Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Bansko Gezi Rehberi ve Konaklama Rehberi

Bansko Gezi Rehberi ve Konaklama Rehberi

Bansko Gezi Rehberi, Bansko Gezilecek Yerler & Bansko’da Nerede Kalınır, Bansko’da Kayak Rehberi

Pirin Dağları’nın eteklerinde 18. Yüzyıl’dan kalma taş evleri, dar sokakları, şirin caddesi, Bulgar ve dünya mutfağının lezzetlerini sunan restoranları, sayısız eğlence mekanı, doğa yürüyüşleri, kaplıcaları, termal havuzlu ve SPA hizmeti veren otelleriyle şirin bir kasaba Bansko…Kış kapıya dayanmaktan öte evlerimize kadar girmişken, size Bansko’yu tanıtmak istedik. Buyrun, Bansko’ya nasıl gidilir, Bansko’da konaklama, Bansko Kayak Merkezi, Bansko’da yeme-içme’yi anlattığımız Bansko Gezi Rehberi yazımıza.

Bansko, her seviyeden kayak tutkunlarına hitap eden toplam 17 pisti, altyapısı, kayak ekipman hizmetleri, kaliteli kar yapısı, kayak okulları, zengin konaklama seçenekleriyle Avrupa’nın en ilgi çeken kayak merkezlerinden biri…Üstelik hem Avrupa hem de Liramızın Bulgaristan para birimi Leva karşısında uğradığı değer kaybına rağmen Türkiye’deki birçok kayak merkezine göre konaklama seçenekleri, yeme-içme konusunda neredeyse yarı fiyatına… 

Bansko’yu bir kayak merkezi haline getirme projesi öyle başarılı bir şekilde hayata geçirilmiş ki, artık Bansko denilince ilk akla gelen dağ ve kış sporları oluyor ve kış ayları Avrupa ve Türkiye’den turist akınına uğruyor.

Bansko Gezi Rehberi

Bansko’ya nasıl gidilir?

Bildiğiniz gibi Bulgaristan vize isteyen ülkelerden biri. Geçerli bir çoklu Schengen vizeniz varsa sorun yok. Aksi halde Bulgaristan vizesi almak zorundasınız. Ulaşım konusunda ise uçak, kendi aracınız, otobüs, tur şirketleri, hatta tren gibi seçenekler var. Bu seçeneklerden hangisini tercih ederseniz edin, Bansko’ya Sofya üzerinden ulaşmak isteyenler için buraya Sofya’ya ulaşımı ayrıntılı bir şekilde anlattığımız Sofya Gezi Rehberimizin linkini bırakıyoruz. 

Sofya üzerinden Bansko’ya gitmeyi tercih edecekseniz, Sofya – Bansko arası 160 kilometre. Uçakla gidecekseniz havaalanından Sofya Otobüs terminaline, oradan da otobüsle Bansko’ya gideceksiniz. Yolculuk 2.5 saat sürüyor. Bu arada çoğu otelin müşterilerini havaalanında ve otobüs terminalinde karşılama ve özel araç servisi var. Konaklama tercihinizi bu hizmeti veren otellerden yana kullanabilirsiniz. Havaalanından diğer seçeneğiniz ise araç kiralamak.

Bansko’ya İstanbul’dan çeşitli firmaların direkt otobüs seferleri var. Yolculuk ortalama 12 saat sürüyor. Aracınızla gitmek isterseniz bu süre daha da kısalıyor elbet ama sınırda bekletilme sürelerini de hesaba katmanız gerekiyor. Araçla gidecekseniz, yeşil sigortanız, çipli ehliyetiniz ve sınırdaki gişelerden ve internetten alabileceğiniz Vinetka dedikleri bir çeşit yol vergisi pulu almanız gerektiğini hatırlatalım.  Tur şirketlerini tercih etmek, birçok işlem şirket tarafından yapıldığı ve bekleme süreleri de kısaldığı için daha avantajlı olabiliyor.

Bansko merkezde ulaşım minibüslerle sağlanıyor. Kayak merkezine ise gondola adı verilen teleferikle çıkılıyor. 

Bansko’ya ne zaman gidilir?

Gülümsediğinizi ve kış ayları dediğinizi duyar gibiyiz. Biz de gülümsüyor ve konaklama, yeme-içme ve kayak masraflarının çok hesaplı olduğu, üstelik harika bir altyapıya sahip kayak merkezinden söz ettiğimize göre elbette kış ayları diyoruz. Ancak, yine de hatırlatmak isteriz: Bansko sadece kış sporlarından ibaret bir yer değil. 20 kilometre ötesinde termal sularıyla ünlü kaplıcaları, merkezdeki otellerin çoğunun SPA hizmeti vermesi ve termal havuzlarının bulunması, doğa sporları, eğlence mekanları ve festivalleriyle her mevsim gidilebilecek bir kasaba, aklınızda bulunsun…

Kayak sezonu en erken Aralık ortasında başlayıp en geç Nisan sonuna kadar devam ediyor. Kimi sezonlarda bu tarihlerden ufak sapmalar olabiliyor. Karın yetersiz olduğu günler de düşünülmüş; 44 adet yapay kar makinesi mevcut.

Bansko’da ayarlamak isteyebileceğiniz tüm turlar ve aktiviteler için (kayak dersleri gibi) şuraya Get Your Guide linkini bırakıyoruz. Uzun süredir yeni bir şehre gidiyorsak ve bir aktivite ayarlayacaksak Get Your Guide’dan tutuyoruz. Turların puanlarını ve yorumlarını görebildiğimiz için seçtiğimiz aktivitelerden hep çok memnun kalıyoruz. Bir de fiyat/performans olarak da buradan tutmak daha uyguna geliyor.

Bansko Konaklama Rehberi, Bansko’da Nerede Kalınır? – Bansko’da Uygun Otel Önerileri

Konaklama açısından Bansko’yu diğer kayak merkezlerinden ayıran en temel özellik, oteller ve diğer konaklama mekanlarının kasaba merkezinde bulunması. 990 ile 2600 metrelerdeki pistlerinin bulunduğu kayak merkezine gondolaya binerek gidiliyor ve gondola yolculuğunuz yaklaşık yarım saat sürüyor. Konaklamada, havaalanından ve Sofya otobüs terminalinden karşılama ve servis hizmeti veren tesisleri tercih etmenizi öneririz. 

Bansko’da lüks otellerden 3-4 yıldızlılara, dağ evlerinden pansiyonlara kadar çok sayıda konaklama seçeneği mevcut. Gondolaya 10 dakika yürüme mesafesinde oteller olduğu gibi yine çok sayıda 3-4 dakika yürüme mesafesinde otel bulabilirsiniz. Genellikle gondolaya yakın otellerde konaklamanız önerilse de, bulamazsanız dert etmeyin. Çünkü otellerin çoğu, kayak ekipmanlarınızı gondolaya kadar taşıma zahmetinden kurtaran servis hizmeti sunuyor. Konaklama mekanlarının çoğunda kahvaltı fiyatlara dahil, bu da Bansko’nun bir başka avantajı. Ve yine otellerin çoğunda SPA hizmeti veriliyor ve termal havuzlar var. 

Konaklama mekanlarının kasaba merkezinde olması gözünüzü korkutmasın: “Ne yani, acıkınca kasabaya mi ineceğim” diye düşünmeyin. Pistlerin çevresinde çok güzel restoran ve kafeler var. Burada karnınızı doyurabilir, eşsiz kar manzarası içinde sıcak şarabınızı yudumlayabilirsiniz.

Şuraya bir tık yaparak Bansko’daki konaklama seçeneklerinin tümünü görebilirsiniz.

Bansko Konaklama Rehberi – Hotel Iceberg – Kaynak Booking.com

İlk konaklama önerimiz Velinov Boutique Hotel, gondolaya 10-15 dakikalık bir yürüme mesafesinde olduğu için ücretsiz servis hizmeti veriyor. Biz burada kalıp çok memnun kalmıştık. Tam bir fiyat-performans oteli. Geceliğine ortalama 70 EUR ödemişiz. Burada yer yoksa benzer konseptli Elida Family Hotel‘e bakabilirsiniz.

Eger çocukla gidiyorum, oyun odalı, ısıtmalı havuzlu ve daha lüks bir yer olsun derseniz de sizi Hotel Iceberg‘e alakım. Gecelik ortalama 120 EUR’ya Avrupa’da başka bir şehirde bu kadar lüks otel bulmak zor. Bansko bu açıdan gerçekten avantajlı.

Mura Hotel, gondolaya çift yönlü servisi olan, yine bize çok önerilen, kayak ve snowboard ekipmanları için güvenli bir alan sağlayan özel depolama odası da olan çocuk dostu bir otel. Fiyat-performans oteli arıyorsanız öneririz.

Son önerimiz de Boutique Hotel Uniqato. Gondolaya 150 metre mesafede, kahvaltı dahil bir tesis. Buraya giden arkadaşlarımız çok memnun kalmıştı.

Bansko Gezi Rehberimizin buraya kadar olan bölümünde, sizleri Bansko’ya ulaştırıp otelinize yerleştirdiğimize göre artık otelden çıkıp kayak merkezine doğru yol alalım ☺)))

Bansko Gezi Rehberi – Bansko Kayak Merkezi

Sizi, kayak merkezine çıkaracak gondola duraklarına  mümkün olduğunca erken saatlerde gitmekte fayda var çünkü özellikle hafta sonları uzun kuyruklar oluşuyor. Gondolaya binmeden öce Ski Pass almanız gerekiyor; yarım günlük, bir günlük, bir haftalık tercih edebilirsiniz. Ski Pass’ı gondolada ve kayak merkezindeki bütün telesiyejlerde kullanabilirsiniz. Bu arada, bazı otellerde sizi bilet kuyruğundan kurtarmak için Ski Pass satıldığını da not edelim. Fiyatlara bu linkten bakabilirsiniz.

Gondola, Bansko’nun zirvesine kadar çeşitli duraklara uğruyor. Telesiyejler ise sizi her seviyeden kayak pistlerine ulaştırıyor. Örneğin, en zirvedeki ve orta zorluktaki Banderica pisti için son durakta inip Banderitza 1 veya 2 telesiyejlerine biniyorsunuz.

Kayak merkezinde her seviyeden kayak tutkunlarına hitap eden 17 adet pist mevcut ve pistlerin toplam uzunluğu, bağlantı yollarıyla birlikte 70 kilometreyi buluyor. Pistler, basitten en zorlu olanına kadar 990 ile 2600 metrelerde kurulmuş ve zorluk derecesine göre mavi, kırmızı, siyah olarak gruplara ayrılmış. En zorlu siyah pistin adı Tomba…Dünya Kayak Şampiyonu Alberto Tomba da bu pistte kaydığı için onun adını vermişler. Pistlerde aydınlatılma yapıldığı için gece de kaymak mümkün.

Kolay pistlerin toplam uzunluğu 20, orta pistlerin 25 ve zor pistlerin toplam uzunluğu da 5 kilometreye ulaşıyor. En zorlu pist Tomba 2500 metre, zirvedeki ve orta zorluktaki Banderica 5 kilometre uzunluğunda. Kolay pistlerden Plato 1 ve 2, 1740 metre, Shiligarnik pistleri ise 4-5 kilometre arasında değişiyor.En çok ilgi gören Balkaniada pistinin uzunluğu 3 kilometre. 

Bu arada kasaba merkezinde kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz yerler var ama kaliteleri ve güvenlik açısından hiçbirine kefil olmamayı tercih ediyor ve isim vermiyoruz.

Bansko’da yeme-içme ve eğlence

Bansko, Bulgar mutfağının özgün yemeklerinden Akdeniz ve dünya mutfağına uzanan seçenekleriyle çok sayıda yeme-içme mekanına ev sahipliği yapıyor. Tıpkı konaklamada olduğu gibi yeme-içme fiyatları da son derece uygun ve porsiyonlar çok büyük. En çok et, şopska salatası, ev yapımı şaraplar ve elbette sıcak şarap tüketiliyor. 

Mehana’lar, Bulgar yemeklerinin geleneksel mekanlarda yerel sunumlarla servis edildiği restoranlara deniliyor. Vodenitsata, Bonsko’daki en güzel mehanalardan biri. Diğer favorimiz de Mehana Bai Kotse.

Steakhouse Lazur’da en güzel et yemeklerini yiyebilirsiniz.

Penguias, merkezde olması nedeniyle en bilinen ve uğrak yeri olan bir restoran. Yemekleri oldukça güzel, fiyatları de çok uygun. Canlı müzik de yapılıyor.

Familia Restoran, yine her çeşit etin sunulduğu restoranlardan biri ve oldukça lezzetli sunumları var.

Molerite, geyik eti tatmak isteyenlerle dolup taşıyor…

Bansko, kayak merkezi, konaklama seçenekleri, yeme-içme mekanlarının çeşitliliği dışında oldukça hareketli bir gece hayatı vaat ediyor ve çok sayıda klüp, diskotek, bar ve casino bulunuyor.

Flash Clup, Ginger Bar ve Happy End Apres Ski Bar eşiniz, dostunuzla gidip eğlenebileceğiniz en uygun mekanlar olduğu için öneriyoruz.

Bansko’ya gitmişken zengin faunası, en iyi trekking alanlarından bir olması, içinde sayısız göller ve şelaleler bulunan, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alan Pirin Milli Parkı’nı gezmeyi; son derece yalın dış cephesine karşın iç mekanında sizi şaşırtacak kadar güzel freskler bulunan Trinity Meryem Ana Kilisesi’ni ve Bansko mimarisinin en güzel örneklerinden olan kapı ve duvar süslemeleriyle ilgi çeken Velyanova Evi’ni görmeyi unutmayın…

Buradan yolunuz Makedonya taraflarına düşerse diye Üsküp ve Ohrid gezi rehberi yazımızı buraya bırakıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close