Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

IELTS Hazırlık Rehberi – IELTS’e Nasıl Hazırlanılır?

IELTS Hazırlık Rehberi – IELTS’e Nasıl Hazırlanılır?

IELTS Hazırlık Rehberi – IELTS’e Nasıl Hazırlanılır?

IELTS hazırlık rehberi fırından taze çıktı, buyrun! ☺

Daha önceki yazılarımızda ‘Avrupa’da Yüksek Lisans’a Başvuru Rehberi’, ‘Avrupa’da X(bu x o kadar çok ki hangisini yazalım:)) gibi’ konulardan bahsetmiştik. Bugün geriye doğru bir adım atıp yüksek lisansa başvuru günlerine geri dönüyoruz ve bu yola baş koyan herkesin er ya da geç üstesinden gelmesi gereken IELTS’den bahsedeceğiz. Bir başka değişle IELTS’e nasıl hazırlanılır? IELTS sürecinden sizi neler bekliyor bunlardan bahsedeceğiz.

ielts hazırlık rehberi
ielts’e nasıl hazırlanılır?

Diyelim ki Avrupa’da yüksek lisans yapmak istiyorsun, İngilizcen var ama o kadar da şahane değil, hatta İngilizcem yeterli mi, IELTS veya TOEFL’e şimdi nereden hazırlanacağım diyorsun ve bunlar için kursa gitmeye de bütçen veya zamanın yok. Önce iyi haberi verelim, o kadar da zor değil! Önce hangi sınava gireceğine karar vermen, sonra sınavın mantığını anlaman, sonra da bu sınav işini ciddiye alıp çalışmak. Zaten başarının sırrı da hep aynı yol değil mi? ☺

IELTS Hazırlık

İkimiz de Avrupa’da yüksek lisans yapmaya karar verdiğimizde IELTS’e başvurmak için çok kısıtlı bir zamanımız vardı ve IELTS kursuna gidecek öğrenci bütçemiz ya da zamanımız yoktu. Hayatımız boyunca devlet okulunda okuduğumuzu ve özel okul İngilizcesi öğrenmediğimizi de tekrarlayalım. Yani Türkiye’deki insanların yüzde 90’ıyla aynı şartlarda yetiştik diyebiliriz. Ve biz bu kadar kısa sürede (yaklaşık 2 ay) IELTS’e hazırlanıp, sınavdan 9.0 üzerinden 8.0 aldıysak, siz de alabilirsiniz! ☺ Tünelin ucunda ışık var, yeter ki inanın! ☺

Peki IELTS’e nasıl hazırlandık, IELTS’ten nasıl yüksek puan aldık ve ne kadar bir sürede hazırlandık; gelelim adım adım anlatma kısmına; 

IELTS Nedir? Ve IELTS mi TOEFL mı?

IELTS, İngiltere (ve Avustralya) tarafından düzenlenen, genel veya akademik İngilizce seviyenizi ölçmek için yapılan ve uluslararası geçerliliği olan bir sınav. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma olarak 4 bölümden oluşuyor ve yaklaşık 3 saat sürüyor. Okuma ,yazma, dinleme aynı sınav seansında, konuşma ise sınavla aynı gün ya da ertesi günlerde oluyor. Sınava girdikten 2 hafta sonra da sınav sonucunuzu öğreniyorsunuz. Unutmayın ki sınav sonucunuz 24 ay boyunca geçerli. ☺

Sınav sonucunuz en yüksek not olan 9.0 üzerinden değerlendiriliyor ve 6.5 gibi bir puanı tutturursanız ‘psikolojik sınırı’ geçmiş oluyorsunuz. Bazı yüksek lisans bölümleri, özellikle sözel bölümler daha yüksek bir puan istese de (8.0 gibi) 6.5 – 7.5 arası bir puan alırsanız önünüz açık. 

ielts hazırlık

Akademik IELTS ya da Genel IELTS

IELTS’in birisi ‘academic’ diğeri ‘general’ olmak üzere iki sınavı var. Üniversite ya da yüksek lisans için özel olarak giriyorsanız ‘academic’i seçebiliyorsunuz, fakat ‘general’ olan da uluslararası olarak geçerli ve biz ikimiz de ‘General IELTS’e girip kurtulduk. Bize sorarsanız ‘academic’ olana girmenize gerek yok. 

IELTS mi & TOEFL mı

IELTS mi TOEFL mı konusuna gelirsek de; biraz basit bir cevap olacak ama bizce Avrupa’yı hedefliyorsanız ya da Türkiye’de bir iş ya da staj için düşünüyorsanız IELTS, Amerika’yı düşünüyorsanız TOEFL. Zorluğu kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel kanı TOEFL’ın daha zor olduğu yönünde. Sebebi de tamamen bilgisayar karşısında konuşmak zorunda olmanız ve sınavın tamamının bilgisayarda geçmesi. IELTS’in ise hem bilgisayarda girebileceğiniz hem de klasik usul yazılı girebileceğiniz versiyonu var. 

IELTS’e nasıl hazırlanılır detaylarına girmeden, IELTS’e nasıl başvurulur ondan bahsedelim;

IELTS’e Nasıl Başvurulur?

IELTS’in anlaşmalı olduğu ve Türkiye’de IELTS düzenleyen iki kurum var. IDP ve British Council.

Önce bu iki internet sitesinden birisine girip sınava gireceğiniz şehri seçmeniz gerekiyor. Maalesef bu sınav her şehirde düzenlenmiyor. Şimdilik Türkiye’de sadece Ankara, İstanbul, Adana, Bursa ve İzmir’de yapılıyor. Bu beş şehirden birisini seçip, sonra da size uygun bir sınav tarihini seçtikten sonra formu dolduyorsunuz ve size sonunda bir hesap numarası veriliyor. Bu hesap numarasına da IELTS’in sınav ücretini yatırdıktan sonra işlem tamam!

IELTS ücreti ne kadar?

IELTS ücreti ne kadar? diye merak ediyorsanız söyleyelim; Nisan 2019 itibariyle 900 TL..

IDP’nin bir de bilgisayar ortamında IELTS seçeneği varmış ve sınavın içeriği aynı olsa da klasik usül yerine bilgisayarda sınavın daha kolayına geldiğini söyleyenler var. Ücreti 200 TL daha yüksekmiş, yani 900 TL yerine 1100 TL’ymiş fakat bu konuda bir tecrübemiz yok. O yüzden buna niyetlenirseniz en iyisi bu konuda Google’a danışmak olacaktır.

IELTS sınav kontenjanları yaklaşık 3-4 hafta önceden bitiyor. O yüzden girmeyi planladığınız tarihten en az 1 ay önce yerinizi ayırmanızda fayda var.

Gelelim portakal kabuğunun faydalarına. ☺

ielts hazırlık
derin nefes alın ve bitirin şu işi :)))

IELTS’e Nasıl Hazırlanılır? IELTS’e Hazırlık Kursu Şart mı?

Eğer IELTS’e hazırlanmak için zamanınız, ve IELTS’e hazırlık kursuna gitmek için bütçeniz de varsa, kendinize uygun bir kurs bulmak tabiiki size yardımcı olacaktır. Fakat bir kurssuz hazırlandığımız için en azından kendi tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz ki; IELTS’te başarılı olmak için kurs şart değil. 

Biz ’e 2 ay gibi bir sürede hazırlandık. Bu iki ay boyunca kendimize sıkı bir çalışma disiplini yarattık ve bir kural koyduk; her akşam 2 saat boyunca bu sınava çalışacaktık. Ve gerçekten de 2 ay boyunca neredeyse her akşam hiç bozmadan dersimize çalıştık. Son hafta ise her akşam bir IELTS denemesi çözdük. Baya baya ÖSS tempomuza geri dönmüş olduk yani! 😀

Peki nereden başladık? 🙂

1-) Örnek bir IELTS sınavı çözüp seviyenizi öğrenin

Bunun için en önce zaman tutarak ve sanki gerçekten sınavdaymışcasına telefonu falan bir kenara bırakarak birazdan size önereceğimiz online kaynakların birisinden bir örnek sınav çözün. Bu daha ilk denemeniz olduğu için muhtemelen istediğiniz gibi geçmeyecek ve düşük bir puan alacaksınız (bizde öyle oldu). Fakat sınavın neye benzediğini görmek ve gerçek seviyenizi öğrenmek için bu sadece bir başlangıç.

2-) Seviyenizi öğrendikten sonra 4 bölüme de ayrı ayrı günler ayırarak çalışın

Okuma, yazma, dinleme ve konuşma’dan oluşan dört bölüme de mutlaka teker teker zaman ayırın. 

IELTS Hazırlık: IELTS Okuma Bölümü

Okuma Bölümü için bol bol pratik yapmanız, önce sorulan soruyu sonra paragrafı okumayı alışkanlık haline getirmeniz, bir de ‘scanning’ dedikleri yöntemle, şöyle bir cevabın olduğu yeri kestirip oraya odaklanmanız gerekiyor. Bir de zaman konusunu dikkate almanız ve evde de hep zaman tutarak çalışmanız gerekiyor.

IELTS Hazırlık: IELTS Dinleme Bölümü

Dinleme aslında zor olmayan ama bol bol pratik yapmanız gereken bir bölüm. Burada sürekli ayık olmak gerekiyor çünkü siz bir cevabı duymayı beklerken, o cevap çoktan geçmiş ve başka cevaplar bile geçmiş olabiliyor. Ve sınavda sadece bir kez dinliyorsunuz. O yüzden bizim en çok pratik yapıp çalıştığımız bölüm bu oldu.

IELTS Hazırlık: IELTS Yazma Bölümü

Yazma kısmında sizin yaratıcılığınızdan ya da yazdığınız şeyin ilginçliğinden çok; yazınızın giriş-gelişme-sonuç şeklinde ilerlemesine ve grammer’ın doğruluğuna bakıyorlar. O yüzden yazma kısmında sallayın sallayabildiğiniz kadar fakat yeter ki giriş-gelişme-sonuç şeklinde gitsin. ☺

IELTS hazırlık
ielts’te örnek bir konuşma bölümü sorusu

IELTS Hazırlık: IELTS Konuşma Bölümü

Konuşma ise, yukarıda dediğimiz gibi sınav günü ya da onu takip eden günlerde yapılıyor ve biro dada size tahsis edilen bir insanla 15 dakika konuşuyorsunuz. Burada konu ayakkabı seçiminiz, ya da Mars’ta hayat veya sporun insan hayatındaki önemi gibi herhangi bir konu olabiliyor. Burada da söylediğiniz her şeyin gerçek olmasına gerek yok, yeter ki siz akıcı bir şekilde konuşun. Aksanınız da önemli değil fakat akıcı bir şekilde, farklı kelimelerle ve bağlaç deyimler kullanarak konuşmanız bekleniyor olacak. Speaking için mutlaka ama mutlaka aşağıda yazacağımız Youtube kanallarındaki örnekleri izlemenizi önereceğiz.

Biz evde kendi imkanlarımızla çalışırken ücretsiz online kaynakları kullandık ve başka bir şeye ihtiyacımız olmadı. 

IELTS Hazırlık İçin Gerekli Kaynaklar

IELTS Sınavı İçin İşinize Yarayacak Online Kaynaklar:

IELTS’e hazırlanırken en çok kullandığımız iki site https://ieltsonlinetests.com/  ve http://ielts-simon.com/ oldu. Bu iki site sınav konseptini anlamanız için de çok yardımcı olacak. 

En çok takip ettiğimiz IELTS için Youtube kanalı ise IELTS Liz olmuştu. (https://www.youtube.com/channel/UCKPpfQUSfHhesyjbskDKSEg).

Bunların dışında writing üzerine işe yarayacak bilgiler için buraya;

http://www.goodluckielts.com/

gramer bilgisi ve kelime haznesini geliştirmek için buraya;

http://www.ieltsbuddy.com/

speaking üzerine yoğunlaşmak için de şuraya bakabilirsiniz:

http://ieltsspeakingquestions.blogspot.ae/

Bizim de burada saydıklarımız dışında ekstra bir şey yapmaya zamanımız ve şansımız olmadı. O yüzden sınava yeterli çalışamadım, ya da durumum yok kursa gidemedim diye düşünmeyin. Biz bu kuşak ne lise sınavları, üniversite sınavları atlattık, IELTS vız gelip tırıs gidecek! ☺

O zaman herkese bol şans dileyerek IELTS Hazırlık Rehberi’ni kapatıyoruz.

Herkese başarılar! ☺

Instagram’da varız ve bekleriz.

www.instagram.com/yoldabiblog/

Avrupa’da Yüksek Lisans düşünenler için okullara başvuru rehberi yazısını da buraya bırakıyoruz. 🙂

Daha bitmedi 🙂 “Avrupa Yüksek Lisans Sonrası Kalıcı Olmak” da burada

Yolda bi’ Blog’un diğer yazıları için buradan başlayabilirsiniz.

3 comments

  1. General IELTS e girip yuksek lisans a basvurmak yani academic olana girmemek bu kafami karistirdi. Eger ki okul basvuru sartlarinda ozellikle academic demiyorsa general olana mi girelim. Siz general girerek riski bilerek mi aldiniz 🙂

  2. Selamlar general IELTS e girip yuksek lisans a basvurmak yani academic olana girmemek bu kafami karistirdi. Eger ki okul basvuru sartlarinda ozellikle academic demiyorsa general olana mi girelim. Siz general girerek riski bilerek mi aldiniz 🙂

  3. Ömercan POLAT says:

    merhaba iyi günler
    ıetlts general ile nasıl yüksek lisansa kabul aldınız benim bildiğim kadarıyla academic olması geriyor benı bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close