ve Alman mutfağıyla uyumlu en güzel biralardan. Nerede içerseniz için küçük küçük bardaklarda servis ediliyor, biter bitmez de yenisi geliyor. Birası bu kadar güzel ve ünlü olunca işin turizm yanını hiç atlamamışlar; bira turları düzenleniyor. En iyi bira evleri ise Fruh ve Peter Kölsch.

Köln’ün meşhur birahanaleri! – Kaynak Google

Türklerin de çok yoğun yaşadığı, kozmopolit bir kentte, farklı kültürlerin mutfağı da önemli bir yer tutuyor.  Özellikle Türk restoranlar çok fazla, neredeyse adım başı diyebiliriz. Alışkın olduğunuz tatlardan taviz veremiyorsanız, Köln’de hiç sıkıntı yaşamazsınız. Kebapland ve Simitzade en ünlülerinden…

Das Café Kogi, bizden en sevdiğimiz kahveci ünvanını aldı. Kahveleri ve tatlilari çok çok iyi!

Hommage, bize çok önerilen bir kahvaltıcı olmasına rağmen beğenmedik. Menüsü çok sıradan, servis aşırı yavaş, bebekli müşteri ise istemiyor. Bizim önerimiz, burası yerine merkezdeki favori fırınımız Bastian…

485 Grad – Kaynak Google

İyi bir pizza yemek isterseniz 485 Grad‘i tavsiye ederiz. Pizza kombinasyonlari aşırıı iyi! Bir de direkt taş fırın pizzasi yapıyorlar. Pizza yerine Alman menüsü olsun, çesit çesit bira olsun derseniz de önerimiz Johann Schäfer olacak.

Die Fette Kuh Köln’in en başarılı burgercisi olarak geçiyor ama biz gitmedik. Asya yemeklerini seviyorsanız da, Köln’e ilk gidişimizde ayılıp bayıldığımız Bai Lu Noodles‘i öneririz.

Sıcak aylarda gidiyorsaniz gelato yemeden dönmek olmaz; Il Gelato di Ferigo‘yu bir yerlere not edebilirsiniz. 🙂

Köln’de alışveriş

Köln’de dünya markalarından Almanya’da üretilen markalara kadar hemen her şeyi bulabilmek mümkün. 

Eski kentin en popüler caddesi Hohe Strasse, her bütçeye uygun alışverişin adresi… Bu caddede bolca hediyelik eşya satan dükkan ve mağaza bulunuyor. 

Schildergrasse ise bir diğer ünlü alışveriş caddesi. Bu caddedeki  mağazalar gerçekten çok rağbet görüyor. Hafta içi mağazalar 10.00-20.00 saatleri arasında açık; pazar günleri kapalı olduğu aklınızda bulunsun. Ehrenfeld bölgesine uğramak isterseniz, bol miktarda 2. el mağaza ve dükkanlarını görebilirsiniz. 

Köln deyince elbette akla ilk gelen, özgün kolonyaları. Köln’ün hemen her dükkan ve mağazasında bulabileceğiniz yüzlerce çeşit kolonya, özgün tasarım şişeleriyle alabileceğiniz ilk ürün… Parfüm meraklıysanız veya hediye almak istiyorsanız Farina parfümlerini tercih edebilirsiniz. Farina ailesi işe kolonya ile başlamış, şimdi Farina House Kolonya Müzesi bile var.

Köln, aynı zamanda birası kadar meşhur Mexikölner likörünün de ev sahibi… Domotes suyu, biber, bol baharatla tatlandırılmış bu özgün likörü, üretici firmanın MexiKölner UG mağazasından alabilirsiniz.

Schamong Kaffee – Kaynak Google

Kahve tutkunlarına önerimiz ise Schamong Kaffee’ye uğramaları. Schamong köklü bir işletme ve kahveleri artık marka olmuş. Özellikle Kölner Melanj kahvesi çok tutuluyor.

Köln’den Frankfurt’a uğramak isteyenler için eski yerlisi olarak Frankfurt Gezi Rehberi ve Frankfurt Gezilecek Yerler yazımız sizlerle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close