Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Mostar Gezi Rehberi ve Mostar Konaklama Rehberi

Mostar Gezi Rehberi ve Mostar Konaklama Rehberi

Mostar Gezi Rehberi, Mostar Gezilecek Yerler & Mostar’da Nerede Kalınır, Mostar Konaklama Rehberi

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna Gezi Rehberimizden sonra, yüzlerce yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmış; mimarisi, hala devam eden gelenekleri, ortak mutfağımız ile hiç yabancısı olmadığımız bu ülkenin bir diğer şehrini, üstelik Saraybosna’ya iki saatlik mesafedeki Mostar’ı yazmamak olmazdı. Biz de öyle yaptık. Mostar’a nasıl gidilir, Mostar’a ne zaman gidilir, kaç gün kalmalı, Mostar’da konaklama, Mostar mutfağı ve Mostar’da alışveriş’i sizler için anlattığımız Mostar Gezi Rehberi hazır.

Neretva Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, ünlü köprüsü, yeşilin tonlarının resmigeçit yaptığı olağanüstü doğası, etrafını çevreleyen dağlarıyla Mostar, Saraybosna’dan sonra Bosna-Hersek’in en önemli şehirlerinden ve aynı zamanda Hersek’in de idari merkezi…

1468’de Osmanlı hakimiyetine giren kent, tıpkı Saraybosna gibi Osmanlı’nın imar ve şehirleşme harekatından nasibini almış. Şehirde bugün de Osmanlı etkisi her yönüyle kendini hissettiriyor. 

Müslüman ve Hristiyanların yüzyıllarca uyum içinde yaşadığı kentte, bu durum iç savaşla birlikte bozulmuş. Savaştan da nasibini bolca alan kentin dar Arnavut kaldırımlı sokaklarına, taş evlerine, konaklarına ve sevimli çarşısına şimdi huzur hakim olsa da onca ölüm, acı ve yıkımın doğal sonucu olarak Hristiyanlar şehrin batısında, Müslümanlar da doğusunda yaşıyor. Hırvatlar ise iç savaş sonrası kenti terk etmişler.

Mostar Gezi Rehberi

Mostar’a nasıl gidilir?

Bosna-Hersek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 90 gün süreyle vize istemiyor. Mostar’a uçakla gitmek isteyenler için en kestirme rota ise Saraybosna üzerinden. Mostar’da merkeze 8 kilometre uzaklıkta havaalanı olmasına rağmen Türkiye’den direkt uçuş yok. Avrupa’nın diğer şehirlerinden bir veya iki aktarmalı olarak gitmek zorundasınız ki bu da 10 ila 20 saat arasında değişen yollarda olma hali demek ☺))) 

Saraybosna’ya İstanbul’dan her iki havaalanından da düzenli uçuşlar var ve yolculuk bir saat 50 dakika kadar sürüyor. Saraybosna’dan tren veya otobüsle yaklaşık iki saat sonra Mostar’da olabilirsiniz. Mostar’ı Saraybosna gezinizin içinde değerlendirmek isterseniz yine bu tercihi kullanabilir ya da günübirlik turlara katılabilirsiniz. Saraybosna’dan otobüslerin saat başı hareket ettiğini; tren kullanacaksanız gidiş-dönüş bileti alarak indirimden yararlanabileceğinizi de buraya not edelim.

Şehir içi ulaşım ise otobüslerle sağlanıyor ama Mostar gibi küçücük bir şehirde buna gerek kalmıyor. Mostar’a çok yakın olan Kravitse Şelaleleri’ni, Blagaj Tekkesi ve Pocitel’i de görmek isterseniz, araç kiralayabilir ya da otobüs seçeneğini kullanabilirsiniz.

Mostar’a ne zaman gidilir, kaç gün kalınir?

Karasal bir iklimin hakim olduğu Mostar’ı, soğuk yüzünden kış aylarında hiç önermiyoruz. Yaz aylarında güneşin hiç eksik olmadığı kente bu yüzden “Güneş Şehri” de diyorlar, sıcakla sorununuz yoksa yaz ayları da oldukça keyifli bir gezi yapabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları en ideal zamanlar. Kısaca, kış ayları dışında Mostar’a dilediğiniz zaman gidebilirsiniz.

Bu küçük şehirde sadece görülecek yerleri gezmenizi değil, bir gece kalarak ruhunu da solumanızı tavsiye ediyoruz. Yarım günden biraz daha uzun sürede Mostar’ı gezebilmek mümkün, ancak bir gece de kalırsanız geziniz amacına ulaşmış diyebiliriz. Kravitse Şelaleleri, Balagaj Tekkesi ve Pocitel’i de görmek isterseniz bir gece iki günlük Mostar gezisi ideal olur.

Mostar Konaklama Rehberi, Mostar’da Nerede Kalınır? – Mostar’da Uygun Otel Önerileri

Birçok kente göre fiyatların daha uygun olduğu Mostar’da, tarihi konaklardan butik otellere, 3-4 yıldızlı konaklama mekanlarından kiralık dairelere kadar bolca seçenek mevcut.

Old Town – Mostar’in Tarihi şehir merkezi… Gezilip görülmesi gereken yerler, restoranlar, çarşı  bu bölgede toplanmış. Bizim de konaklamanız için önereceğimiz bölge burası.

Bizim konakladigimiz Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija, Mostar Köprüsü’ne birkaç adım mesafede, UNESCO Kültür Mirası olan ve kireç taşından yapılmış evlerden birinde hizmet veren, kahvaltı dahil 4 yıldızlı bir tesis. Özellikle gece ışıklandırması altındaki Mostar ve köprüsünü seyredebileceğiniz yaz terası çok cok guzeldi! Restoranında dünya mutfağının yanı sıra yerel lezzetler servis ediliyor. Biz çok memnun kalmıştık, yer varsa kaçırmayın deriz. Burada yer kalmamışsa Hotel Almira‘ya bakabilirsiniz.

Old Town’daki diğer önerimiz de Regent Blue Apartments. Özellikle çocukla geziyorsaniz oldukça rahat edeceğiniz bir apart. Tarihi merkezin tam kalbinde, oldukça temiz. Tam bir fiyat – performans konaklaması.

Eger Mostar’da merkezde degil, daha doğanın içinde konaklamak istiyorum derseniz de size Blagaj’daki Villa Bunski‘yi oneririz. Tam nehir kenarında, manzarası muhteşem.

Gelelim Mostar’da gezilecek yerlere. Mostar ufacık olduğu için bu yerlerin tamamını aynı gün içerisinde gezmeniz mümkün.

Bu arada bu gezide yine yurt dışında internet kullanımı için Airalo e-sim uygulamasını kullandık ve yerel operatörlerin internet ve konuşma paketlerinden çok daha makul fiyata geldi. Seyahat sürenize göre farklı paket seçenekleri arasından dilediğinizi seçebiliyorsunuz. Airalo uygulamasına ve fiyatlara göz atmak için şuraya tık tık!

Mostar Gezi Rehberi – Mostar’da Gezilecek Yerler

Mostar Köprüsü – Sitari Most

Mostar’ın simgesi ünlü köprü, Kanuni’nin emriyle Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimarbaşı Hayreddin’e yaptırılmış. Yüzlerce yıl ayakta kalmayı başarabilen taş işçiliğinin en güzel örneklerinden olan köprü, iç savaş sırasında tamamen yıkılmış. 2004 yılında Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir konsorsiyum tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Şimdi UNESCO koruması altında…

Hikayeye göre, Mostar’da gençler evlilige hazır olduklarını kanıtlamak için bu köprüden atlar, sevdiklerinin babalarını böyle ikna ederlermiş. Yaz aylarında köprüden atlayan gençlerin gösterisine tanık olabilirsiniz ama siz siz olun sakın denemeyin ☺)))

Karagözbey Camii

1558, Osmanlı yapımı cami, bir medrese ve şadırvana da ev sahipliği yapıyor.  Gördüğümüz en şirin camilerden biri…

Eğri Köprü

Mostar Köprüsü’nün maketi diyebileceğimiz bu küçük köprüye, Boşnaklar nedeni belirsiz bir şekilde “eğri köprü” diyorlar. Mostar Köprüsü’nün mimarı tarafından yapılmış ama neden yapıldığı konusunda rivayetler muhtelif. Bu rivayetler arasında akla en uygun olanı, Mostar Köprüsü’nü yapmadan önce, mimarın bu maket köprüyle bir test yapmış olabileceği…

İspanyol Meydanı

Kafe ve dükkanlarla çevrili bu meydan, Mostar’ı gezerken mola verebileceğiniz ideal yerlerden biri. Adının İspanyol olduğuna bakmayın, İspanya ile ilgili bir şey bulamazsınız. İç savaş sırasında İspanyol askerlerinin çatışmaların durması için gösterdiği çabanın anısına İspanyol Meydanı demişler.

Kujundziluk

16. Yüzyıl’dan günümüze kadar varlığını sürdüren tarihi çarşı. Aynı zamanda Mostar’ın hediyelik eşya çarşısı da denebilir; uğramadan geçmeyin…

Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi

İç savaşın dehşetini gözlemleyebileceğiniz fotoğraf, video ve binlerce belgenin bulunduğu müzeyi, içiniz kaldırabilirse gezin deriz.

Müslüm Bey Konağı

17. Yüzyıl’da inşa edilmiş tipik Osmanlı konaklarından biri. Bir bölümü müze haline getirilmiş konağın kalan 12 odası ise otel olarak hizmet veriyor. Son derece konforlu olduğunu söyleyebiliriz.

Biscevica Evi

1635 yapımı yine bir Osmanlı konağı. Ahşap işçiliği ile göz kamaştıran konak, 2 katlı, 3 oda ve bir divanhaneden oluşuyor.

Kajtaz Evi

Mostar’daki Osmanlı konaklarının en güzeli olduğunu düşünüyoruz. Haremlik-selamlık bölümleri, ahşap işçiliği ve tavan süslemeleriyle oldukça beğendik.

Mostar mutfağı, Mostar’da Yeme İçme ve En Iyi Mekanlar

Meşhur cevapi’ler, Begova çorbası, sebzeli et yemekleri Lonac, Boşnak böreği, Klepe adını verdikleri mantıları ve baklavalarıyla, tipik bir Bosna-Hersek mutfağı diyebiliriz Mostar’ın yerel lezzetleri için. Dünya mutfağından yerel lezzetlere kadar pek çok yemeğin sunulduğu azımsanmayacak mekanlarından en güzellerini yazalım.

Babilon Restaurant

Yerel lezzetlerin ağır bastığı bu mekana özellikle akşam gitmenizi öneririz. Mostar Köprüsü’nün gece ışıklandırmasını seyrederek keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Lagero Restaurant

Yine muhteşem köprü manzarası yüzünden çokça tercih edilen bir mekan. Yemekleri ise oldukça lezzetli.

Hindin Han

Nehir kenarında bulunan bu mekan da manzarası ve yemekleriyle ünlü. Yöresel lezzetlerden dünya lezzetlerine kadar çokça seçenek mevcut.

Cafe de Alma

Mostar’ın en iyi kahvecisi demişlerdi, hakkını vermiş gerçekten. Bizden 10 puan gitti ☺)))

Mostar’da alışveriş

Öncelikle belirtelim, Mostar’da Euro ile alışveriş yapmak mümkün. Bakır ve altın işlemeciliği konusunda Mostarlılar epey iyiler. Alışveriş yapabileceğiniz yerler ise eski pazar bölgesi ve köprü civarında yoğunlaşmış. El işçiliği hediyelik eşya dükkanları özellikle tarihi merkezde sık sık karşınıza çıkacak. Bizim önerimiz, Slivovitz dedikleri erik konyağını mutlaka almanız…

Buradan yolunuz Makedonya taraflarına düşerse diye Üsküp ve Ohrid gezi rehberi yazımızı buraya bırakıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close