İzmir’e Yakın Harika Bir Köy Birgi, Birgi Gezi Rehberi ve Birgi Gezilecek Yerler
Bodrum’dan İstanbul’a arabayla yaptığımız yolculuğu biraz öne çekerek, çok merak ettiğimiz Birgi’ye bir hafta sonunu ayırmak istedik. Yazının başında hemen söyleyelim: Doğru bir karar olmuş ve Birgi’den çok mutlu ayrıldık ve hemen Birgi gezi rehberi yazımızı yazmaya başladık.
Bu nedenle Birgi gezi rehberi, Birgi’ye nasıl gidilir? Birgi’de nerede kalınır? Birgi’de ne yenir? Birgi’de alışveriş gibi sorulara yerinde cevap aradık ve sizler için derledik.
Öncelikle Birgi’ye nasıl gidilir? sorusunu netleştirelim.
Birgi’ye Nasıl Gidilir? Birgi Nerede?
İzmir-Birgi arası120 kilometre. Arabayla gideceksiniz yaklaşık iki saatte ulaşabilirsiniz; belli başlı iki rota var.
İzmir-Kemalpaşa-Salihli
İzmir-Torbalı-Ödemiş
Arabasız seyahat edecekler, İzmir’den Ödemiş’e giden araçlara ya da trene binebilirler. Ödemiş’ten kalkan minibüslerle 20 dakikada Birgi’de olabilirsiniz.
Bize Torbalı seçeneği daha uygun olduğu için ikinci seçeneği kullandık ve vurduk kendimizi yollara… Ege’nin verimli tarlaları, yemyeşil doğasının içinden geçerek ulaştığımız Birgi hakkında bazı bilgilerimiz olsa da, sanki o bilgilere hiç sahip değilmişiz gibi bir şaşkınlık yaşadık.
Birgi Gezi Rehberi – Birgi Geziliecek Yerler
Bakımlı, iki katlı, genellikle alt katı taş, üst katı ahşap evler; evlerin ahşap pencerelerinden sarkan sardunyalar, işlemeli örtüler; konaklar, Arnavut kaldırımları, köyü ortadan ayıran dere ve dere kenarında gamsız bir dinlenmeye çekilmiş atlar, evlerin alt katlarında satılan el emeği göz nuru örtüler, fularlar, şallar, incik-boncuklar ve yöresel ürünlerle buram buram cumhuriyet kokan bir köy çıktı karşımıza.
Frigler’den Roma’ya, oradan Aydınoğulları’na ve son olarak da Osmanlı egemenliğine girmiş, tarihi bu kadar çok eskiye dayanan Birgi’den biz neden cumhuriyet kokusu aldık, merak edenler için anlatalım:
Gözlerinizi kapatın, kurtuluş savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarıyla ilgili izlediğiniz bütün filmlerden, gördüğünüz bütün fotoğraflardan aklınızda kalan Ege köylerini hatırlayın…
Sonra da, kimi yakılıp yıkılmış, kimi ayakta kalmış o tarihi dokunun özü korunarak ihya edilmiş bir maketini canlandırın gözlerinizde… İşte, Birgi böyle bir köy. Ayrıca, cumhuriyet kokusu almamızın başka bir nedeni daha varmış. Sonradan öğrendik ki Birgi, kurtuluş savaşında Kuvâ-yi Milliye’nin asker ve mühimmat açısından en önemli lojistik duraklarından biriymiş 😊)))
Birgi, hafta içi nasıldır bilmiyoruz ama hafta sonu bir yerlere park etmiş sayısız tur otobüsü görebilirsiniz. Gruplar halinde köyü gezen genç-yaşlı insanlarla Birg,i, adeta bir film platosu gibi… Nasıl olmasın? UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş; Dünya Turizm Örgütü tarafından da dünyanın en iyi 32 turizm köyünden biri seçilmiş.
Birgi Gezi Rehberi – Birgi Gezilecek Yerler
Böylesi bir tarihi dokuya sahip Birgi’de görülecek yerler de küçük bir köy için bir hayli fazla…Hanlar, hamamlar, konaklar, camiler, medreseler gibi 100’ün üzerinde tescillenmiş yapı var. Bunlardan en popüler olanı Çakırağa Konağı… Bu mimarlık şaheseri yapı hakkında ne söylense az kalır diyoruz ve mutlaka görmenizi istiyoruz. Sadıkoğlu Konağı, Saliha Hanım Konağı da Birgi’nin gözde konaklarından. Aynı zamanda alışveriş yapabileceğiniz Demirli Mağaza, İmam-ı Birgivi Medresesi, Dervişağa Medresesi ve Çukur Hamam, Ulu Camii, Dervişağa Camii gibi muhteşem eserler, keşfetmenizi bekliyorlar.
Birgi’de nerede kalınır? diye soruyorsanız cevabımız net: Birgi’de konaklarda kalınır 😊)))
Birgi’de Nerede Kalınır
Evet, Birgi’de birçok konak mimarisiyle, ruhuyla hiç bozulmadan butik otele dönüştürülmüş. Saliha Hanım Taş Konak, İzzet Efendi Taş Konak, Kadılar Paşazade Konağı, Ata Konağı, Yeni Gelin Evi başlıcaları. Konaklar dışında son derece şirin tarihi pansiyonlar da konaklamak için diğer seçenekleriniz olabilir.
Gelelim en keyifli konuya Birgi’de ne yenir?
Birgi’de Ne Yenir
Kime sorarsanız Ödemiş’in meşhur tatlı patateslerinden ve Tokoğlu fırınının ekmeklerinden almadan Birgi’den dönülmez diyor. Biz patates almadık ama Tokoğlu fırının ekmeğine bayıldık. Her türlü yemeğin tadına bakabileceğiniz Birgi Sofrası’nın köfte ve ciğeri gerçekten çok güzeldi.
Birgi’nin baş döndüren dokusundan fırsat bulabilirseniz alışveriş yapmanızı özellikle öneriyoruz. Çünkü Birgi aynı zamanda ipek dokumacılığıyla ün yapmış bir yöre. İpek dokumacılığının en iyi ürünlerini tarihi Demirli Mağazası’ndan alabilirsiniz. Birgi Köy Evi’nde bütün yöresel ürünleri bulabilirsiniz. Bu ürünlerden biri de kekik yağı. Birgi, kekik damıtımı konusunda da haklı bir üne sahip. Kekik yağını mutlaka alın. Ve kadın dayanışmasına bir destek de sizden olsun. Birgi Kadın Kooperatifi’ne mutlaka uğrayın.
Şimdiden iyi gezmeler… Birgi’ye bizden selam söyleyin ve Yeni Gelin Evi’nin kulağına ilk fırsatta tekrar geleceğimizi fısıldayın, olur mu?