Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Bir Uzakdoğu Fenomeni: Tayland Gezi Rehberi

Bir Uzakdoğu Fenomeni: Tayland Gezi Rehberi

Tayland Gezi Rehberi ve Tayland’da Gezilecek Yerler

Bir Uzakdoğu Fenomeni Tayland’ın neresinden başlasak bilemedik; yazdık da yazdık sayfalar uzadıkça uzadı, biz de böyle yayınlarsak milleti sıkarız, en iyisi mi bunları birkaç yazı halinde yayınlayalım dedik. Bu serinin ilk yazısı:
Tayland’a gitmeden önce hazırlıklar:

‘İnsanın Tayland’a karısını götürmesi, Münih’e bira götürmek gibi.’ diyor J.Grange Kurtlar İmparatorluğu kitabında. Biz de buna inandık ve evlilik kısmına sarkıtmadan ilk Uzak Doğu seyahatimizi Tayland’a yaptık 🙂

Genelde bir ülkeye çok büyük beklentilerle gidince hayal kırıklığıyla dönülüyor. Biz Tayland gezimize başlamadan önce hem hevesli hem de son yıllarda aşırı popülerleşti acaba kabak tadı vermiş midir, zamanını kaçırdık mı diye kaygılıydık. Ama bingo, gezi boyunca sevmediğimiz tek bir şehri olmadığı gibi beklentilerimizin üzerine çıkmayı da başardı! Diyeceğimiz o ki Tayland’a puanımız bayağı bir yüksek!

4
Tayland Gezi Rehberi: Super Pussy
Şehirleri yazmadan önce bize göre kabaca Tayland’a değinirsek;

Tayland ucuz mu? Ucuz. Ama çok mu ucuz? Hayır. Bir 10 yıl önce bu kadar popüler değilken ve bu kadar çok uçak firması gitmiyorken eminiz çok ucuzdu. Son yıllarda ‘overrated’ olmasından dolayı oldukça pahalanmış. İyi yönü sırtçantalı gezginler veya daha düşük bütçeyle gezmek isteyenler için bir çok ucuz yeme-içme-konaklama alternatifi olması. Daha ne yapsın dimi?

Konaklama için otel seçerken hotels.com ve booking.com’dan otel fiyatlarını karşılaştırıp direk ucuz olanı seçebilirsiniz. Eğer üşenmezseniz mutlaka seçmeye karar verdiğiniz otelin internet sitesine gidip fiyatını kontrol edin. Birçok zaman otelin kendi sitesinde fiyat daha ucuz olabiliyor, booking.com’u devre dışı bırakıp otelin kendi sitesinden de rezervasyon yapabilirsiniz öyle bir durumda.

3
Khao San Road
Türkiye’den Tayland’a Uçak Bilet Alırken

İstanbul’dan Tayland’a uçak bileti ucuzdan pahalıya, Air Astana, Fly Dubai, Etihad, Qatar Airways, Emirates ve Türk Hava Yolları gibi birçok uçak firması uçuyor. Biz uçak biletlerimizi gidiş-dönüş İstanbul–Bangkok olmak üzere kişi başı 450 euro’ya Emirates’ten almıştık. Eğer seyahat tarihlerinizi özgürce seçebiliyorsanız ve Emiras-Etihad-Qatar üçlüsünün düzenli olarak yaptığı promosyonları yakalarsanız 300 euro’ya bile bilet bulmak mümkün. Biz o zaman çalıştığımız ve izin tarihlerimiz belli olduğu için çok seçeneğimiz yoktu ve 450 euro’ya promosyonsuz ve pahalı bir fiyat olarak düşünebilirsiniz. (Burada araya kahrolsun iş hayatı ve işçi marşı giriyor.)

Tayland seyahati için uygun mevsim hangisidir?

Tayland seyahati için en uygun dönem Kasım-Nisan arası olarak geçiyor, bu dönemde hava sıcak olmasına ragmen yağışlar daha az. Ama seyahat tarihiniz Nisan-Ekim arasına denk geliyorsa da endişe etmeyin. Yağmur dedikleri bizdeki gibi başlayınca bütün gün süren yağmurlardan değil, her gün belli saatte başlayan, sadece 1 saatte donunuza kadar ıslatan bir sağanak olarak düşünün. Yani yağmurlu mevsime denk gelirseniz, o kısa yağmur saatlerini, nerede denk geldiyseniz oraya sığınarak ya da yemek molası vererek atlatabilirsiniz, dünyanın sonu değil 🙂 (Tayland’ın yağmurundan şikayet edenleri Frankfurt’a davet ediyoruz, son yağmaya başladığında 10 ay aralıksız yağdı.)

Tayland’da elektronik eşya olayı

Evet elektronik gerçekten çok ucuz. Ucuz derken, bir iphone’u yarı fiyatına almayı beklemeyin ama yan ürün ve parçaları almak isterseniz bu işin yeri Tayland. Yan ürünlerin dışında kameralar da bir o kadar ucuz. Bangkok’daki MBK Moll ( MBK Alışveriş Merkezi) elektronik bakmak için en uygun yer diyebiliriz.

Tayland için vize gerekiyor mu?

Bildiğiniz gibi Tayland Türkiye’ye vize uygulamıyor. Havaalanına girişte form doldurup 30 günlük vizenizi kolaylıkla alabiliyorsunuz. Ama geçen yıl Tayland’a düzenlenen ve çok fazla kişinin ölümüne yol açan patlamadan sonra Türk’lere ülkeye girişte bir takım zorluklar çıkarttıkları olmuş. Siz ne olur ne olmaz dönüş biletinizin bilgilerini yanınıza alın.

2
Tayland’da ne yenir? Çok Acıktınız Degil mi?

Tayland’da Yeme-içme

Tayland’da yeme içme kiminiz için bir zevk, kiminiz için işkence olabilir 🙂 Değişik şeyler denemeyi seviyorsanız her türlü kızartılmış börtü böcekten tutun deniz balığı posasına kadar her şeyi bulacaksınız. Daha risksiz şeyler denemek istiyorsanız Tayland’lıların bol baharatlı noodlelarını ve pirinç yemeklerini deneyebilirsiniz. Eğer mideniz bunların hiç birini kaldırmıyorsa (bizim ailemizde bu kadın tarafı Asya oluyor) Burger King’e koşabilirsiniz. 🙂

Semt pazarlarında yemek yemek çok ucuz olduğundan, Tayland’lıların kültüründe evde yemek yemek yok. Dışarıda 1 Usd’ye bile karın doyurmak mümkün.

7
Pad Thai

Sizin semt pazarlarında illaki karşınıza çıkacak ve bizim deneyip de beğendiğimiz lezzetleri şöyle sayabiliriz; Pad Thai (bir çeşit noodle, bunun denemeden dönmek asrın hatası olabilir), Khao Pat( karışık malzemeli pirinç pilavı gibi düşünün), körili tavuğun her çeşidi ve otantik meyvelerden de pitahaya(japon kivisi), starfruit ve rambutan oldu. Meşhur ‘durian’ meyvesini deneyip denememek ise size kalmış. Söyle söyleyelim, bu meyve aşırı kötü koktuğu için Endonezya’da otellere sokulması yasaklanmış! ama tadı güzel. Fotoğraflardan inceleyip görüntüsü hoşunuza gideni not alabilirsiniz 🙂

5
Tayland Gezi Rehberi: Rambutan Meyvesi
8
Meşhur Durian Meysi(çok kötü kokuyor.)

Tayland için hap hap ipuçları

* Özellikle Bangkok ve Pattaya’da yoğunlaşmış ‘ladyboy’larla karşılaştığınızda şaşırmayın; şaşıracak ne var yahu demeyin! bunu dememizden sebep Tayland’ta görebileceğiniz en güzel kadınlar. Çoğu  zaman eğlenceliler ve harika Cabare şovları var, fakat yanınıza yaklaşıp fotoğraf çektirdikten sonra mutlaka para isteyeceklerdir. Bangkok’ta şovlardan en popüler olanı Calypso Cabaret Show bilet ücreti 30 usd civarında buradan bakabilirsiniz.

* Eğer taksimetre açtırırsanız, taksiler ÇOK ucuz. Şöyle anlatalım, Türkiye’de taksiyle ortalama 50 tl tutacak taksi Bangkok’da 5 tl tutuyor. Ama genellikle taksiciler taksimetre açmaya yanaşmadan size gideceğiniz yeri sorup bir fiyat çekiyor. Taksicinin kafadan söylediği fiyat (25tl diyelim) size yine de Türkiye’ye kıyasla ucuz geleceği için hemen kabul ediyorsunuz. Ama bilmiyorsunuz ki taksimetre açtırsaydınız 5 tl tutacaktı. (Bizim bu kısmı aymamız tatilin son gününe denk geldi, tatil boyunca kazıklanmışız meğer). 🙂

* Özellikle Bangkok’ta bol bol TukTuk’a denk geleceksiniz. Bunlar bildiğiniz motosikletin 3 tekerlekli olanları. Fiyatları normal taksiye göre daha pahalı ve tuktuk şöförleri bizdeki minibus şöförleri gibi makas atarak sürüyor. Bildğiniz sağı solu açık motosiklet ve 2 kişi hatta 3 kişi binenini bile gördük, taksiciyi de sayın etti mi size 4 kişi, eee doğal olarak güvenlik sıfır! ama türklük damarınız tutuyor ve atın ölümü arpadan olsun deyip biniyorsunuz. Çok keyifli!

1
Tayland Gezi Rehberi: Tuk Tuk

* Pazarlık acayip işe yarıyor. Utanmadan, çekinmeden ediniz.

* Tayland’da sudan ucuz bir şey varsa o da Masaj. Eh bir masaj yaptırırsınız gitmişken! (Ellerinde Happy Massage kağıdı tutan ablalara dikkat, orada esas mesajı siz biliyorsunuz!)

Dalış meraklısı iseniz Smilan Adaları ve Koh Tao adası ideal.

tuk-tuk
Evet! Hesap Makinesiyle Çektik 🙂

Tayland Gezi Rotası Çizerken(Taylan’da gezilecek yerler)

Tayland çok büyük bir coğrafya. O yüzden ne kadar çok zamanınız varsa o kadar iyi. Maalesef birçok Avrupa şehri gibi birkaç güne sığmıyor.

Biz Tayland gezimizi yol hariç 10 gün olarak planladık ve bu sürenin 4 gününü Bangkok, 1 gününü Pattaya, 5 gününü de aşırı güzel sahilleriyle ünlü Phuket ve Krabi’ye ayırdık. Ping nehri boyunca uzanan Chiang Mai’ye ise maalesef zamanımız kalmadı. Tayland’a iki hafta ayırabiliyorsanız Chiang Mai de görülmesi gereken yerler listesinde adını almalı.

pattaya-otobus
Böyle Göründüğünü Bakmayın Çok Rahat!

Son olarak, Bangkok’tan Phuket tarafına Asia Air, Thai Lion Air gibi ucuz havayolu şirketlerini kullanarak geçebilirsiniz. Biz Bangkok-Phuket tek yön fiyatına ortalama 40 dolar ödedik ve çoğu bilete valiz ücretinin dahil olmadığını unutmayın, bileti alırken valize ayrı para ödüyorsunuz. (Bir Emirates konforu beklemeyin tabii ki :))

Bütüün bu hazırlıklar tamamsa, şehir rehberlerine geçebilirsiniz. Tık tık.

 

Merken

Merken

Merken

Merken

9 comments

  1. Tam da Tayland’a gitme planı yaptığım bir dönemde paylaşımınız iyi geldi. En uygun uçak bileti şu an Emirates midir sizce_

    1. Merhabalar, donem donem ucak firmalarinin yaptigi kampanyalara gore degisiyor. Bazen emirates, bazen Qatar Airways bazen de Etihad Airways ucuz oluyor. Skyscaner ya da bavul.com gibi arama motorlari var, gitme plani yaptiginiz tarihleri aratirsaniz en ucuzundan pahaliya sirali olarak karsiniza cikartiyor. Sevgiler

  2. Bayram Alaca says:

    Tayland yazılarınızı çok beğendim. Anlatım, fotoğraflar, yorumlar, tavsiyeler 10 numara olmuş hepsi 🙂
    Teşekkür ederiz.

    1. yoldabiblog says:

      Beğendiğinize sevindik teşekkürler ?

  3. Merhaba,

    Aktarmalı mı uçtunuz?

    1. yoldabiblog says:

      Merhabalar, evet Dubai aktarmalı uçtuk Emirates ile. 🙂

  4. Merhaba,

    Yazınızı beğendim ancak bir çok kişi gibi siz de TL üzerinden fiyat vermişiniz. Sanırım siz gittiğinizde euro 3,5 civarı idi. Şu anda 5,2. Doğru mu tahmin ettim? o Hesapla en ucuz uçak biletini 1200/3,5×5.2=1782 diyebilir miyiz? Veya Euro bazında yazabilir misiniz?

    Teşekkürler

    1. Merhabalar,

      Şu an Qatar veya Emiratas’in kampanyalı biletlerinden Taylan’da yaklaşık gidiş dönüş toplamda 350-450 Euro arasına bilet bulunabiliyor. Bol şans! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close