Zillertal ve Olpererhütte Gezi Rehberi – Avusturya Alplerine Doğru Nefes Kesen Bir Yolculuk! 🙂
Olpererhütte’ye Nasıl Gidilir?
Zillertal ve Olpererhütte: Bu yaz aldığımız oksijeni hayatımızın hiçbir döneminde almamış olabiliriz! Bir de oksijeni ve dağ havasını insan bir kez aldı mı, sürekli dağlara gitmek istiyor! 🙂
Fakat doğada geçirdiğimiz son aylarımıza ve daha önce tırmandığımız onca tepelere rağmen, hepsinden çok görmek istediğimiz öyle bir yer vardı ki Avusturya’da. Bir fotoğrafla vurulduğumuz bir köprü!
Bir gün internette dolaşırken şu alttaki fotoğrafı gördük ve dedik ki ‘bu köprü bizim olmalı!’ 🙂 Neydi bu köprü, neredeydi…aa hem de Münih’e çok yakındı, o zaman hemen gitmeliydik! Hatta mümkünse 2400 metre yükseklikteki bu köprünün ait olduğu Olpererhütte dağ evinde bir gece kalmalıydık..!
Olpererhütte’ye çıkış için ilk deneme:
Biz bunu kendimize söyleyeli 1 sene oldu fakat biz 1 yılda üçüncü denememizde ulaşabildik kendisine. İlk denememiz Kasım ayının ilk haftasıydı ve Avusturya Zillertal’a vardığımız anda gördük ki, Olpererhütte’ye çıkan trekking yolu 2 hafta önce kapanmış, hatta Olpererhütte’nin kendi de Ekim’in ilk haftası kapanıyormuş…gerisin geri eve döndük…
Olpererhütte’ye çıkış için ikinci deneme:
İkinci deneyişimiz Haziran’ın ikinci haftasıydı ve Olpererhütte’nin de Haziran’ın ilk hafta açılmasını fırsat bilerek hemen kendimize dorm’da iki yatak ayırttık ve bir Cumartesi günü başladık erkenden Münih’ten Zillertal’a geçip tırmanmaya…Fakat daha başlangıçtan itibaren nasıl bir kar, gerçekten yarı belimize kadar…Meğer bu coğrafyada karlar Haziran sonuna kadar erimezmiş, hele son yıllada küresel ısınma yüzünden iyice doğanın dengesi bozulmuş ve karların erimesi Temmuz’u buluyormuş. 2,5 saatlik tırmanış bizim için 4 saat oldu ve sonlara doğru doluya yakalandık. 4 saatin sonunda Olpererhütte’ye ulaştık ve tam zaferi kutlayacaktık ki, o da ne, bu sefer de köprünün olduğu bölge karlar içinde….! 🙁 O gece Olpererhütte’de kaldık fakat büyük bir hayal kırıklığı ile…ve tekrar gelmek üzere sözleşerek..
Olpererhütte’ye çıkış için üçüncü ve son deneme:
Ve üçüncü deneyişimiz; ikinci denemeden 1,5 ay sonra Temmuz’un son haftası, yani geçen hafta! 🙂 Münih’ten bir arkadaşımızla konuşurken aşırı gaza gelmemiz sonucu soluğu yine Zillertal’da aldık. Bu sefer ayakkabılarımız, çubuklarımız, çantamızda neredeyse 2 gün yetecek kadar yiyecek ile hazır ve nazır olarak başladık tırmanmaya, ve 3 saat sonra karşımızdaydı köprü! 🙂 Gerçekten alın teri döktüğümüz için mi böyle güzel geldi bilmiyoruz fakat dünya gözüyle gördüğümüz en güzel manzaralardan biri olduğuna hiç şüphe yok…İşte yazının kalanında bu güzelliğin hikayesini anlatmak istiyoruz.
Münih’e veya Avusturya’da gezi planladıysanız ve bir yanınız bir maceraya atılmak istiyorsa, size güzel bir teklifimiz var; Zillertal!
Avusturya Tirolleri – Zillertal Nerede ve Zillertal’a Nasıl Gidilir?
Almanya ile İtalya arasındaki dar Avusturya bölgesi Tirol olarak geçiyor. Bu bölge kışın esasen bir kayak bölgesi olsa da, yaz zamanı bizi daha çok ilgilendiriyor çünkü mükemmel trekking rotaları var!
Zillertal bölgesine kadar trenle gelmek mümkün, fakat tepelere çıkacaksanız araba kiralamanızı şiddetle öneririz. Özellikle Olpererhüte tırmanışına başladığınız 1700 metre yükseklikteki bölgeye çıkmak için araba gerekiyor.
Bir de bu rotada araba kullanacaksanız, Avusturya’nın otobanlarını kullanabilmek için ‘vignette’ almanız gerekiyor. Bu ‘vignette’ler Avusturya sınırındaki benzincilerin hepsinde satılıyor ve 10 günlük vignette 10 Euro civarı. Biz araba kiralarken hep rentalcars.com’u kullanıyoruz, şu ana kadar hiç sorun yaşamadık.
Buraya kadar her şey tamam. Olpererhütte’ye tırmanmaya karar verdiniz, peki rotayı nasıl planlamalı?
Olpererhütte’de Konaklama
Olpererhütte’ye aslında Münih’ten (ya da başka şehirlerden) günübirlik gidip gelmek de mümkün fakat iniş – çıkış oldukça yorulacağınızı kabullenmek ve biraz idmanlı olmak gerekiyor. Bir de yola çok erken saatte çıkmak.
Peki şu aşağıda gördüğünüz, ve köprünün dibindeki bu kulübede konaklamak için ne yapmalı?
Olpererhütte Haziran’ın ilk haftası açılıyor ve Ekim’in ilk haftası kapanıyor. Zaten Olpererhütte’ye çıkan dağ yolu da yılın kalan zamanları kar sebebiyle kapalı oluyor. Eğer geziniz bu tarihlere denk geliyorsa Olpererhütte’nin kendi sitesinden rezervasyon yapabiliyorsunuz. Linki şurada.
Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında çok önceden yerler bitebiliyor, o yüzden gitmeye karar verdiğiniz anda rezervasyon yaptırmakta fayda var. Bir de özel oda diye bir şey yok, 4 veya 8 kişilik odalar var ve ranzalarda yanyana yatıyorsunuz, şaşırmayın. 🙂
Şu an kişi başı gecelik konaklama ücreti ise 25 Euro. Kahvaltı isterseniz 12 Euro, kahvaltı + öğle yemeği isterseniz ise 30 Euro.
Bir de tabii garip kuralları var! Örneğin çarşaflar çok sık yıkanmadığı için yanınızda uyku tulumu götürmeniz, yoksa orada kiralamanız (gecelik 3 Euro), ya da suyu gereksiz kullanmamak için her türlü tedbiri almanız gerekiyor. Yani diyorlar ki, burada konfor yok macera var! 🙂
Bir de buraya erzaklar helikopterle geldiği için, her zaman her şey bulunmayabiliyor. Örneğin bazen rüzgar yüzünden helikopterler uçamıyor, ve o zaman ne bulursanız onu yiyorsunuz. Biz Haziran’da gittiğimizde sadece tek yemek seçeneği vardı ve kahvaltıda da yalnızca corn flakes kalmıştı, çünkü helikopterler uçamamış. Yani yine altın kural, misafir burada umduğunu değil, bulduğunu yiyor!
Peki buraya nasıl tırmanılıyor?
Olpererhütte Tırmanışı
Başlığı böyle attık ama gözünüz korkmasın. Her tırmanışta olduğu gibi, bunda da yanınıza doğru ekipmanı almanız ve doğru ayakkabıları giymeniz çok önemli. Bunlar olduğu sürece sırtınız yere gelmez! Bir de Olpererhütte’ye çıkan 5 farklı yol var (detaylar burada) ve bizim önerimiz en kısa olanı, yani gölün kenarından gidilen ve ortalama 2,5 saat süreni tırmanmanız. Diğerleri gerçekten kondisyon ve tecrübe istiyor.
Tırmanışta yanınıza almanız gerekenler; Trekking ayakkabısı, su geçirmeyen bir uzun kollu ya da yağmurluk, trekking çantanız için su geçirmez kılıf, 6 saat boyunca yetecek kadar yiyecek, enerji bar, meyve, varsa termos, kişi başı 3 litre civarı su ve en önemlisi trekking çubuklarınız! Bu malzemeler varsa yürümeye hazırsınız demektir! ? Yanınıza 2,5 – 3 litreden fazla su almanıza gerek yok çünkü yol boyunca karşınıza şu doldurabileceğiniz yerler çıkıyor.
Pekii o meşhur köprü nerede. 🙂
Olpererhütte’deki Meşhur Köprü Nerede?
Bu meşhur isimsiz köprünün aslında hikayesi çok basit. Kulübe sahipleri birkaç sene önce, trekking yolundaki akarsu geçişini sağlamak için oraya bir adet köprü koyuyor ve bu köprü anında bir efsaneye dönüşüyor!
Köprü Olpererhütte’nin hemen yukarısında. Böyle efsaneye dönüşmüş dediğimize bakmayın, ulaşması öyle kolay bir yer olmadığı için etrafında en fazla 3-4 kişi oluyor ve herkes birbirine aşırı saygılı. Kimse kimsenin fotoğrafına girmiyor, ya da kimse kimsenin önüne çıkmıyor.
İnsanlık için küçük, bizim için büyük bir hadise olan bu efsanevi köprü maceramızı yazmak istedik. Buraya yolunuz düşerse bize de mutlaka fotoğraflarını atın! Umarız sizin de bu köprüyle tanışmanız, bizimki gibi ilk görüşte aşk olsun!
Suyunuzu yanınıza almayı unutmayın. 🙂
Madem buraya kadar geldik bir de Salzburg görmeyelim mi diyenler için: Salzburg Gezi Rehberi ve Salzburg’da Gezilecek Yerler
Instagram ve Youtube’da da varız! gelirseniz seviniriz 🙂
Sevgiyle!
https://www.instagram.com/yoldabiblog/
Yolda bi’ Blog’tan sevgiler