2024 yazı bizim icin Yunan adaları yazı oldu. Küçük bir ada olsun, 2 günde her yerini gezelim, sakin olsun, denizi güzel olsun diye bakarken karşımıza Lipsi çıktı ve anında feribot biletimizi hazır ettik. Ertesi gün Lipsi’deydik! O zaman gelsin Lipsi gezi rehberi.
Lipsi Gezi Rehberi, Lipsi Gezilecek Yerler & Lipsi Konaklama Rehberi
Lipsi, Leros ve Patmos adaları arasında kalan küçücük ve sakin bir adasıdır. Kış nüfusu sadece 700 kişi. Yazın ise gündüzleri sakin, akşamları dolu dolu gecen huzur dolu bir ada. Patmos’ tan veya Leros ‘tan günübirlik gelseniz bile adanın çoğu yerini gezmek mümkün. Lipsi çılgınlık yerine sakinliği, partiler yerine lokallerle muhabbeti bulacağınız bir ada. Bu şekilde bir beklentiyle gelirseniz bizce çok seveceksiniz. Önce ulaşımdan başlayalım;
Lipsi’ye Ulaşım
Lipsi’ye Türkiye’den en kolay Kos aktarmalı gidiliyor. Kos’tan Dodekanisos Seaways firması ile Lipsi ‘ye geçebiliyorsunuz. Ayni feribot sırayla Kalimnos-Leros-Lipsi ve Patmos’a uğruyor. Yani isterseniz Lipsi gezisini Patmos ve Leros gezileriyle kolayca birleştirebilirsiniz.
Lipsi’ye vardığınızda da araç kiralamak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor. Lipsi oldukça küçük bir ada ama çocukla geldiyseniz veya çok esnek olmak isterseniz araç kiralamakta fayda var. Biz feribottan indikten sonra biraz yürüdük ve karşımıza çıkan araç kiralama şirketlerinden birisinden günlük 35EUR’ya araç kiraladık. Kiralamasaydık diğer alternatifimiz gitmek istediğimiz plajlara taksiyle gitmek olacaktı. Taksi tek yon 3,5 EUR tutuyor. Taksiler Lipsi Travel’in önünden kalkıyor.
Sahiller hariç adanın merkezi küçücük, her yere yürüyebilirsiniz.
Lipsi’de Konaklama: Lipsi’de Nerede Kalınır? Lipsi ‘nin En Güzel Otelleri
Lipsi’de en güzeli feribottan indiğiniz port bölgesinde konaklamak. Biz otelimizi son dakika feribottayken tuttuk ve çok sevdik. Adi Calypso Hotel, feribottan inince 5 dakika yürüme mesafesindeydi. Manzarası çok tatlıydı. Yalnız tabii lüks beklememek lazım, odaları oldukça eski ama rahat.
Eğer burada yer yoksa Studio Poseidon‘a veya Mira Mare Studios‘a bakabilirsiniz. Lipsi ‘de zaten az konaklama var ve sezonda çok çabuk doluyor, o yüzden en iyisi bizim gibi son dakikaya bırakmadan yerinizi ayarlamak. 🙂
Lipsi‘de seçtiğimiz diğer otellerin listesini buraya bırakıyoruz.
Lipsi Gezi Rehberi & Lipsi’de Gezilecek Yerler ve Lipsi’nin En Güzel Sahilleri
Lipsi ‘de yapılacaklar belli, merkezde yemek içmek ve sahillerin keyfini çıkartmak! En sevdiğimiz sahilden başlayalım;
Platis Gialos
Adanın en güzel sahili burası (hem bizce hem herkesçe). Çok güzel bir tavernası var, yediğimiz her yeri çok lezzetliydi. Tavernadan sonra da cumburlop suya…Lipsi ‘de sahillerde şezlong yok, onun yerine ilgin ağaçları var. Havlunuzu ilgin ağaçlarının gölgesine bırakıyorsunuz, siz denizde keyfinize bakıyorsunuz.
Denizin suyu kum ve sığ. Git git derinleşmeyen türden. Burada çocukla da çok rahat edersiniz.
Katsadia Sahili
Katsadia Sahili de ayni Platis Gialos gibi oldukça kendi halinde bir sahil. Dilaila isimli bir tavernası var fakat biz pek sevemedik. Daha doğrusu 40 dakika beklememize rağmen sipariş veremedik. Sahibi de açıkçası biraz suratsizdi. Biz alismisiz Yunanlıların sıcaklığına, olmadı be teyzem.
Tavernasını beğenmedik ama sahili çok güzeldi. Suyu yine sığ, kum. Yine ilgin ağaçları derken burada oturup ağaçların gölgesinde keyif yapmak veya kitap okumak uzun suredir başımıza gelen en güzel şeylerden birisiydi. (2 yas civarı çocuğu olanlar bizi anlar… 🙂
Lientou Sahili
Lientou, adanın merkezinde olduğu icin günübirlik gelenlerin bile çok rahat ulaşabileceği bir sahil. Adanın kalanı gibi, kum ve ilgin ağaçları ile çevrili. :)) Biz son gün feribotu beklerken buraya gelip zamanimizi burada geçirdik. Oldukça sakindi, suyu da tertemizdi.
Biz Lipsi ‘de 1 gece kalarak programımıza bunların hepsini sığdırabildik. Konaklamalı gelmeseniz bile sığar ama biraz acele olabilir tabii.
Lipsi Yeme İçme Önerileri- Lipsi ‘de nerede yenir?
Sabah kahvaltısından başlayalım; adanın Kristallis Bakery isimli tarihi bir firini var, burayı mutlaka denemenizi öneririz. Oturma yeri olmadığı icin en iyisi buradan bir şeyler alıp sahile gitmek veya kahvecilerden birisine oturmak. Biz buradan kendimize hamur işi bir şeyler alıp Coffee Time isimli kahveciye oturduk. Fırından aldığımız her şey çook iyiydi! Merhaba glüten koması…
Adada bir Bakery daha var, adi Kairis Lipsi ama onu o kadar sevmedik…avantajı oturma yeri olması. Özellikle baklavaları Umut tarafından sevilmedi. Yine de sıcakta mola vermek icin iyi bir seçenek.
Gelelim aksam yemeğine; aksam yemeği icin adada size MUTLAKA diyeceğimiz tek bir mekân var, adi Manolis Taverna. Tam bir geleneksel Yunan tavernası. Adadaki tek aksamımız icin burayı seçmişiz ve iyi ki diyoruz. Adanın en güzel sokağındaki masaları, ortamı, deniz ürünleri çok çok iyiydi. Gitmeden önce rezervasyon şart. İki kişi dünyaları yediğimiz aksam yemeğimiz 65 EUR tuttu. Onu da not edelim.
Eğer olur da burada yer bulamazsanız To Pefko veya Yannis Tavernayı öneririz. İkisi de limanda ve çok tatlı tavernalar.
Adanın bir de Angela Cocktail Bar isimli kokteyl bari var. Tavernadan sonra haliniz kalırsa diye not edebilirsiniz. 🙂
Son olarak, adada son gün feribotu beklerken feribot iskelesinin bitişiğindeki kahveciye gittik, kahveleri çok güzeldi, hem de goldeydi…Söylemeden geçmeyelim.
Herkese güzel Lipsi gezileri!
Lipsi’den sonra Patmos’a uğramak isteyenler için Patmos gezi rehberi yazımızı da buraya bırakıyoruz.