Oktoberfest – Bavyera Adeti Yerini Buldu!
Oktoberfest Hakkında Herşey!
Münih’ciğimize Oktoberfest geldi, hoşgeldi. Cümlemize hayırlı uğurlu olsun! Esasen Münih deyince akla en başta Oktoberfest geliyor ama biz kendimizi daha ziyade Bavyera’nın dağına taşına kaptırdığımızdan olsa gerek, Oktoberfest ile ilgili yazamamıştık. Siz bu yazıyı okuduğunuza göre, Oktoberfest yazımız fırından taze çıkmış demektir!
Bavyeralıların tabiriyle ‘’Wiesn’’ ya da daha turistik adıyla Oktoberfest (Ekim Festivali) geleneği; 12 Ekim 1810’da Bavyera prensi 1. Ludwig ile Saksonya prensesi Therese’nin düğün kutlamaları olarak başlamış ve o tarihten bu yana büyük savaşlar ya da doğal afetler olmadığı sürece her yıl aynı dönemde kutlanmaya devam edilmiş. Geçen cumartesi 180 küsürüncüsü başlayan Oktoberfest, her sene 15 gün sürüyor ve 207 sene önce düğünün yapıldığı Theresienwiese alanında kuruluyor. Belli başlı Alman bira markalarının çadırları oluyor ve çadırların her birinde yaklaşık 7000 kişilik kapasite bulunuyor!
Her sene dünyanın dört bir yanından ortalama 6,5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor ve insanlar yıllık ortalama 7 milyon litre bira içiyor, 506 bin tavuk çevirme yiyor ve sağa sola cilve yaparken, çıkartılıp cebe atılan yüzlerce evlilik yüzüğü kayboluyor! (bilgiler Wikipedia’dan, vallahi uydurmadık)
Oktoberfest’e gelmeye karar verenlerin ise en zorlandığı şey konaklama ayarlamak çünkü Münih bu dönemde gerçekten dolu çekiyor. Oktoberfest detaylarına devam etmeden önce, Oktoberfest zamanı Münih’te uygun kalacak yer nasıl ayarlanır ondan bahsedelim.
Oktoberfest Boyunca Münih’te Konaklama Ayarlamak
Şimdi, diyelim ki Oktoberfest’e geliyorsunuz ve daha 3 ay olmasına rağmen, booking.com ve hostelbookers.com gibi sitelerden baktınız ve otellerin/hostellerin çoktan dolu olduğunu ya da aşırı pahalı olduğunu gördünüz. Peki bu durumda ne yapabilirsiniz?
Facebook’ta Münih’teki yabancıların (özellikle öğrencilerin) kullandığı ‘Munich International Friends’ adında bir sayfa var. Ona üye olmakla başlayabilirsiniz. Oktoberfest zamanı odasını kiralamak isteyen öğrenciler oluyor ve buraya ilan veriyorlar. Oda fiyatları çoğu zaman gecelik 40-80 Euro arası oluyor.
Onun dışında yine odasını ya da evini Oktoberfest boyunca gecelik kiralamak isteyenler, ilanlarını çoğu zaman ‘Wg-Gesucht’ isimli ev bulma/arama sitesine koyuyorlar. Bu siteden gideceğiniz tarihleri aratırsanız da yine ucuza oda veya ev bulma ihtimaliniz çok yüksek.
Bir diğer ihtimal olarak da, Ausburg, Regensburg ve Freising’teki otellere ya da evlere bakabilir ve Münih’e trenle buralardan 30–60 dk arası bir sürede ulaşabilirsiniz. Fakat bu durumda yola günlük en az kişi başı 20 Euro civarı ödemeniz gerekecektir. Artısını eksisini ölçmekte fayda var.
Münih’te Şehir İçi Ulaşım
Oktoberfest, Münih’in ana tren istasyonu olan ‘Hauptbanhof’ yakınlarındaki ‘Theresienwiese’ bölgesinde kuruluyor ve buraya ulaşmanın en kolay yolu ‘U-bahn’ denilen metro hattını kullanmak.
Münih’e uçakla geldiyseniz, havaalanından şehir merkezine en kolay ulaşım yolu S-Bahn tren hattı ve S1 ve S8 hatlarının ikisi de (farklı yönlerden gitse de) şehir merkezinden geçiyor. Şehrin en en ‘merkez’ kabul edilen yerinde inmek istiyorsanız Marienplatz’da inebilirsiniz. Havaalanından şehir merkezi S-Bahnla yaklaşık 30-40 dk sürüyor ve ilk gününüzde en uygunu ‘Airport Day Ticket’ denilen ve ilk günlük şehir içi ulaşımınızı da kapsayan bileti almak. Tek kişilik olanı yaklaşık 12 Euro ve 5 kişiye kadar olan ‘Grup Bilet’ versiyonu yaklaşık 22 Euro. Bu bileti havaalanındaki bilet makinalarından alıp, başka işlem yapmanıza gerek kalmadan ertesi sabah 06:00’ya kadar şehir içi ulaşımınızda da kullanabiliyorsunuz.
Münih’te gezeceğiniz diğer günler için alabileceğiniz çok çeşitli bilet opsiyonları var ve en mantıklısı önce gezeceğiniz yerlere karar verip, sonra bilet almak oluyor. Münih, zone 1-2-3-4 diye uzayarak gidiyor ve doğal olarak biletinizin zonu genişledikçe ücreti de artıyor. Ayrıca 1 günlük, 3 günlük sınırsız bilet seçenekleriniz de var. Gitmeden önce fiyatları şuradan inceleyebilir, hangisini alacağınıza gidince karar verebilirsiniz. Zaten bütün biletler makinelerden şak diye alınabiliyor. Ayrıca bu biletleri sadece trenlerde değil, otobüs-tramvay gibi diğer toplu taşıma seçeneklerinde de kullanabiliyorsunuz.
Oktoberfest’e kadar gelmişken, Münih’i de altlı üstlü gezmek isterseniz, şuradan Münih gezi rehberimize ulaşabilirsiniz. Münih’in kalan kısımlarında da iyi eğlenceler dileriz!
Oktoberfest’te Ne Giyilir?
Oktoberfest demişken geleneksel ‘bavyera kostümlerinden’ bahsetmemek olmaz! Oktoberfest süresince sokaklar geleneksel Bavyera kıyafetleri giyen insanlarla dolu oluyor. Erkekler ‘lederhosen’ denen kısa pantolonları, kadınlar da ‘dirndl’ denen rengarenk cicili bicili elbiseleri giyiyorlar. ’Ön balkonların’ da bolca havalandırılması ve saçların yandan örülmesi şart!
Festival alanında insanların ortalama yüzde 80’inde bu kostümden oluyor diyebiliriz. Bavyeralıların evinde mutlaka bir çift ‘dirndl’ ve ‘lederhosen’ oluyor, turistler ise genellikle geldiklerinde buralarda mağazalardan alıyorlar. Bu kostümlerin orijinalleri çok pahalı (200 Euro’dan başlıyor) ama Oktoberfest zamanı Münih’te neredeyse bütün mağazalarda (süpermarketler de dahil olmak üzere) dirndllar satılmaya başlıyor ve Münih’in ‘BİM Market’i sayılan ‘Aldi’ de bile 20-30 Euro’ya bu kıyafetlerden almak mümkün. Yani siz de bir ‘dirndl’ınız olsun istiyorsanız çok para harcamanıza gerek yok, Münih’te ‘Marienplatz’ civarındaki ‘Galeria Kaufhof’tan veya büyük marketlerden çok ucuza alabilirsiniz.
Eğer zaten Almanya’da yaşıyorsanız şu ikinci el sitesinde yüzlerce ikinci el dirndl ilanı bulabilirsiniz. Biz böyle yaptık ve 30 Euro’ya ve çok beğenerek bir adet dirndl ve bir adet lederhosen aldık.
Oktoberfest’in Olmazsa Olmazları
Bu sene bizim de ilk Oktoberfest’imizdi ve haliyle ‘bayramlarımızı giyip’ yerimizi aldık! 2 haftada toplam iki kez arkadaşlarımızla, iki kez de çalıştığımız şirketlerle gittik ve hevesimizi bol bol aldık. Açıkçası tam beklediğimiz gibiydi ve çok eğlendik. Yine de bazı şeyler acemiliğimize geldi ve buraya yazmazsak çatlarız!
Oktoberfest’e mümkünse hafta içi ve erken saatte gitmek gerekiyor. Birçok Münihli sadece öğlene dek çalışıp, öğlen 12 gibi Oktoberfest’e gidiyor. Hafta içi 16’dan önce, hafta sonu da 09:30’dan önce (evet 9:30!) alanda olmanızı öneririz çünkü insanların çoğu bu saatte çadırlara girmeye başlıyor ve saat 11 gibi çadırların tamamı dolduğu için çadırlara girişi kapatıyorlar. Biz Cumartesi günü 5 kişi öğlen 14:00 gibi alana geldik ve 2 saat boyunca çadırlarda yer aradık. 2 saatin sonunda sadece alanda dışarıya kurulan masalarda yer bulabildik ve bir daha da 5 saat boyunca yerimizden kalkmadık! Tabii ki bekar arkadaşların işi çadırda yer ararken daha kolay ama artık o kalabalıkta masa mı kucak mı ne denk gelir bilemiyoruz! Artık şansa!
Oktoberfest gece 10 veya 11’e kadar açık. İnsanlar zaten sabah 10 gibi sarhoş olduğu için, kimse saat 11’e kadar pek duramıyor.
Gelelim Oktoberfest’e içilen biralara. 🙂 Oktoberfest’te sadece 1 litrelik Mass denilen biralardan servis ediliyor ve daha küçük bira satılmıyor. Yani ben bir 50’lik alayım diyemiyorsunuz. Bu arada bu zalım Mass biralar sadece miktar olarak büyük değil, aynı zamanda az asitli oldukları için çok kolay içiliyor ve normalden daha fazla oranda alkol içeriyor. Hal böyle olunca bizim tavsiyemiz, toplamda 3 Mass’dan fazla içmemeniz. Gerçi Oktoberfest afedersiniz yere işeyen, üstüne kusan, etrafındaki herkesi sırayla öpen, masalarda uyuyakalan ve sarhoşluktan yerlerde sürüklenen insanlarla dolu ve çoğusu ertesi gün hatırlamıyor bile. O yüzden olursa birayı fazla kaçırırsanız panik yok, alanda muhtemelen sizin gibi 10 bin tane daha insan var! Zaten insanları da akın akın Münih’e getiren, tüm otel odalarını aylar öncesinden kapatan da, çeşit çeşit biraları mideye indirdikten sonra hiç tanımadığınız insanlarla sarhoşken ettiğiniz muhabbetler, bilmediğiniz bir dilde tuhaf bir şekilde çok akıcı söylediğiniz şarkılar değil de nedir? 🙂 Çok yaşa Oktoberfest!
Oktoberfest Aktiviteleri. Oturmaya mı geldik!?
Oktoberfest’te tabii ki ana aktivite ‘bira içmek’ ama onun dışında alanda kurulan lunapark alanlarında eğlenmek, çevredeki kulübelerden bin bir çeşit abur cubur ve sosisli ekmek yemek, hediyelik eşyalıklar bakmak ve etrafı turlamak da en az bira içmek kadar eğlenceli. Çadır içlerindeki yemek seçenekleri genellikle tavuk ya da domuz çevirme, patates salatası ya da soğuk sandviçler ve peynir tabakları oluyor. Bir diğer klasik ‘bavyera’ atıştırması da, bizdeki simite benzeyen ‘brezel’ ve yanında Obazda peyniri.
Fiyatları merak edenler için, bu sene 1 Litrelik Mass biranın fiyatı 10 Euro’ydu ve çadırlarda ana yemekler 15-25 Euro arasıydı. Alandaki kulübelerde ise yemek yemek çok daha uygun ve sosisli sandviçler 4-5 Euro, diğer biftek sandviçler de 6-7 Euro arası.
Oktoberfest’in bir diğer olmazsa olmazı da alana kurulan lunaparklarda zaman geçirmek! Çok çılgın ‘rollercoaster’lar ve bilimum ters dönen tepen aletler var. Bizim favorimiz ‘Skyfall’ denen ve yaklaşık 120 metreye çıkıp bir anda kendini aşağıya bırakan asansör gibi şey oldu. Bu alete binecekseniz hiç içmeden binmenizi ya da çok içip binmenizi önermiyoruz. 🙂 Hiç içmeyenler için altına işeme tehlikesi, çok içenler için de kusma tehlikesi var. 1-2 Mass ideal.
Son babaanne öğüdü olarak da, Oktoberfest’te biraları içip, lunapark oyuncaklarında temelden sallanıp eve gittikten sonra, yatmadan önce en az 1-2 bardak su içmenizi öneriyoruz. Özellikle ertesi gün tekrar gitmek isteyenlere ‘baş ağrısı’ yaşamamaları için en büyük önerimiz budur. Biz tabii ki yatmadan önce su içmedik ve ertesi günü yatakta geçirdik.
Bavyeralıların çoğu Oktoberfest’ten gurur duysa da, bir kısmı bu dönemde pılısını pırtısını toplayıp evlerinin camlarını kapılarını demir güneşliklerle sabitleyerek tatile başka bir ülkeye kaçmayı tercih ediyor. Oktoberfest döneminde Münih gerçekten de bambaşka bir şehir oluyor. Düşünün ki siz sabah 7:30’da işe gitmek için metroya biniyorsunuz ve insanlar o saatte nağralar atarak bira içmeye başlamış oluyorlar. Ya da akşam 6’da işten dönüyorsunuz ve trende sızıp kalmış bir adamın kafası üstünüze düşüp duruyor…Oktoberfest zamanında Münih’te ayıksanız işiniz zor. Neyse canım, Münihliler de senede 15 gün normal bir dünya şehrinde yaşamak nasıl oluyormuş onu görsünler!
Oktoberfest planı yapan herkese bol eğlence bol gevreklik diliyoruz! Oktoberfest cümlemize hayırlı uğurlu olsun!
(Görseller Google’dan farklı kaynaklardan alınmıştır.) ne yapalım içmekten çekemedik! 🙂
Sevgiler!
Instagram’da varız ve bekleriz.
https://www.instagram.com/yoldabiblog/