Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? (2018 Güncel)
25 yaşın altında olması ve öğrenci olması harçsız pasaport alabilmesi için yeterli sebeptir.
Harçsız Öğrenci Pasaportu
Diyelim ki öğrencisiniz, bütçeniz haliyle limitli, henüz hiç yurtdışına çıkmadınız ve bir yerden başlamak istiyorsunuz. Harçsız öğrenci pasaportu çıkartarak başlayabilirsiniz!
Daha önceki yazılarımızda ‘Ücretsiz Avrupa birliği Projeleri’nden bahsetmiştik. Bu yazıda da harçsız öğrenci pasaportu nasıl çıkar, harçsız öğrenci pasaportunun şartları nedir ve harçsız öğrenci pasaportu için gerekli belgeler nelerdir onlardan bahsedeceğiz. Sonuçta öğrenciler için madem böyle bir hak var, kullanmak gerek! 🙂
İnternette bu konuyu araştırırken çok fazla bilgi kirliliğine rastladık. Kimi yazılar güncel değil ve kafa karıştırıyor, çünkü 2016’da harçsız öğrenci pasaportuyla ilgili bir kanun değişikliği olmuş ve harçsız öğrenci pasaportu çıkartmak kolaylaştırılmış.
Önce şuradan başlayalım;
Öğrenci pasaportu nedir?
Öğrenci pasaportu, aslında hepimizin bildiği standart bordo pasaportun, 25 yaşın altındaki tüm aktif öğrencilere harç ödemeden verilmiş hali aslında. Yani öğrenci pasaportuna başvurduğunuzda elinize hepimizin bildiği bordo pasaport geçiyor.
Adına öğrenci pasaportu denmesinin sebebi, kanunda böyle geçiyor olması.
Öğrenci pasaportunun ücreti nedir?
Öğrenci pasaportuna başvurduğunuzda itibariyle, sadece (2018 itibariyle) defter parası olan 108 lirayı ödüyorsunuz. Esas pahalı olan kısmını, yani pasaport harcını ödemiyorsunuz. Öğrenci pasaportunun, bahsettiğimiz defter bedeli hariç herhangi bir ücreti yok.
Harçsız öğrenci pasaportu alabilme şartları nedir?
1-) Öncelikle 25 yaşını doldurmamış olmanız ve öğrenci olmanız gerekiyor.
* Yurtdışına eğitim sebebiyle ya da okul konferansı gibi bir bahaneyle gidiyor olmanıza gerek yok. Gayet gezmeye de gidiyor olabilirsiniz! 2016’dan önce yurtdışına ‘eğitim sebebiyle gitme’ şartı varmış ama bu şart sonradan kaldırılmış.
“492 sayılı Harçlar Kanununun “Harçtan Müstesna İşlemler” başlıklı 85 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (h) bendi ile “Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar” hükmü getirilmiştir. “
Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık Verilir?
18 yaşından büyükseniz, öğrenci pasaportunuz 25 yaşınızı doldurduğunuzda bitecek şekilde veriliyor. Yani 20 yaşında başvurursanız 5 yıllık, 24 yaşında başvurursanız 1 yıllık çıkıyor.
Maalesef en az 6 aylık verildiği için, 24,5 yaşını geçtiyseniz çıkmıyor, bu hakkı kaybetmiş oluyorsunuz.
18 yaşından küçükseniz ise, öğrenci pasaportu 5 yıl süreli olarak çıkıyor. Yani 17 yaşında başvurursanız 22 yaşına kadar geçerli olacak şekilde çıkıyor.
Harçsız öğrenci pasaportu almak için gerekli belgeler nelerdir?
* Nüfus cüzdanınızın aslı
* 2 adet biyometrik fotoğraf
* Eski pasaportlarınız (varsa)
* Pasaport defter bedeli dekontu (normalde pasaport başvurusu yaparken 2 farklı ödeme yapılıyor, birisi 2018 itibariyle 108 tl olan defter bedeli, diğeri ise pasaport harcı. Defter bedelini her koşulda ödemek gerektiği için, anlaşmalı bankalara bu bedeli ödeyip, dekontu da gerekli belgelerin içine eklemek gerekiyor.
* Öğrenci Belgesi;
Türkiye’de okuyorsanız, öğrenci belgesi, okuldan ıslak imzalı alınmış yahut e-devletten son 60 gün içerisinde alınmış olmalı.
Yurtdışında okuyorsanız ve okuduğunuz ülkedeki başkonsoluslukta başvuru yapacaksanız ‘öğrenci belgenizin’ aslı, yurtdışında okuyorsanız ve Türkiye’de başvuru yapacaksanız, öğrenci belgenizin aslı ve yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş belgesi olmalı.
İhtiyacınız olan tüm belgeler bu kadar! 🙂
Açık öğretim öğrencileri de harçsız öğrenci pasaportu alabilir mi?
Alabilir tabii. İkinci öğretim, uzaktan öğretim yahut açık öğretim öğrencileri de harçsız öğrenci pasaportundan yararlanabiliyor.
Öğrenci pasaportumun süresi bitince içindeki vizeler geçersiz oluyor mu?
Geçersiz olmuyor. Yeni pasaportuzu ve eski öğrenci pasaportunuzu yanınızda taşımanız gerekiyor, yeni pasaportunuzu ve eski pasaportunuzdaki vizeyi gösteriyorsunuz pasaport kontrolünde.
Üniversiteden mezun olduktan sonra harçsız öğrenci pasaportumu kullanabilir miyim?
Öğrenci pasaportu 25 yaşını doldurduğunuz zamana kadar veriliyor. Eğer 25 yaşından önce mezun olursanız, 25 yaşını doldurana kadar (yani pasaportunuzun süresi bitene kadar) öğrenci pasaportunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz. 🙂
25 yaşından büyük öğrenciler harçsız öğrenci pasaportundan faydalanabilir mi?
25 yaşından büyük öğrenciler de harçsız öğrenci pasaportundan faydalanabiliyor, fakat şartları biraz farklı.
25 yaşından büyükseniz, yurtdışına belli bir faydalı sebeple gidiyor olmanız aranıyor ve bu sebebi de belirterek maksimum 1 yıl süreli pasaport alabiliyorsunuz.
Geçerli sebepler arasında eğitim, kültürel veya sosyal bir fayda sağlayacak bir seyahat, MEB’in izniyle yapılacak bilimsel incelemeler yahut spor müsabakalarına katılım gibi sebepler geçerli sayılır.
25 yaşından büyükseniz ve bu sebeplerden birisiyle yurtdışına çıkacaksanız, önce okulunuzun öğrenci işlerinden pasaport muafiyet formu doldurup, çıkış nedeni için geçerli sebeplerden birisini gerekçe olarak belirtmek gerekiyor. Daha sonra da bu formu öğrenci işlerine imzalatıp, yanınıza öğrenci belgenizi ve nüfus cüzdanınızı da alıp vergi dairesine gidiyorsunuz ve bu muafiyet formunu onaylatıyorsunuz.
Öğrenci Pasaportuna Nasıl Başvurulur?
Tüm belgelerinizi tamamladıktan sonra randevu.nvi.gov.tr adresine girerek, başvuru yapacağınız nüfus müdürlüğünden randevunuzu alıyorsunuz. Burada seçim yaparken, istediğiniz ve size yakın olan bir nüfus müdürlüğünü seçebilirsiniz, ikametgahınızın kayıtlı olduğu nüfus müdürlüğünü seçmeniz gerekmiyor. 🙂
Randevu gününde de belgelerinizi veriyorsunuz ve pasaportunuzun teslim edilmesini istediğiniz adresi söylüyorsunuz. Her şey bu kadar! Sonra pasaportunuz adresinize geliyor.
Güle güle kullanın!
Herkese Sevgiler!
Biz Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.
Öncelikle hikayeniz ilham verici. Verdiğiniz bilgiler ise tam bir özet. Benim gibi sizlerin yolundan gelme heveslisi bir öğrenci için bulunmaz bilgiler. teşekkür ederim.
Ne kadar detaylı ve güzel bir bilgi vermişsiniz. Harikasınız!!!