Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Tromso Gezi Rehberi & Tromso Gezilecek Yerler

Tromso Gezi Rehberi & Tromso Gezilecek Yerler

Tromso Gezi Rehberi, Tromso Gezilecek Yerler, Tromso’de Nerede Kalınır? ve Tromso Konaklama Rehberi

Bir önceki yıl Roveniemi’de Kuzey ışıkları şovunu yakalayınca, bu yıl da gaza geldik ve kendimizi Tromso’da bulduk! Sebebi çok basit, Avrupa’da bu ışıkları görme ihtimali en yüksek olan şehirlere bakınca Tromso en tepede çıkıyordu, madem öyle neden olmasın dedik ve aldık biletleri. Bakalım Tromso’da neler olmuş. Gelsin Tromso Gezi Rehberi! 

Biraz Tromso’dan bahsedersek; 

Tromsø; Kuzey Norveç’te, Kuzey Kutup Dairesi’nin 350 km kuzeyinde yer alan bir balıkçı kasabası. “Kuzeyin Paris’i” de diyorlarmış ama o kadar çok şehre kuzeyin parisi diyorlar ki bizi pek etkilemedi bu. Tromsø yazılıyor, Tromso okunuyor. Neredeyse herkes kıs zamanı ışıkları kovalamaya ve manzaraları görmeye gittiği icin tam bir Kış rotası diyebiliriz. Bir de tabii kişin kurulan Sami çadırları var. O konuya ayrıca geleceğiz.

Tromso ‘ya ne zaman gidilir?

Kuzey ışıklarını görmek icin en ideal aylar Eylül ve Nisan arası. Şöyle bir şey var, evet Eylül’de ışıklar çıkabiliyor ama henüz etraf o kadar karlı olmadığı icin, o aradığınız Kuzey kutbu kasabası manzaralarını bulamayabiliyorsunuz. Biz karlı kasabaları çok severiz, her yerin bembeyaz olmasını da çok severiz, o yüzden soğuğu kabullendik ve şubat ayında gittik. Sezon sona yaklaştığı icin konaklama fiyatları da ‘normal’ seviyeye inmişti.

Eğer Noel marketlere de denk geleyim derseniz Kasim-Aralik aylarında gidebilirsiniz. Bu aylarda havanın oldukça erken kararacağının ve yüksek sezon olacağı icin otel fiyatlarının oldukça artmış olacağını da hesaba katmak lazım. 

Bu aylarda giderken COK kalın kıyafetler götürmeniz lazım. Ve kat kat giyinecek şekilde olması lazım ki, bir iç mekana girdiğinizde fenalık geçirmeyin. İyi bir içlik, iyi bir yun çorap, iyi bir termal tayt, outdoor mont ve eldiven şart. Bir de insanların ayakkabılarının altına krampon gibi çivili bir şey taktiğini göreceksiniz, bu çiviler hemen hemen her dükkânda satılıyor ve kaygan karlı zeminde ASIRI ise yariyor.biz bunu maalesef gezinin son günü öğrendik. Eğer yerler kaygansa girip hemen bir tane edinebilirsiniz.

Tromso ’ya Nasıl Gidilir?

Tromsø ‘ya ulaşmak için en yaygın yol uçakla gitmek. Tromsø Havalimanı’na Oslo’dan direkt uçuşlar yaklaşık 2 saat sürüyor. Havalimanından şehir merkezine otobüsle 10 dakikada ulaştık. Hatta o kadar hızlı oldu ki otobüste bilet bile almaya fırsatımız olmadı.

Biz Tromso ‘ya Berlin’den direkt uçuşla gittik ama siz Türkiye’den Oslo veya Stockholm aktarmalı uçabilirsiniz. Hangisi sizin icin daha ucuza gelirse. Direkt Skyscanner benzeri bir siteden bakmak en mantıklısı. Son yıllarda THY’nin Tromso ‘ya direkt uçuşları da başlamış ama oldukça pahalı. Sanıyoruz ki SAS Airlines gibi havayollarıyla aktarmalı gitmek çok daha uyguna gelecektir. 

Tromso ’da Ulaşım 

Tromso ‘da şehir içinde her yere yürüyebilir veya otobüslere binebilirsiniz, fakat özellikle fiyortları gezme gibi bir planınız varsa (ki olsun), araç kiralamanızı şiddetle tavsiye ederiz. 

Biz yoğun sezonda gittiğimiz icin hiç riske atmayıp Rentalcars üzerinden kiraladık gitmeden. 2 aile gittiğimiz icin büyük bir araç kiraladık ve günlük 100 EUR gibi bir fiyata geldi. Bir de havaalanında kiralama ücretleri nedense şehir merkezinden kiralamaya göre çok daha pahalıya geliyordu. Filtrelerken mutlaka şehir merkezine de bakin. 

Tromso Konaklama Rehberi & Tromso’da Ucuz Oteller ve Tromso’da Nerede Kalınır? 

Gelelim Tromso ‘da konaklama kısmına. Biz Tromso ‘da konaklama seçerken çok zorlandık çünkü şehir merkezinde konaklamak istemedik. Sebebi de kuzey ışıklarını kaldığımız noktadan izlemek istememiz ve şehir ışıklarının şehir ışıkları olmadığında çok daha güzel gözüküyor olmasıydı. Eğer çocuksuz olsak ve gece isik kovalayabilecek olsak muhtemelen şehir merkezinde kalirdik. 

Bir de Tromso ‘da konaklama tutarken esas challenge zamanında tutmak ve son dakikaya kalmamak. Özellikle yüksek sezonda elinizde çok az seçenek kalmış ve olan seçenekler de pahalanmış oluyor. O yüzden seyahat kesinleştiği anda konaklama rezervasyonunuzu yapmanızı öneririz.

Tromso’da Nerede Kalınır

Tromso’da nerede kalınır? Five Apartments – kaynak: booking.com

Five Apartments

Tromso ‘da şehir merkezinde kalmak isterseniz ilk önerimiz Five Apartments olacak. Araştırırken fiyat/performans olarak daha iyisine denk gelmedik. Her yer gecelik 200 EUR civarıyken burasının geceliği 125 Euro’ydu. Ayrıca kendi mutfağı da var, evde yemek hazırlayarak masrafları kısabilirsiniz. Tromso çok pahalı demiş miydik…demiştik.

Enter Viking Apartment Hotel & Enter Backpack Hotel

Five Apartments’da yer yoksa Enter Viking Apartment Hotel ve Enter Backpack Hotel’i önerebiliriz. Yine fiyat/performans olarak oldukça makul yerler. Enter Backpack Hotel hostes tarzı olduğu icin hem özel odaları hem de dormlari var. Mutfak kullanımı da olduğu icin özellikle uygun konaklama arıyorsanız buraya mutlaka bakin deriz.

Smarthotel Tromso

Smarthotel Tromso, yine özellikle uygun konaklama arıyorsanız ilk bakacağınız yerlerden. Odaları kompakt, temiz ve merkezi.

Vengsoy Northernnorway – kaynak: booking.com

Vengsoy Northernnorway

Eğer şehir merkezinden uzakta ve böyle bahçesinde jakuzisi olan, tamamen kafa dinlemek icin gideceğiniz, kuzey ışıklarını jakuziden izleme gibi bir fantezi yapabileceğiniz bir yer ararsanız Vengsoy Northernnorway’e mutlaka bakin! Bizim gitmek istediğimiz tarihte burada yer kalmamıştı, yoksa asla kaçırmazdık.

Tromso Lodge & Camping

Gelelim bizim kaldığımız yerlere; ilk gece uçağımız geç saatte indiği icin ve Tromso Merkez’den çok uzaklaşmak istemediğimiz icin merkeze arabayla 10 dakika uzaklıkta Tromso Lodge & Camping’te kaldık ve tam hayalimizdeki Nordik kırmızı bungalovlara yakın bir yer cikti diyebiliriz. Kuzey ışıkları çıkmadı, fakat çıksaydı buradan o kadar güzel izlenirdi ki! Manzaramız, viskimiz, ortam…hepsi çok iyiydi. Tek eksisi internette gözüktüğünden daha küçük bir bungalov olmasıydı, biz 4 kişi (artı 2 çocuk) nasıl sigdik hiç sormayın. Bu evler maksimum 3 kişilik bir aile icin uygun. Eğer bütçeniz uygunsa hiç düşünmeyin tutun deriz. Geceliğine 280 EUR ödemişiz. Son dakikaya kaldığımız icin böyle oldu, yoksa ilk baktığımızda geceliği 150 EUR civarıydı.

Sommaroy Arctic Hotel Tromso

Son iki gece ise fiyortlarda konaklama tecrübesi yasamak istediğimiz icin Tromso’nun en güzel fiyortlarından Sommaroy ’da denize sifir muhteşem bir evde kaldık. Su ana kadar kaldığımız en güzel yerlerden birisiydi diyebiliriz. Sommaroy Arctic Hotel Tromso olarak geçiyor, linki burada. Sommaroy’taki tek konaklama tesisi burası ve içeride bir suru farklı konaklama opsiyonu, saunası, sahili, kafesi ve restoranı var. Biz 2 gün boyunca buradan neredeyse hiç çıkmadık. Sabahları deniz kenarında manzaralara karşı yaptığımız yürüyüşler, yedigimiz yemekler, sauna sonrası deniz girenleri izlediğimiz sahil…her şey çok çok iyiydi! Tromso ‘da yaptığımız en güzel şey burada kalmaktı diyebiliriz. Eve gecelik 350 EUR ödedik, iki aile paylaştığımızı düşününce oldukça makul bir ücrete geliyor.

Gelelim Tromso gezilecek yerler kısmına.

Tromso Gezi Rehberi ve Tromso Gezilecek Yerler

Tromso Gezi Rehberi, Tromso Gezilecek Yerler, Tromso’da Nereye Gidilir?

Tromso’nun merkezinde gezilecek yerleri 3-4 saate sığdırmak mümkün. Biz merkeze 1 gün ayırmıştık ve hem gezilecek yerleri gezdik hem de bir suru mekan denedik. Zamanımız bol bol yetti.

Tromsø Katedrali (Tromsø Domkirke): Norveç’in en kuzeydeki Protestan katedrali olan Tromsø Katedrali, 1861 yılında inşa edilmişti. Ahşap yapısıyla dikkat çeken katedral, Tromsø’nun simgelerinden birisi. İçerisine girmenize hiç gerek yok, dışarıdan mimarisini çekseniz yeter.

Arktik Katedrali (Ishavskatedralen): Muhtemelen Tromso fotoğraflarında gördüğünüz üçgen, kocaman yapı bu! Hem gündüz hali hem de gece ışıklandırılmış hali ayrı güzel. Bu tarz binalar bize Nordiklerde olduğumuzu hatırlatıyor, o yüzden çok seviyoruz.

Polar Müzesi (Polarmuseet): Tromso ‘da gezdiğimiz tek müze burası oldu. Kuzey kutbuna yapılan keşif gezilerine ve Arktik bölgesinin tarihine adanmış bir müze. Norveç’in ünlü kutup kaşifi Roald Amundsen’in hikayeleri ve diğer keşifler hakkında bir suru şey var içeride. Yalnız bu müzeyi gezerken sasirdigimiz bir şey oldu. İçeride çok vahşi görüntülerde var ve bu müzeye okul gezisiyle gelen 3-4 yaşında çocuklar vardı. Biz 2 yaşındaki oğlumuz görmesin diye hızlı hızlı geçerken baktık ki arkamızdan okul gezisi geliyor. Demek ki Nordik kültüründe bu tarz görüntüler çok normal.

Fjellheisen Teleferiği: Tromsø ‘ya tepeden bakmak isterseniz Fjellheisen teleferiği ile Storsteinen Dağı’na çıkabilirsiniz. 421 metre yükseklikten şehrin, fjordların ve dağların panoramik manzarasını görebiliyorsunuz. Biz yanımızda 2 yas civarı 2 çocuk olduğu icin buna hiç yeltenmedik açıkçası.

Norveç Fiyortları ve Tromso Fiyortları

Tromso şehir merkezini gezerken, belki o aşık olma hissi gelmeyecek…iste merak etmeyin o his fiyortları gezerken gelecek.

Tromso ‘ya en yakın fiyort Kaldfjord. Merkezden 10-15 dakikada buradasınız fakat esas olay zaten buraya gelirken ki yol manzaralarınız. Tek kelimeyle muh-te-sem!

Burada manzaraya doyduktan sonra bir sonraki durak Ersfjordbotn olacak. Ayni şekilde manzara şov. Zaten manzara noktasını hemen göreceksiniz. Etraf biraz kaygan oluyor ama altı çivili şeylerden takmış olursanız çok rahat edersiniz.Buradan sonra arabayla fiyort yolunu takip ederseniz karşınıza Kattfjord çıkıyor. Biz burada 15 dakika kaldıktan sonra esas aşık olduğumuz Sommaroy’a geçtik. İste buradaki manzaralar, işsizlik, o sonsuzluk hissi müthişti! Eğer bu fiyort manzaralarını görmeseydik Tromso gezimiz eksik kalmış olurdu, o kadar söyleyelim..

Tromso şehir merkezinde gezilecek yerler genel olarak bunlar. Gelelim Tromso’da yapabileceğiniz aktivitelere.

Tromso‘da Yapılacak Aktiviteler

Kuzey Işıkları kovalamaca:

Tabii ki, pek tabii ki Tromso ‘ya gelmemizin bir sebebi olmalı, iste buydu! Bir önceki sene kuzey ışıklarından o kadar etkilenmiştik ki, bir kez daha görmek istedik. Görebildik mi? Maalesef hayır! Bizim Tromso’da olduğumuz tarihten bir hafta öncesinde her gece ışıklar vardı, bizden sonra da neredeyse bir hafta boyunca cikti ama maalesef ışıklar bu seferlik bize denk gelmedi. Umarız Tromso’da siz bizden daha şanslı olursunuz!

Peki, ışıkları görebilmek icin neler gerekiyor; Acık bir gökyüzü (kar yağmaması gerekiyor), belli bir indexin üzerinde polar aktivite ve tamamen şans! Yani gökyüzü acık olsa bile ışıkların gözükeceğinin garantisi olmuyor. En güzeli su telefon uygulamasını indirmek ve buradan ışıkların görülme ihtimalini takip edip, eğer gözükecek gibiyse nöbette beklemek. Biz bir sene önce Roveniemi’de tam olarak böyle yapmıştık ve 3 gece üst üste isik şov izlemiştik.

Sami turları:

Tromsø, Sami kültürünü deneyimlemek için en iyi şehirlerden birisi. Sami halkı, Kuzey İskandinavya’da yaşayan yerli bir topluluk ve çok zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Tromso’da yasayan Samiler, Sami çadırlarında yasamaya devam ediyor ve isterseniz bu çadırlara turlarla günübirlik misafir olabiliyorsunuz.

Biz Tromso Arctic Reindeer ile günübirlik bir tura katildik ve oldukça güzel geçti. Merkezden servisle yaklaşık 1 saatte Sami kampındaydık. Önce çadırda cay ve kahve ikramı, sonrasında Sami kültürüyle ilgili bir saatlik muhabbetten sonra Samilerin geleneksel yemeklerinden ikram edildi ve son olarak kampta ren geyiklerini besledik. Özellikle ren geyiklerini besleme kısmi çok güzeldi.

Bir de biz bu Sami kampı ziyaretinin çocuklara uygun olmayacağını düşündüğümüz icin çocukları babalara bırakıp gelmiştik, iyi ki de öyle yapmisiz. Hakikaten 2-3 yas çocuğuna uygun bir yer değil. Önceden uyarmış olalım.

İsterseniz Sami etkinliklerinde Ren geyiği kızağı turları da alabiliyorsunuz ama biz hayvanlı aktivitelere sıcak bakmıyoruz, Lapland’ta olduğu gibi burada da ren geyiği turu, husky turu tarzı aktiviteler yapmamayı tercih ettik.

Tromso’da Yeme İçme Önerileri, Tromso’da Ne Yenir

Tromso pahalı, Tromso’da yeme-içme daha pahalı, fakat inanın Türkiye’deki astronomik fiyatlardan sonra Tromso ile Bodrum neredeyse ayni yeme-içme fiyatlarına sahip. O yüzden o kadar da gözünüz korkmasın.

Tromso’da kahveci favorilerimiz Riso mat kaffebar, Kaffebonna Stortorget ve Smortorget oldu. Pust Café’yi de işaretlemiştik ama gitmeye zamanımız olmadı.

Bir öğle yemeğini Peppes Pizza’da yedik, oldukça iyiydi. Pizza yerine burger denemek isterseniz Burgr’a bakabilirsiniz.

Bir de akşamları Magic Ice Bar çok hareketli oluyormuş. Biz bizim çocuklarla denemedik bile 🙂

Burada yolunuz Stockholm’e düşerse Stockholm gezi rehberi yazımızı buraya bırakıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close