Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Patmos Gezi Rehberi ve Patmos Gezilecek Yerler

Patmos Gezi Rehberi ve Patmos Gezilecek Yerler

Patmos Gezi Rehberi, Patmos Gezilecek Yerler, Patmos’un En Güzel Sahilleri ve Patmos Konaklama Rehberi

2024 yazı bizim için Türkiye’de, özellikle de Bodrum’da tam bir şok oldu. Hayatın pahalılığı, sahillerin pahalılığı derken 1. haftanın sonunda kendimizi Bodrum’dan en yakın Yunan adasına ötelemeye karar verdik ve piyangodan Bodrum’dan direkt feribotla gidilen Yunan adası Patmos çıktı! İyi ki de çıkmış. Gidip gördük. Şimdi de Patmos gezi rehberi yazısını yazma zamanı geldi.

Mavi beyaz sokaklarıyla, sakinliğiyle ve sahilleriyle en sevdiğimiz Yunan adalarından birisi oldu! Ayrıca 2024 yazı itibariyle Bodrum’dan Patmos’a direkt feribot seferleri başladığı için adaya ulaşmak da oldukça kolay. Hepsine yazıda detaylıca değineceğiz. Ayrıca daha önce bir Yunan adasına gitmediyseniz ve nereden başlasak diye düşünüyorsanız, Patmos güzel bir başlangıç olabilir, bunu da ek olarak yazmak istedik.

O zaman Patmos gezi rehberi yazımıza başlayabiliriz.

Patmos Gezi Rehberi ve Patmos ile ilgili Önemli Bilgiler

Patmos’a Nasıl Gidilir?

Pandemiden önce Bodrum’dan Patmos’a direkt feribot vardı fakat pandemiyle birlikte seferler kaldırılmıştı. 2024 Haziran itibariyle Bodrum’dan ve Kuşadası’ndan Patmos’a direkt seferler tekrar başladı. Bu seferler farklı firmalar tarafından yapıldığı için en güzeli Ferryhopper isimli siteden gitmek istediğiniz tarihe göre kontrol etmek. Bu site size bütün seçenekleri çıkartıyor, sonra istediğiniz siteden bileti alabilirsiniz.

Biz Tilos Travel ile Bodrum’dan Patmos’a direkt feribotla gittik ve yol yaklaşık 2 saat sürdü. Oldukça rahat gittik ve girişte pasaport sırası bile beklemedik. Dönüşte ise feribotumuz iptal oldu ve Kos üzerinden aktarmalı dönmek zorunda kaldık. Bu durumda yine Ferryhopper sitesi üzerinden aktarmalı seçeneklere bakmanız gerekiyor. Patmos – Kos feribotundan indikten sonra Kos’ta dış hatlar feribot iskelesine yaklaşık 15 dk yürümeniz gerekiyor, bileti alırken bunu da hesaba katmanızı öneririz. Patmos – Kos seferi için de Yunanistan’in en büyük feribot firmalarından birisi olan Dodekanisos Seaways‘i kullandık. Eğer Patmos’a aktarmalı gitmeyi düşünürseniz sadece Kos’tan değil, Samos’tan da aktarma yapabilirsiniz.

Patmos’a kapıda vizeyle gidiliyor mu?

Patmos henüz kapıda vizeyle gidilen 10 adadan birisi değil fakat kapı vizesine eklenmesi konuşuluyor. Kapı vizesi deyince, aslında kapı vizesini Schengen vizesinin kolaylaştırılması hali gibi düşünebilirsiniz, yani bu vizeler de kapıdan alınmıyor maalesef, önceden başvurmanız gerekiyor. Yunan adalarına kapıda vizeyle ilgili güncel yazımızı buraya bırakalım.

Patmos kapıda vizeye dahil olan adalardan olmadığı için geçerli bir schengen vizeniz ya da yeşil pasaportunuz olması gerekiyor.

Patmos’ta ada içi ulaşım ve araç kiralama nasıl?

Patmos orta büyüklükte bir ada ve mesafeler birbirine yakın. Adanın bir ucundan diğerine arabayla 20 dakika sürüyor. Eğer adada yeterli zamanınız varsa ve toplu taşıma kullanmak isterseniz araç kiralamanız Sart değil. Fakat daha esnek hareket etmek isterseniz veya bizim gibi çocukla geziyorsanız kesinlikle araç kiralamanızı tavsiye ederiz. Öncelikle, otobüs seferleri için buraya bakabilirsiniz.

Araç kiralamak içinse söyle bir özet gecelim; biz araç kiralayacaksak her zaman adaya gitmeyi ve feribottan inmeyi bekliyoruz. Çünkü feribot iskelesinin hemen dibinde bir suru araç kiralama acentesi oluyor ve hemen bunlardan birisinden kiralıyoruz. Bu acentelerin çoğu araçları internete koymadığı için, gitmeden bilindik araç kiralama sitelerinden bakarsanız HIC uygun araç kalmamış gibi bir yanılgıya kapılabilirsiniz.

Patmos’ta da bu şekilde feribottan iner inmez karsımıza ilk çıkan acenteden aracımızı günlük 45 Euro’ya kiraladık. Herhangi bir depozito da istemediler. Adalardaki bu rahatlığı seviyoruz!

Patmos Konaklama Rehberi: Patmos’un En Güzel Otelleri

Patmos’ta Nerede Kalınır? Patmos Ucuz Konaklama Önerileri

Patmos’ta konaklama için en çok tercih edilen bölge liman bölgesi Skala, tarihi bölgesi Hora ve sahil kasabası Grikos.

Biz Grikos Sahili’nde tam bir Ada oteli olan Golden Sun Patmos‘ta kaldık ve kesinlikle öneririz! Merkeze arabayla 5 dakika mesafede, tertemiz ve muhteşem deniz manzaralı bir oteldi. Geceliğine 70 EUR ödemişiz, Temmuz-Ağustos’ta giderseniz bu 90-100 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Kahvaltısı da çok güzel, her şey ev yapımıydı.

Eğer merkezde yani Skala’da kalmak isterseniz önerimiz Skala Hotel olur. Merkezi konumda, konforlu odaları ve açık yüzme havuzu var. Eğer Skala’da biraz daha düşük bütçeli bir yerde kalmak isterseniz Byzance Hotel veya Chris House‘e bakabilirsiniz.

Patmos’un en güzel otelleri, Patmos’ta uygun oteller – Kalderimi Studios, kaynak: booking.com

Hora’da kalmak isterseniz de önerimiz Kalderimi Studios. Hora Patmos’un otantik bölgesi olduğu için bu otel de öyle.. 🙂 Sadece nedense Hora gündüzleri aşırı sessiz ve sıcak olduğu için burada kalma fikrinden biz çok hoşlanmadık. Diğer iki bölge daha güzel geldi. Skala, merkezi konumu ve hareketliliği ile güzel, Grikos ise daha sakin ve doğa ile iç içe bir konaklama isteyenler için.. 🙂

Son olarak, yaz aylarında konaklama seçenekleri hızla tükeniyor, o yüzden planlama yaparken oteli erkenden tutmakta fayda var!

Gelelim Patmos Gezi Rehberi ve Patmos’ta gezilecek yerlere

Patmos’ta Gezilecek Yerler

Patmos 3000 nüfuslu, orta büyüklükte bir ada olmasına rağmen gezilecek yeri çok. Ayrıca Aziz Yuhanna’nın İncil’deki Vahiy Kitabı’nı yazdığı yer olarak bilinir, bu yüzden Kutsal bir yani da var.

Gezilecek Yerler

Skala

Adanın ana limanı burası. Restoranlar, kafeler, mağazalar ve kahvecileriyle biz bu merkez bölgesini çok sevdik! Kahve içmek için Houston ve Petrino’yu kaydedebilirsiniz. Coffee Me Patmos’un da kahvesi iyi ama oturma yeri yok.

Taverna olarak ilk gün Pantelis‘i denedik. Güzeldi ama bizim Yunan adalarından yeme-içme anlamında beklentimiz çok büyük olduğu için onu karşılayamadı diyebiliriz.

İkinci gün sahil kısmındaki To Tsipouradiko’ye gittik. (hatta Vedat Milor da burayı öneriyor) Spesiyali favali ahtapotu. Oldukça salaş bir mekan ama fiyatları diğer mekanlara göre bir tik yüksek. Burası kesinlikle Pantelis’ten daha iyiydi.

Skala’dan biraz ilerlediğinizde sahil kenarında Benetos isimli bir taverna var. Bize Patmos’ta en çok önerilen yer burası oldu. Biz Hora’daki dükkânına gittik ve çok iyiydi! Adanın en popüler mekânlarından birisi burası. Yüksek sezonda mutlaka telefonla rezervasyon yapmanızı öneririz.

Skala’daki son mekan önerimiz kahveci Holy. Adada içtiğimiz en güzel kahve buradaydı, ortamı da çok tatlı.

Eger Patmos’tan günübirlik başka bir adaya gitmek isterseniz Lipsi ve Marathos gibi adalara feribotlar buradan kalkıyor.

Hora

Patmos’un Hora (Chora) bölgesi, adanın en turistik ve tarihi yerlerinden birisi. Gitmeden önce Patmos’un fotoğraflarına baktıysanız, muhtemelen Hora’nin bembeyaz yokuşlu sokaklarına denk geldiniz! Adanın merkezinde, yüksek bir tepeye kurulmuş, hem de taa 1088 yılında!

Hora, 12. yüzyılda Aziz Yuhanna Manastırı’nın etrafında kurulmuştur ve o zamandan beri ada yaşamının merkezi olmuş. Yaz aylarında gün içinde çok sessiz, aksam olunca ise dükkânlar sırayla açılıyor ve bir anda ortalık civil civil oluyor.

Eğer sıcaktan manastır gezmeye haliniz kalırsa Aziz Yuhanna Manastırı’nı gezmenizi öneririz.

Hora’da önce Benetos‘ta tatlı-kahve keyfi yaptık. Benetos’a mutlaka uğrayıp en azından ada manzarasında bir kahve için. Kahvenin yanında bizim lokmanın çikolatalı versiyonu çikolatalı lokmades isteyebilirsiniz. 🙂 Eğer yemek için gelirseniz çok güzel mezeleri var. Mekânın en güzel yani ise manzarası.

Sonra aksam saatlerinde Hora’nin meydani canlanınca buradaki mekanlarda bir kokteyl içebilirsiniz (en azından biz böyle yaptık!:) Ilk gözümüze çarpan mekan Theo’s Bar oldu.

Patmos’un En Güzel Sahilleri ve Plajları

Biz Patmos’un sahillerini sevdik, aslında düşününce biraz Bodrum’a benziyor. Temiz, yari kum yari çakıl ve sığ. Fakat aradığınız bembeyaz kumlar, turkuaz rengi deniz ise denizi öyle değil.

Psili Ammos

Patmos’un en alternatif plajından başlayalım! Burası yaklaşık 2km bir yürüyüşün sonunda ulaşabileceğiniz, bir tarafı ayni zamanda çıplaklar plajı olan, Patmos’un en alternatif sahili. 🙂 Yürüyüş yolu zor değil ama hava çok sıcak olacağı için yanınıza mutlaka su alin. Ufak bir cafesi de var fakat şezlong yok. Çocukla önermeyiz, kafa dinlemek istiyorum derseniz ise orası iste burası! Altın kumları ve sakin atmosferiyle ünlü. Yüksek sezonda buraya Skala’dan tekneyle de gelebiliyorsunuz.

Agriolivadi Sahili

Aileler için uygun, sığ ve işletmelerin sıra sıra dizildiği, bizim de bir günü geçirdiğimiz sahil burası. İki şezlong + şemsiye çoğu işletmede toplam 15 EUR civarı tutuyor. İşletmelerin hepsi birbirine benziyor. Ufak bir taverna da var. Günü geçirmek ve öğle yemeği yemek için çok ideal. Suyu biraz soğuk, bizim Kuzey Ege gibi düşünebilirsiniz. 🙂

Kampos Sahili – kaynak: www.greeka.com

Kampos Sahili

Kampos Plajı da hemen Agriolivadi Plajı’nın yanındaki sahil. Denizi de çok benzer, çoğunluğu kum, birazı çakıl.

Tek fark, burada daha lüks işletmeler var ve şezlong fiyatları biraz daha pahalı. İki kişi 20 EUR civarında. Hatta Atmos diye bir işletme var ve iki kişi şezlong + şemsiye ücreti 45 Euro’ydu. Biz Sea n Sun isimli bir işletmeyi seçtik, tavernası da vardı ve çalışanları çok tatiliydi. Siz siz olun Kampos’ta şezlongların fiyatını sormadan oturmayın. :))

Skala Sahili – kaynak: www.greeka.com

Skala Sahili

Skala sahili hemen limandaki sahil. Ara ara işletmeler var ve işletmelerin de şezlongları var. Biz bu şekilde tam merkezdeki sahilleri çok sevmiyoruz ama adaya günübirlik geldiyseniz neden olmasın! İlk günümüzde Aetherion diye bir mekanda kahvaltı yapmıştık, bu mekanda şezlongları ücretsiz kullanarak denize de girebilirsiniz.

Grikos Sahili

Grikos bizim otelimizin de olduğu sahil olduğu için bir sabah buraya kimseler yokken geldik ve sahile havlumuzu atıp uzun uzun yüzdük. Sahilin sakinliği çok güzeldi. Burası bize adanın kalabalık sahillerinden biraz daha uzak kalmış ve daha mütevazi bir bölge gibi geldi.

Otel sahibimiz bize bu sahildeki Plefsis Taverna’dan denize girmeyi önermişti. Başka işletmeler de var, bir tanesini gözünüze kestirip şezlonglarını kullanabilirsiniz. Galiba biz Kampos ve Agriolivadi’nin canlılığını buradan daha çok sevdik.

Lampi Sahili

Adanın kuzeyinde, taşlık denizi ve bir tavernası olan daha alternatif bir sahil. Tavernanın adi da Lampi Taverna. Çocukla biraz zor olabilir ama çocuksuzsanız listeye alabilirsiniz.

Livadi Sahili – kaynak: www.vacanzegreche.com

Livadi Sahili

Yine Lampi sahili gibi sahili hafif taşlık ve suyu berrak bir sahil. Bir de yukarıda tavernası var. Eger daha sakin sessiz bir ortam arıyorsanız Livadi’yi deneyebilirsiniz.

Bir de Vagia Sahili var ama ona gitmeye zamanımız olmadı.

Son olarak bir mekan önereceğiz; To Kyma. Burası adada ambiyansı oldukça özel olan, denizin tam kıyısına kurulmuş oldukça lüks bir balıkçı. Fiyatları x2 gibi ama özel bir aksam yemeği yemek istiyorsanız To Kyma’ya bir bakin deriz.

Patmos anilarimiz şimdilik böyle, başka adalarda görüşmek üzere diyelim! 🙂 Patmos’tan bir sonraki ada olan Leros’a geçmek isterseniz. Leros gezi rehberi yazımızı buraya iliştirelim 🙂 Bu arada bunu eklemeden edemeyiz. Leros bizim en sevdiğimiz adalardan bir tanesi 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close