Yeşil Pasaport Nedir ve Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Yeşil Pasaport Nedir?
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Üniversitedeyken yeşil pasaport sahibi olan arkadaşlarımızı çok kıskanırdık, peki neydi bu yeşil pasaport denen şey, nasıl alınırdı, hepsini yazdık!
Çoğumuzun (bizim de) sahip olduğu bordo pasaporta göre daha fazla dolaşım gücü olan, yani kabaca sizi vize almanıza gerek kalmadan daha çok ülkeye sokan pasaport türüdür. Eğer yeşil pasaporta nasıl başvurulur diye merak ederseniz diye linki buraya bıraktık. Bir de yeşil pasaport ile vizesiz ülker 2019 tam listesi yazısının linkini de buraya bırakıyoruz.
Yeşil pasaportun resmi adı ‘hususi pasaport’tur ve bordo pasaportun aksine en fazla 5 yıllık (en az 6 aylık) verilir.
Yeşil pasaportla Dünya üzerinde 196 ülkeden 160 ülkeye girebiliyorsunuz ki, bizim klasik Bordo pasaportla 102 ülkeye girilebiliyor. Yeşil pasaportun size bonus 58 ülke olarak dönüyor anlayacağınız (burada hemen ekleme yapalım, yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelere girerken yine de yeşil pasaportunuzun en az 3 ay daha geçerliliğinin olması gerekiyor).
Tabii ki başka avantajları da var..!
Yeşil pasaport sahipleri aynı zamanda pasaport harcından da muaflar. Yani bordo pasaport çıkartırken ödenen ve esas masraflı olan pasaport harcı ödemeleri gerekmektedir. Daha ufak bedeli olan ‘Defter Bedeli’ni ödemek Yeşil Pasaportu çıkartmak için yeterli.
Peki bu yeşil pasaportu alma şartları nedir, ya da diğer bir söylemle yeşil pasaport kimlere verilir ondan bahsedelim;
Genel olarak yeşil pasaport; bazı kamu görevlilerine ve eski bürokralara, onların eşlerine, ve belli şartlarda çocuklarına verilir.
Daha spesifik olursak;
1., 2. ve 3. Derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurlarına;
Bu demek oluyor ki devlet memuru bile olsanız yeşil pasaport garanti değil, belli bir kıdeme ulaşmanız gerekiyor. En yüksek devlet memuru derecesi 1, en düşük derece ise 13’tür. Örneğin lisans okuduysanız 13’ten başlamak yerine 9. Dereceden başlarsınız ve zamanla ilerlersiniz.
Bu hesapla 1., 2., ve 3. derece kadrolara ulaşan memurlar yeşil pasaport almaya hak kazanır.
Aynı hesapla, 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlileri (yani devlette kadrolu olmayan ancak sözleşmeli çalışanlar) ve kadro derecesi 1., 2., veya 3. Derece iken emekliliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanları da yeşil pasaporta hak hazanır.
Burada bir örnek verip; ‘Öğretmenler ne kadar sürede yeşil pasaport alır?’ hesaplarsak, bir öğretmenin ortalama her bir derecede 3 yıl çalıştığını varsayarak, 3. Dereceye varması yaklaşık 15 yıl sürer diyebiliriz.
Eski Bakanlar ve TBMM Eski Üyeleri de yeşil pasaporta hak hazanır. Görevi yaparken hangi pasaport kullanıyorlardı derseniz, siyah pasaport.
Yeşil Pasaporta Başka Kimler Hak Kazanıyor
- Devlet sporcusu ünvanını taşıyan atletler
- Görevleri süresince olmak kaydıyla büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları
- 1. Derece kadro ile emekli olan belediye başkanları (diğerlerinin yeşil pasaport hakkı geri alınıyor emekli olunca),
- Bir zamanlar devlet bankasıyken sonradan özelleştirilen Ziraat Bankası, Emlak Bankası ve Halk Bank çalışanları arasından, özelleştirilmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,
bir de;
- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp, emeklileri 1., 2 ve 3. derece üzerinden kesilerek Emekli Sandığı’na yatırılan çalışanlar ve bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları da yeşil pasaporta hak kazanır!
Güle güle kullansınlar! ☺
Bitti sandınız değil mi, tabii ki bitmedi! Daha yeni başlıyoruz 😛
Bir de aile sebebiyle yeşil pasaport sahibi olmak var ki, bizim yaşıtlarımız (en azından 10 yıl önceki yaşıtlarımız) en çok bu kısımla ilgileniyor!
‘Öğrenciyim, annem babam sayesinde yeşil pasaport alabilir miyim?’ ya da ‘anne babam üzerinden nasıl yeşil pasaport alabilirim’ diyenler için hemen sadede gelelim;
Aile Sebebiyle Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Yeşil pasaport sahiplerinin aile bireyleri de Yeşil Pasaport hakkından yararlanabiliyor demiştik. Bunlar doğal olarak;
- Eşler
- 18 yaş altı çocuklar
- 25 yaşın altındaki, yeşil pasaport hakkı olan anne ya da babasıyla aynı adreste ikamet eden, evli olmayan ve öğrenimine devam eden (öğrenci belgelesiyle kanıtlanmak zorunda) çocuklar
- Ve de son olarak; yaşı kaç olursa olsun zihinsel ya da bedensel engelli, yeşil pasaport sahibi anne / babasıyla birlikte yaşayan, bekar ve iş sahibi olmayan çocuklardır.
Eşler İçin Yeşil Pasaport Şartı
Eşler için yeşil pasaport şartı oldukça kolay; eşiniz yeşil pasaport alma hakkına sahipse, hatta böyle bir hakka sahip olmasına karşın şu ana kadar hiç yeşil pasaport çıkartmamış olsa bile, kendinize yeşil pasaport çıkartabilirsiniz.
Anne/Babanın Yeşil Pasaportu var ise Çocukarı için Yeşil Pasaport Şartları
Çocuklar için Yeşil Pasaport Şartı
Çocuklar için yeşil pasaport şartı biraz daha ikircikli, ama yine de kolay;
Çocuklar, eğer öğrenimleri devam ediyorsa 25 yaşına kadar yeşil pasaportlarını kullanabiliyorlar. Öğrenim bitince yeşil pasaportu iptal ettirmek şart. Eğer kız çocuğuysanız ve 25 yaşın altında evlendiyseniz, öğreniminiz devam ediyor olsa bile yeşil pasaport hakkınız bitiyor. Bildirip iptal ettirmeniz şart.
Bir de kız çocuk / erkek çocuk farketmeksizin, 25 yaşın altında iken çalışmaya başladığınızda ve bir kez iş yeri sizin için SGK ödediği anda yeşil pasaport hakkınız sona eriyor ve gidip yeşil pasaportu iade etmeniz gerekiyor.
Eğer anne veya babanızdan dolayı yeşil pasaport alma hakkınız varsa, anne babanızın kendisinde yeşil pasaport olmasına gerek yok, siz gidip kendiniz için çıkartabilirsiniz.
Yeşil pasaportlu anne / babanın vefatı durumunda eğer size emekli aylığı (yani yetim maaşı) bağlandıysa bu yeşil pasaport hakkınızı sona erdirmiyor. Diğer şartları sağladığınız sürece yeşil pasaportu kullanmaya devam edebiliyorsunuz.
Yeşil pasaporta hak kazanan herkesler, güle güle kullansınlar! ☺
Herkese Sevgiler!
Biz, Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.
2 comments