Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Saraybosna Gezi Rehberi ve Konaklama Rehberi

Saraybosna Gezi Rehberi ve Konaklama Rehberi

Saraybosna Gezi Rehberi, Saraybosna Gezilecek Yerler & Saraybosna’da Nerede Kalınır, Saraybosna Konaklama Rehberi

Bugün sizi oldukça hüzünlü, fakat bir o kadar da güzel şehir Saraybosna’ya yola çıkaracağız. Üstelik vizesiz! Buyrun, Saraybosna’ya nasıl gidilir, kaç gün kalmalı? Saraybosna’da nerede kalınır, Saraybosna konaklama rehberi, Saraybosna gezilecek yerler, Saraybosna mutfağı, Saraybosna’da alışveriş gibi merak ettiğiniz sorulara cevap vermeye çalışacağımız Saraybosna Gezi Rehberi yazımıza

Hırvatça’da Sarajevo, yani Saray Ovası anlamına gelen Saraybosna, Dinar Alpleri’yle çevrili Saraybosna Vadisi’nde, Miljacka Nehri’nin etrafında kurulmuş, aynı zamanda bir bölümü artık başka bir ülke sınırları içinde kalan ender kentlerden biri. Evet, Müslümanlar, Katolikler, Ortodokslar, Museviler’in bir arada yaşadığı ve bir bölümü bugün Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Saraybosna’da  bir yanda ezan, bir yanda çan sesleri duyuluyor, çünkü  hemen her dinin ibadethaneleri yan yana… Bu nedenle Avrupa’nın Kudüs’ü diyorlar Saraybosna’ya…En çok da Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu etkileri ağır basıyor.

Tarihi çok çok eskilere dayansa da 15. Yüzyıl’da Osmanlı hakimiyetine giren şehrin kuruluşu da bu dönemde başlıyor. Osmanlı’nın buradaki imar ve şehirleşme harekatı, bir süre sonra Saraybosna’yı Türkler’in Avrupa’da kurduğu en büyük kent haline getiriyor. 1878’e kadar Osmanlı’nın her alanda damgasını vurduğu kent, bu tarihten sonra Berlin Antlaşması’yla Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na geçiyor; 1918’de de Sırbistan’a bağlanıyor. 

Dünya savaşlarını yaşamış bütün kentler gibi çokça bombalanıyor ve Saraybosna güllerinin temsil ettiği ve binlerce kişinin ölümü, yerini yurdunu terk etmesiyle sonuçlanan 1992-1995 yılları arasında yaşanan iç savaş gelip çatıyor. Acıları taze olan iç savaş sonrası hızlı bir toparlanma sürecine giren Saraybosna’da hala kimi binalarda kurşun izlerini görmek mümkün. Ve ne çelişkidir ki bugün Saraybosna, dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olarak gösteriliyor.

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna’ya nasıl gidilir, kaç gün kalınır?

Öncelikle belirtelim, Bosna-Hersek 90 günle sınırlı olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemiyor. İstanbul’dan her iki havaalanından Saraybosna’ya uçuşlar var ve yolculuk iki saatten daha az sürüyor. Saraybosna Uluslararası Havaalanı (Butmir Havaalanı olarak da biliniyor) ile şehir merkezi Başçarşı arası 9 kilometre. Havaalanından çıktıktan sonra, servis araçlarını kullanabileceğiniz gibi otobüs veya tramvay da tercih edebilirsiniz. 31E nolu otobüs, 103 nolu tramvay sizi şehir merkezi olan Başçarşı’da indirecek.

Saraybosna’da şehir içi ulaşım

Şehir içinde ulaşım tramvay, troleybüs ve otobüsle sağlanıyor. 8 tramvay, 5 de troleybüs hattı mevcut. Biletlerinizi hemen her yerde karşınıza çıkacak büfelerden alabilirsiniz. Taksi bir diğer seçeneğiniz olabilir ancak hem pahalı olması hem de gezilecek yerlerin tek bir bölgede toplanması nedeniyle önermiyoruz. Saraybosna küçük bir şehir olduğu için, aslında ulaşım araçlarına pek de gerek kalmıyor.

Saraybosna’ya ne zaman gitmeli, kaç gün kalmalı?

Karlar altındaki Saraybosna çok fotojenik olsa da kışlar çok soğuk geçiyor; en soğuk ay ise Ocak… Yaz aylarının ise sıcak olduğunu söyleyebiliriz. Gezmek için en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları. Soğuğa dayanırım derseniz kış aylarında özellikle uçak biletleri oldukça uygun oluyor.

Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim: Saraybosna, havası çok değişken bir kent. Hiç beklemediğiniz anda yağmurla sırılsıklam olabilirsiniz, yine beklemediğiniz anda hava serinleyebiliyor. Bu yüzden, giderken hiç olmazsa bir parça giysiyi bu değişken hava koşulları için yanınıza alın.

Saraybosna küçük bir kent ve görülmesi gereken yerlerin çoğu tarihi merkezde toplanmış durumda. Doya doya bir Saraybosna gezisini iki günde gerçekleştirebilirsiniz.

Bu arada bazı hatırlatmalar yapalım. Para birimleri Konvertible Mark (KM), Bosna Markı olarak da biliniyor. Çoğu yerde kredi kartı geçmiyor, bu yüzden yanınızda mutlaka nakitiniz olsun. Özellikle restoranlarda rezervasyon yaptırmanızı öneririz, yer bulamayabilirsiniz. Kilise ve camiler ise sadece ibadet saatlerinde açık. Dil sorunu yaşamayacağınızı düşüyoruz, çünkü en yaygın konuşulan dillerden bir Türkçe ☺)))

Bu arada bu gezide yine yurt dışında internet kullanımı için Airalo e-sim uygulamasını kullandık ve yerel operatörlerin internet ve konuşma paketlerinden çok daha makul fiyata geldi. Seyahat sürenize göre farklı paket seçenekleri arasından dilediğinizi seçebiliyorsunuz. Airalo uygulamasına ve fiyatlara göz atmak için şuraya tık tık!

Saraybosna Konaklama Rehberi, Saraybosna’da Nerede Kalınır? – Saraybosna’da Uygun Otel Önerileri

Saraybosna, tarihi binalardan otellere, kiralık dairelere kadar pek çok konaklama seçeneği bulunan bir şehir ve Avrupa’nın birçok kentine göre konaklama fiyatlarının düşük olduğunu söyleyebiliriz. 

Küçük bir şehir ve görülmesi gereken yerlerin çoğu belli bir merkezde toplandığı için konaklama açısından Saraybosna’yı belli başlı 2 bölgeye ayırdık. Bu iki bölge içinde bizim tercihimiz Başçarşı bölgesi oldu. 

Stari Grad (Eski kent) ve Başçarşı: 

Gezilip görülmesi gereken yerlerin büyük çoğunluğu bu bölgede bulunuyor. Başçarşı için hem Saraybosna’nın hem de eski kentin merkezi diyebiliriz. Stari Grad ve Başçarşı, birlikte en fazla konaklama, yeme-içme ve alışveriş seçeneklerini barındıran bölge. Konaklama için bu bölgede bir otel seçerseniz çok rahat edersiniz.

Biz Bosna’ya ilk gidişimizde Garni Hotel Konak‘ta konakladık ve çok memnun kaldık. Şehir merkezi Başçarşı’nın kalbinde, çok sayıda restoran ve alışveriş olanağının yer aldığı yaya bölgesinde bulunuyor. Konumu, temizliği ve rahatlığıyla fiyatları da çok uygun. Gecelik sadece 60 EUR ödemişiz.

Ikinci gidişimizde de Hotel Central Sarajevo‘da kaldık. Yine çook iyiydi. Başçarşı’ya 500 metre mesafede, restorasyondan geçmiş tarihi bir binada yer alan oldukça keyifli bir yerdi. Geceliğine bu sefer 90 EUR ödemişiz.

Birazcık daha lüks olsun derseniz Başçarşı’nın hemen yanında yer alan 4 yıldızlı, kahvaltı dahil bir tesis olan Hostel Astrada konaklayabilirsiniz. Her yer yürüme mesafesinde olduğu için, gündüz şehri gezip yorulunca kendinizi otele atabilirsiniz. 

Novo Sarajevo

Yeni Saraybosna, Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısında yer alıyor, Eski Kent ve merkez Başçarşı’ya yürüme mesafesinde. Bu bölgede bizim iki konaklama önerimiz var; Dream INN Sarajevo ve Residence Inn by Marriott.

Sarajevo Gezi Rehberi – Sarajevo Gezilecek Yerler

Başçarşı

15. Yüzyıl’da Osmanlı’nın imar ve şehirleşme atılımının ilk mekanlarından olan Başçarşı’da, hediyelik eşya dükkanlarından, bakırcılardan, köfteci, börekçi ve kahvecilere kadar ne ararsanız var. Çarşıda ilk gözünüze çarpan ahşap sebil olacak. Kente gelen seyyahların su ihtiyacı için yapılmış bu sebil, zamanla bugünkü haline gelmiş ve hem çarşının hem de meydanın simgesi sayılıyor.

Başçarşı’da gezerken zaman zaman kendinizi Osmanlı dönemine ışınlanmış hissedebilirsiniz. Edirne çarşılarına çok benzediğini söylemek de mümkün…Saraybosna’da en sevdiginiz yer burası olacak diyebiliriz! Ayrıca Bosnalılar burayı ‘Barçarşia’ olarak okuyor. Burada yediğimiz böreklerin tadı hala damağımızda. 🙂

Gazi Hüsrev Bey Camii, Bakırcılar Çarşısı, Taşlıhan ve Morica Han da Başçarşı’da bulunan Osmanlı eserlerinden…

Gazi Hüsrev Bey Camii

1531’de Gazi Hüsrev Bey tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami, Başçarşı’nın en önemli eserlerinden… Hüsrev Bey’in türbesi de caminin hemen yanında yer alıyor.  Buraya cami, külliye ve medreseden oluşan bir kompleks demek uygun olur.

Morica Han

Tipik bir Osmanlı kervansarayı olan yapı 1551’de inşa edilmiş. Avluya açılan odalar ve dükkanlardan oluşuyor. Avlusu oldukça keyifli, kahve içmek için uğramanızı öneririz. 

Brusa Bedesteni

Rüstem Paşa tarafından yaptırılan altı kubbeli bir 16. Yüzyıl eseri olan yapı, adını Bursa’da üretilen ipeklerin getirilip satıldığı bir alışveriş mekanı olmasından alıyor. Bugün ise Bosna-Hersek tarihiyle ilgili ilginç bilgiler edinebileceğiniz bir müze olarak kullanılıyor.

Gazi Hüsrev Bey Bezistanı

Yine bir Osmanlı eseri olan bezistan, Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmış ve bizim Kapalı Çarşı’nın küçük bir örneği. Döneminde Anadolu’dan getirilen çeşit çeşit kumaşların satıldığı bir yer olduğu için bezistan adı verilmiş. Şu anda hediyelik eşya satan küçük dükkanlarla  dolu. Hediyelik almak ve biraz da Osmanlı esintisi yakalamak için gidilebilir.

Latin Köprüsü

Saraybosna’yı ikiye ayıran Miljacka Nehri’nin üzerinde kurulu köprü, asıl ününü 1. Dünya Savaşı’nın müsebbibi olmasından alıyor. Hepimizin bildiği gibi Avusturya-Macaristan Arşidükü Ferdinand’ın bir Sırp tarafından bir köprü üzerinde suikaste uğrayarak öldürülmesi, 1. Dünya Savaşı’nın da başlamasına neden olmuştu. İşte o meşhur köprü burası…1541’de ahşap olarak yapılmış, daha sonra yenilenerek taş köprü haline getirilmiş. 

Belediye Binası

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde kütüphane olarak inşa edilen yapı, iç savaş sırasında hasar görmüş ve restore edilmiş. Şu anda belediye binası olarak kullanılıyor ve mimarisiyle dikkat çekiyor.

Kutsal Kalp Katedrali

19. Yüzyıl’da neoklasik tarzda inşa edilen Saraybosna’nın en büyük Hristiyan katedrali. Önünde Papa 2. Jean Paul’un de bir heykeli bulunuyor.

Ferhadija Caddesi

Şehrin en ünlü alışveriş durkjlarından olan caddenin Başçarşı ile birleştiği noktada bir ayrım çizgisi buluyor. Bu çizgi kültürler arası geçişi de simgeliyor. Ferhadija Caddesi batı tarzı binalardan oluşurken, Başçarşı Osmanlı’yı temsil ediyor.

Inat Kuca – İnat Evi

Şimdilerde restoran olarak kullanılan evi ilginç yapan, hikayesi…Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminde evi elinden alınmak istenen yaşlı ve inatçı bir adamın, uzun süre direnmesi ve sonunda çokça altın ve nehrin karşı yakasına evinin aynısının yapılması şartıyla razı olması sonucu yapılmış. Bu yüzden inat evi diyorlar. Çıkarılacak ders: İnadınız aklınızla birleşirse kazanırsınız ☺)))

Sonsuz Ateş

2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılan anıt ve anıtın kemerinin altında 1946’dan bu yana gece gündüz sönmeden yanan bir meşale…İç savaş sırasında meşalenin yanmasını dursa da iç savaş sonrası tekrar yakılmış. Ayni zamanda Tito’nun Ateşi olarak biliniyor.

Soykırım Müzesi

Bosna iç savaşının ardından yapılmış müzede, iç savaşın bütün sancıları ve acılarına ait binlerce arşiv mevcut. Kalbiniz kaldırabilirse…Biz es geçmiştik..

Saraybosna mutfağı ve Saraybosna’da Yeme İçme Seçenekleri

Bizim de damak tadımıza hitap eden yemekleriyle Saraybosna mutfağına 10 üzerinden not vermek gerekirse, herhalde 20 falan verebiliriz, öyle böyle değil! Ortak yemeklerimizin yanı sıra Bosna’ya özgü yemekleri gerçekten çok lezzetli. Özellikle esnaf lokantalarına benzeyen mekanlarda Saraybosna’nın en lezzetli yemeklerini tadabilirsiniz.

Mutlaka denemenizi önerdiğimiz yemeklerinin başında ise Cevapi, yani meşhur köfteleri geliyor. Bizim İnegöl köftesine benzese de tadı çok farklı ve lezzetli. Boşnak böreği, Saraybosna’ya gidenlerin tatmadan dönmediği lezzetlerden. Hemen her yerde karşınıza çıkacak Burekdzinica, diğer bir deyişle börekçilerde tadabilirsiniz. Triliçe, bildiğiniz gibi Saraybosna’dan yayılmış bir tatlı ve anavatanında denemenizi öneririz. Mantı sevenler de kendilerini Saraybosna’nın meşhur Klepe’lerine hazırlasınlar ☺))) Yakınları Saraybosna’ya gittiklerinde getirenler bilirler; kurutulmuş etleri de çok çok iyi… Begova çorbası ise ayrı bir lezzet. Tavuk, kereviz, havuç, krema ve çeşitli soslarla yapılan bu çorba, özellikle kış aylarında Saraybosna’yı ziyaret edenlerin favorisi haline gelmiş.

Boşnaklar’ın kahveleri de oldukça ünlü… Neredeyse hemen hemen çay içmiyorlar ama kahvesiz yapamıyorlar. Kahveyi, yanında lokum ya da küçük tatlılarla servis ediyorlar. 

Mutlaka denemenizi istediğimiz ulusal biraları Sarajevsko, dünyanın en iyi ve kaliteli biralarından biri olarak gösteriliyor. Ayrıca ardıç suyunu denemeyi de unutmayın.

Sac Buregdzinica – Deneyin cok seveceksiniz!

Saraybosna Yeme İçme Önerileri – Saraybosna’nın En İyi Mekanları

Burekdzinica Bosna, meşhur börekleri tadabileceğiniz, turistlerin uğrak yeri en iyi börekçilerden biri. Fakat bizim börek favorimiz Sac Buregdzinica. Burayı nolur deneyin, bayılacaksınız!

Kahveci favorilerimiz; Fabrika Sarajevo, Ministry of Cejf ve KAWA. Hepsinin ortamı çok çok tatlı. Ayrıca hamur işi seçenekleri de bol.

Cevapdzinica Hodzic, meşhur Saraybosna köftelerinin kralı diyebileceğimiz mekanlardan…Diğeri ise Zeljo, bizim favori köftecimiz olmayı hak ediyor. Kofteleri sulu sulu, hele o ekmekler.. 🙂 Mutlaka listenize alin.

Cevapdzinica Hodzic – Cok iyi cok!

Petica Ferhatovic’de yine başta köfte olmak üzere, Saraybosna mutfağının bütün özgün yemeklerini bulabilirsiniz. Dveri de yine yöresel yemeklerin sunulduğu çok rağbet gören mekanlardan biri…

Bosanski Lonoc ise et ve sebze yemeklerini deneyebileceğiniz bir restoran. Zlatna Riciba ise bizim en sevgilimiz lokal Bosna mekanı. Ortamı, atmosferi, sahipleri, o kadar tatli ki. Girince uzun uzun oturmak isteyeceksiniz.

Hedona Wine Clup, Saraybosna’nın İtalyan yemekleriyle ünlü mekanlarından. Yemeklerle birlikte kendi ürettikleri şarapları servis ediyorlar; manzarası da oldukça güzel.

Butik Badem, şeker komasına girmekten korkmuyorsanız çeşit çeşit tatlılarıyla girmeden duramayacağınız çok tatlı bir pastane. 

Bütün bu lezzetlerin üstüne bir de Bosna kahvesi keyfi yapmak isterseniz Tucana Kahva’ya uğrayın deriz. Gitmişken, elde öğütülmüş kahvelerinden de birkaç paket almanızı öneririz.

Saraybosna’da alışveriş

Başçarşı başta olmak üzere, Saraybosna’da hemen her yerde karşınıza çıkacak hediyelik eşya dükkanlarında en çok bakır işlemeler, el yapımı terlikler, Bosna’ya özgü giysiler turistlerin ilgisini çekiyor. Saraybosna hatırası küçük objeleri de yine buralarda bulabilirsiniz. 

Bal, kurutulmuş et, kahve, Saraybosna’ya özgü Ajvar sos da rahatlıkla yanınızda getirebileceğiniz ürünler arasında.

En önemli alışveriş durakları ise Başçarşı, Gazi Hüsrev Bey Çarşısı, Ferhadija ve Saraci caddeleri, Bezistan ve Morica Han

Gıda ürünleriyle ilgilenenlerin Ciglane ve Grbaviça gıda pazarlarına uğramalarını öneriyoruz.

BBI Center ve Saraybosna City Center, Saraybosna’da AVM ziyareti yapmak isteyenlere önerilir ☺)))

Buradan yolunuz Makedonya taraflarına düşerse diye Üsküp ve Ohrid gezi rehberi yazımızı buraya bırakıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close