Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Poznan Gezi Rehberi ve Poznan Konaklama Rehberi

Poznan Gezi Rehberi ve Poznan Konaklama Rehberi

Yaz boyunca, gezi yazılarımızla sizi Türkiye’den komşunun adalarına götürmeye çalıştık. Bu kez de Berlin’de komşumuz olan Poznan’ı gezmeye gideceğiz. O zaman, Berlin komşumuz Poznan nasıl bir şehir? Poznan’a nasıl ve ne zaman gidilir? Poznan’da gezilecek yerler, Poznan mutfağı, Poznan’da alışveriş ve Poznan konaklama rehberi bilgilerini içeren Poznan Gezi Rehberi yazımız başlasın…

İtiraf etmek gerekirse, Polonya’nın bu küçük şehrine büyük beklentilerle gitmemiştik ama çok sevdik… Kendilerini bir kez daha ziyaret edip Wroclaw ve Gdansk’a da uğramak şart oldu.

Poznan Gezi Rehberi, Poznan Gezilecek Yerler, Poznan’da Nerede Kalınır? & Poznan Konaklama Rehberi

Poznan Şehri

Polonya’nın en eski şehirlerinden olan Poznan’ın kuruluşu MS. 970 yılına dek uzanıyor. 10. yüzyılda ülkenin başkenti bile olmuş. 2. Dünya Savaşı’nda yerle yeksan olan şehir, tarihi mirasına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiş. Şimdilerde, Varta nehrinin etrafında kurulmuş olmasının da etkisiyle Polonya’nın turizm, ticaret ve eğitim alanlarında en önemli ve canlı şehirlerinden biri…

Eğitim kalitesi oldukça yüksek üniversiteleri, kolejleri ve diğer eğitim kurumları; konaklama, yeme-içme ve ulaşım gibi yaşamsal başlıklarda fiyatların diğer Avrupa kentlerine göre uygun olması, Poznan’ı aynı zamanda tam bir öğrenci kenti yapmış. Çok sayıda Erasmus öğrencisi olan şehrin birçok yerinde İngilizce konuşuluyor.

Sözün kısası, öğrenciler, festivaller, konserler, sanatsal etkinlikler, uluslararası fuarlar ve turizmiyle canlı mı canlı bir kent Poznan…ve bir de Noel pazarlar!

Bu arada, eğitim ve ticaretin olabildiğince geliştiği, tarihi ise çok eskilere dayanan bu şehrin simgesi, keçi… Evet, keçi. Şehri gezerken birçok noktada keçi heykelciklerine ve imgelerine rastlayacaksınız. Bu simgenin hikayesine de kısaca değindikten sonra Poznan’a nasıl gidilir, onu anlatacağız.

Söylenceye göre, Poznan belediye binası yeniden inşa edildikten sonra açılış töreni yapılır. Davetlilere de geyik eti ikram edilecektir.  Talihsizlik işte, aşçı etleri dalgınlıkla yakar ve bulabildiği iki keçiyi kesip geyik eti olarak kakalamak  ister. Ama hepinizin bildiği gibi kusursuz cinayet yoktur ve keçiler binanın kulesine kaçıp burada kafa tokuşturarak kavga etmeye başlar. Bu görüntü, meydanda toplananların neşesine neşe katar. O günden sonra da keçi şehrin simgesi olur.

Bu olayın anısına, binanın kulesindeki saatin üstüne bir düzenek yapılmış.  Her gün 12.00’de saatin üstündeki kepenkler açılıyor, içeriden çan sesi eşliğinde çıkan iki metalik keçi bir süre kafa tokuşturduktan sonra trompet eşliğinde yerlerine dönüyor. Bu, turistlerin Poznan’da ilgiyle izledikleri bir seremoni artık.

Poznan’a nasıl gidilir?

Poznan Lawica Henryk Wieniawski havaalanından Polonya’nın diğer şehirlerine ve Avrupa’nın birçok noktasına düzenli uçuşlar var ama ülkemizden maalesef direkt uçuş yok. Önce Varşova’ya, sonra da Poznan’a uçmanız gerekiyor. Diğer seçeneğiniz ise Berlin’e uçtuktan sonra üç saatlik bir araba yolculuğuyla Poznan’a ulaşmak. 

Bu arada aklınızda bulunsun, Berlin’e yolunuz düşerse ya da Berlin gezisi planlıyorsanız, zamanınız da uygunsa, gezinize Berlin-Poznan-Wroclaw-Berlin gibi bir ek rota ekleyebilirsiniz.

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için otobüs, tren, taksi seçeneklerini kullanabilirsiniz. Şehir içinde en çok kullanılan toplu taşıma ise hızlı tramvay.  Ancak Poznan minik bir şehir ve toplu taşımaya fazla ihtiyaç duymayacaksınız. Ayaklarınız ve spor ayakkabılarınızın yeteceğini düşünüyoruz.

Poznan Glowny tren istasyonundan Varşova, Krakow ve Wroclaw kentlerine düzenli tren seferleri yapıldığını da hatırlatalım.

Poznan’a ne zaman gidilir?

Poznan kış ayları çok soğuk olan şehirlerden. Yaz aylarının ortalama sıcaklığı ise 22 derece civarlarında; birçok festival ve etkinlik de yaz aylarında yapılıyor. Bu etkinliklerin bir bölümü kış aylarında kapalı mekanlara alınıyor. Aralık ayının en önemli etkinliği, Buzdan Heykel Festivali…. Değişik ülkelerden gelen katılımcılar, bu festivalde buzdan heykeller yapıyorlar. 

Biz Poznan’a Aralıkta gittiğimiz için Noel pazarını da gezme fırsatımız oldu. Özgürlük Meydanı’nda kurulan pazar, küçük bir şehir için oldukça güzel ve eğlenceliydi. Sıcak şarapları ortalama 2.5 Euro civarında içtik ki, o sırada Almanya’da fiyatlar 4-5 Euro civarındaydı. O yıla özgü müydü bilmiyoruz ama pazarda herkes ekmek üzerine marine edilmiş soğandan oluşan bir yemek yiyordu. :))

Poznan’da Nerede Kalınır? Poznan’nın En Güzel Otelleri Poznan Konaklama Rehberi

Poznan, birçok Avrupa şehrine göre yeme-içme, ulaşımın yanısıra konaklama açısından da çok daha ucuz bir şehir. Örneğin, Poznan’ın tarihi bölgesi eski kentte, diğer Avrupa kentlerinin tarihi bölgelerinin neredeyse yarı fiyatına konaklama mekanları bulabilirsiniz.

Tarihi eski kent Stare Miasto gezilip görülmesi gereken mekanların çoğunun burada olması, tarihi atmosferi, şık ve sevimli kafe-restoranlarıyla konaklamada tercih edilen ilk bölgelerden biri… 

Yeni kent Nowe Miastoya ise bir yandan Poznan tarihini  yansıtan mekanları ve müzeleri, bir yandan da çok şık butikleri, mağazaları, alışveriş merkezleri, muhteşem parklarıyla kentin günümüzdeki yüzünü yansıtıyor diyebiliriz ve  yine konaklamak için tercih edilen bir başka bölge…

Wilda, tam bir alışveriş merkezi diyebiliriz. Jezyce bölgesi, şık kafe ve restoranların bulunduğu, çeşitli etkinlerin düzenlendiği başka bir bölge. Gelelim otellere.

Poznan’nın en güzel otelleri ve Poznan’nın en uygun otelleri

Poznan’da nerede kalınır? Poznan konaklama rehberi – Chaplin Apartmen – kaynak: booking.com

Chaplin Apartmen – Stare Miasto

Eski kentin merkezinde bulunan temiz ve şık bir apartman dairesi. Popüler noktalara yakın. Biz burada kaldık ve çok sevdik. Tam bir fiyat/performans konaklaması. Yer varsa, hele hele çocuğunuz varsa yüzde yüz öneririz!

Linki burada: Chaplin Apartmen

Fortune Old Town Boutique Hotel – Stare Miasto

Yine eski kentin tam kalbinde, her yer yürüme mesafesinde…Linki burada: Fortune Old Town Boutique Hotel. Eğer apartman yerine otel tercih edecek olsaydık burayı tutacaktık. Merkezde kalayım, fiyata da uygun olsun derseniz kesinlikle öneririz.

Sonra, yine eski şehir merkezinde olsun ama fiyatı uygun olsun derseniz Ibis Poznan‘a mutlaka bakın. Ortalama ücreti gecelik 48 EUR gözüküyor. Bundan daha uyguna konaklama bulmak zor. Eğer burada yer yoksa Park Inn‘e bakabilirsiniz, yine aynı şekilde gecelik ücreti 60 EUR civari. B&B Hotel de merkezde ve uygun fiyatlı bir diğer önerimiz. Otel merkezde olsun, uygun olsun, temiz olsun derseniz bu oteller çok iyi.

Hotel HP Park Poznan Malta Sport – Nowe Miasto

Yeni kentin sınırları içinde ve Malta Gölü’nün hemen kenarında yer alan bir fiyat-performans oteli…Linki burada: Hotel HP Park Poznan Malta Sport. Daha sakin bir konaklama isterseniz buraya bakabilirsiniz, yine de ilk tercihimiz kesinlikle eski şehir bölgesi olurdu.

City Park Hotel & Residence – Grunwald

Doğası ve botanik bahçeleriyle ünlü Grunwald’da; eski kent meydanına 3 kilometre uzaklıkta, ulaşım açısından sıkıntı yaşanmayacak bir konumda…Linki burada: City Park Hotel & Residence. Eger çocukla büyük bir otelde kalmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.

Poznan Gezi Rehberi ve Poznan Gezilecek Yerler

Poznan Gezilecek Yerler

Stary Rynek – Eski Kent Meydanı

Poznan’ın kalbi… Tarihi eski kent bölgesi Stare Miasto’da yer alan, 16. yüzyıldan kalma rönans tarzı rengarenk evleri, arnavut kaldırımlı arka sokakları, kafe ve restoranlarıyla şirin mi şirin; tarihi binalarıyla da en turistik  meydan.  Burası aynı zamanda,  meydana yayılmış Neptün, Apollo, Mars, Proserpin çeşmeleri ve Jana Nepomuceno, Preigerz heykelleriyle de ünlü…

Ratusz Poznanski – Belediye Binasi

Stary Rynek meydanındaki belediye binası günümüzde iki yüzyıllık dönemi kapsayan eserlerin sergilendiği Tarih Müzesi olarak kullanılıyor. Her gün saat 12.00’de saat kulesinde ünlü keçi dövüşünün yapıldığı bina olduğunu tahmin etmişsinizdir. 🙂

1253’te yapımına başlanan bina, 16. yüzyılda  tekrar yapılmış. Birinci katında bulunan Kraliyet, Rönesans ve Mahkeme salonlarında  çok değerli eserler sergilenirken; ikinci katta Prusya dönemine ait eserler barındırıyor.

Kruvasan Müzesi

Öğlen saatlerinde açılıyormuş, erken gittiğimiz ve bekleyemediğimiz için bir dahaki sefere dediğimiz müzelerden biri… Aslında müzeden çok, birlikte kruvasan yapılan interaktif  bir workshop gibiymiş.

Stary Browar

1800’lü yıllardan kalma bira fabrikası olan yapı bir alışveriş merkezine dönüştürülmüş ve Avrupa’nın en iyi alışveriş merkezi ödülünü almış. Hem alışveriş yapmak hem de bu ilginç binayı görmek isteyenlere…Merkez’den yuruyerek gidebilirsiniz.

Fara Kilisesi

17. yüzyıldan kalma barok mimarinin güzel eserlerin biri olan kilise, önce Cizvit tapınağı olarak inşa edilmiş. Pempe kilise olarak da tanınan ve org konserleri de düzenlen yapının dışı kadar iç mekanı da çok güzel.

Aziz Francis Kilisesi

15. yüzyılda yapılan, yakıldıktan sonra 17. yüzyılda Aziz Francis’e adanarak yeniden inşa edilen barok kilise, görülmesi gereken mekanlardan. Aynı şekilde, tam merkezde. Zaten yürürken kendiliğinden karşınıza çıkacaktır.

Zamek Kalesi

Alman İmparatoru II Wilhelm için yapılmış ve uzunca bir süre elden ele dolaşmış bu kompleks yapı romanesk tarzda inşa edilmiş. İmparator tarafından kullanıldıktan sonra Poznan Üniversitesinin merkezi, işgalden sonra Hitler’in resmi konutu, savaş bitince de yerel yönetim merkezi olmuş. Şimdi ise Kültür Merkezi olarak işlevini sürdürüyor. Kale ve komplekslerini gezmek ücretsiz…

Merkezden yürüyerek 15 dakika civarı sürüyor, Poznan küçük demiştik.. 🙂

Ostrow Tumski Adası- Poznan Katedrali

Sadece Poznan’ın değil aynı zamanda Polonya’nın dini merkezi olan ada, Varta nehrinin kollarının kesiştiği bir noktada yer alıyor.  Adı Katedral Adası anlamına gelen adada, Polonya’nın en eski katedrali olan Poznan Katedrali bulunuyor. Polonya’nın Hristiyanlığa geçişi de bu adada gerçekleştiği için ada ve katedral, hem Polonya hem de Poznan için çok önemli bir yer tutuyor. Sadece katedral değil, birçok dini yapı da bu adada bulunuyor. Adadaki dini yapılardan bazıları: Başpiskoposluk Müzesi, Poznan Kapısı Müzesi, Aziz Margaret Kilisesi ve Filipliler Manastırı.

Katedral, yıllar içinde defalarca yıkılmış, hasar görmüş ve barok, neoklasik ve son olarak da gotik tarzda yeniden inşa edilmiş. İçinde 12 şapel bulunan katedral, ibadet saatlerinde ziyaret edilemiyor. 

Poznan’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan katedral ve adaya, Varta nehri üzerindeki Cesur Boleslaw köprüsünden otobüs veya tramvayla geçmek mümkün. 

Malta Gölü

Zamanınız kalırsa Poznan’da gitmenizi önerdiğimiz bu yapay göl, parklar, bisiklet ve yürüyüş yolları, restoran ve kafelerle Poznanlılar’ın hafta sonunu geçirdikleri yerlerden.. Her yıl düzenlenen Malta Festivali de burada gerçekleşiyor.

Poznan mutfağı

Poznan deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri kruvasan. Evet, Poznan Aziz Martin kruvasanı ile ünlü… Öyle ki tarifi yasalarla koruma altına alınmış. Bir interaktif kruvasan müzesi bile var.

Lahana ve patates Poznan mutfağının vazgeçilmezleri. Birçok yemekte lahana ve patates kullanıyorlar. 

En ünlü yemekleri Pierogi… Kendisi, bizdeki bildiğiniz mantı; sadece her biri biraz irice, yani bir poğaça büyüklüğünde. İçini farklı malzemelerle doldurup üzerine sos döküyorlar. Genellikle soya veya chili sosla yiyorlar. Biz beğendik, Asyalılar’ın dumplingine benziyor.

Çorbalar da Poznan mutfağında önemli bir yer tutuyor, Barszcz Uszkami, ünlü borç çorbaları…Galabki ise domates soslu lahana sarması.

Biraz da denediğimiz ve memnun ayrıldığımız mekanlara göz atalım:

Manekin Poznan UL. Kwiatowa

Tamamen krep temalı bir mekan. Mısır unundan krep, patatesli krep gibi menüde yaklaşık yüz çeşit krep seçeneği var ve hepsi çok iyi. Mantar çorbası + burrito krep + ıspanaklı peynirli krep ve su 14 Euro tuttu.

Antresola Poznan

Güzel kahvelerinin yanında, tatlılarını da beğendik. Sabah erken saatte açılıyor, bizim gibi erkenciler icin çok iyi.

Stragan Kawiarnia

Çok önerilen kahvecilerden biriydi ve önerildiği kadar varmış dedirtti.

Pierogi iste boyle bir sey 🙂

Pierozak Pierogarnia

Polonya’nın ünlü hamur işi yani bir nevi bizim mantımız Pierogi’yi denemek için geldiğimiz mekan, sevildi. Mantı x 10 büyüklükte bir sey düşünün. Gluten koması için aranan mekan.

Lavenda Cafe & Lunc

Kahvaltı için girdik ve iyi puan vererek çıktık. Fiyatlar Berlin ortalamasının altındaydı. Tam oturup biraz dinlenmelik mekan.

Çok önerilen ama zamanımız yetmediği için bir dahaki sefere dediğimiz mekanları da sıralamak istedik. Belki siz gidersiniz…Whiskey in the Jar aksam bir seyler icmek icin, Stary Browar Poznan aksam yemegi + drink icin, Mo. Bar, yine bir seyler icmek icin, Gole Baby Burger sehrin en iyi burgercisi olarak geciyor, Weranda Café oturup kahve + tatli yapmak icin. Afiyet olsun!

Poznan’da alışveriş

Bir Avrupa kentinde bulabileceğiniz her şey Poznan’da var. Stary Browar, Posnania, Avenida Poznan, Poznan International Fair en ünlü alışveriş merkezleri ve bizdekilerden farklı değil. Bu merkezlerin dışında Poznan’ın birçok noktasında hediyelik eşya satan turistik dükkanlara rastlamak mümkün.

Poznan’a özgü alabilecekleriniz ise hediyelik keçi heykelleri, ünlü Aziz Martin kruvasanı, kehribar takılar ve zencefilli kurabiye.

Poznan’dan Berlin’e uğramak isteyenler için Berlin yeme-içme rehberi‘ni buraya bırakalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close