Bernina Ekspresi(Bernina Express) – Alplerin Derinliklerine bir Tren Yolculuğu
Bernina Ekspresi veya orginal adıyla Bernina Ekspresi, Geçtiğimiz Kasım ayında, yanı yaklaşık 4 ay önce internetten ‘Dünyanın en güzel tren yolculukları’ başlıklı bir yazıyı okurken bir tren yolculuğu fotoğrafı çarptı gözümüze! Tam anlamıyla ‘karlı dağların’ arasında, bir viyadüğün üzerinde kıpkırmızı bir tren! Bu tren de neydi, Bernina Treni neyin nesiydi derken baktık ki meğer o tren bize aslında sandığımızdan çok yakınmış! O anda en yakın zamanda o tren yolculuğunu yapacağımızı biliyorduk. ☺
Bernina Ekspresi yolculuğu ne zaman yapılır, Bernina Ekspresi yolculuğu ne kadar sürer, Bernina Ekspresi için ideal zamanlama nedir gibi sorularımıza cevap ararken ‘Rhaetian Railway RHB’ bu gezimize sponsor olmak istediğini söyledi ve böylece Şubat ayı için biletlerimizi ayırtmış olduk!
İsviçre’den İtalya’ya, tüneller ve viyadükler üzerinden Alplerin yamaçlarına tırmanan ve sizi kimi zaman 2000 metrelere çıkartan Bernina Ekspresi tren yolculuğu, içimiz rahat söyleyebiliriz ki şu ana kadar yaptığımız en güzel yolculuk oldu. Henüz yolculuğun üzerinden bir hafta bile geçmeden bu yazıyı yazmamızdan anlaşılıyor olsa gerek! ☺
Bernina Express trenine ne zaman binilir, nasıl binilir, Bernina Express rotası ve Bernina Express maliyeti hepsinden sırayla bahsedeceğiz.
Bernina Ekspresi Tren Rotası
Trenin adı Bernina Express olsa da şunu söylemeliyiz ki, bu tren dünyanın en yavaş trenlerinden birisi ve saatte yanlızca 45km hızla gidiyor. Bernina yolculuğunu bu kadar özel yapan ise ilk durağı İsviçre’nin Chur kasabası ile son durağı İtalya’nın Tirano kasabası arasındaki Alp dağları manzaraları. Viyadükler ve tüneller aşarak yavaş yavaş giden trenin keyfine varmak.
Öncelikle şunu yazalım, Bernina tren rotasını yapmak istiyorsanız ama detaylarla uğraşmak istemiyorsaniz, en kolay seçenek olarak GetYourGuide üzerinden bir Bernina tren bileti alabilir (Milano, Tirano veya Chur kalkışlı) ve detaylarla hic uğraşmayabilirsiniz. Bunun için GetYourGuide linkini buraya bırakıyoruz. Fakat kendim planlayacağım derseniz, tüm detayları başlıyoruz yazmaya. 🙂
Bernina treninin rotası diyorduk; Bernina’nın bir adet ana rotası, iki adet de dönemsel rotası, bir adet de yaza özel ek otobüs rotası var. Bizim yaptığımız ve yıl boyu açık olan rotası İsviçre’nin Chur kasabasından başlayıp İtalya’nın Tirano kasabasında bitiyor ve bu rota yaklaşık 4 saat sürüyor.
21 Şubat – 21 Nisan arası, bir de 21 Nisan – 31 Ekim arası Tirano’da indiğiniz trenden yolculuğunuza Bernina otobüsüyle devam edebiliyorsunuz. Bernina otobüsü Tirano – Lugano arası gidiyor ve yaklaşık 3 saat sürüyor.
Bir de Mayıs – Ekim ayları arasında Bernina Treni’nin Chur yerine Davos ve St. Moritz’den kalkan versiyonları var. Yani Mayıs – Ekim aylarında şu rotaları da yapmak mümkün;
– Davos – Tirano – Davos
– St. Moritz – Tirano – St. Moritz
Bizim Bernina Ekspresi tren rotamız Chur – Tirano – Chur oldu ve yolculuğu tek yön yapmak yerine iki güne yayıp ikinci gün yine trenle Chur’a döndüğümüz için çok memnunduk, aynı yolu ertesi gün tekrar yapmaktan kesinlikle sıkılmadık. Chur’dan Tirano’ya giden tren sabah 8 buçuk gibi kalkıp öğlen 1 gibi Tirano’da oluyor. Dönüş yolunda ise tren Tirano’dan 1 buçuk gibi kalkıyor ve akşam 6’ya doğru Chur’da oluyorsunuz. Mümkünse Bernina rotanızı bu şekilde yapmanızı içimiz rahat önerebiliriz. Eğer tek bir yön yapacaksanız ve kış zamanıysa Chur – Tirano yönünü yapmanızı öneriyoruz. Böylece yolculuğun tamamını gün ışığında seyretmiş olursunuz. Hatta şimdi daha iyi bir fikir önereceğiz.
Bernina Ekspresi Alternatifi Tren Seçenekleri
Bernina Express yerine aynı hatta giden lokal trenler;
Tabii bu rotada sadece Bernina Express yok, zira normal yeren hatlarda gidip gelen lokaller de var, işte onlar Bernina Express yerine aynı hatta giden lokal trenleri kullanıyor.
Bu lokal trenler aynı Bernina Treni gibi yavaş yavaş dura dura gidiyorlar ve hatta onların da dışı kıpkırmızı! Bernina Express’ten tek farkları ise Bernina’nın açılmayan panaromik camları yerine bu lokal trenlerin açılabilen fakat normal genişlikte camları olması. Yani Bernina’dan panaromik panaromik izlediğiniz manzara gidiyor, yerine dışarıya sarkabileceğiniz camlar geliyor! Tabii bir de Bernina’da koltuk rezervasyonu yapabiliyorken, bu lokal trenlerde rezervasyon mümkün olmuyor. Nereye bulursanız oraya oturuyorsunuz.
Son olarak Bernina Treni Chur – Tirano arası direkt giderken, lokal trenlerle 2 aktarmada gidebiliyorsunuz. Önce Chur’dan Samedan’a, Samedan’da aktarma yapıp Pontresina’ya, Pontresina’dan da Tirano’ya. Böyle yazınca gözünüz korkmasın. Hemen indiğiniz yerde biniyorsunuz zaten. Şu linkten tüm detaylarını görebilirsiniz.
Bernina Express mi yoksa Lokal Trenler mi?
Bernina Ekspresi mi lokal trenler mi derseniz inanın biz de kararsızız! İkisinin de güzelliği ayrı; Bernina daha atmosferik bir ortam sunarken, lokal trenler açılan camlarıyla size kendinizi Sri Lanka treninde hissettiriyor. En ideali bir yönü Bernina, dönüşü de lokal trenlerle yapmak diyebiliriz.
Bernina Ekspresi’ndeki En Güzel Manzaralar Hangi Tarafta?
Az kalsın unutuyorduk! Chur’dan Tirano’ya gidişte tüm manzara sağ tarafta, Tirano’dan Chur’a dönüşte de sol taraftada kalıyor.
Bernina Ekspresi’ne Ulaşım
Bernina Ekspresi Rotası Nasıl Planlanır?
Bernina Ekspresi’ne nasıl ulaşılır ve Bernina Ekspresi rotası nasıl planlanır biraz da ondan bahsedelim. Türkiye’den uçuyorsanız Zürih’e uçup, oradan trenle Chur’a geçebilirsiniz. Chur – Zürih arası trenle yaklaşık 1,5 saat sürüyor ve tek yön tren bileti 36 Euro civarı.
Bernina treni Chur’dan sabah 8buçuk civarı kalktığı için bir gece önce Chur’a gelip o gece Chur’da konaklayabilirsiniz, biz öyle yaptık. Chur’da konakladığımız ‘Romantik Hotel Stern’e bayıldık!
Chur’da Konaklama ve Gezilecek Yerler
Chur’da bu arada gezilecek çok fazla yer yok, fakat zamanınız varsa şöyle bir eski şehir turu yapmanızı, sonra da kahveci Emma’da mola vermenizi önerebiliriz. Bir de Chur oldukça pahalı, çare süpermarketten gezi öncesi alışveriş..
Tirano’da Konaklama ve Gezilecek Yerler
Tirano’ya vardığınızda eğer ertesi gün yine Bernina Express ile geri dönecekseniz konaklama için ‘Bernina Express Rooms & Breakfast’ oteli önerebiliriz. Tirano’da akşam yemeği için de hemen yanındaki ‘Restaurant Bistro Merizzi’yi deneyebilirsiniz. Bir de sabah ‘Caffe Novecento’da kahvaltı yaparsanız tamamdır, zaten şehirde yapacak başka bir şey kalmıyor! ☺ Yok maalesef şaka değil; biz ki İtalya aşığıyız, gerçekten Tirano tamamen Bernina Express’in gidip – gelmesi için kurulmuş bir şehir. En büyük artısı ucuz olması, hele Chur’dan sonra!
Bir de eğer gezi için Booking.com üzerinden rezervasyon yapacaksanız,şu linküzerinden yapıp, konakladığınızda 15 Euro geri alabilirsiniz 🙂
Diyeceğimiz o ki, eğer Bernina’yı Chur’dan Tirano’ya tek yön yapacaksanız ve sonra trenle işiniz bitecekse, en mantıklısı Tirano’dan trenle Milano’ya geçmek. Tirano – Milano arası yaklaşık 2,5 saat sürüyor ve tek yön bilet 12 Euro. Tirano’dan başka yere geçme istediğiniz varsa Goeuro’dan toplu taşıma alternatiflerine bakabilirsiniz.
Milano’dan kalkan ve gidiş – dönüş olacak şekilde ayarlanan rehberli Bernina Express turları da varmış fakat biz detaylarına çok hakim değiliz, eğer ilginizi çekerse Google amca mutlaka size daha fazlasını söyleyecektir.
Bernina Express bütçe kısmına gelirsek;
Bernina Express Gezisi Maliyet – Bernina Express Bilet Fiyatları;
Bernina treni tek yön bilet fiyatı 56 Euro. Eğer belli bir koltuk numarası rezerve etmek isterseniz üzerine bir de 9 Euro daha ödüyorsunuz.
Burada bir dipnot, daha doğrusu tesadüfen bulduğumuz bir ‘bug’dan bahsedeceğiz. Eğer Chur’a Almanya’dan herhangi bir şehirden gelecekseniz. Örneğin Münih’ten gelecekseniz, ve tren biletlerine www.bahn.de/en üzerinden bakarsanız, Chur aktarmalı Münih – Tirano biletinin 30 Euro’ya kadar düştüğünü göreceksiniz. Bu ihtimalde Münih’ten Chur’a kadar lokal trenle gidip, Chur’dan Bernina’ya aktarma yapıyorsunuz ve bilet fiyatı yarıya iniyor. Bu Almanya’nın çoğu şehri için geçerli.
Eğer Bernina Treni yerine lokal trenleri seçerseniz bilet fiyatı ucuzluyor. Yukarıda bahsettiğimiz Chur – Tirano rotasına tek yön 28 Euro’ya bilet bulabiliyorsunuz. Lokal tren biletlerine şu siteden bakabilirsiniz. Özetlersek, lokal trenler Bernina’nın yarı fiyatı gibi diyebiliriz.
Bernina Ekspresi Treninde Yeme-İçme
Son olarak yeme – içme konusundan bahsedelim. Aslında bu konuda tek bir yorumumuz var; İsviçre’de yeme içme çok pahalı! Haliyle trenin içindeki yeme içme seçenekleri de çok pahalı! O yüzden çantanıza bir poğaça, bir börek atıp yanınıza suyunuzu alın. Trende bir şişe su fiyatı 7 Euro’ydu.
Bernina Ekspresi’ne ne zaman binilir?
Soruyu şöyle de sorabiliriz, Bernina Ekspresi rotası için en ideal zaman ne zaman? Bizce bu sorunun cevabı tam olarak zevklere göre değişir. Biz Şubat ayının ilk haftası gittik ve yolculuğumuzun tamamı bembeyazdı, ama bembeyaz!
Viyadüklerden, köprülerden geçtik bembeyazdı. Ağaçlar, evler karlar altındaydı. Tren ara duraklarda durduğunda her yer kar altındaydı ve biz bu manzaraya bayılıyoruz! Karlı manzaralar görmek bizi rahatlatıyor, bize huzur veriyor. O yüzden biz kış zamanı yaptığımız için çok mutluyuz. Bu yüzden bizim için Bernina Express’i için en güzel zaman = kış.
Bernina Ekspresi Rotasına Kışın Gitmenin Riskleri
Bir yandan da Bernina Tren rotasını kış zamanı planlamanın riskleri var, örneğin kar aşırı yağarsa tren yolun yarısından sonra durmak zorunda kalıyor ve ya geri dönüyorsunuz ya da lokal trenlerle yola devam ediyorsunuz. Bizim Chur’dan Tirano’ya gidiş trenimiz Samedan durağında, yani yaklaşık 1600 metre yükseklikte durmak zorunda kaldı çünkü biraz ilerilerde yani 2000 metrelerde kar fırtınası vardı ve bu coğrafyada böyle durumlarda trenler anında iptal oluyor. Chur’a geri dönün ya da birkaç saat bekleyin belki yol açılırsa yola lokal trenlerle devam edebilirsiniz dediler. Çoğu insan söylene söylene döndü ve o insanlar için yolculuk açıkçası tam bir hayal kırıklığı oldu. Bizse risk alıp bekleyen tayfadandık ve birkaç saat sonra yol açıldı anonsu geldi! Böylece yolun kalanına bizi beklediğimiz duraktan alan bir lokal trenle devam ettik.
Bernina Ekspresi için diğer güzel mevsimler ise kesinlikle bahar ayları ve özellikle sonbahar
Böyle heyecanlara hiç gelemem ya da çocukla / bebekle geleceğim derseniz önerimiz diğer mevsimlerde gelmeniz. Özellikle bahar aylarında gelirseniz yolculuk boyunca dört mevsimi yaşayacaksınız. Yükseklere çıktıkça Alplerin tepeleri karlarla kaplı olacak, fakat tren Tirano’ya doğru indikçe dağların yamaçlarında çiçeklerin açtığını göreceksiniz. Bu mevsim zenginliğinin vereceği zevk de ayrı olmalı… ☺
Bernina Ekspresi İle İlgili Kısa kısa;
Bernina Express’te Güzel Fotoğraf Çekme Tüyoları
1- Bernina Express’te vagon içindeki camlar açılmıyor fakat iki vagon arasındaki minik bölümde açılan ufak bir cam var. Biz tüm manzara fotoğraflarımızı o camdan çektik. Tuvalettlerin hemen karşısında.
2- Eğer koltuk rezerve edecekseniz en arka vagonlar en güzeli.
3- Daha önce de söylediğimiz gibi; Chur-Tirano arası sağ taraf, Tirano-Chur arası sol taraf kısmen daha güzel manzara var(tabii her tarafı çok güzel ama az da olsa ufak farklar var)
Biz yaşadığımız coğrafya sayesinde aslında bol bol tren yolculuğu yapabiliyoruz fakat Bernina Express açık ara şu güne kadar yaşadığımız en güzel tren deneyimi oldu. Evet tren yolculuğu için biraz pahalı, İsviçre biraz pahalı, yeme-içme pahalı fakat inanın değiyor. Önemli olan gidilecek yer değil, yolculuğun kendisidir cümlesini sanki Bernina Express yolculuğu için söylemişler. Eve döndükten sonra bizim gibi başka tren rotalarına bakıp hayaller kuruyor olacaksınız!
Tirano’dan Milano’ya yolunuz düşerse; Milano Gezi Rehberi yazımızı buraya bırakıyoruz.
Herkese güzel yolculuklar!
Sevgiler.
Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz.