Yeşil Pasaport’a Nasıl Başvurulur & Yeşil Pasaport Nasıl Çıkartılır?
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler
Bir önceki yazımızda ‘yeşil pasaport kimlere verilir’den ve yeşil pasaport ile vizesiz ülkeler 2018 tam listesinden bahsetmiştik. Sıra geldi yeşil pasaport’a nasıl başvurulur ve yeşil pasaport nasıl çıkartılır kısmına.
Böyle deyince gözünüzü korkmasın, aslında yeşil pasaport belgelerinizi hazırladıktan sonra başvuru yapmak çok kolay.
İlk adım;
Yeşil Pasaport Başvurusu için Gerekli Belgeleri Hazırlamak
1-) İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport talep yazısı almanız lazım. Eğer çalışansanız (memur, kamu görevlisi gibi), ilk önce talep yazısını (formu şuradan indirebilirsiniz) kurumunuzdaki yetkişi kişiye onaylatıyorsunuz. Emekli olduysanız veya çekilme sebebiyle görevden ayrılmışsanız, talep yazısını çekildiğiniz veya emekli olduğunuz kurumdan onaylatmanız gerekiyor.
2-) Varsa daha önceki pasaportlarınızın aslı,
3-) Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi
4-) İki adet biyometrik vesikalık fotoğraf,
5-) Defter bedeli dekontu
6-) Ve son olarak reşit olmama veya engelli olma durumunda kanuni temsilciden muvakatnamenin belgeleriniz arasında olması gerekiyor.
İkinci adım:
Pasaport Defter Bedelini Ödemek
Bordo pasaporta başvururken ödediğiniz ödediğiniz harç bedelini yeşil pasaporta başvururken ödemeniz gerekmiyor, fakat defter bedelinden kaçış yok! 🙂 Defter bedelinin şu anki ücreti 108 TL (2018 Kasım). Nüfus cüzdanınızla anlaşmalı bankalardan birisin gitmeniz yeterli.
Pasaport defter bedeli için anlaşmalı bankalar da şunlar;
Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası
Üçüncü adım:
Pasaport İçin İl Nüfus Müdürlüğü’nden Başvuru için Randevu Almak
Pasaporta başvurmanın en kolayı bu adımu olsa gerek!
https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine gidip, size uygun tarihi seçip randevunuzu alıyorsunuz, sonra da randevu tarihinizi bekliyorsunuz, bu kadar. Herhangi bir şehirdeki İl Nüfus Müdürlüğü’nü de seçebilirsiniz.
Dördüncü Adım:
Pasaportunuzu teslim almak
İşlem tamamdır! Randevuda belirttiğiniz adrese pasaportunuz, pasaport teslimat süresi olan, yaklaşık 10 gün içinde ulaşıyor.
Güle Güle Kullanın! 🙂
Herkese Sevgiler!
Biz, Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.
1 comment