Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Rovaniemi Gezi Rehberi: Kuzey Kutbuna Bir Masal Yolculuğu

Rovaniemi Gezi Rehberi: Kuzey Kutbuna Bir Masal Yolculuğu

Rovaniemi Gezi Rehberi, Rovaniemi Gezilecek Yerler, Rovaniemi Konaklama Rehberi, Lapland Gezi Rehberi ve Lapland Gezilecek Yerler

Rovaniemi Gezi Rehberi

10 yıldır birlikte seyahat ediyor da olsak ve birlikte 60’in üzerinde ülke de gezmiş olsak, en çok merak ettiğimiz yerlerin başında gelen bir yer vardı; Roveniemi! Ve özellikle 1 yaşındaki oğlumuzla birlikte gitmek. Simdi iç rahatlığıyla söyleyebiliriz ki, iyi ki gitmişiz! O zaman gelsin Rovaniemi Gezi Rehberi

Rovaniemi, Finlandiya’nın Lapland bölgesinde, Kuzey Kutup Dairesi üzerinde yer alan ve yılın her döneminde ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunan bir destinasyon. Kuzey Işıkları, kış sporları ve tabii ki Noel Baba’nın evi olarak bilinen Santa Claus Village, Rovaniemi’yi ziyaret eden herkesin keşfetmesi gereken yerler arasında. Roveniemi’yi birlikte keşfedelim. 

Türkiye’den Rovaniemi ‘ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Rovaniemi ‘ye THY’nin direkt uçuşları bulunuyor, eğer fiyat olarak uygun bulursanız direkt uçuşla gelebilirsiniz. Fakaat, uçak biletlerini uyguna getirmek isterseniz Helsinki veya Oslo üzerinden aktarmalı gelmek çok daha uyguna gelebiliyor. 

  1. İstanbul’dan Helsinki’ye Uçuş:
  2. İstanbul Havalimanı veya Sabiha Gökçen Havalimanı‘ndan Helsinki’ye direkt uçuşlar var. Türk Hava Yolları ve Finnair gibi hava yolları bu rotada kullanabilirsiniz.
  3. Helsinki’den Rovaniemi ‘ye Uçuş:
  4. Helsinki’den Rovaniemi ‘ye her gün düzenli olarak iç hat uçuşları var. Finnair ve Norwegian gibi hava yollarıyla oldukça uyguna Roveniemi bileti alabilirsiniz.
  5. Alternatif Yolculuk Seçeneği (Trenle):
  6. Helsinki’den Rovaniemi ‘ye trenle gitmek de bir başka seçenek. Finlandiya’nın demiryolu işletmesi VR, Helsinki’den Rovaniemi ‘ye yataklı gece treni eğer çocuksuz olsak kesinlikle denemek isteyeceğimiz bir şeydi. Özellikle kuzey ışıkları sezonunda bu tren oldukça popüler bir hat haline geliyor. Eğer zamanınız varsa, küçük çocuğunuz yoksa, mutlaka bu trene bir şans verin. 🙂 Bahsettiğimiz trene buradan bakabilirsiniz. Aman diyim Doğu Ekspresi gibi süslemeyin. :)) 

Rovaniemi’de Araç Kiralama

Rovaniemi ‘ye ulaştıktan sonra, bizce araç kiralamak isinizi aşırı kolaylaştıracak. Birincisi hava buz, toplu taşıma beklemekten kurtulacaksınız. İkincisi gezmek isteyeceğiniz her yere muhtemelen toplu taşıma yok, üçüncüsü şehir merkezi dışında bir Iglo’da kalmayı seçtiyseniz git gel icin muhtemelen araç gerekecek. Biz iner inmez direkt arabamızı havaalanından teslim aldık. 

Rovaniemi Havalimanı’nda Avis, Hertz, Europcar ve Sixt gibi büyük araç kiralama firmalarının ofisleri var. Biz hata yapıp lokal bir araç kiralama firmasından kiraladık ve çok büyük pişmanlıktı! Tam 2 saat yetkili bekledik, zaten kısıtlı zamanımızdan 2 saat calinmis oldu. Rentalcars.com üzerinden bilindik firmalardan birisini seçebilirsiniz. Bizim kiraladığımız Addcar’i önermiyoruz. 4 günlüğüne toplam 200 EUR ödemişiz. Bilindik firmalar da aşağı yukarı ayni. 

Roveniemi’de Nerede Kalınır? Rovaniemi Konaklama ve Iglo Önerileri

Normalde gezeceğimiz şehirlerde konaklama bizim icin çok önemli değildir. Merkezde, temiz, uygun bir yer tutsak bize yeter diye düşünürüz. Fakat Roveniemi ‘de konaklama, gezinin ve Lapland tecrübesinin bir parçası. O yüzden resmen bütün konaklama seçeneklerini inceledik ve 4 günde 3 farklı yerde kaldık! Hepsi icin su an iyi ki kalmışız diyoruz çünkü muhteşem tecrübelerdi. Eğer yapabiliyorsanız en azından bir gece igloda kalmanızı öneririz. Evet bazıları çok pahalı, ama daha uygun olanları da var. 

Sırayla konaklama önerilerimizi yazalım; 

1. Apukka Resort 

Fotoğraflarını gördüğümüz ilk anda, biz burada kalmak istiyoruz dediğimiz yer burası olmuştu! Burası Roveniemi ‘de merkeze 20 dakika uzaklıkta ve göl kenarında muhteşem bir iglo tesisi. İçinde kendi saunası, restoranları, kızakları, turları ve muhteşem iglolari var. İlk iki gece burada kaldık ve her şeyiyle muhteşemdi. 

Snowmobile’i da Apukka’nin kendi turlarından ayarladık. Hatta kuzey ışıklarını bile buradan izledik. Eğer tek bir konaklama önerecek olsaydık inanın burası olurdu. Apukka Resort linkini buraya bırakıyoruz.

Eğer burada yer kalmamışsa veya buraya alternatif neresi olur derseniz Glass Resorta da bakabilirsiniz. Linki burada

2. Arctic TreeHouse Hotel

Bir gece de burada kaldık ve yine ayni şekilde ‘bucket list’imize bir tik atmış olmanın mutluluğuyla yazıyoruz. Burası Lapland’ in en güzel ağaç evlerinin olduğu yer diyebiliriz. 

Ağaç ev dediğimize bakmayın, evlerin panoramik pencereleri ormana bakıyor ve kuzey ışıklarını buradan izlemek muhteşem bir deneyimdi. Ayrıca oldukça güzel bir restoranı var. Önerdiğimiz yerler arasında en pahalı konaklama burası, fakat zaten bir kez geliyoruz ve bir gece kalacağız derseniz ve deneyim olarak bakarsanız gerçekten değiyor. Arctic TreeHouse Hotel‘in linki burada

3. Santa Claus Holiday Village

Noel Baba Köyü’nde yer alan bu evler, özellikle çocuklu aileler için oldukça iyi bir konaklama seçeneği. Kabinlerde sauna, mutfak ve konforlu bir oturma alanı var. Ayrıca köyün tam göbeğinde olduğunuz icin aktivitelerin tamamına çok yakinsiniz. Biz burada baktığımızda evlerin tamamı dolmuştu. Santa Claus Holiday Village‘in linkini de buraya bırakalım.

Kabinlerin geceliği 150-200 EUR bandında. Roveniemi icin hem merkezi hem de en uygun fiyatlı konaklamalardan diyebiliriz. 

4. Scandic Rovaniemi City

Gelelim uygun bütçeli önerilere. Rovaniemi’nin merkezinde bulunan bu otel hem şehrin tüm olanaklarına yakın hem de konforlu bir konaklama seçeneği. Aileler için geniş odalar ve uygun fiyatları ile gayet mantıklı bir tercih. Geceliği 140-160 EUR bandında ve bu Roveniemi icin oldukça uygun bir fiyat. 

linki: Scandic Rovaniemi City

5. Arctic Light Hotel 

Merkezdeki uygun bütçeli konaklama önerilerimizden bir diğeri de Arctic Light Hotel. Tam merkezde ve geceliği 150 EUR civarı. Özellikle merkeze yakın olmak isterseniz çok mantıklı bir tercih. 

Eğer burada yer yoksa Arctic City Hotel’e de bakabilirsiniz.

Merkezdeki diğer tüm otellere şu linkten bakabilirsiniz. Rovaniemi oteller

6. Lomavekarit Apartments

Eğer merkezden bir tık uzakta ama bahçesinden kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz, hem de uygun fiyatlı bir yer arıyorsanız, size burayı önerebiliriz. Roveniemi de 1 gece de burada kaldık ve manzarası muh-te-şem-di! Hemen balkondan gözüken donmuş gol ve kuzey ışıkları inanılmazdı. Hem de geceliğine 150 EUR civarı bir şey ödemişiz.

Linkini buraya bırakıyoruz: Lomavekarit Apartments

Gelelim Roveniemi ‘de yapılacak aktivitelere! 

Roveniemi’de Yapılacak Aktiviteler ve Gezilecek Yerler

1. Kuzey Işıkları Avı (Aurora Borealis)

Roveniemi ’ye en büyük geliş sebebinizin Kuzey Işıkları olduğunu tahmin ediyoruz. Roveniemi ‘de 4 gece kalıp 3 gecesinde ışıkları yakalayabilmemize rağmen bu isin tamamen şans olduğunu önden söylemeliyiz. Evet ışıkları Eylül- Nisan ayları arasında görmek mümkün ama o gece çekip çıkmayacağı tamamen solar aktiviteye, havanın açıklığına ve en çok da sansa bağlı! Biz yine de ışıkları izlemek icin birkaç yoldan bahsedelim; 

  • Eğer araba kiraladıysanız, şehir merkezinden uzaklaşıp, ormanların derinliklerine veya donmuş göl kenarlarına giderek şehir ışıklarının en az olduğu yerde bekleyebilirsiniz. Örneğin bizim ilk kaldığımız iglo olan Apukka Resort ’un hemen yanındaki gol bu açıdan mükemmeldi. Kemi Gölü de ışıkları izlemek icin olan popüler noktalardan. 
  • İkinci seçenek, eğer araç kiralamadıysanız, sizi aksam Kuzey Işıkları avına çıkartan bir tura katılmak. Bu turların bazıları ilk gece ışıklar çıkmazsa ikinci gece sizi tekrar çıkartıyor. Burada önemli olan kaliteli bir tur bulmak. Bunun icin Getyourguide tarzı sitelerden yüksek puan almış bir tur seçebilirsiniz. 
  • Ucuncu seçenek ise, konaklamak icin şehir merkezinin dışında bir iglo seçmek ve ışıkları burada beklemek. Bu bizim favorimiz ve ayni zamanda 1 yaşında oğlumuzla gittiğimiz icin tek seçeneğimizdi. 🙂 İyi ki de böyle yapmışız diyoruz çünkü muhteşem bir tecrübeydi! Kaldığımız yerlere yazının devamında detaylıca değindik. 

Işıkları da Aurora Borelais uygulamasından kontrol edeceksiniz, bitti gitti :))

2. Santa Claus Village

Burası Noel Baba’nın evi olarak gecen Santa Köyü. İtiraf etmeliyiz ki gitmeden önce Santa Köyü’nun hayatımızda gördüğümüz en masalsı yerlerden birisi olacağını düşünmüştük. Ayılacaktık, bayılacaktık. Yüzlerce fotoğraf çekecektik. Oğlumuz köyde Noel Baba ile tanışacaktı… 🙂 

Fakat gelin görün ki bu köyü oldukça turistik bulduk ve maalesef köydeki ren geyiği turları yaptırılan ren geyiklerinin hali de pek iç açıcı değildi.O yüzden Santa Claus ‘ta yarim gün geçirip iglomuza donduk. Bu köyden sonra söyleyebiliriz ki bizce Lapland’ in büyülü kismi doğası! Şehir merkezi ve Santa Claus eh iste…Yine de buraya Noel market zamanı gitsek Noel pazarları güzel olabilirdi.

Santa Claus ’ta yaptığımız en güzel şey buradan kendimize kartpostal göndermek (tam 1 sene sonra ulaştı) ve Kuzey Kutup Dairesi’ni simgeleyen çizgiyi de poz vermek oldu! 🙂 

Santa Claus’a kadar gelmişken Restaurant Kotahovi ’de yemek molası vermeyi veya Santa’s Salmon Place’de somon çorbası içmeyi unutmayın. 

Eğer 3 yaş ve üzeri çocuğunuz varsa köyün içindeki Snowman World’e veya eğlence parkı olan Santa Park’a bakabilirsiniz. Eğer oğlumuz daha büyük olsaydı burayı listeye alırdık diye düşünüyoruz. 

3. Husky Safarisi veya Ren Geyikleri Turu 

Bu konuda samimi olacağız. Yapanla hiç bir problemimiz olmamakla birlikte, Husky turunu veya ren geyiklerini turunu Rovaniemi ‘de olsa bile önermiyoruz..:/ Evet, karla kaplı ormanlarda, Husky köpeklerinin çektiği bir kızakta tam bir ‘kuzey kutbu’ deneyimi yasamak mümkün, fakat biz denk geldiğimiz turlarda hayvanların durumunu hiç iyi görmedik. Çok turistik bir aktiviteye donduğu icin biraz buyusu de kaçmış durumda. Yine de deneyimlemek isterseniz, özellikle Santa Claus ve çevresinde bir suru tur bulabilirsiniz. Safarilerin uzunluğu, kısa turlardan birkaç saatlik yolculuklara kadar değişebilir.

4. Snowmobile Turları

Isteee, gelelim Husky safarisi yerine bizim x10000 kez önerdiğimiz şeye! Eğer bizim gibi biraz daha adrenalin istiyorsanız, Snowmobile turları tam size göre. Turu ayarlıyorsunuz, tur saatinde size özel Snowmobile kıyafetleri veriyorlar, sonra snowmobile’i nasıl kullanmanız gerektiğini anlatıyorlar ve önde rehber, arkada siz, Rovaniemi’nin karla kaplı ormanlarına dalıyorsunuz. Bu turlar, ormanların derinliklerine veya donmuş göllerin üzerinde yapılıyor. Snowmobile’i karda giden motosiklet gibi düşünebilirsiniz. Biz Snowmobile tecrübesine bayıldık! Basta nasıl kullanacağız diye biraz gerildik ama sonra elimiz alışınca çok eğlendik! 

Snowmobile turlarını Getyourguide gibi güvenilir bir site üzerinden tutabilirsiniz veya igloda kalacaksanız tesisin kendi turlarından ayarlayabilirsiniz. 

5. Arktikum Müzesi

Arktikum, Lapland’ın doğası, tarihi ve kültürü hakkında bilgi edinmek için oldukça güzel bir müze. Özellikle Rovaniemi ’deki kutup yaşamını ve yerel halkın geleneklerini öğrenmek istiyorsanız bu müzeyi listeye alabilirsiniz. Arktikum’un geniş cam tavanlı koridoru, kuzey ışıklarını izlemek için de özel bir alan sunuyor.

6. Ice Hotel 

Roveniemi’de en çok beğendiğimiz yerlerden birisi burası oldu! Şöyle ki, aslında burası tamamen buzdan ve kardan inşa edilip, sadece kış aylarında acık olan, sonra da her sene Nisan gibi yıkılıp sonra bastan yapılan bir otel. Kardan yapılmış odaların tamamının farklı bir konsepti var ve kalmasanız bile ziyaret edebiliyorsunuz. 

Otelin linki burada. Sadece ziyaret etmek isterseniz (biz böyle yaptık), giriş kişi başı 30 EUR civarı. İçeride bir bar ve restoran var. Ayni zamanda odaları da gezebiliyorsunuz. Eğer kalmak isterseniz otelin iglolarinda veya buzdan odalarında kalabiliyorsunuz. Linki burada. Brrr biz bu seçeneği tahmin edersiniz ki bir yaşında oğlumuzla eledik. :)) Fakat gezmesi bile çok keyifliydi. Kesinlikle öneririz. Eğer aracınız yoksa transferli turları da var. 

7. Buz Kiran Gemisi Turu 

Bebekle gittiğimiz icin elemek zorunda olduğumuz ve bizi üzen tek şey bu tur oldu diyebiliriz! Bir Lapland klasiği olarak, tam gün suren bu buz kiran gemisi turuna katılıp buz tutmuş okyanusta tura çıkabiliyor ve size verilen özel kıyafetlerle o buzlu suya dalabiliyorsunuz. Bizce muhteşem ve Lapland’a gitmişken yasayabileceğiniz muhteşem bir deneyim olmalı. Biz gidemedik ama siz giderseniz bize mutlaka yazın, bakalım nasilmis. :))

8. Fin Saunası 

Fin’lerin çok popüler bir alışkanlığı var, sıcak saunalardan buz gibi sulara atlamak! 🙂 O yüzden de konaklama seçeneklerinin neredeyse tamamında bir de sauna odası var. Bunun dışında kaldığınız tesislerde veya otellerde sauna ayırabilir, ya da gol kenarındaki saunalardan birisini tutup sıcak saunalardan buuzzz gibi donmuş gol sularına atlayabilirsiniz. Yaptık mi? Tabii ki! İlk kaldığımız iglo olan Apukka’nın bunun icin muhteşem bir saunası vardı. 

Roveniemi’de 4 günümüz genel olarak bu aktivitelerle geçti. Bir de kaldığımız iglolarda hep tesisin kızakları vardı ve oğlumuz bu kızaklara bayıldı! Çocuklar icin de oldukça eğlenceli bir rota diyebiliriz. 

Rovaniemi Yeme-İçme Önerileri ve Geleneksel Yemekler

1. Restaurant Nili

Lapland’ın geleneksel mutfağını deneyimlemek isteyenler için en ideal yerlerden birisi Restaurant Nili. Menüsünde ren geyiği eti, somon ve orman meyveleri gibi yerel lezzetler var. Fiyatlar biraz yüksek, ama gelmişken deneyeceğim derseniz burası doğru bir adres.

2. Roka Kitchen & Wine Bar

Burası da geleneksel yemeklerin biraz daha modern tarzda yorumlandığı bir mekan. Lapon mutfağını modern yorumlarla sunan yaratıcı tabaklar bulabilirsiniz. Somon ve ren geyiği yemekleri özellikle tavsiye.

Santa Claus’taki iki favorimiz Restaurant Kotahovi ve Santa’s Salmon Place’i yukarıda ayrıca yazmıştık. 

Geleneksel Yemekler:

  • Poronkäristys: Klasik Lapland yemeği olan bu tabakta, ince dilimlenmiş ren geyiği eti, patates püresi ve yaban mersini sosu ile servis ediliyor.
  • Lohikeitto: Kremalı somon çorbası hem yerel halkın hem de turistlerin favorisi.
  • Karjalanpiirakka: Lapland’ın ünlü pirinci, patatesli veya havuçlu, ince bir hamur içinde sunulan geleneksel bir Finlandiya böreği.

Roveniemi bizim icin muhteşem bir deneyimdi. Hatta o kadar güzeldi ki sonraki sene de Tromso’ya gittik. Tromso gezi rehberi yazımızı da buraya bırakıyoruz. :)) 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close