Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Girit Gezi Rehberi ve Girit Gezilecek Yerler

Girit Gezi Rehberi ve Girit Gezilecek Yerler

Girit Gezi Rehberi ve Girit Gezilecek Yerler

Giritli Ayşe teyzenin favası, onun kızı Aysel ablanın Girit tavası; gittiğimiz bir mekanda sipariş verdiğimiz cevizli Girit ezmesi, deniz börülcesi; dostlarla eğlenirken söylediğimiz Girit türküleri… Artık bize mi yoksa Girit’ten göçüp gelenlere mi ait olduğunu unuttuğumuz ortak mutfağımız, ortak kültürümüz… O zaman Girit gezi rehberi yazımıza başlayabiliriz.

Bu kadar içimizde, duygusal açıdan bu kadar yakın olduğumuz Girit’e gitmeden olmazdı, değil mi? Biz de öyle yaptık 😊)) Berlin’den direkt uçuşla Girit’in başkenti Heraklion’da (Kandiye) bulduk kendimizi.

Girit aynı zamanda uygun fiyatları, konaklama seçenekleri ve çocuk dostu bir ada olması nedeniyle Almanlar tarafından da çok tercih ediliyor; bayılıyorlar Girit’e…

Diğer Yunan adaları gibi Girit de tarihi ve doğal güzellikleri, sahilleri ve güzel deniziyle Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in beşinci büyük adası. Diğer adalara göre daha dağlık bir arazi yapısına sahip adada Lefka Ori, İda, Dikti sıra dağları görsel bir şölen oluştururken, bu dağlar arasında kalan Diktaion ve İdaion mağaraları, Samarya Geçidi, palmiye ormanlarının sahilleri görülmesi gereken doğal güzelliklerden. Minos uygarlığının kalıntıları, eski Venedik şehirleri, kalesi, limanları ise en çok ziyaret edilen tarihi mekanlar…

Girit’le ilgili nerede konaklayacagiz dediginizi duyar gibiyiz, bunun icin Girit Konaklama Rehberi yazdik bile! Lafi acilmisken kendi konakladigimiz yeri de yazalim; biz Hanya‘da bir gece Diportoda kaldik ve cok memnun kaldik. Tam merkezde tam bir fiyat/performans oteliydi. Hem kafe, bar, restoranlara, hem de bütün tarihi mekanlara yürüme mesafesindeki bu tesis, Koum Kapi ve Nea Chora plajlarına da çok yakın. Kesinlikle oneririz.

Sonrasinda da Heraklion’da Marin Hotelde kaldik. Orasi da cok merkezi ve guzeldi. Onun da linkini birakalim. Şehir merkezinde, limana yürüme mesafesinde, Venedik Kalesi manzaralı bir otel. Cocuklular icin de uygun.

Kalan 3 gun her sey dahil bir otelde kaldik ama asla onermiyoruz! 🙂

Gelin, sonrasinda Girit’e nasıl gidilir? sorusuna cevap arayalım.

Girit’e Nasıl Gidilir?

Ada, soldan sağa adeta dört eşit parçaya ayrılmış idari bölümlerden oluşuyor. 

Hanya (Chania Town)

Resmo (Rethymno)

Kandiye (Heraklion)

Agios Nikolas (Lassithi)

Kandiye (Heraklion), Hanya ve Lassithi’de bulanan Sitya’da havaalanı var. Yine, Kandiye, Hanya, Resmo, Agios Nikolas ve Sitya’nın limanları, Girit’in deniz ulaşımının önemli noktaları. Biz Berlin’den Heraklion’a direkt uçuşla gittik. Dönüşte de Heraklion’dan döndük. Yalnız söylemeliyiz ki Heraklion Havaalanı tam bir facia! Bitmek bilmeyen sıralar, insanların önüne geçen insanlar, kaos..Girit’le ilgili tek kötü tecrübemiz havaalanıydı desek yeridir. Şansınız varsa Hanya’ya uçmayı tercih edebilirsiniz.

Türkiye’den ulaşım, feribot tercih edecekseniz Marmaris’ten Rodos’a, oradan da Girit’e giderek sağlanıyor. Uçakla Atina’ya, Pire Limanı’ndan da Girit’e gitmek diğer seçeneklerden biri. Uzun feribot seferlerini tercih etmeyenler, Atina veya Selanik üzerinden uçakla Girit’e ulaşmayı tercih ediyorlar.

Bir kez adaya ayak bastıktan sonra araç kiralamak gezinizi çok kolaylaştırır. Biz normalde ufak Yunan adalarına giderken aracı önden kiralamıyoruz, adaya ayak basında illa ki limanda araç kiralayan birileri oluyor, hiç olmadı bakkaldan falan ödünç alıyoruz… 🙂 Fakat Girit büyük bir ada olduğu için böyle bir şansımız olmayabileceğini düşündük ve direkt bulduğumuz ucuz bir acentadan kiraladık. Adı Caldera’ydı. Ortalama bir acenta. Arabaya günlük 50 EUR ödemişiz.

Araç kiralama için Booking.com’un araç kiralama platformunu önerebiliriz. Gideceğiniz şehirdeki neredeyse bütün araç kiralama acentalarını kapsıyor ve fiyatı onlardan daha uygun oluyor. Bir de Booking.com hesabınızla tuttuğunuz için çoğu zaman ek indirim de yapıyor.

Araç kiralama şart mı derseniz, Girit çok büyük bir ada ve toplu taşıma ne derece fonksiyonel emin değiliz. O yüzden sadece ana şehirleri gezmeyecekseniz ve sahil sahil gezmek istiyorsanız araç kiralamak şart gibi diyebiliriz.

Girit Gezi Rehberi ve Girit Gezilecek Yerler

Adanın dört idari bölümden oluştuğunu söylemiştik. Bu idari bölümlerde gidilmesi, görülmesi gereken yerleri sizin için derledik. Biz çocukla gittiğimiz için toplam 5 günümüzün 2 gününü Heraklion ve çevresideki plajlarda, 3 gününü de Hanya ve çevresindeki plajlarda geçirdik. Çocuksuzlar daha esnek hareket edebilecek ve adanınn güneyindeki plajlara da inebilecektir. Buyrun, göz atalım:

Hanya (Chania Town)

Bizden söylemesi, Hanya için bir gün ayırırsanız, Hanya’yı görmeden dönmüşsünüz demektir. 

Adanın ikinci büyük şehri Hanya, sahil boyunca sıralanmış restoran, kafe, tavernaları; butik otellere dönüştürülmüş Venedik mimarisinin izlerini taşıyan konakları; kapalı çarşısı, sergiler ve etkinliklere ev sahipliği yapan tarihi cephaneliği, Venedik Limanı,  Santa Maria Katedrali, eski şehrin dar sokakları ve o sokaklardaki mekanları, Yahudi ve Müslüman mahalleleriyle tam bir kültür mozaiği…

Hanya’da mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri de onlarca otantik köyden oluşan Apokoronos… Hanya’ya çok yakın bu köylerde geleneksel Girit yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Hanya’da bulunan doğa harikası Samarya kanyonunu da görmeden dönmeyin diyoruz.

Harika plajlara sahip olan Hanya’da biz en çok havaalanının dibindeki Seitan Limania Beach ve Falassorna Beach’i çok sevdik. Seitan Limania Beach’e uçaktan inip yürüyerek gelenler bile vardı. Planlarınıza mutlaka ekleyin. Ünlü Zorba filminin sirtaki sahnesinin çekildiği Stavros plajı ve Girit’in diğer plajlarıyla ilgili detaylı yazımız yakında geliyor 😊))

Resmo (Rethymno)

Mübadele öncesi, adanın en fazla Türk nüfusa sahip, gelişmiş turizm altyapısıyla üçüncü büyük şehri… Resmo’yu genellikle “eski ve yeninin muhteşem uyumu” olarak tanımlıyorlar.

Tarihi şehre Büyük Kapı’dan giriliyor. Labirenti andıran sokakları, tarihi evleri, sokaklara sıralanmış mekanlarıyla şirin mi şirin bir eski şehir burası. Limana doğru geçince tavernalar, restoranlar, dükkanlarla yaşam farklı bir boyuta dönüşüyor. 

Venedik Kalesi ve çeşmesi, Pteveli Manastırı, Osmanlı döneminden kalan camileri görülmeye değer tarihi mekanlar. 

Platanes Beach, Rethymno Beach gibi iddialı plajlarını sonraki yazımızda tanıtacağız.

Kandiye (Heraklion)

Adanın tarihi surlarla çevrili en büyük kenti ve başkenti. Aynı zamanda Minos uygarlığının başkenti olan Knossos Antik Kenti ve Knossos Sarayı da bu bölgede… 

Merkezde, bir turizm şehrinin sunabileceği restoran, bar, oteller, eğlence ve alışveriş gibi bütün hizmetlere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Biz şehrin büyük meydanları, geniş sokaklarında kendimizi bir ada şehrinde değil de Atina’da gibi hissettik. Gündüz vakit geçirdiğiniz mekanların akşamları tavernaya dönüştüğünü görünce sakın şaşırmayın. 

Ancak eski şehre geçince atmosfer değiştirip başka bir dünyaya adım atıyorsunuz. 

Knossos Antik Kenti ve Knossos Sarayı, eski Venedik Limanı, Saint Minas Katedrali, Arkeoloji ve Tarih Müzeleri görülmesi gereken tarihi mekanlar. Şehrin tepesinde bulunan Yunan şair, yazar ve filozof Nikos Kazancakis Müzesi’ni ziyaret etmeyi ve tepeden şehri seyretmeyi unutmayın…

Çok sayıda plajı bulunan Heraklion’da en çok Agia Pelagia plajını sevdik. Detayları Girit’in plajları yazımızda vereceğiz.

Agios Nikolas (Lassithi)

Agios Nikolas, bu bölgenin başkenti sayılıyor. Dar sokakları, kalabalık meydanları, marinası, restoran, bar ve mağazalarıyla tam bir turizm kenti. 

Kente yakın köylerde yemekleriyle ünlü geleneksel tavernalarını denemenizi öneriyoruz. 

Kentten, eski cüzam kolonisi Sipinalonga ve ıssız ada Koufonisi’ye turlar düzenleniyor. 

Elounda semti ise lüks otelleriyle bir cazibe merkezi olmayı başarmış.

Gelelim Girit yeme içme önerilerimize!

Girit Yeme-İçme Önerileri

Girit mutfağı bizim Ege mutfağımıza o kadar benziyor ki, enginerlar olsun dolmalar olsun ve tatlılar olsun yeme-içme olarak sizi çok mutlu edeceğini garanti edebiliriz. Girit’de denediğimiz mekanların neredeyse hepsini çok beğendik desek yeridir.

Xalali (Heraklion)

Heraklion’da denediğimiz ilk mekan burası oldu ve çok başarılıydı. Menüsü klasik bir Yunan restoranı menüsü gibi düşünebilirsiniz. Yunan salatası, karışık ızgaralar, gyros ve köfteler menünün başında geliyor. Leo’ya da çok tatlı şeyler ikram ettiler. İç rahatlığıyla önerebileceğimiz bir mekan.

Miniatoura (Heraklion)

Frappesiz Yunanistan olmaz! Frappelerini çok beğendimiz bir kahveci. Fiyatları da uygundu.

Philosophies (Heraklion)

Burası Heraklion’un en çok sevilen pastanesi. Meşhur tatlı böreğinin adı bougatsa. Biz şekerli peynirli olanından aldık, içinde de irmik helvası vardı ve çok iyiydi. Ayrıca tam meydanda olduğu için sokağı izlemesi çok keyifli.

Peskesi (Heraklion)

Yine Heraklion’da, her şeyi tamamen organik ürünlerden hazırlanan ve en az 15 gün önceden rezervasyon yapmanız gereken bir mekan. Yediğimiz, denediğimiz her şey mükemmeldi. Şu ana kadar yediğimiz en güzel Yunan salatasını burada yemiş olabiliriz. Sarmaki ve kabak çiçeği kızartması da çok iyiydi. İki kişi yemek + içkiler ve bahşiş dahil 61 EUR ödemişiz.

Lithos Taverna (Hanya)

Girit’teki favori tavernamız burası oldu (öğle yemeğinde gitmiş bile olsak!). Zatarla tatlandırılıp ızgarada pişirilen köfte ve gyrosları çok başarılıydı. Menüsünde odun sobasında pişirilen geleneksel Girit yemekleri de var. Deniz ürünü seviyorsanız Izgara Kalamarlı Yeşil Risotto gibi seçenekler mutlu edecektir.

Veneto İtaliano (Hanya)

Hanya İtalyan esintisini hissettiğiniz ve İtalyan mekanların da bol bol bulunduğu bir şehir. Bu italyan restoranınnı sevdik. Tek eksisi turistik bir lokasyonda olduğu için fiyatların biraz ortalamanın üzerinde olması.

Monogram (Hanya)

Hanya’daki favori kahvecimiz burası oldu. Sadece frappe değil, üçüncü dalga bir kahvecide bulabileceğiniz tüm kahveler mevcut. Kross Coffee Roasters’ı da deneyebilirsiniz.

Girit’in En Güzel Sahilleri ve Girit’in En Güzel Plajları

Yine Girit’in farklı idari bölgelerinden seçtiğimiz plajlara göz atmadan önce Kuzey plajlarının güneye göre daha fazla rağbet gördüğünü belirtelim. Ayrıca, sadece plaj için ayırdığınız bir gün olsa bile yanınızda mutlaka bir spor ayakkabı bulundurun. Çükü adadaki birçok plaja zaman zaman kayalık yamaçlardan ulaşılıyor.

Haydi başlayalım…

Hanya

Seitan Limania Beach

Hanya’nın kuzey doğusunda bir yarımadada bulunan küçük bir plaj. Okyanusa açılan bir kanyonda yer alıyor. Sahili kum, denizi ise sığ ve soğuk. Plaja arabanızı bir noktadan sonra ücretsiz otoparka bırakıp bir patikadan inerek ulaşabilirsiniz Patika yolculuğunuzda size keçiler eşlik edecek 😊)) Havaalanının hemen dibinde olan bu plaja, uçaktan inip valizleriyle gelenler bile var. Spor ayakkabınız yanınızda olsun. Biz sevdik, listenize eklemeyi unutmayın.

Girit gezi rehberi ve gezilecek yerler
Girit’in en güzel denizi nerede? – Falassarna Beach – kaynak: www.costanitavillas.com
Falassarna Beach

Girit’te son günümüzde gittiğimiz bir plaj. Avrupa’nın en iyi 10 plajı arasında yer alıyor. Yunanistan’ın ise en temiz ikinci suyu olarak tanımlanıyor. Adanın en batısında ve Hanya’dan bir saat uzaklıkta. Biraz pahalı bir işletmesi var ama sandalyenizi ya da havlunuzu atıp işletmeye para ödemeden deniz keyfi yapabilirsiniz. Bizce Yunan adalarının en güzel özelliklerinden biri de hemen her plajın bu durumda olması… Sahili kum, denizi ise tam bir turkuaz rengi; oldukça temiz. Biz çok sevdik, öneriyoruz. 

Girit’in en güzel sahilleri – Stavro Beach – kaynak: www.greeka.com
Stavro Beach

Ününü, Zorba filminin sirtaki sahnesinin çekildiği plaj olmasından alıyor. Her ihtiyaca cevap veren bir işletmesi var. Ancak, burada da işletmeye mahkum değilsiniz. Deniz kenarına havlunuzu atıp güneşlenebilirsiniz. Sahil kum, deniz ise ılık.

Elafonissi – kaynak: www.greece-moments.com
Elafonissi

Yine batı kıyısında, ezilmiş deniz kabuklarının sahile pembe rengini verdiği popüler bir plaj. Turkuaz rengi denizde iki de lagün bulunuyor. Denizin üzerinde yürüyüş yapabilirsiniz 😊) Çocukla gitmek için uygun bir plaj, zaman zaman çok rüzgar olduğunu da hatırlatalım.

Girit gezi rehberi ve Girit gezilecek yerler
Girit kum plajları – Preveli Beach – kaynak: www.kri-kri.com

Resmo

Preveli Beach

Resmo bölgesinin en güneyinde yer alan, palmiyelerle çevrili, bir de lagünü bulunan son derece egzotik bir plaj. Adını yakınında bulunan Preveli manastırından almış. Denize dökülen bir nehrin tam ağzında bulunan plaja turistler sadece deniz için değil, doğası ve fotoğraf çekmek için de geliyorlar.

Girit’in en güzel kum plajları – Skinaria Beach – kaynak: www.cretanbeaches.com
Skinaria Beach

Resmo’nun güneyinde küçük, sakin, işletmesinde şezlong ve şemsiye hizmeti de verilen bu plajın sahili kum, denizi ise oldukça temiz. Çocukla gelmek için uygun plajlardan biri.

Girit gezi rehberi ve Girit gezilecek yerler
Girit’in en güzel koyları – Agia Pelagia – kaynak: www.agia-pelagia-bellevue.com

Heraklion

Agia Pelagia

Heraklion’dan Hanya’ya giderken şöyle bir uğradığımız ama beklentimizin çok üzerinde çıktığı için epey vakit geçirdiğimiz bu plaj, hem ortam hem de deniz olarak mükemmeldi. Çevresinde kafe, bar, restoranlar ve süpermarketler yer alıyor. Öneriyoruz.

Ligaria – kaynak: www.crete-beaches.com
Ligaria

Agia Pelagia’dan sonra arabayla 10 dakika uzaklıkta başka bir Heraklion plajı. Deniz temiz ve bu plaj da çocukla gitmek için uygun. Sahil boyu işletmeler yer almış. Burada, şezlong ve şemsiye için 5 Euro ödedik.

Girit’in en güzel sahilleri ve Girit’te denize nerede girilir? – Voulisma – kaynak: www.cretanbeaches.com

Agios Nikolas

Voulisma

Sahili kum, denizi de sığ bir plaj. Bir de işletmesi var ve Agios Nikolas bölgesinin rağbet gören plajlarından biri. 

Girit’te Konaklama Seçenekleri’ni sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu kadar büyük ve seçeneklerin çok fazla olduğu ada, ayrı bir konaklama yazısını hak ediyor. Biz de arkası yarın diyoruz. 😊)) Girit’te Konaklama yazımızda buluşmak üzere

İyi tatiller…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close