Colmar Gezi Rehberi, Colmar Gezilecek Yerler & Colmar’ın En Güzel Otelleri ve Colmar Konaklama Rehberi
Colmar Gezi Rehberi
Çayı-kahveyi kapan gelsin, çünkü bugün kartpostallardan fırlamış büyülü bir masal diyarını gezeceğiz. Daha doğrusu bir masalın içinde olacağız. Bu masal diyarını gezerken, Colmar’a nasıl ve ne zaman gidilir? Colmar’da konaklama, Colmar’da görülecek yerler, Colmar köyleri ve Colmar mutfağını da anlatmak için sabırsızlanıyoruz; Colmar Gezi Rehberi yazımız hemen başlasın…
O masalın adı: Colmar…
Binbir Gece Masallarının Batı Versiyonu: Colmar…
Fransa’nın kuzeydoğusunda Vosges dağlarının eteklerine kurulmuş, Ren’in bir kolu olan Lauch nehrinin küçük küçük kanallardan aktığı, çevresi üzüm bağlarıyla çevrelenmiş minik bir kent getirin gözlerinizin önüne… O kanalların etrafında küçük küçük köprülerle birbirine bağlanan duvarları ahşap çatkılı, rengarenk ve dizi dizi kurabiye evler olsun… Evlerin pencerelerinden sarkan çiçekler, böcekler, süslemeler; 16. yüzyıldan kalma tüccar evleri, Arnavut kaldırımlı sokaklar, bu sokakların açıldığı şirin mi şirin meydanlarla Ortaçağ’dan kopup gelmiş bir kent Colmar… Aslında, Colmar mı Ortaçağ’dan kopup gelmiş, yoksa biz mi Ortaçağ’a ışınlanmışız, tartışılır… Hele bir de Noel zamanıysa…
Colmar, Fransa’nın üzüm bağları ve şaraplarıyla ünlü Alsace Lorraine bölgesinde, Strazburg’da sonlanan Alsace Şarap Yolu üzerinde kurulu olduğu için Alsace’ın Şarap Başkenti diye adlandırılıyor ve en az kendisi kadar güzel köyler de bu yol üzerinde bulunuyor. Yol boyunca harika bir manzaraya tanıklık ediyorsunuz… Colmar gezisinde olmazsa olmaz olan bu muhteşem köylerden gezdiklerimizi, yazımızın Colmar’da görülmesi gereken yerler bölümünde anlatmaya çalışacağız.
Bu arada, Fransızca’ya yabancı olanlar için küçük bir dipnot: Bu bölgenin adı Alsas Loren diye okunuyor, birçok kaynakta Alsas olarak karşınıza çıkacağı için hatırlatmak istedik ve biz de yazımızda öyle devam edeceğiz…
Şehrin kuruluşu 9. yüzyıla kadar uzanıyormuş. 1226’da II. Frederick tarafından bağımsız imparatorluk şehri ilan edilmiş, sonra biraz gezip Fransa’ya, Fransa’dan Almanya’ya, tekrar Fransa’ya, tekrar Almanya’ya ve son olarak 1945’te Fransa’ya geçmiş… Yazarken bile yorulduğumuz bir elden ele dolaşma durumu söz konusu… Bu nedenle Colmar’da Fransız etkisi kadar Alman etkisi de ağır basıyor.
Colmar, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’nda öyle aman aman hasar görmeyen ender Avrupa kentlerinden biri ve çok iyi korudukları için yapılar orijinal haliyle duruyor.
Gelelim bu masalsı kente nasıl gidileceğine…
Colmar’a nasıl gidilir?
Öncelikle İstanbul’dan Basel veya Strazburg’a uçmalısınız. Biz Colmar’a Berlin’den arabayla geldik ancak en ideal ve kolay ulaşım Basel havaalanından. Bu havaalanı İsviçre’nin Basel, Fransa’nın Mulhouse ve Almanya’nın Freiburg kentlerine açıldığı ve bu üç ülke tarafından kullanıldığı için çok popüler. Basel havaalanı dediğimize de bakmayın; aslında adı, Euroairport Basel-Mulhouse-Freiburg Havaalanı… Fransa sınırları içinde kalmasına rağmen, Basel’e daha yakın olduğu için genellikle Basel havaalanı olarak geçiyor.
Havaalanında hangi çıkışı kullanacaksınız oraya yönleniyorsunuz ve Colmar için yönlenmeniz gereken çıkış Mulhouse… Havaalanından çıktıktan sonra çeşitli yönlere giden otobüsler göreceksiniz; 11 nolu otobüs, sizi havaalanına 10 dakika mesafede olan Saint Louis Tren Garı’na götürecek. Garda Colmar trenine bineceksiniz, hepsi bu…Rastlarsanız, havaalanından shuttle ile de gidebilirsiniz.
Ayrıca, Paris’ten trenle Strazburg aktarmalı olarak 2 saatte; Basel’den trenle direkt 45 dakikada; Strazburg’dan trenle 30 dakikada Colmar’a ulaşmak mümkün…
Araç kiralamayı düşünüyorsanız tek handikapınız otopark sorunu, çünkü hem zor bulunuyor hem de pahalı. Biz, arabayı şehrin içindeki Montagno Verte’ye park ettik; bir de Ladhof Street’te ücretsiz otopark var. Yer bulabilirseniz, burada park edip şehir merkezine 10 dakikada yürüyebilirsiniz. Tabii Noel ve özel günlerde Colmar’ın çok daha kalabalık olduğu ve otopark sorununun katlandığı aklınızda bulunsun.
Colmar’da şehir içi ulaşım
Şehir içinde ulaşım otobüslerle sağlanıyor, ancak o kadar küçük bir kent ki otobüse ihtiyaç duymuyorsunuz. Zaten Colmar, her sokağı, her köşesi yürüyerek keşfedilecek; her biri meydanlara çıkan sokakların masalsı atmosferinde kaybolmak için gidilecek bir kent. Otobüse ancak, Alsas Şarap Yolu üzerindeki Colmar kadar güzel köylere gitmek için ihtiyaç duyacaksınız. Bizim için bu bölgenin adı artık “Colmar ve Köyleri…” Bu köyler birbirine çok yakın… Şehir içi ulaşımda kullanılan otobüsler aynı zamanda köylere de gidiyor ve Colmar tren istasyonunun önünden sık ve düzenli olarak hareket ediyor. Biz gittiğimizde bilet fiyatları 4-5 Euro civarındaydı; önceden bilet almanıza da gerek yok. Köylere trenle gitmek de mümkün. Colmar tren istasyonundan Colmar’ın köylerine ve Strazburg, Mulhouse, Basel kentlerine de gidebilirsiniz.
Bunlardan daha detayli bahsettiğimiz Alsas Gezi Rehberi’miz burada.
Colmar’a ne zaman gidilir, kaç gün kalınır?
Şehir bu kadar masalsı olunca, her mevsiminde ayrı bir güzellik yaşanıyor. Bu nedenle her mevsimde, Noel-festival dönemlerinde ve hafta sonları turist akınına uğruyor. En fazla ziyaret edilen dönem ise elbette Noel…
Colmar’ı bir günde gezmek mümkün, ancak köyleri gezmeden dönerseniz görmüş sayılmazsınız. Biz Colmar’a bir gün, köylerine iki gün ayırmanızı öneriyoruz. Aslında, büyük ihtimalle dönmek istemeyeceğinizi biliyoruz; zamanınız da varsa kalabildiğiniz kadar kalın ☺))
Colmar ve Noel Pazarlari
Noel dönemlerinde pek çok Avrupa kentini gezmiş bir çift olarak Colmar ve köyleri kadar masalsı olanına rastlamadığımızı söylemeliyiz. Kent öyle süslenmiş püslenmişti ki, inanılmaz görünüyordu.
Hava kararır kararmaz müthiş bir ışıklandırmayla pırıl pırıl parlayan bir kentle karşılaşıyorsunuz. Rastgele bir ışıklandırmadan söz etmiyoruz. Mekanların içi bile tam delirmelik… Colmar’ın ışıklandırılması, belediyede yüzlerce ışık teknisyeni ile çalışılan özel bir birim tarafından yapılıyormuş ve şehrin masalsılığını gözler önüne seren bu çalışmada her renk ayrı bir temayı temsil ediyormuş. Noel dışında, Şarap Fuarı ve Colmar Festivali’nde şehir yine ışıklara bürünüyor.
Yüzlerce çeşit yemek tezgahı, el sanatları ve antikaların bulunduğu Noel pazarları ise altı ayrı noktada kuruluyor. Birinden çıkıp diğerine gidiyorsunuz çünkü hepsi birbirine çok yakın… Küçük bir kent olduğu da düşünülürse Colmar, Noel’de komple bir Noel pazarına dönüşüyor demek yanlış olmaz. Pazarlar kasım sonundan yılbaşına kadar açık; her birinin resmi açılış tarihleri var ama öncesinde de kent zaten Noel havasına girmiş oluyor.
Colmar‘da Nerede Kalınır? Colmar Konaklama Rehberi: Colmar’ın En Güzel Otelleri, Colmar’ın En Uygun Otelleri
Gezilerde erken rezervasyon daima avantajlıdır ama Colmar için özellikle öneriyoruz. Yaz aylarında bile yer bulmanın çok zor olduğu kenti, bir de Noel ve festival zamanlarında düşünün. Bu masalsı şehirde konaklama fiyatları da haliyle biraz yüksek… Noel, Şarap Festivali ve özel günlerde fiyatlar bir tık daha yükseliyor.
Eski kent Vieux Colmar ve Little Venice/Petite Venice (Krutenau) Colmar’ın en masalsı, en büyülü bölgeleri ve görülmesi gereken yerler çoğunlukla buralarda. Lüks konaklama mekanları da yine buralarda yoğunlaşıyor. Bu yüzden fiyatlar bir hayli yüksek. Ancak Colmar küçük bir kent; görülmesi gereken yerler yürüme mesafesinde ve birbirine çok yakın. Little Venice ve eski kent dışındaki bölgeler, konaklama açısından oldukça uygun seçenekler sunuyor ve fiyatlar bu iki bölgeye göre daha düşük.
Quertier de la Gare, tren istasyonunun olduğu bölge, buradaki otellerin de eski kente yakın olduğu aklınızda bulunsun. Özellikle çocuklu ailelerin konaklaması açısından ideal bir bölge.
Bizim spesifik konaklama önerilerimizi yazalım;
Colmar Konaklama Önerileri
My Sweet Homes – Le 15 / Vieux Colmar-Eski Kent
Tek-iki yatak odalı veya stüdyo dairelerden oluşan bir kurabiye evde konaklamaya ne dersiniz? St. Martin Kilisesi birkaç adım ötede, eski kentin tam kalbinde…Biz son gidişimizde burada kaldık ve cocukla aşırı rahat ettik! Eğer pahalanmadan ve dolmadan bulabilirseniz sonuna kadar öneririz. Linki burada: My Sweet Homes – Le 15. Iki gece minimum konaklama zorunluluğu var, gecelik 100 EUR’ya geliyor ki Colmar icin muhteşem bir fiyat.
Hotel Saint-Martin/ Vieux Colmar-Eski kent
Yine eski kentin merkezinde, Alsas bölgesinin bütün özelliklerini yansıtan bir otel. Alsas atmosferini tam anlamıyla yaşamak için. Ayrica fiyat/performasn olarak da oldukca iyi. Linki burada: Hotel Saint-Martin. Gecelik oda ucreti ortalama 120EUR, yine Colmar standartlarında tam bir fiyat/performans konaklaması.
Hotel Le Colombier Suites/Petite Venice-Küçük Venedik
Küçük Venedik’i Küçük Venedik yapan o küçük küçük kanallardan birinin tam kenarında, Saint-Martin Kilisesi’ne 500 metre, Unterlinden Müzesi’ne 1 km ve Alman sınırına 20 km uzaklıkta. Linki burada: Hotel Le Colombier Suites. Burasi gecelik 200-220 EUR bandinda konaklamaya okey olanlar icin. Gerçi Türkiye fiyatlarını düşündüğümüzde yine çok normal kalıyor.
Logis Hôtel Beauséjour Colmar/ Saint Leon
Eski kente 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde bir aile işletmesi. Bu aile 1913’ten bu yana konaklama hizmetleri ile tanınıyor. Son derece şık bir fiyat-performans oteli. Linki burada: Logis Hôtel Beauséjour Colmar. Gecelik ücreti ortalama 160EUR civari. Eğer burada yer kalmamışsa Hotel Arc-En-Ciel‘e de bakabilirsiniz.
PAUL & PIA – Welcome Home Hotel/Quertier de la Gare
Son önerimiz de burası. Otel Colmar Tren İstasyonu’na ve eski kente 500 metre uzaklıkta, Colmar Noel Pazarı – Place des Dominicains’a ise 700 metre uzaklıkta. Linki burada: PAUL & PIA – Welcome Home Hotel
Colmar Gezi Rehberi ve Colmar Gezilecek Yerler
Colmar Gezilecek Yerler
Eski Kent- Vieux Colmar
Durup durup gelen fotoğraf çekme isteğiyle bir eliniz deklanşörde gezmeye hazır olun çünkü eski kentteyiz.
Ortaçağdan kalma mimarisi, Arnavut kaldırımlı sokakları, minik meydanlar, duvarları ahşap çatkılı rengarenk kurabiye evler, kanallar, köprüler, süslenip püslenmiş ışıl ışıl bir kent. Evlerin pencerelerinden çiçekler, böcekler, küçük oyuncak ayıcıklar, kar taneleri sarkıyor. Evler o kadar güzel ki hangi birinin önünde durup bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Sokakların her biri meydanlara çıkıyor. Yüzyıllar önce Arnavut kaldırımlı bu sokaklar ayrı ayrı meslek grupları tarafından kullanılıyormuş. Tarihine sıkı sıkıya bağlı, her bir mekanı özenle korunmuş Colmar’da her sokağa o meslek gruplarının adı verilmiş. İçlerinde en güzeli, Rue des Marchand yani Tüccarlar Sokağı… Önerimiz, oradan Rue des Clefs, Rue des Tetes sokaklarına geçin ve genellikle trafiğe kapalı bu güzel sokaklarda kaybolun ☺)))
16. yüzyıldan kalma tüccarlar ve Colmar’ın ünlü şahsiyetlerine ait evler de, eski kentin en güzel mekanlarından. Maison Adolph, Maison Pfister ve Maison des Tetes en güzellerinden… Mutlaka görün…
Little Venice – Petite Venice
Eski kentin en büyülü, en masalsı bölgesi. Delirdik desek yalan olmaz. Küçük kanallar, kanalların etrafına dizilmiş yüzyıllardır özenle korunan yarı ahşap ve rengarenk kurabiye evler, bu evleri birbirine bağlayan küçük köprüler… Venedik’i anımsattığı için bu bölgeye Küçük Venedik demişler.
Küçük Venedik öyle masalsı bir yer ki gerçek olduğuna inanamıyorsunuz. Burası, tarihi bir kentin tarihi bir bölgesi olmaktan çok, hayal gücü yüksek bir el tarafından tasarlanan bir film platosu gibi…
Colmar’ı bir eliniz deklanşörde gezeceksiniz demiştik. Ziyaretçiler her mekanın önünde, her köprünün başında, her meydanda mutlaka bir fotoğraflarının olmasını istedikleri için zamanla ünlü fotoğraf noktaları oluşmuş. Elbette herkesin en çok etkilendiği mekanlar farklı olsa da bizim en sevdiğimiz nokta Au Vieux Pignon oldu. Burası eski kentin tam merkezinde bir hediyelik eşya dükkanı; hem binanın güzelliği hem de konumuyla eşsiz bir fotoğraf noktası … Grand Rue, Crepperie ve St. Martin Churc de sevdiğimiz noktalar oldu. Küçük Venedik’in tamamını söylemeye gerek bile duymuyoruz ☺)))
Eski kent ve Küçük Venedik görülmesi gereken çok sayıda spesifik mekanları olan bir bölge… Sokaklarda gezip kaybolmaktan fırsat bulabilirseniz, bu spesifik mekanları da kısaca sıralayıp Colmar’ın güzel köylerine geçelim…
St. Martin Kilisesi
Yapımı 1235-1365 yıllarını kapsayan gotik bir kilise. Birkaç kez restorasyondan geçmiş. Bir süre katedral olarak kullanıldığı için St. Martin Katedrali olarak da bilinen yapı, çan kulesi üstündeki Rönesans tacı, görkemli çatısı ve cephesindeki heykelleri ile dikkat çekiyor. İç mekanı da en çok vitraylarıyla hayranlık veriyor. Colmar’ın bu en ünlü binası 08.00-19.00 arası açık.
Unterlinden Müzesi
13. yüzyıldan kalma bir manastır olan yapı 19. yüzyılda müzeye dönüştürülmüş. Ortaçağ ve Rönesans sanatının en önemli eserleri sergileniyor. Matthias Grünewald’ın ünlü İsenheim Sunağı adlı yapıt da burada bulunuyor. Ayrıca Renoir ve Picasso’nun eserlerini de görebilirsiniz. Her yıl ortalama 200.000 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen müzeler arasında.
Koifhus-Gümrük Binası
Eski yıllarda kentin yönetildiği 15. yüzyıldan kalma binada şimdilerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Mimarisiyle dikkat çeken bina, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Bartholdi Müzesi
Colmar’lı ünlü heykeltraş Auguste Bartholdi’nin evi, anısına kişisel eşyaları ve çizimleri bulunan bir müzeye dönüştürülmüş. Bartholdi, aynı zamanda Amerika’nın Özgürlük Heykeli’ni yapan sanatçı ve bu yüzden Colmar’da da Özgürlük Heykeli’nin bir replikası bulunuyor.
Musée du Jounet
19. yüzyıldan günümüze binlerce oyuncağın sergilendiği müzeye, özellikle çocuklar bayılıyor.
Colmar’ın En Güzel Köyleri & Colmar’da Gidilecek Köyler
Eguisheim
Colmar’a 15 dakika mesafede aşırı güzel bir Ortaçağ köyü. Aynı zamanda Fransa’nın en güzel köyü seçilmiş. Arabayla gelmeyecekseniz Colmar tren istasyonunun önünden 400 numaralı otobüse binmeniz yeterli. Arabayla gelecekseniz de köyün hemen girişinde otopark var, tabii özel günlerde kalabalık yüzünden yer bulabilirseniz. Kısmen boş yakalamak isterseniz sabah erken saatlerde gelmeye çalışın. Yine Alsas gezi rehberimizde detaylı anlatmıştık. O yüzden köyleri tekrar detaylı anlatmıyoruz.
Köyün oldukça ilginç bir planı var: Labirente benzeyen bir daire şeklindeki köyü gezmeye başlıyor ve sonunda başlangıç noktasına dönüyorsunuz. Eguisheim minicik ama her sokağı ile hayran kalmalık bir köy. Burası da Colmar’ı aratmayacak güzellikte Ortaçağ evleri, sokaklarıyla bir efsane. Papa IX. Leo’nun da doğum yeri olduğu için minicik meydanına ve çeşmesine St. Leo adını vermişler, bayıldık ☺))) Çeşmenin üzerinde papanın bir de heykeli var. İki yolun kesiştiği noktada kalan Le Pigeonnier Evi’nin önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.
Alsas Şarap Yolu üzerinde bulunduğu için Eguisheim’de yaşayanlar geçimini şarapçılıkla sağlıyor ve köyde enfes şarapları tadabileceğiniz yerler mevcut. Köyün bir diğer özelliği de leyleklerin göç yolu üzerinde olması, bu yüzden leyleklerin konaklayabilmesi için hemen her yerde karşınıza küçük leylek evleri çıkıyor. Sadece leyleklere değil, ziyaretçilerine de uygun konaklama seçenekleri sunan köyün tamamını iki saatte gezebilirsiniz.
Ribeauville
Eguisheim’den arabayla 30 dakikada ulaştık ve şanslıydık otoparkta yine yer bulabildik.
Burası da minicik bir köy, baştan sonra yarım saat… Yine üzüm bağları, yine Ortaçağ’ın masalsı evleri, dar sokaklar. Ribeauville, Alsas’ın en fazla etkinlik düzenlenen köyüymüş.
Riquewihr
Burası da Colmar’a 12 kilometre mesafede… Köyün tarihini anlatan bir müze var, Dolder Kulesi de ünlü mekanlarından. Ama bize kalırsa bol bol yürüyün, evlerin fotoğrafını çekin, pencerelere, kapılara, kapı tokmaklarına, detaylara takılın: Hayran kalarak ayrılacaksınız.
Kaysersberg
Köyü ikiye ayıran Weiss nehri ve üzerindeki Pont Portifie köprüsüyle yine masalsı yerlerden biri. Rönesans Evi’ni çok sevdik. Colmar’a 14 kilometre mesafedeki bu 12. yüzyıl köyünden hayranlıkla ayrıldık…
Colmar Mutfağı
Şarap yolunun başkentiyseniz elbette ilk akla gelen şarap oluyor. Colmar, Fransa’nın az yağış alan kentlerinden biri ve bu durum üzüm bağları açısından bir avantaj oluşturmuş. Uzmanlar, Alsas şaraplarının bu kadar lezzetli olmasını iklime bağlıyorlar. Bizim favorimiz, Muscat ve bölgenin tek kırmızı şarabı olan Pinot Noir oldu. Şarapla aranız iyiyse şarap turlarına katılabilir, üzüm bağları ve şarap imalathanelerini gezebilirsiniz.
Colmar’da yeme-içme fiyatları genel olarak yüksek. Noel zamanı gitmişseniz, yeme-içme işini Noel pazarlarında çok daha uygun fiyatlarla halledebilirsiniz.
Restoranlar genellikle öğle ve akşam yemekleri arasında kapalı oluyor; bu zaman diliminde acıkırsanız korkmayın, çünkü Colmar çok sayıda pastanesi olan bir kent. Kruvasanlar, kekler, makaronlar, ekler’ler… Hepsinin de hakkını vermişler desek yeridir. Hemen her pastanede kestaneli küçük tatlılar satılıyor. Kestane seviyorsanız kesinlikle deneyin. Gittiğimizde, tanesi 4.5 Euro civarıydı.
Kougelhopf da Colmar mutfağında ününü hak eden tatlılardan biri. Colmar’da nereye giderseniz gidin karşınıza Flammkuchen, Fransızca Tarte Flammbée çıkıyor. Çok ince hamurdan yapılan, üzeri peynir, soğan, et, krema karışımı bir çeşit pizza olan Tarte Flammbée, Colmar mutfağının en ünlülerinden…
Baeckeoffe ise Colmar’a özgü bir güveç türü…
Denediğimiz ve sevdiğimiz mekanları da sıralayalım:
Au Croissant Dare
Adından belli olduğu üzere sadece kruvasan ve tatlı satıyor. Kruvasanları çok beğendik.
Restaurant Le Quai 21
Tarte Flammbée denemek için girdiğimiz mekanlardan biriydi; hem Flammbée hem ortam tam not aldı. Fiyatlari da Colmar ortalamasina gore oldukce iyiydi.
Gilg
Ekler ve makaronlar fazlaca iyi olduğu için tatlı komasına girdiğimiz bir mekan.
Chez Moi
Colmar’ın en sevilen pup’larından, kaydetmelik..
Paulaillan
Fazla söze gerek yok, kendileri Colmar’daki favori pastanemiz oldu.
Colmar’da alışveriş
Colmar’a özgü alınabileceklerin başında elbette şarap geliyor. Muscat ve Pinot Noir’i beğendiğimizi söylemiştik; tavsiye ediyoruz. Şarapları bu kadar güzel bir bölgenin başkentinde çok şık tasarımlı şarap kadehleri de çok satanlar arasında.
Hemen her yerde karşınıza çıkacak hediyelik eşya dükkanlarından Colmar’ın özelliklerini yansıtan küçük hediyeliklere de bakabilirsiniz. Çok daha kayda değer bir şey arıyorsanız Tonin Creations I’Atelier Amoureux’ya uğramanızı öneriyoruz. Her biri bu işletmenin sahipleri tarafından yapılan takılardan heykellere, objelere kadar el sanatlarının özgün parçalarını burada bulabilirsiniz.
Özellikle Noel zamanı adım başı karşınıza Noel temalı dükkanlar çıkacak. Bu dükkanlar da alışveriş için ideal duraklardan. Hele oyuncaklar!… Binlerce oyuncak ve kitaptan başınız dönebilir. Biz de oğlumuza bir sürü kitap aldık; o okumazsa biz okuruz, öyle şeker şeyler ☺)))
Little Venice/Petite Venice bölgesinde bulunan kapalı Pazar Marche Couvert’de sadece sebze-meyve değil, hediyelik eşya satan dükkanlar da bulunuyor. Buradan hem hediyelik hem yerel ürünlerden alabilirsiniz.
Umarız, sizler Colmar’da bizden daha uzun süre kalır, bu masalı doyasıya yaşarsınız…
İyi gezmeler…
Avrupa’nın en güzel noel pazarları yazımızı buraya bırakıyoruz.