Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

ALMANCA ÖĞRENMEK – EN HIZLI ALMANCA ÖĞRENME YOLLARI NEDİR?

ALMANCA ÖĞRENMEK – EN HIZLI ALMANCA ÖĞRENME YOLLARI NEDİR?

Almanca Öğrenmek

Minik bir aradan sonra bloga döndük! Bu seferki konumuz Almanca öğrenmek için tavsiyeler. Bu yazımızda Almanca en kolay nasıl öğrenilir, kullandığımız taktikler ve kaynaklar nelerdir onlardan bahsettik. Almanca macerasına bu yazıyla başlayabilirsiniz! Karşınızda Almanca Öğrenmek. 🙂

Almanca Nasıl Öğrenilir
Almanca Öğrenmek ve Tavsiyeler

En Hızlı Almanca Öğrenmek Yolları

1-) Yaklaşık B1 seviyesine kadar mutlaka yardım alın.

Bir dil kendi kendine öğrenilebilir mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Bizce Almanya’yı belli bir seviyeden sonra kendi kendinize öğrenebilirsiniz, örneğin B1 seviyesinden sonra, fakat başlangıçta grammer ve dilin mantığını anlamak adına bir dil kursuna gitmenizi ya da birebir ders veren bir hocadan ders almanızı öneriyoruz.

Bu seviyeden sonra ise Almancanızı kendi çabanızla geliştirmeye başlayabilirsiniz. O seviye aslında herkes için değişmekle birlikte, ‘independent learner’ seviyesi diyebiliriz bu seviyeye.

Online ders alabileceğiniz siteler; Grammarly ve Babbel

2-) Tekrar için App’lerden faydalanmak

Almanca’ya ısınmak için ve tekrar için bazı ücretsiz App’leri telefona indirip gün içinde boş zamanınızda mutlaka oynayın. Otobüste, ya da yolda ya da canınız sıkıldığında açıp oynayabilirsiniz. Özellikle başlangıçta çok faydalı.

Bir de online ders seçeneklerini de mutlaka tekrar için değerlendirin. Online dersler kurs ücretinden çok daha ucuza gelebiliyor. Bu online derslerde ana dili Almanca olan bir hocayla online ders yapıp ister grammer ister konuşma ağırlıklı çalışabiliyorsunuz. Almanya’da yaşayanlar daha sonra bu kursları vergi iadesi olarak alabiliyor.

Önerdiğimiz App’ler; Dualingo, Memrise, Busuu

Online ders alabileceğiniz siteler; Grammarly ve Babbel

3-) Artikellerin (Der-Die-Das) Mantığını Anlayın

Almanca’ya başlangıçta artikeller kafanızı karıştıracaktır (bizim karıştırmıştı). Sonuçta bunlar İngilizce’de yok ve mantığını anlaması başlangıçta biraz zor olabiliyor.

İnternete yazdığınızda karşınıza artikellerin mantığını anlatan tablolar, kurallarını basitçe ezberleten grafikler çıkıyor. Bunların çıktısını alın ve odanızda sürekli görebileceğiniz bir yere yapıştırın. Artikellerin istisnası çok, her dildeki istisnalar gibi. Yani bir yerde ezberlemek ve ezberlemek için de tekrar etmek gerekiyor, ama Almanca’da bir kelimeyi öğrenirken mutlaka artikeliyle birlikte öğrenmek gerekiyor.

O yüzden siz siz olun mutlaka artikellerin matriksini yazıcıdan çıkatıp kolayca görebileceğiniz bir yere yapıştırın. 🙂

Burada tekrarın ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatalım. Artikel oyunları, artikel kartları bir sürü ek kaynaktan da faydalanabilirsiniz.

4-) Almanca dublajlı ve altyazılı şeyler izleyin, ne olursa!

En sevdiğiniz ve repliklerini ezbere bildiğiniz diziler vardır. Bizim için bu Friends ve How I Met Your Mother’dı. Bu dizileri Almanca dublajlı izleyin. Başta çok zor ve garip geliyor fakat sonradan alışıyorsunuz.

Daha ilerki seviyelerde de daha önce izlediğiniz şeyleri değil, yeni şeyleri izlemek önemli. En başta ise bir şey izlemek istiyorsanız en güzel çizgi filmler (Tom & Jerry değil, konuşmalı olanlardan)!

Youtube’da bu konuda sınırsız kaynak bulacaksınız, çizgi filmleri dahil.

5-) Not tutmak ve yazarak çalışmak

Kimi insan, hatta insanların çoğu yazarak öğrenir. Not almak öğrenmenin ayrılmaz parçası gibidir. Zaten her zaman yazarken tekrar edersiniz ve hafızanıza daha kolay yerleşir.

Yanınızda mutlaka bir not defteri bulundurun ve yeni öğrendiğiniz kelimeleri buraya not alın. Ezberlemenin kolaylaştığını göreceksiniz.

Almanya'da AVukatlık
Almanca En Kolay Nasıl Öğrenilir?

6-) Dinleyin ve arada durdurup sesli tekrar edin

En az yazmak kadar, Almanca dinlemek ve arada durdurup söylenenleri tekrar etmek çok önemli.

Eğer sadece yazarak çalışırsanız sokağa çıkıp gerçekten konuşmakta çok zorlanabilirsiniz. Youtube’da Almanca kaynakları dinlemek, örneğin sevdiğiniz bir aktörün Almanca bir röportajı olabilir, sevdiğiniz bir Podcast olabilir, bu tarz şeyleri dinlemek ve dinlerken durdurup tekrar etmek çok önemli. Hatta radyo dinlerken bile durdurup tekrar edebilirsiniz. Almanca müzik öneremesek de DeutscheFunktKultur gibi radyoları önerebiliriz. 🙂

7-) Almancanızı geliştirdiğinizi kendinize kanıtlayın – Düzenli olarak seviye testleri yapın

Almanca’yı öğrenmek bir yana, öğrendiğinizi ve kendinizi geliştirdiğinizi kendinize göstermeniz de çok önemli. Almanca seviyenizi ilerlettiğinizi görmek sizi oldukça motive edecektir. Bunun en iyi yolu da düzenli olarak Almanca seviye testleri ölçmek. Bu testlerin her türlüsüne internetten ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz.

Şevke gelmek için ara ara test çözmeyi unutmayın.

😎 Almanca Konuşma Pratiği – Sahaya inin ve konuşurken hata yapmaktan korkmayın

En başta yalan yanlış konuşuyor bile olsanız, insanlarla konuşmaya başlamanız çok önemli. Zaten Almanca’yı iyi konuşan birileriyle sohbet etme şansınız olursa onlardan konuşurken sizin yanlışlarınızı düzeltmelerini isteyebilirsiniz.

Eğer işyerine veya okulda pratik yapma şansınız yoksa, (pandemi öncesi) Sprachkafe ve Tandem gibi konuşma pratiği yapacak insanlar bulma şansınız vardı, şimdi bunlar online’a dönmüş durumda. Şimdi neler var, konuşma partneri bulabilceğiniz Facebook grupları var, Tinder var (şaka değil). Sosyalleşme applerini kullanıp, kahve içmeye gidebilirsiniz neden olmasın?

Dil okulunda B1 bitirip sokağa inince konuşamadığını anlayan arkadaşlarımız var. İnsanlarla konuşmaya başladığınızda, dil kurslarında konuşulan Almanca’nın halk dilinden farklı olduğunu göreceksiniz. Sonuçta herkes grammer olarak doğru ‘hoch Deutsch’ konuşmuyor ve günlük konuşma dilini öğrenmek çok önemli. Almanca arkadaşınız yoksa Tinder var. 🙂 Tinder sadece bir örnek ama konuşma olmazsa olmaz.

9-) Tekrar etmek ve yine tekrar etmek

Düzenli olarak tekrar etmek çook önemli. Diyelim ki haftada Almanca’ya maksimum 7 saat ayırabileceksiniz, bu 7 saati tek güne sığdırmak yerine günde 1’er saat olarak bölün. Haftada sadece bir gün Almanca’ya odaklanmak ve bir sonraki haftaya kadar Almanca ile ilgilenmemek dilden soğumanıza bile sebep olabilir. Diyelim günde 1 saatiniz yok, o zaman uykudan önce ya da ne zaman müsait olursanız en azından 15 dakikanızı ayırın ve App’ten bile olsa bir göz gezdirin.

Tekrarın ne kadar fark ettiğini göreceksiniz.

10-) Almanca kaynakları sonuna kadar kullanın

Sırayla sayarsak; sosyal medya, podcastler, radyolar, internette ücretsizi bulunan kitaplar (PDF), dergiler, günlük gazeteler. Bunları takip etmek çok önemli.

Hiç yoksa açın ve o gün Merkel ne demiş onu dinleyin, sonuçta bunların hepsi İngilizce altyazılı şekilde her gün yayınlanıyor. Ah cidden anlıyorum! deyip mutlu bile olacaksınız.

Vee son olarak, Almanca’yı Nasıl Öğrendik – Almanca öğrenmek için tavsiyeler videomuzu izlemeyi unutmayın!

Herkese sevgiler.

Araç üstü çadır ve daha fazlası için linki buraya bıraklalım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close