Halkidiki, bir yarımadanın kendi içinde üç yarımadaya ayrıldığı, o yarımadalardan en baştakinin, adeta “kopsam da ayrı bir ada mı olsam, böyle mi kalsam” kararsızlığı yaşadığı ilginç coğrafyasıyla Yunanistan’ın kuzeyinde bir bolge. Halkidiki’de nerede kalınır ve Halkidiki Konaklama Rehberi detaylarına girmeden önce biraz bölgeden bahsedelim.
İlk yerleşimlerin Milattan Önce 8. Yüzyıl’a dayandığı yarımadada 20 antik kent bulunması, ne kadar zengin bir tarihi olduğunu gösteriyor. Ama özellikle de yarımadanın kollarındaki altyapısı gelişmiş plajları, harika denizi ve doğasıyla Halkidiki popüler destinasyonlardan biri. Bu yüzden en yakın il olan Selanik’te yaşayanların da sayfiye bölgesi olarak tanınıyor. Yarımadadan parmak şeklinde uzanan diğer yarımadalardaki zengin üzüm bağları sayesinde şarapçılığın da çok geliştiği Halkidiki, aynı zamanda filozof Aristoteles’in de doğum yeri.
Halkidiki, yarımadanın merkezindeki Polygyros belediyesi tarafından yönetiliyor. Yarımada kendi içinde de üç ayrı yarımadaya ayrılmış demiştik. Sol baştaki Kassandra Yarımadası, ortadaki kol Sithonya, en sağdaki ise Athos Yarımadası.
Halkidiki Konaklama Rehberi yazımızda Athos Yarımadası’ndan konaklama önerilerimizi göremeyeceksiniz; neden mi? Biraz açalım: Athos Yarımadası, Aynoroz olarak da biliniyor ve burası Yunanistan’a bağlı özerk bir cumhuriyet. Doğu Ortodokslarının önemli bir dini merkezi ve 2000 civarında papaz bu koldaki manastırlarda yaşıyor. Adını Athos Dağları’ndan alan bu kola, kutsal dağ anlamına gelen Agios Oros da deniliyor. İşte böylesine kutsallık atfedilen yarımadaya kadınların girmesi yasak, erkekler de özel bir izinle girebiliyor. Nedir bu kadınların çektiği deyip, bu kutsal parmakla ilgili parantezi kapatıyoruz ☺)))
Halkidiki Konaklama Rehberimize geçmeden önce, yarımadaya nasıl gidileceğini de kısaca anlatalım.
Halkidiki’ye en yakın havaalanı Selanik’te. Uçakla gitmek isteyenler için en olay rota, Selanik’e uçup oradan otobüs veya araç kiralamak. KTEL otobüs firmasının Halkidiki ve kollarına düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Kendi aracınızla gitmeyi düşünürseniz Selanik’e ek olarak Kavala üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Şehir içinde ulaşım otobüs ve taksi ile sağlansa da bir yarımadanın üç kola, başka bir deyişle üç yarımadaya ayrıldığı bir bölgeyi gezmek, tahmin edebileceğiniz gibi kolay değil. Özellikle orta kol Sithonya’da yolların sadece kıyı şeridinde olduğu düşünülürse, bizim önerimiz araç kiralamanız ya da kendi aracınızla gitmeniz…
Bu arada, yarımadayı gezmek için en ideal ayların Mayıs’tan Haziran sonuna, Eylül’den Ekim ortasına kadar olduğunu hatırlatalım. Temmuz ve Ağustos ayları ise oldukça kalabalık…
Halkidiki’de Konaklama – Halkidiki Konaklama Rehberi – Halkidiki’de Nerede Kalınır?
Yarımadada lüks otellerden butik otellere, stüdyolardan hostellere kadar çok sayıda ve her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri bulunuyor.
Halkidiki beş belediyeye ayrılmış ve merkezdeki Polygyros’tan yönetilse de konaklama açısından en çok tercih edilen bölgeler denizi, kumsalları, altyapısı gelişmiş ve birçok aktiviteye olanak sağlayan plajlarıyla Kassandra ve Sithonya kolları…Bu kolların başlangıcında bulunan bazı popüler yerleşimler de konaklamada ikinci seçenek olarak öne çıkıyor.
Kassandra Yarımadası
Halkidiki’nin yarımadalarından en baştaki bu kol, plajlar, beach barlar, tavernalar, gece kulüpleri, denize paralel konaklama mekanları ve hareketli gece hayatıyla aynı zamanda en popüler yarımada. Yarımadada konaklayabileceğiniz birbirinden güzel yerleşim bölgeleri bulunuyor.

Kallithea
Alışveriş, gece hayatı, plajları ve en fazla konaklama seçeneğiyle Kassandra’nın en popüler bölgesi.
Briki Suites Kallithea’da ilk onerimiz. Kallithea plajına 350 metre mesafede, iki yatak odası ve iki banyosu bulunan daire tipi kahvaltı dahil bir tesis. Muhteşem deniz manzaralı odaları, terası ve restoran-kafelere, alışveriş noktalarına yakınlığıyla da tercih ediliyor.
Eğer burada yer bulamazsanız Adonis’e bakın deriz. Özellikle bahçesi ve sahile yakınlığıyla, aileler için ideal. Aynı zamanda tam bir fiyat/performans konaklaması.
Kallithea’dan son önerimiz de Melis Studios. Lokasyonu, sahile yakınlığı ve bahçesi tam aileler icin.

Pefkohori
Bizim Bodrumvari beyaz evleriyle, narenciye ve zeytin ağaçları içinde oldukça güzel bir köy olan Pefkohori, meşhur sahili, temiz denizi, restoran, kafa, bar ve tavernaları, alışveriş yapabileceğiniz dükkanları ve konaklama seçenekleriyle, Kallithea’dan sonra Kassandra Yarımadası’nın ikinci popüler bölgesi. Pefkohori’deki tüm seçenekler başlıkta…
Bizim bu bölgedeki ilk önerimiz Pefki Suites, Pefkohori plajına birkaç adım mesafede. Deniz manzaralı, son derece konforlu tesiste fiyatlara kahvaltı dahil. Araba kiralama hizmeti bulunan tesis, çocukla konaklamaya da uygun. Biz burada kaldık ve çok çok memnun kaldık!
Aynı bölgeden ikinci önerimiz Kapsohara Inn. Hem fiyatlari makul, hem ortami, bahçesi çok güzel. Hem de sahile yakın.

Afitos
Kassandra’nın taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, özgün mimarisi ile bir tepenin üzerinde kurulmuş en güzel köylerinden biri… Tepenin yamacında ise Maldivler’i aratmayan kumsalı ve turkuaz denizi yer alıyor. Sahilde taverna ve barların sıralandığı köy, konaklamak için de oldukça uygun. Tüm tesisler başlıkta…Bizim spesifik önerimiz:
Mageiras Boutique Hotel, Afitos’un merkezinde yer alan tesis, üç ayrı plaja da yürüme mesafesinde. Çok yakınında restoran, taverna ve kafelerin bulunduğu tesis konumu ve uygun fiyatıyla tercih ediliyor.
Sithonya Yarımadası
Halkidiki’nin ilk kolunda yaşam ne kadar hareketli ve eğlenceliyse orta kolu olan Sitonya’da ise o kadar sakin, doğal, kendi mecrasında akıyor. Bu yarımada kafa dinlemek isteyen, sakin ortamları sevenlerin tercih ettiği türden. Yemyeşil tepelerin altında uzanan kum sahilleri, hiç beklenmedik anda karşınıza çıkan gizli saklı koylarıyla doğası da oldukça güzel. Her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri dışında bu kol kamp alanlarıyla ilgi görüyor. Kassandra Yarımadası’na göre Sithonya’da fiyatlar da daha uygun.

Nikiti
Nikiti, geleneksel ile yeninin karması diyebileceğimiz bir yerleşim. Avlulu taş evler, dar sokaklarında küçük küçük dükkanlar, çeşmeler, tavernalarla çevrelenmiş köy meydanıyla gelenekseli yansıtırken konaklama tesisleri, denizi ve plajları, restoranları ve gece hayatıyla da yeniyi temsil ediyor. Çocuk dostu konaklama tesisleriyle çocuklu bir tatil için de en uygun yerleşim bölgelerinden biri. Nikiti’deki tüm konaklama seçenekleri için buraya bir tık.
Villa Naiada, Nikiti merkeze çok yakın, plaja ve restoranlara yürüme mesafesinde tesisin bir de yüzme havuzu bulunuyor. Çocukla konaklamak için son derece uygun bir tesis. Bu bölgede en beğendigimiz tesis burası oldu. Halkidiki Konaklama Rehberi yazımızda içimize en sinen yerlerden birisi burası oldu.

Neos Marmaras
Geniş konaklama seçenekleri, çok sayıda yeme-içme mekanı, alışveriş olanaklarıyla, Sithonya Yarımadası’nın önemli yerleşim bölgelerinden ve adını da mübadele sırasında bizim Marmara Adası’ndan giden Rumların buraya yerleşmesinden almış. Yabancımız sayılmaz ☺)))
Bizim buradaki önerimiz Βalcony View Μarmaras. Yatak odası, oturma odası, donanımlı bir mutfak ve banyodan oluşan daire tipi tesis, limana, plaj ve restoranlara da yakın bir konumda.

Sarti
Yaz ayları oldukça hareketli geçen, dağ ve denizin buluştuğu bir noktada kurulmuş Sarti, 3 kilometrelik sahili, temiz ve sığ deniziyle tatilcilerin gözdesi yerleşimlerden. Sahilinde sıralanmış taverna ve kafeler, mağazalar ve beach barlarıyla öne çıkıyor. Son kol olan ve kadınların girişinin yasak olduğu Aynoroz Yarımadası ve Athos Dağı manzarasıyla ünlü.
Bizim Sarti’den önerimiz Studio Wilem. Plaja birkaç adım, yatak odası, mutfak ve banyodan oluşan daire, konumu, temizliği ve uygun fiyatı ile tercih edilebilecek konaklama mekanlarından biri.
Bir de kamp sevenler icin bir önerimiz var, Armenistis Camping & Bungalows! Muhteşem bir sahil kampı. Mutlaka bakın.
Biz Halkidiki’yi çok sevdik, bizce siz de çok seveceksiniz! Halkidiki sonrasi Selanik’i de gezeceğiz diyenler için Selanik Gezi Rehberimizi de buraya bırakıyoruz. Herkese güzel gezmeler!