Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Stockholm Gezi Rehberi & Stockholm Konaklama Rehberi

Stockholm Gezi Rehberi & Stockholm Konaklama Rehberi

Stockholm Gezi Rehberi, Stockholm Gezilecek Yerler & Stockholm’da Nerede Kalınır? Stockholm Konaklama Rehberi

İş için Stockholm’e gelmemiz söz konusu olunca, biz de iş ve geziyi birleştirelim dedik ve üç günlük bir Stockholm planı yaptık. Üzerinden çok da geçmeden hemen Stockholm Gezi Rehberi yazımızı da buraya ekleyelim istedik.

14 ada üzerinde kurulmuş ve bu adaların köprüler ve kanallarla birbirine bağlandığı Stockholm, ekonomik gelişmişliği, eğitim sistemi, her şeyin tıkır tıkır işlediği düzeni, titizlikle korunan tarihi, 2022 verilerine göre 56 bin doları aşan kişi başına düşen milli gelire sahip bir ülkenin başkenti olarak göz kamaştırıyor. Diğer yandan da ister istemez insanı birtakım kıyaslamalara sürükleyip yüzünüze hüzünlü bir gülümsemeyi yapıştırıveriyor.

Bir örnek verelim: Mariaberget’de manzaranın keyfini çıkarırken, İsveç’te bulunmanın insan aklına getirdiği çeşit çeşit düşüncelerden biri, geldi bizi de buldu. Acaba bu ülkede insanlar siyaseten neler konuşuyor olabilir diye düşündük ve üşenmeyip biraz araştırdık. En son, erkeklerin tuvalette oturma zorunluluğu ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlanmış; herkes harıl harıl bu konu üzerinde tartışıyor :)))

Ey bu yazının okurları, o buruk gülümseme nasıl gelip yüzümüze oturmasın…

Çok uzatmadan, sizleri de fazla hüzünlendirmeden, hadi Stockholm’ü gezmeye başlayalım.

Stockholm Gezi Rehberi ve Stockholm Gezilecek Yerler

Stockholm’de ulaşım

Stockholm’e geldiğinizde Arlanda Havaalanı’na ineceksiniz. Buradan tren ya da otobüs tercihinde bulunabilirsiniz. Şehir merkezine Arlanda Express tren hattını kullanarak 20 dakikada, otobüsle 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Her ikisinin biletini de havaalanındaki danışma masasından alabilirsiniz.

Şehir içi ulaşımda ise birçok seçenek sizi bekliyor olacak ve hepsiyle de rahat ulaşım sağlamanız mümkün. Tren, metro, otobüs, tramvay ve feribota, tek binişlik ya da günlük ulaşım kartları alarak binebilirsiniz. Günlük sınırsız ulaşım kartı en ekonomik seçeneklerden biri.

Stockholm’e ne zaman gidilir, kaç gün kalmalı?

Stockholm’ü kar altındayken seyretmek çok güzel olsa da gerçekten çok soğuk bir şehir; öyle böyle değil… Bir de bir kuzey ülkesine gittiğinizi, günlerin çok kısa olduğunu, havanın hep aydınlanacakmış da bir türlü aydınlanamıyormuş gibi bir duyguyla dolaşacağınızı unutmayın. Sonra bir bakıyorsunuz saat 14.30’da hava kararıvermiş. Yine de kış mevsiminde gezmeyi seviyorsanız, “soğuk yok, yanlış kıyafet var” diyelim…Bir de Noel marketler açıkken giderseniz tadından yenmez.

Yaz aylarında Stockhom’de havanın aksam 10’da karardığını ve sıcak havada şehrin ne kadar güzel olduğunu düşünürsek, yaz ayları da Stockholm’u gezmek için hiç fena değil aslında.. Kimi günler 18 saat gün ışığını görebiliyorsunuz.

Stockholm’ü üç günde rahatlıkla gezebileceğinizi düşünüyoruz. İlk gün eski kent ve şehir merkezini, ikinci gün çevre bölgeleri, üçüncü gün hipster bölgesi ve alışveriş, dördüncü gün sabahtan da “arrivederci Stockholm” diyebilirsiniz.

Stockholm gezi rehberi
Stockholm gezi rehberi

Stockholm’da Nerede Kalınır? Stockholm’un En Güzel Otelleri, Stockholm’un En Uygun Otelleri

Stockholm’de konaklama

Konaklama ücretleri diğer Avrupa şehirlerine göre Stockholm’de yüksek. Vaktiniz azsa merkezi bir bölgede konaklama öneririz ama merkezi konumdaki konaklama mekanlarının pahalı; merkezden uzaklaştıkça fiyatların da düştüğünü unutmadan…

Konaklama fiyatlarında zorlanırsanız, Stockholm’de hosteller imdadınıza yetişecektir. Her bütçeye uygun hostel bulmakta zorlanmayacaksınız. Stockhom tam bir ‘traveller’ şehri!

Şehir merkezi Norrmalm konaklama seçenekleri açısından zengin ve konaklamaya uygun bir bölge.

Tarihi şehir Gamla Stan’da fiyatlar oldukça yüksek fakat uyguna bulursanız kaçırmayın deriz.

Hipster bölgesi olan Södermalm her bütçeye uygun seçenekleri, her yere yakınlığı, ulaşım kolaylığı açısından konaklamaya en uygun bölge.

Östermalm ise Stockholm’ün en lüks bölgesi…simdi bunları not ettiysek gelelim konaklama önerilerimize;

Bizim de spesifik konaklama önerilerimiz var.

Stockholm gezi rehberi ve gezilecek yerler
Stockholm’de konaklama – Scandic Continental – Norrmalm – kaynak: booking.com
Scandic Continental – Norrmalm

Şehrin kalbinde, fiyatı da oldukça makul. Burada kalırsanız toplu taşıma kullanmadan bütün şehri gezebilirsiniz, en büyük artısı bu! Scandic Continental

Stockholm’un en güzel otelleri – Best Western Hotel Bentleys – Norrmalm – kaynak:booking.com
Best Western Hotel Bentleys – Norrmalm

Drottninggatan alışveriş caddesinde ve bu nedenle tüm görülecek yerlere, eski kente ve ulaşım araçlarına yürüme mesafesinde, kahvaltı dahil bir fiyat-performans oteli. Biz pahalı Avrupa şehirlerinde Best Western’de çok kalıyoruz. Hep ayni standartta oluyor. Basit, sade, merkezi.. Best Western Hotel Bentleys

Stockholm’de nerede kalınır, Stockholm’un en güzel otelleri – Mälardrottningen Yacht Hotel – Gamla Stan – kaynak: booking.com
Mälardrottningen Yacht Hotel – Gamla Stan

Eski kente çok yakın olan Riddarholmen Adası’na kalıcı olarak demirlemiş olan 73 metrelik zarif bir yatta konaklamak ister misiniz? Yat deyince gözünüz korkmasın, bizim baktığımız tarihlerde bile fiyatı uygundu, üstelik kahvaltı dahil… Burada kalan çok tanıdığımız var hepsi çok memnun ayrıldı! Mälardrottningen Yacht Hotel

Bizim de kaldığımı otelimiz – Clarion Hotel Amarenten – Östermalm – kaynak:booking.com
Clarion Hotel Amarenten – Östermalm

Bizim kaldığımız otel burası! Herkes kadar güler yüzlüydü ki, Nordikler’i neden sevdiğimizi bir kez daha hatırlattılar. Gönül rahatlığıyla öneriyoruz. Yeri merkezden biraz uzak (metroyla 15 dakika kadar), ama merkezdeki otellerden çok daha yeni ve odaları çok daha geniş. Biz Stockholm’e gittigimizde ben 30 haftalık hamileydim ve rahat bir otel odasında kalmak çok iyi gelmişti. Clarion Hotel Amarenten

Stockholm’de kalınacak en uygun oteller – Best Western Plus Park City Hammarby Sjöstad – Södermalm – kaynak:booking.com
Best Western Plus Park City Hammarby Sjöstad – Södermalm

Yine bir Best Western onerisi.. En renkli bölge Södermalm’da yer alan bu otel, şehir merkezine 5 km. uzaklıkta olsa da, 200 metre ilerideki tren istasyonu sayesinde ulaşım çok kolay. Kahvaltı dahil ve fiyat son derece uygun. Best Western Plus Park City Hammarby Sjöstad

Stockholm gezi rehberi
Stockholm’de konaklama
Citybox Stockholm – Södermalm

Yine Södermalm’da, çok merkezi ve bizce fiyat da uygun. Citybox Stockholm

Stockholm gezi rehberi & Stockholm gezilecek yerler

Stockholm’ü, size görülmesi gereken yerleri bölge bölge gezdirmeden önce biraz metro istasyonlarından bahsetmek istiyoruz. Çünkü Stockholm’ün en ünlü yerleri metro istasyonları. Her birinde ayrı renk ve temanın hakim olduğu istasyonlar, Stockholm’ün görülmesi gereken mekanlarında ayrı bir başlığı hak ediyor.

Yıllar önce Moskova’da metro istasyonlarının güzelliği karşısında büyülenmiştik. Stockholm’dekiler bir Moskova metrosu değilse bile gerçekten görülmeye değer.

Solna istasyonunda kırmızı renk hakim, alevlerin içinden geçtiğiniz bir istasyon gibi düşünün.

Stockholm T-Centralen’de mavi ve huzur hakim.

Radhuset ise sarı ve kahverengi ağırlıklı.

Günlük sınırsız ulaşım kartlarınızı bütün metro istasyonlarında kullanabilirsiniz.

Şimdi, bölge bölge Stockholm’ü gezmeye başlayabiliriz.

Gamla Stan – Eski Kent

Şehrin tarihi bölgesi ve tam bir Nordik kenti. 13.yüzyıldan kalma mimarisi, dar sokaklarıyla Ortaçağ ruhu titizlikle korunmuş ve doğal olarak görülmesi gereken tarihi mekanların pek çoğu bu bölgede bulunuyor.

Burada, bir an kendimizi zaman makinesiyle Ortaçağ’a dönmüş gibi hissettik. Turistik bir bölge olduğu için bir hayli kalabalık. Gezmek için sabah saatlerini tercih edin diyoruz. Saatler ilerledikçe kalabalık artıyor.

Vasterlanggatan eski kentin en turistik ve mağazalar, hediyelik eşya dükkanları, kafe-restoranlarıyla en hareketli caddesi.

Stockholm adalar üzerinde kurulmuş bir kent demiştik, Gamla Stan da üç ada üzerinde duruyor. Buraya Kuzeyin Venedik’i denmesi biraz da bu yüzden.  Gamla Stan’ı Fika (yani bir nevi kahve+ tatlı) molaları vererek gezmek gerçekten çok keyifli. Noel marketler de burada kuruluyor, şaşırdık mı, hayır!

Zamanınız kalırsa Gamla Stan’ın sınırları içinde sayılabilecek Riddarholmen bölgesine de uğramanızı öneririz.

Gamla Stan’da görülecek yerler:

Stortorget Meydanı

Rengarenk evleri, kafe-restoranlarıyla eski kentin kalbi sayılan bu meydan tam fotoğraflık…

Stockholm Katedrali

Mimarisiyle şehrin en dikkat çeken yapılarından ve en eski kilisesi. Kraliyet ailesinin düğün törenleri de bu kilisede yapılıyormuş.

Royal Palace

Barok tarzda inşa edilmiş, 600 odalı oldukça büyük kraliyet sarayı. İçinde tarihi eşyaların bulunduğu üç ayrı müzeyi barındırıyor.

Nobel Museum

Kraliyet sarayının hemen yanında; Nobel ödülünün ortaya çıkışı, Nobel sahiplerine ait eşya ve mektupların yer aldığı bir müze. Biz gittiğimizde giriş ücreti 12 Euro’ydu. Stockholm City Card’ınızla gezebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olduğunu hatırlatalım. Kış mevsiminde gittiğimiz için müzenin hemen çıkışına kurulan Noel pazarını da gezme imkânı bulduk. Ayni odada Einstein görelilik kuramiyla birlikte Aziz Sancar duruyor, değişik bir ortam.

Nobel Museum – Kaynak Google

Iglesia Alemana

Eski kentin dar sokaklarında karşınıza çıkacak bu eski ve bakımsız gibi görünen kilise, 1570’de Alman tüccarlar tarafından inşa edilmiş. Dışarıdan ne kadar eski ve bakımsız gibi görünse de içi görülmeye değer, özellikle vitrayları…

Marten Trotzigs

Dünyanın en dar sokağı olarak ün yapmış. Görmek isterseniz diye listemize aldık.

Riddarholmen Church

Eski kentin sınırları içinde yer alan Riddarholmen’de 1200’de inşa edilmiş, mimarisiyle ilgi çeken kiliselerden biri. 1800’lerde kilise olmaktan çıkarılmış ve kraliyet ailesinin dinlenme mekanı olarak kullanılıyor. Tarihi kişiliklerin mezarları da burada.

Norrmalm – Kaynak Google

Norrmalm

Stockholm’ün şehir merkezi olan bu bölge en çok alışveriş ve konaklama seçenekleriyle dikkat çekiyor. Yeme-içme mekanları da oldukça fazla. T-Centralen metro istasyonu da burada.

Norrmalm’a en yakın iki ada olan Skeppsholmen ve Kastellholmen’e yürüyerek geçmek mümkün. Şehir merkezini gezerken bu iki adaya da uğrayabilirsiniz. Skeppsholmen’e geçerken kullanacağınız köprüdeki taçlar, kentin simgeleri sayılıyor. Caz festivalleri de bu adada düzenleniyor.

Norrmalm’da  görülecek yerler

Stockholm Public Library

Bir kütüphanenin nasıl olması gerektiğini ve ne kadar güzel olabileceğini gösteren üç katlı halk kütüphanesi. Bizce görülmesi gereken mekanlardan biri.

National Museum

Stockholm’ün en ünlü müzelerinden biri. İsveçli sanatçılar ve Rembrandt, Rubens, Goya, Renoir gibi sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. İsveç tarihi ve kültürüne ait 15 bin eser sergileniyor.

Hallwyl Müzesi

İsveçli asilzade bir ailenin görkemli evi olan bu müzede, ailenin sanat koleksiyonları, antikaları, porselenleri ve gümüş eşyaları sergileniyor. Birkaç nesil önce İsveçli asilzadelerin nasıl yaşadıklarını yansıtan bir müze de diyebiliriz. İlgilenenlere…

Saint Clare Kilisesi

13. yüzyılda yapılıp 16. yüzyılda yeniden inşa edilmiş, kırmızı tuğlalarıyla Gotik mimarinin güzel örneklerinden biri. 116 metre uzunluğundaki kulesi, İsveç’in en uzun kulesiymiş.

St. Johannes Kyrka

İsveç’in en güzel katedrallerinden biri. Dışı kadar içi de çok güzel. Kilise-katedral gezmeyi sevmiyorsanız bile burayı mutlaka görün.

Södermalm

Stockholm’ün en keyifli hipster bölgesi. Mağazalar, tasarım butikler, atölyeler, dükkanlar, 3. nesil kahveciler, cafe, bar, restoranlar; aradığınız her şey burada… Renkli bir gece hayatının yaşandığı bölge gençlerin de gözdesi. Stockholm’ün diğer bölgelerine yakınlığı, ulaşımın kolaylığı, her bütçeye uygun konaklama  seçenekleri burayı her açıdan favori bölgelerden biri yapmış.

Södermalm’da görülecek yerler

Fotografiska

Burası en çok önerilen müzelerden biri. Aslında çağdaş fotoğraf sergisi diyebileceğimiz bir konseptte. City Card’la ücretsiz gezilebilen müzede sergilerden bir kısmı gerçekten çok yaratıcıyken, bir kısmı da fazlasıyla modern sanat çalışması. Görmeye değer ama beklentiyi de yüksek tutmamak lazım. Bazı eserler, nasıl diyelim tuhaf..tabii siz modern sanat da diyebilirsiniz. 😀

Götgatan Caddesi

Eski kentten yürüyerek geldiğimiz bu caddenin ismine fazla takılmayın, çünkü kendileri Södermalm’ın en popüler caddesi ))) Mağazalar, cafe-restoranlar, çeşit çeşit dükkanlarla çok hareketli, çok canlı bir cadde. Ayrıca, İskandinav mimarisi bu caddede resmen şov yapıyor. Kırmızı ev şov…

Monteliusvagen

Manzara seyretmek isteyenler için harika bir seyir terası. Yakınlarında Skinnarviksberget  isimli başka bir seyir terası daha var. Hangisini tercih ederseniz.

Östermalm

Stockholm’ün en lüks ve en kalabalık bölgelerinden biri. Şık restoran ve mağazalarıyla genellikle lüks tutkunları ve bol bütçeli turistlerin rağbet ettiği bir yer. Haliyle bu bölgede fiyatlar da yüksek. Konut fiyatlarının diğer bölgelere göre burada 3’e, 5’e katlandığı söyleniyor.

Östermalm’da görülecek yerler

Östermalms Saluhall

Bütün deniz ürünlerinden yöresel yemek ve tatlılara kadar her şeyin satıldığı bir yemek pazarı.

İsveç Tarih Müzesi

İsveç’in kuruluşundan günümüze kadar olan aşamalar bir tarih şeridi halinde düzenlenmiş. Oldukça keyifli bir müze…

Army Museum

Askerlik tarihine ilgi duyanlara hitap eden bir müze diyebiliriz. 1500’lü yıllardan günümüze askeri malzemeler sergileniyor.

Bergius Botanic Garden

Çiçekler, böcekler, seralar, su bahçeleri ve bin bir çeşit bitkiyle çok güzel bir botanik bahçesi. Çiçek böcek içinde biraz mola vermek için çok uygun.

Djurgarden – Kaynak Google

Djurgarden

Yeşil ve doğanın daha ağır bastığı; müzelerin, sanat galerilerinin defile ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı bölge burası… Ayrıca dünyanın en büyük eğlence parkı Gröna Lund da burada… Djurgarden’ın kraliyetin özel mülkü olduğunu söylersek, bu adanın nasıl bir yer olduğunu da tahmin edersiniz!

Djurgarden’da görülecek yerler

Abba Müzesi

Anne babalarımızın gençlik dönemlerinin ünlü müzik grubu Abba’nın ödülleri, plakları,  kostümleri ve fotoğraflarından oluşan bir müze. Sanatçılarına verdikleri öneme alkış diyoruz…

Skansen Açık Hava Müzesi

İsveç’in 19. yüzyıldaki kırsal yaşamını konu alan ve 150 çiftlik evi, atölyeler, tarım alanları, geleneksel kıyafetli çalışanlarıyla o dönemin adeta canlandırıldığı muhteşem bir açık hava müzesi.

Vasamusset/The Vasa Museum

Burası Avrupa’nın en fazla ziyaret edilen müzelerinden biri. Bir kraliyet savaş gemisi olan Vasa, 17. yüzyılda batıyor, 1900’lerde çıkarılıyor ve sergilendiği bu mekan müze haline getiriliyor. Biz buraya ba-yil-dik! Eminim oğlumuzla gitsek o da bayilir!

Stockholm’de yeme-içme

Stockholm deyince ilk akla gelen hiç kuşkusuz “Fika molası…” Fika, burada bir gelenek… Kahve molası anlamına gelse de, daha çok sevdiğiniz insanlarla sohbet-muhabbet eşliğinde kahve içmek, bir şeyler atıştırmak olarak düşünülüyor… Gezerken, çalışırken, hatta dinlenirken bile bir Fika molası veriveriyor insanlar. 🙂

Kanelbullar, bu şehrin geleneksel tarçınlı keki.

En meşhur yemekleri, bizlerin İkea’dan aşina olduğumuz köfteleri.

Husmanskot ise et, balık, patatesle yapılan ve çok tüketilen bir yemek.

Deniz ürünleri ve balık Stockholm’de de revaçta ve özellikle yılan balığını çok seviyorlar.

İngond, yine çok meşhur bir kızılcık reçeli.

Semla, krema ve bademden yapılan geleneksel bir tatlı ve gerçekten lezzetli.

Birkaç alternatif mekan da bizden olsun:

Sara’s Art Coffee

Fika molası verebileceğiniz bir mekan ve kahveleri gerçekten çok güzel. Burada iki kahve + 1 tatliya toplam 10 EUR vermişiz.

Kaynak : Google

K25

Çok sevilen bir food-court.  Çeşit çeşit ve sağlıklı seçenekler burada; fiyatlar da Stockholm’e göre çok uygun. Zaten Stockhom tam bir food-court cenneti. Bizim de sehir gezerken yemek yemeyi en sevdigimiz yerler bu marketler oluyor!

Cafe Ktans

Tarçınlı kek ve kahvesini çok sevdiğimiz bir mekan. Bizim gibi sabahlari erkenciyseniz, erkenden açıldığı için kalbimizi çalmıştı.

Drop Coffee – Kaynak Google

Drop Coffee

Götgaten Caddesi’nin en önerilen kahvecisi. Caddenin ismi sizi güldürmesin, son derece güzel ve Stockholm’ün favori caddelerinden biri. Berlin’den sonra bizim kahve standardımız yükselmiş, bir kahveciyi beğenmemiz için gerçekten çok çok iyi olması gerekiyor. Burayı sevdik.

Stockholm’de alışveriş

Dünyanın ekonomik açıdan en gelişmiş ülkelerinden birinin başkentinde olunca, lüks tüketim ürünlerinden, en şık mağazalardan, tasarım butiklerden, markalardan da geçilmiyor doğal olarak. Ama burada her bütçeye uygun alışveriş olanakları da var elbette.

İşte size alışveriş yapabileceğiniz bölgeler ve bazı mekanlar:

Şehir merkezi Norrmalm, alışveriş olanaklarının çok daha fazla olduğu ve zincir mağazaların bulunduğu bölge.

Vasagatan, Kunggatan, Drottninggatan şehir merkezinin ünlü alışveriş caddeleri.

Biblioteksgatan ise lüks alışverişin adresi.

Gallerian, her şeyi bulabileceğiniz bir alışveriş merkezi. Özellikle çocuklara yönelik alışverişte burayı tek geçiyorlar. İçeride çocuklar için çeşitli aktiviteler de yapılıyor.

Nordiska Kompaniet, Stockholm’deki dört katlı, en eski alışveriş merkezlerinden biri.

Eski kent Gamla Stan’da bulunan Österlanggatan ve Vasterlanggatan caddelerinde tasarım butikleri ve hediyelik eşya satan dükkanlara uğrayabilirsiniz.

Stockholm’ün sahilde kurulan pazarları da oldukça meşhur. Bu pazarlarda aradığınız her şeyi bulmak mümkün.

Yolunuz buradan Hamburg’a düşerse. Hamburg gezi rehberi yazımızı da buraya koyalım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close