Yurtdışında Araç Kiralama – Yurtdışında Nasıl Araç Kiralarım?
Bu yazımızın konusu basit! Sonuçta hepimizin ihtiyacı. 🙂 Bundan 2 sene önce, yani daha önce hiçbir seyahatimizde araba kiralamamışken, yurtdışında araba kiralamak bizim için bir kara delik gibiydi. Hep bir şekilde erteledik erteledik taa ki daha fazla kaçamayacağımızı kabullenene kadar . Meğer ne büyük rahatlıkmış! Resmen aydınlanma yaşadık.
Artık seyahate karar verdiğimiz anda, eğer ihtihacımız olacağını düşünüyorsak hemen yurtdışında araç kiralama seçeneğini düşünüyoruz. Üstelik çoğu zaman gittiğimiz yerlerde toplu taşımayla dolaşmaya çalışmaktan daha ucuza bile geliyor sonunda.
Bizim gibi olanlar için yurtdışında nasıl araba kiralanır, hangi sitelerden araba kiralanır, Türk ehliyeti yurtdışında geçerli mi ve yurtdışında araba kiralarken nelere dikkat etmek gerekir sırayla anlattık, maksat aynı aydınlanmayı yaşayalım! 🙂 Bir de yurtdışına kendi araçıyla çıkmak isteyenler için ise şöyle bir yazıyı da buraya bırakıyoruz. Yurt dışına araç ile çıkmak için yapılması gerekenler 2018 adım adım bu yazıda anlattık.
Öncelikle adım 1: Araba kiralamaya gerek var mı karar vermek!
Bu konuda pek ciddiyiz, her zaman araba kiralamak en hızlı gezme yöntemi olmayabiliyor. Özellikle Avrupa şehirlerinde trenle çoğu yere gitmek mümkün olduğu için araba size yük olabilir, ya da Bali veya Sri Lanka gibi trafiğin kaotik adalarda yolları bilmeyenler için araba kiralamak tehlikeli olabilir. O yüzden en mantıklısı önce rotanızı internete yazıp, o rotada araba kiralanmasının önerilip önerilmediğine bakmak.
Adım 2: Hangi firmadan ya da internet sitesinden araba kiralamalıyım?
Yurtdışında araba kiralamak için en çok kullanılan firmalar Sixt, Budget, Hertz gibi global firmalar. Eğer lokal bir firmadan kiralamak sizi rahat hissettirmeyecekse her zaman bu firmaların internet sitelerinden araba kiralayabilirsiniz. Tabii söylememiz gerek ki bu firmalar her zaman en ucuzu olmayabilir.
Biz araba kiralamak istediğimizde her zaman rentalcars.com sitesini kullanıyoruz çünkü bize olası tüm seçenekleri ve tüm firmaları çıkartıyor. Genelde en uygun fiyatı önereni seçiyoruz, seçerken de firmanın aşırı aşırı negatif yorumlar almamış olmasına dikkat ediyoruz o kadar.
Rentalcars.com sitesinden araba kiralarken iptal seçeneklerine dikkat etmenizde fayda var, genelde çoğu firma ücretsiz iptal önerse de bazı firmalar ücretsiz iptal seçeneği sunmuyor olabilir. Bir de çoğu zaman arabayı havaalanından kiralamak, aynı şehrin merkezinden kiralamaya göre daha ucuz oluyor. Buna da dikkat edebilirsiniz.
Biz şu ana kadar internet üzerinden tuhaf firmalardan da araç kiraladık fakat hiçbir sorunla karşılaşmadık. Risk budur 🙂
Yurtdışında Araç Kiralama: Aracı internetten mi yoksa havaalanından mı kiralamalı?
Yukarıda saydığımız sitelerin aksine, önceden rezervasyon yaptırmadan havaalanına indiğinizde oradaki acentalardan da araba kiralamanız mümkün tabii. Bunun iki adet riski var; birincisi muhtemelen size daha pahalıya patlar ve ikincisi indiğiniz küçük bir şehirse acentalarda hiç araba kalmamış bile olabilir. O yüzden risk benim göbek adım demiyorsanız rezervasyonunuzu önceden internetten yapmakta fayda var!
Yurtdışında Araç Kiralama Üçüncü Adım: Türk ehliyeti yurtdışında geçerli mi ve yaş sınırı var mı?
Hem eski Türk ehliyetleri hem de yeni ehliyet geçerli mi yurtdışında? Cevap: tüm ülkelerde geçerli. Herhangi bir ek belgeye ihtiyaç yok. Yaş sınırı ise bazen firmadan firmaya değişiyor fakat 20 yaşından büyükseniz çoğu zaman sorun olmuyor. Eğer 25 yaşından gençseniz internetten aracı kiralarken mutlaka yaş sınırını kontrol edin. Nolur nolmaz!
Yurtdışında Araç Kiralama Dördüncü adım: Sigorta; yaptırmalı mı, yaptırmamalı mı?
Artık arabayı kiralayacağınız firmayı da seçtiğinize göre, sıra geldi internetten kiralama aşamasına. Şimdi hangi firmadan kiralarsanız kiralayın, size ‘full coverage’ ister misiniz diye soruyor. Bu full kasko sizi herhangi bir kaza halinde tüm maddi sorumluluktan kurtarıyor ki pahalı bir ülkede kaza halinde ödemeniz gereken miktar 4000 – 5000 Euroyu bile bulabilir. Biz şu ana kadar hiç riske girmedik ve her defasında günlüğü yaklaşık 10 Euro’ya tam kaskoyu yaptırdık. Fakat biz bu kaskoyu aracı internetten kiralarken değil, aracı teslim almaya firmaya gittiğimizde yaptırıyoruz çünkü nedense her seferinde internetten kiralarken size teklif edilen tam kasko fiyatı, firmanın kendi yerinde daha ucuz oluyor. 🙂
Bir de arabayı teslim alırken, sigorta yaptırsanız da yaptırmasanız da mutlaka acil durumlarda aranacak bir telefon numarası sorun. Ne olur ne olmaz.
Kasko yaptırmanın bir diğer avantajı da, arabayı kiralarken kartınıza koyulacak blokeden kurtulmanız ya da çok daha az bir bloke koymaları. Kredi kartına bloke demişken, hemen konuyu açalım;
Yurtdışında Araç Kiralama Beşinci adım: Kredi kartı limitiniz yeterli mi?
Yurtdışında araç kiralarken, olası bir maddi zarara karşı kredi kartınıza bloke koyuluyor. Bu blokenin miktarı arabayı kiraladığınız firmaya ve arabanın markasına göre 500 Euro ile 2500 Euro (!) arası olabiliyor. Çoğu zaman yukarıda bahsettiğimiz tam kaskoyu yaptırırsanız kredi kartınıza bloke konmasından kurtuluyorsunuz. Sonuçta tam kaskonuz var, elinizi kolunuzu sallayarak yırtabiliyorsunuz! Fakat bazı firmalar ya da bazı firmaların bazı şubeleri tam kasko yaptırsanız bile kredi kartınıza belli bir miktar bloke koyabiliyor, bu açıkçası şans meselesi.
İnternetten araba kiralarken kiralama şartlarında kredi kartınıza ne kadar bloke koyulacağı da yazıyor. Buna dikkat etmek gerek çünkü kredi kartında yeterli limit yoksa araba da yok (!).
Siz arabayı sağ sağlim teslim ettiğinizde araç firması bankaya haber salıyor ve banka da genelde 5 – 10 gün içinde blokenizi kaldırıyor. Bu süre bazı bankalarda 1 aya kadar çıkabiliyor, o yüzden kredi kartınızın blokeli haliyle 1 ay daha hayatta kalabileceğinize mutlaka emin olun. 🙂
Yurtdışında araç kiralama altıncı adım: Kilometre Limiti ve Ek Sürücü
İnternetten araç kiralarken eğer fiyatı çok düşükse, normalin çok altındaysa bunun sebebi araca kilometer limiti konmuş olması olabilir. Bu limiti fark etmezseniz, limiti aştığınız her kilometre başına belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. O yüzden özellikle ‘road trip’ temalı bir gezi planladıysanız en temizi kilometre sınırı olmayan bir araç kiralamak, sonra astarı yüzünden pahalıya gelmesin.
Bir de ek sürücü ücreti var. Eğer aracı birden fazla kişi kullanacaksa bunun için de kişi başı bir ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Genelde bu ücret günlük 5 – 10 Euro civarı oluyor. Buna da dikkat.
Yurtdışında araç kiralama yedinci adım: Araçla, aracı kiraladığınız ülke dışında bir ülkeye gitmek
Biz işte buna tam bir road trip diyoruz! Burada dikkat edilmesi gereken, eğer kiraladığınız araçla başka bir ülkeye geçmek planınız varsa, bunu aracı kiraladığınız sırada bildirmek. Çoğu zaman bunun ek bir ücreti oluyor ve ülkeden ülkeye değişiyor.
Yurtdışında araç kiralama sekizinci adım: Aracı teslim alırken ve teslim ederken mutlaka kontrol etmek
Aracı teslim alırken size yazılı bir kağıt veriyorlar, eğer aracınızın üzerinde hali hazırda çizik-dökük herhangi bir şey varsa bu kağıtta gösterilmiş oluyor ve aracı teslim alırken de yine bu kağıttaki ile aracı karşılaştırıp öyle teslim alıyorlar. O yüzden aracı alırken mutlaka sağına soluna bakın ve kağıtta işaretli eksik bir şey varsa ekletin. Sonra sizden bilmesinler. 🙂
Tüüm bu saydıklarımızın dışında nokta atışı birkaç şey daha sayarsak;
Genelde arabayı depo dolu alıp depo dolu teslim ediyorsunuz, aldığınızda depo dolu mu diye mutlaka bakın.
Avrupa’da çoğu benzin istasyonunda benzini kendiniz dolduruyorsunuz, basbaya self-servis. Sonra gidip ödüyorsunuz. İlk defa böyle bir şeye denk gelirseniz şaşırmayın.
Güzel bir bilgilendirme olmuş. Kafamdaki soruları cevapladınız. Teşekkürler.