Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Porto Gezi Rehberi: Bu Şehir Bir Başka

Porto Gezi Rehberi: Bu Şehir Bir Başka

Porto Gezi Rehberi, Porto Gezilecek Yerler & Porto’da Nerede Kalınır ve Porto Konaklama Rehberi

2020 yılının ilk yarısında gittiğimiz Portekiz,  Avrupa’da ama sanki Latin Amerika’ya, biraz da Asya’ya aitmiş gibi bir izlenim bırakmıştı bizde… Porto’yu daha rahat bir takvimde gönlümüzce gezebilmek, hakkını verebilmek için Portekiz gezimize dahil etmedik ama hiç aklımızdan da çıkarmadık ve 2.5 yıl sonra yakaladığımız ilk fırsatta Porto’da bulduk kendimizi. Aradan çok da geçmeden Porto gezi rehberi ve Porto konaklama rehberi yazımızı yazdık.

Dünyaca ünlü şarapları, 15. yüzyıldan kalma evleri, UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş şehir merkezi,  evlerin balkon ya da pencerelerinden çamaşırların asıldığı yokuşlu dar sokakları, mutfağı, okyanus kenarındaki tatil beldeleri, Azulejo dedikleri ve hemen her yapıda kullandıkları mavi çinileriyle Douro nehrinin kenarına kurulmuş Porto’yu çok sevdik. 

Ve baştan söyleyelim. Porto, konaklama, yeme-içme açısından diğer Avrupa şehirlerine göre fiyatları çok uygun bir şehir.

O zaman, şarapları kadar güzel Porto’yu tanıttığımız Porto Gezi ve Konaklama Rehberimiz başlasın.

Porto Gezi Rehberi

Porto’da ulaşım

Havaalanı ve şehir merkezi 10 kilometre. Merkeze ulaşım için en kolay seçenek havaalanının yanındaki metro. Lizbon’dan gelmeyi düşünenler trenle 2.5 saatte Porto’ya ulaşabilirler. 

Şehir içinde ulaşım metro ve otobüslerle sağlanıyor. Toplu taşımada kullanılan Porto Card’ı müzelerde ve şarap mahzenlerine girişte de kullanabiliyorsunuz ama biraz pahalı olduğu için önermeyeceğiz. Nostaljik sarı tramvaylar ise sadece üç hatta çalışıyor ve daha çok turistik amaçla kullanılıyor. Uber’in de yaygın olarak kullanıldığını söyleyelim.

Ancak Porto küçük ve gezilip görülmesi gereken yerler birbirine o kadar yakın ki, şehir içinde toplu taşımaya gerek kalmıyor. 

Porto’ya ne zaman gitmeli, kaç gün kalmalı?

Porto, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir şehir. Yaz ayları sıcak olmasına rağmen önemli etkinlikler bu aylarda düzenleniyor. Okyanus kıyısındaki tatil yörelerinin deniz turizmi açısından çok güzel olduğu düşünülürse, yaz ayları Porto’ya gitmek için ideal diyebiliriz. Bahar ayları da sıcaklar bastırmadan rahat rahat gezmek için bir diğer seçenek.

Porto küçük bir şehir ama yine de bir günde gezilebilecek bir şehir değil. Biz çocukla gittiğimiz ve programımızı onun uyku, yemek, oyun saatlerine göre yaptığımız için altı gün kaldık. Porto’ya ayırılacak en ideal süre üç gün diyoruz. Ayrıca bol bol yürümeye hazır olun, toplu taşıma kullanmaya neredeyse hiç gerek yok!

Porto Konaklama Rehberi: Porto’da Nerede Kalınır ve Porto’nun En Güzel ve Uygun Otelleri

Porto, konaklama ve gezilip görülmesi gereken yerler açısından iki temel bölgeye ayrılmış durumda. Douro nehrinin iki yakasında bulunan ve Dom Luis 1 köprüsüyle birbirine bağlanan Ribeira ve Gaia

Ayrıca Porto’da yaz turizmini deneyimlemek, deniz ve sahillerin keyfini çıkarmak için okyanus kıyısında bulunan balıkçı kasabası Foz do Duorro ve tam bir tatil belgesi olan Costa Nova’da da konaklama seçenekleri mevcut.

Ribeira, meydanı, tarihi rengarenk evleri Douro nehri boyunca sıralanmış kafe-restoranları, tarihi mekanları, meşhur çinili yapılarıyla kentin eski bölgesi. Daracık sokakları, dışarıya asılmış çamaşırları, sokaklarda oynayan çocuklarla bizi bambaşka yerlere götüren bir eski kent. Porto’da gezilip görülmesi gereken birçok yer de bu bölgede bulunuyor. Biz erken gittiğimiz için sokaklar çok sakindi. Kafeler saat 10.00’dan sonra açılıyor ve canlılık başlıyor. 

Gaia’ya ise eski kentten Dom Luis Köprüsünü geçerek ulaşabilirsiniz. Porto’da üretilen meşhur şaraplar bu bölgedeki mahzenlerde saklanıyor. Onlarca şarap mahzenini barındıran bölgede mahzen turları da düzenleniyor. Graham’s, Calemo ve Ferreia bu mahzenlerin en ünlüleri. Bu bölge de yeme –içme olanakları, alışveriş ve görülmesi gereken tarihi mekanlarıyla turistlerin uğrak yeri.

Foz do Duorro, bir balıkçı köyü ve en güzel deniz ürünlerini yiyebileceğiniz kafe ve restoranlarıyla ilgi çekiyor. Porto’nun en güzel plajları burada. Meşhur deniz feneri Farol de Felguerias ve Foz Kalesi de bölgenin görülmesi gereken mekanları. Monsenhor52 bu bölgedeki otel önerimiz.

Bizim spesifik konaklama önerilerimize gelince:

YOUROPO – Bolhao

Bizim de kaldığımız, Bolhao pazarına çok yakın bir konumda yer olan apartta 6 gün boyunca çok rahat ettik. Mutfağı, lokasyonu, işletenler hepsi çok iyiydi. Marketlere çok yakındı. Hele çocukla geliyorsanız çok ama çok rahat edersiniz. Gönül rahatlığıyla öneriyoruz.

Linki burada: YOUROPO – Bolhao

Burada yer bulamazsanız Oporto Street das Aldas veya Downtown Porto Edition apartlarına da bakabilirsiniz. Son apart önerimiz Oporto House. Bütün bu apartlarda çok önceden yer bitmiş oluyor, baktığınız tarihe bulursanız geç kalmadan rezervasyon yapmanızı öneririz.

Porto’da nerede kalınır? Porto’nun en güzel otelleri – Stay in Apartments – kaynak:booking.com

Stay In Apartments, Eski kentin Arnavut kaldırımlı sokaklarında yer alıyor, her şeyin kalbinde ve muhteşem Douro nehri manzaralı, tam bir fiyat-performans oteli. Ev tutmasak burayı tutacaktık.

Porto Konaklama Rehberi – Hostel Gaia Porto – Kaynak: booking.com

Hostel Gaia Porto da yine karşı kıyıda yer alan fiyat-performans hosteli. Stay In’de yer yoksa buraya bakabilirsiniz.

Sol da Vila, eğer Costa Nova’da bir gece kalmak isterseniz önereceğimiz tesis, plaja 300 metre mesafede. Denizin tadını çıkarabileceğiniz bir tesis.

Porto’da Nereleri Görmeliyim: Porto’da Gezilecek Yerler

Sao Bento Tren İstasyonu

Porto’nun meşhur çinileri Azulejo’larla kaplı gerçekten çok hoş bir tren istasyonu. 20.000’den fazla çini kullanılarak Portekiz tarihi tasvir edilmiş. Sabah erken saatlerde giderseniz sakin halini yakalayabilirsiniz.

Ribeira Meydanı

Eski kentin kalbi olan bu meydan, rengarenk evler, restoran ve kafelerle çevrelenmiş. Ayrıca kimi etkinlikler de bu meydanda düzenleniyor. Burası bizim Porto’da en çok etkilendiğimiz yer oldu. Sabah erken saatte o yokuşlu daracık sokaklar, henüz açılmamış mekanların sakinliği ve binalar çok çok güzeldi.

Dom Luis 1 Köprüsü

Porto’nun simge yapılarından olan köprü Ribeira ve Gaia bölgelerini birbirine bağlıyor. Karşı yakaya geçtikten sonra eski kenti bütün güzelliğiyle seyredebilirsiniz. Eyfel Kulesi’ni yapan mimarın bir öğrencisinin eseri ve kuleden izler içeriyor. İki katlı bu köprünün alt katından araba ve yayalar, üst katından ise metro ve yine yayalar geçiyor. 

Livraria Lello

Burası dünyanın bilinen en eski kitapçısı. İç tasarımı, kavisli merdiveniyle en ilginç kitapçılardan. Asıl ününü ise J.K. Rowling’e Hogwarts için ilham kaynağı olmasından alıyor. Saat 09.30’da açılan kitapçıya gelmeden önce bilet almanızı öneriyoruz, çünkü kapıda çok sıra oluyor. Kitap alırsanız bilet fiyatını düştüklerini de hatırlatalım.

Bilet için: livrarialello.pt

Porto Cathedral

Gün batmak üzere gitmiştik ve bahçesinden manzara şovu izledik. Bir yanı nehre, bir yanı eski kente bakan katedralden, eski kenti seyretmek müthiş… 12. yüzyılda yapımına başlanan kilise, aynı zamanda Porto’nun en büyük kilisesi ve gerçekten müthiş bir mimarisi var.

Santa Catarina Kilisesi

Sadece üzerindeki çinileri görmek için bile gidilmesi gereken tarihi mekanlardan biri…Etrafında da çok güzel kafeler ve natacılar var.

Majestic Cafe

Evet, Harry Potter’ın doğduğu kafe burası… Rowling kitabı burada yazmış ve ilginç tasarımıyla da gerçekten ilham veren bir mekan…

Praia Dos Ingleses

Porto’da sahil kenarına gitmeden tabii ki olmaz. Burası arabayla ya da überle 10 dakikada gelebileceğiniz Porto’nun sahil kısmı. Okyanus kenarında yürümek ve kahve molası vermek için mutlaka gelmenizi öneririz. Özellikle akşam saatlerinde dalgalar yükseliyor, izlemesi çok keyifli oluyor.

Clerigios Kilisesi ve Clerigios Kulesi

1748 yılında tamamlanan kilise, Porto’nun en özgün tarihi yapılarından biri. Özelliği ise kulesinin sonradan yapılması ve kilisenin yanında yer alması. 76 metre uzunluğundaki kuleden Porto manzarasını izleyebilirsiniz.

Praça de Liberdade Meydanı

Yine Porto’nun en güzel meydanlarından biri ve görülmesi gereken Belediye binası da bu meydanda bulunuyor.

Soares Dos Reis Ulusal Müzesi (Kaynak Google)

Soares Dos Reis Ulusal Müzesi

Hemen her kategorideki sanat eserlerini görebileceğiniz müze Carrancas Sarayında bulunuyor.

Sao Francisco Kilisesi

Dışından çok iç tasarımı ile ilgi çeken kilisede 300 kilo altın kullanıldığı söyleniyor.

Palacio Da Bolsa (Kaynak Google)

Palacio Da Bolsa

Borsa binası, neo klasik mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor ve Porto’nun milli yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

Casa de Musica

Minimalist bir mimariyi yansıtan konser binası çeşitli bölümlerden oluşuyor. Rehberli turla içini gezebilirsiniz.

Porto’dan günübirlik Costo Nova

Porto’ya kadar gelmişken günübirlik Costo Nova’ya uğramanızı öneririz, eğer tabii zamanınız varsa. Kış zamanı bu minik kasabada çoğu yer kapalı oluyor ama bahar aylarından Eylül sonuna kadar oldukça hareketli ve tam bir lokal Portekiz tecrübesi oluyor. Biz Porto tren istasyonu’ndan Aveiro’ya trenle gittik, tren yaklaşık 1 saat sürüyor. Sonra da überle Costo Nova’ya gittik, o da 9 EUR tuttu. İndikten sonra sahil kenarında yürüyebilir, kafelerde takılabilir veya sahilde güneşlenebilirsiniz. Okyanus olduğu için sahil genelde dalgalı oluyor ama yine de sahilde oturması keyifli.

Costo Nova gidiş geliş derken bir yarım gününüzü alacaktır. Ona göre plan yapabilirsiniz.

Porto’da yeme-içme

En ünlü yiyecekleri Francesinha, domuz eti, jambon, bifteğin özel bir sosla harmanlandığı sandviç. Domuz eti tercih etmezseniz, diğer etlerle şipariş verebiliyorsunuz. Üzerine kaşar peyniri ve isteğe bağlı yumurta koyuyorlar. Porto mutfağında en çok kullanılan yumurta… Hemen her yemeklerinde yumurtanın her üç haline rastlayabilirsiniz.

Bütün balık ürünlerini, özellikle morina balığını sandviçinden çorbasına kadar yemek mümkün. Balık konservesi de çok tüketilenler arasında. Sadece balık konservesi satan dükkanlara sıkça rastlayabilirsiniz.

Caldo Verde, patates ve karalahanadan yapılan popüler çorbaları…

Bifana ise baharatlı etlerin özel bir sosla harmanlandığı bir sandviç. Porto’nun ünlü sokak lezzetlerinden…

Nata candır, gerisi heyecandır! kaynak:google.com

Tatlısız olmaz diyelim ve elbette Nata… Nata’sız bir mekan yok diyebiliriz. Ancak yine de rastgele yerlerde yememenizi tavsiye ediyoruz. Bazı yerlerdeki Natalar aşırı yumurta kokuyor.

Geçelim bizim Porto’da yeme-içme mekanları önerilerimize:

Pasticceria Manteigaria, en ünlü Natacılardan. Tam not etmelik.

Santa Francesinha, geleneksel Francesinha için geldik. Üzerine yumurta kırmasalarmış iyi olabilirmiş. Biz 10 üzerinden 7 verdik.

Zenith Brunch-Cocktails, kahvaltı için öneriyoruz, ortam çok iyiydi. Özellikle egg benedict’e bir şans verin.

Ve Cafe Majestic, Rowling’in Harry Potter’ı yazdığı kahveci olmasıyla ünlü… Ortam değişik gerçekten.

C’alma-Speciality Coffee Room, kahve için buraya… Gerçekten çok iyi. Kahveci 7 Groaster‘a da bayıldık!

Frankie Porto Hotdog, bir sürü sosisli var. Vietnam en acılısı ama çok çok iyi.

Do Norto Cafe, yine önerdiğimiz bir kahvaltıcı. Traditional breakfast tabağı çok güzeldi. Porto’da kahvaltı beklentimiz düşüktü, çünkü İtalyanlar gibi hamur işi +kahve oluyor genellikle. Ama burayı beğendik.

O Diplomata, ortamı çok rahat bir kahveci. Fiyatlar da iyi. Bir kahve + bir smoothie için 4 Euro ödedik.

Cervejaria Gazelas, çok övülen hotdog’cuyu da es geçmeyelim dedik. Amanıııın, hotdog gibi, değil gibi… Bol acılı, baharatlı, yediğimiz açık ara en iyi hotdog. Kenti ikiye ayıran Douro nehrine giderken rastlayacaksınız, siz de es geçmeyin ☺))

Porto’da alışveriş

Size hemen bir sipariş listesi veriyoruz☺))

Elbette dünyaca ünlü tatlı Porto şarabı, likör ve konyak. Her türlü balık, özellikle morina balığı konservesi,

Şehrin yapılarında simge haline gelmiş meşhur çinilerinden yapılma hediyelik eşyalar ve Zeytinyağı.

Bunların dışında Porto’da çok güzel deri giysi ve ayakkabılar bulabilirsiniz ama fiyatları yüzünden o konuya hiç girmiyoruz ☺))

Alışveriş için en popüler caddeler ise Cedofeita, Santa Catarina, Avenida da Boavista ve Almada…

Pazar seviyorsanız, Urban Market, Portobelo, Balhao ve Clerigos en ünlü pazarları.

Gaia Shopping  Center ve Arabida, en rağbet gören alışveriş merkezleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close