Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kotor ve Budva Gezi Rehberi: Bir Başka Karadağ

Kotor ve Budva Gezi Rehberi: Bir Başka Karadağ

Kotor ve Budva Gezi Rehberi

Kotor Gezi Rehberi

Görmeden sevdiğiniz şehirler var mı? Hatta doğru dürüst araştırmadan, sadece adına, coğrafyasına ve birkaç fotoğrafına bakarak sevdiğiniz şehirler? Bizim vardı, Kotor ve Budva!

Kotor ve Budva’yı daha fazla bekletmemeye karar verdik ve Mayıs ayı için biletlerimizi aylar önceden aldık. Hatta önüne de şurada bahsettiğimiz Dubrovnik’i koyduk. Dubrovnik’i Kotor ve Budva’dan önce gezmemizin bile bir anlamı varmış. Dubrovnik’in kalabalığını ve pahalılığını gördükten sonra Kotor’u ve Budva’yı daha çok sevmek!

Kotor ve Budva Gezi Rehberi
Kotor Kalesine doğru çıkarken böyle manzaralarla karşılaşıyorsunuz

Denizin keyfini çıkartmak isteyenler için bir tarafı alabildiğine Adriyatik, eski şehir arayanlar için bir tarafı Ortaçağ, eğlence arayanlar için ise gırla eğlence! Galiba Karadağ’a en çok uyan kelimeler bunlar. Anlayacağınız üzere biz bu coğrafyayı çok sevdik. Yazının devamında da sırasıyla Kotor, Budva ve Perast gezi rehberini zevkle yazdık!

Kotor ve Budva’ya ne zaman ve nasıl gidilir?

Açıkçası her zaman gidilir ama tabii ki denize girmek ve Budva’nın çeşit çeşit plajlarının tadını çıkartmak istiyorsanız, doğru zaman Mayıs ortası – Ekim ortası arası en güzel zaman olabilir. Biz Mayıs sonu gittik ve deniz sezonu çoktan başlamıştı. Hatta deniz sezonu açılmış olmasına rağmen turist kalabalığı henüz yerini almamıştı! Bize Mayıs ayı Kotor ve Budva için en güzel zamanlamaymış gibi geldi. Balayı için bu bölgeleri düşünüyorsanız, bizden tam destek!

Budva’nın tersine Kotor’da denize çok girilmiyor ve Kotor’un esas olayı muhteşem sokakları ve sokak hayatı. O yüzden Kotor’a uygun bilet bulursanız, Kotor kış aylarında da tek başına çok güzel bir haftasonu kaçamağı olabilir. Yolunuz bu yazıya düştüyse muhtemelen artık çoktan biliyorsunuz ama biz de yazalım, Karadağ Türklerden vize istemiyor! Elinizi kolunuzu sallayarak girebilirsiniz.

Budva Gezilecek Yerler
Budva

Kotor’a İstanbul’dan direkt uçuş yok, hatta Kotor’daki minik Tivat Havaalanı’nı saymazsak Kotor’da havaalanı bile yok diyebiliriz! THY’nin, Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya direkt uçuşu var, Podgorica’ya uçup oradan otobüsle ya da sıkı bir pazarlık yapıp taksiyle Kotor’a gelebilirsiniz.

Karadağ’da Araba Kiralama

Biz Dubrovnik’e uçup, Dubrovnik’te 3 gün gezdikten sonra araba kiralayıp Karadağ’a arabayla geçtik. Arabayı sigorta dahil günlük 20 Euro’ya kiraladık. Dönüşte Karadağ’dan tekrar Hırvatistan’a geçtiğimiz için 40 Euro da sınır geçiş ücreti ödedik. Arabayı Kotor’da kiralarsanız çok daha ucuza gelebilir. Özellikle Budva ve çevresindeki plajları gezmek istiyorsanız araba size çok büyük kolaylık olacaktır. Biz arabayı genelde www.rentalcars.com’dan (reklam değil vallahi) kiralıyoruz, şu ana kadar hiç sıkıntı yaşamadık. Tabii bu rotayı yapmanız için Schengen vizeniz olması şart, malum artık Hırvatistan vize istiyor.

Bir de gereksiz ayrıntı verelim; arabayla toplamda Dubrovnik – Kotor – Budva – Perast – Dubrovnik arası yaklaşık 400 km yaptık ve sadece 15 Euro’luk benzin harcamışız. Türkiye’de benzin çok pahalı demiş miydik!?

Kotor, Budva ve Perast Gezi Rehberi
Perast
Konaklama için Kotor mu Budva mı?

Bu soruyu ayrı bir başlık olarak yazdık çünkü biz son ana kadar bu ikilemde kaldık. Artık cevabımız şöyle; eğer gezinizin (tatilinizin) ana teması deniz tatili değilse konaklama için Kotor daha mantıklı.

Kotor’un eski şehir bölgesi çok güzel ve bir o kadar keyifli. Akşamları gidebileceğiniz çok keyifli barlar ve restorantlar var, ayrıca Kotor’un gece hayatı daha hareketli. Bu yüzden bize Budva’nın merkezinden çok daha zaman geçirilesi geldi.

Budva ise deniz tatili planlayanlar için çok ideal. Budva sahile yakın otellerde geceliği 25 Euro’ya otel bulmak mümkün ve kesenin ağzını çok az açarsanız gecelik 50 Euro civarına balayı otelleri bile bulabiliyorsunuz! Budva’nın en güzel plajlarına da kolayca ulaşabiliryorsunuz.

Kotor ve Budva Gezi Rehberi
Kotor
Kotor’da nerede kalınır ve kaç gün kalmalı?

Biz Kotor’da iki gece kaldık, ertesi gün geç döndüğümüz için tam 3 gün geçirmiş olduk. Bunun bir gününü Kotor’u gezerek, diğer gününü Budva plajlarını gezerek, son günü ise Perast’ı gezerek geçirdik. Bir günümüz daha olsaydı onu da keyif yapmak için kullanırdık. Nitekim deniz tatili planlamıyorsanız 3-4 gün ideal olacaktır, deniz tatili isteyenler için ise ne kadar uzun o kadar iyi! 🙂 1 hafta – 10 gün çok güzel keyif içinde, o plajdan bu plaja geçer!

Biz Dubrovnik’te eski şehir bölgesinde kaldığımız için ‘surlarla çevrili alanda konaklama’ hevesimizi almıştık ve bu sefer Kotor’da eski şehrin 500 metre dışında, sahil kenarında ‘Guesthouse Anita’da kaldık.

Geceliğine 35 Euro ödediğimiz stüdyo dairemizden çok memnun kaldığımızı söylemeliyiz. Hem çok temizdi hem de bize kendimizi ‘Ayvalık’ta yazlıkta’ oturuyormuşuz gibi hissettirecek kadar samimi bir ortamı vardı. Eski şehir bölgesi yerine sahilde kalmayı seçecekseniz, gönül rahatlıkla burayı önerebiliriz.

Eğer ki konaklama için Budva’yı seçseydik, aşırı methini duyduğumuz Studio Kalina‘yı seçecektik. Linki de buraya hemen koyduk!

Balayına gidenler ya da daha romantik bir ortam arayanlar için Los Olivos bize çok önerilmişti. Genelde yer bulunmuyor, fakat bulursanız alıcı gözüyle bir bakın deriz. Link şurada.

Eğer Airbnb’de konaklamak isterseniz de şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 130 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor.

Kotor ve Budva Gezi Rehberi
Kotor Sokakları

Kotor’da gezilecek yerler kısmına geçmeden önce Dubrovnik için yazdığımızı burada da tekrar edelim, Kotor’da gezilecek yerler bahane, Kotor’un eski şehir bölgesi şahane! Kotor’u gezerken bu sefer telefonumuzda internet yoktu ve elimize harita bile alma gereği duymadık açıkçası çünkü esas güzellik sokaklardaydı. Kotor’un görülmesi gereken noktalardan zaten bir şekilde zaten geçiyorsunuz. Bahsettiğimiz eski şehir kısmına kendi dillerinde ‘Stari Grad’ diyorlar.

Karadağ ucuz mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Karadağ’ın para birimi Euro olduğu için, artık TL olarak düşününce ucuz değil, ama ortalama bir Avrupa şehrine göre çok ucuz. Örneğin kahveler 1 Euro – 3 Euro arası, bira 1,5 Euro – 3 Euro arası ve 2 kişiye yetecek büyüklükte bir pizza 5 -7 Euro arası. Bize Dubrovnik’ten sonra oldukça ucuz geldi, en kötüsünü görmüşüz herhalde Dubrovnik’te.

Kotor Gezi Rehberi
Kotor Kalesi Yolu(biraz merdiven var ama 🙂

Kotor’da Gezilecek Yerler

Kotor Şehir Kapıları

Kotor’a arabayla vardık ve dedik ki ‘şehir nerede!?’ Bunu diyen ilk insanoğlu olmadığımızı umuyoruz çünkü Kotor surların arkasına saklanmış bir şehir ve şehre eski şehir kapılarından geçerek girmeniz gerekiyor. Bazen bizim gibi insan kapıları hemen göremiyor. 🙂 Neyse ki bu arayışımız kısa sürdü de ‘Kotor oldtown‘ı’ 2 dakika içinde bulduk.

Kotor’da üç tane şehir kapısı var. En çok bilineni ve kullanılanı 1500’lerde yapılmış olan Deniz Kapısı. Biz de şehre bu kapıdan girdik. Bir diğeri 13. Yüzyıldan kalma Güney Kapısı. Bizim en beğendiğimiz ise Skurda Nehri’nin üzerindeki bir köprüye bitişik Kuzey Kapısı. Bir şehre bir kapıdan geçerek girme hissi çok güzel bir his, kendinizi Ortaçağ’da hissediyorsunuz.

Kotor Saat Kulesi

Kotor’un saat kulesi bir Prag Saat Kulesi kadar ünlü olmasa da, Kotor’un demirtaşlarından olduğu için görülmeyi hak ediyor. Bu kulenin bulunduğu meydan ‘Square of the Arms’ Kotor eski şehrin merkezi diyebiliriz. Bu meydanda tarihi dokuyu bozmadan açılmış bir sürü güzel cafeler var. Burada zaman geçirmek ve oturup bir kahve içmek bile başlı başına bir keyif.

Kotor Gezilecek Yerler
Kotor
Kotor Kalesi(Kotor Fortress)

Neredeyse her Avrupa şehrinin bir adet kalesi oluyor, açıkçası biz şehir kalelerinden biraz sıkıldığımız için artık hepsine tırmanmıyoruz fakat Kotor’unki çok başkaymış! Şu ana kadar gördüğümüz en güzel kale manzarası Kotor’unki oldu.

Çıkması biraz zahmetli olsa da, yukarıya tırmandıkça manzara güzelleşiyor. En tepeye çıkmasanız bile, yolun yarısındaki ‘Church of Our Lady of Remedy’e kadar rahatlıkla çıkabilirsiniz. Yanınıza su almayı unutmayın, yol biraz sürüyor. 🙂

Kaleye çıkmak için kişi başı 6 Euro veriyorsunuz. Yalnız biletle girdiğiniz yol dışında bilet almadan da kaleye tırmanmaya başlayacağınız birkaç yol varmış fakat biz bunu o zaman bilmiyorduk. 6 Euro’yu vermiş bulunduk. Siz ‘arka kapıdan’ da girebilirsiniz, illa ben 6 Euro’yu vermek istiyorum derseniz orası başka tabii.

Kotor Gezi Rehberi
Kotor’un her köşesinden fışkıran güzel kareler

Kotor şehri kedileriyle ünlü ve her yerde kedi motifleri var. Türkiye’den gelince sokaktaki kediler insanin o kadar tuhafına gitmeyebilir, fakat Avrupa’nın çoğu şehrinde sokakta sahipsiz kedi görmek imkansız olduğu için Avrupa’lılar uzaylı görmüş gibi bakıyorlar kedilere, şaşırmayın. 🙂

Kotor’dan sonra Budva’ya geçmeyecekseniz ve gelmişken denize de girmek istiyorsanız Morinj’e gidebilirsiniz. Biz Kotor sonrası Budva’ya geçtiğimiz için burayı pas geçtik.

Kotor Yeme – İçme Notları
Kotor’da Nerede Yenir ve İçilir?

Daha önce gittiğimiz tüm et restoranları bir yana, Kotor’daki ‘Tangja Family Restaurant’ bir yana. Dışarıdan salaş bir kasap gibi gözüken bu mekanda 15 Euro’ya (2 kişi toplam) hayatımızın en lezzetli karışık ızgara + meze tabağını yedik. Kotor’da tek bir yerde yeme hakkımız olsa hiç tartışmasız burayı seçeriz. Porsiyonları devasa, fiyatları uygun ve her şeyi çok lezzetli. Mekanın dış görünüşüne aldırmadan gidiniz! 🙂 Burası Kotor’un en ünlü et restaurantı bizim için 🙂

Old Winery Wine Bar, şarap severler için oldukça uygun fiyatlı bir şarapevi. Hem şarap menüsü çok geniş, hem de fiyatları çok uygun. Bizim gibi öğlen dinlenmek ve bir şeyler atıştırmak için de uğrayabilirsiniz.

Akşam zaman geçirmek için favorimiz ‘BOKUN PUB’ (evet çok talihsiz bir isim) oldu. Hatta iki gece üst üste buraya geldik. Burası kesmezse ‘Letrika’ da güzel. İki mekanda da fiyatlar oldukça uygun. Önünden geçerken gözümüze kestirdiğimiz bir diğer pub da ‘Havana’ oldu fakat girmedik, belki siz deneyebilirsiniz.

Kahve molası için önerimiz ‘Caffe Bandiara’. Neyse ki Kotor’da zincir kahveciler yok da, insan lokal yerleri güzelce deniyor.

Kotor bizim hüzünlü Yugoslavya havasıyla, daracık sokakları, taş evleri, salaş ve samimi mekanlarıyla, tarihiyle ve doğasıyla, her şeyiyle çok ama çok sevdiğimiz bir şehir oldu. Galiba uzun zamandır bir Avrupa şehrini bu kadar sevmemiştik. Gözümüz kapalı önerdiysek artık Budva Gezi Rehberine geçebiliriz! 🙂

Budva Gezi Notları ve Budva’da Gezilecek Yerler

Adriyatik’in bir göz bebeği Kotor ise, diğer göz bebeği Budva. Buna hiç şüphe yok! Aralarındaki fark ise, Kotor’un surlarla çevrili eski şehriyle, Budva’nın ise sahilleriyle ünlü olması. Biz de Karadağ’da buna oldukça uygun bir gezi yaptık ve ikinci gün soluğu Budva’nın sahillerinde aldık!

Budva’ya Ulaşım

Kotor’dan Budva’ya arabayla ulaşım yaklaşık 30 dakika sürüyor. Eğer toplu taşımayla geçmeyi planlıyorsanız otobüsle 1 saatte ve kişi başı yaklaşık 4-5 Euro’ya ulaşabiliyorsunuz.

Podgarica Havaalanı’ndan da Budva’ya düzenli olarak otobüs kalkıyor. İnternetten araştırırken şöyle bir siteye denk geldik . Bu siteden havaalanından Budva’ya kalkan otobüslerin yanısıra, taksi veya paylaşımlı taksi ayarlayabiliyorsunuz. Araba kiralamayı düşünmeyenler için kalan tüm seçenekler burada diyebiliriz. 🙂

Budva'nın en güzel sahilleri

Budva’da Gezilecek Yerler ve Budva Sahilleri

Budva’nın eski şehir bölgesi Kotor’unkine benziyor, fakat daha küçüğü ve daha az özen gösterilmişi diyebiliriz. Bu sebepten olacak ki bizi Kotor kadar etkilemedi. Budva sahillerine ise hiç lafımız yok! Belki Kotor’dan önce Budva’yı gezerseniz eski şehir bölgesi yine de hoşunuza gidebilir ama biraz fazla turistik ve biz gittiğimizde çok fazla turist grubu vardı.

Budva eski şehir bölgesi (stari grad) araştırmalara göre 2500 yıllık bir bölge ve Adriyatik’in en eski yerleşim yerlerinden birisi. Maalesef 1600’lü ve 1900’lü yıllarda iki kez depremden etkilenmiş ve aslına uygun halde tekrar inşa edilmiş. Tabii biz Kotor’un eski şehir bölgesini çok daha fazla beğendik.

Eski şehirdeki en ünlü görülmesi gereken yerlerden(demirbaşlardan) birisi ‘Dans Eden Kız Heykeli’. Budva’nın en çok fotoğraflanan yeri bu heykelmiş. 🙂

Budva eski şehir’de gezebileceğiniz yerlerden birisi de çok ünlü hisarı ‘La Citadel’. Giriş ücreti yaklaşık 4 Euro.

Biz Budva’nın eski şehir bölgesinde yarım gün geçirdik ve rotayı Budva’nın sahillerine çevirdik. Sonuçta Budva’ya kadar gelmişiz, sahilleri keşfetmeden olmazdı!

Budva Sahilleri

Budva sahillerinin güzel yanı giriş ücreti olmaması. Plajlara giriş ücretsiz, eski usul havlu serip yatabiliyorsunuz. Şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz plajlardaki işletmelerden kişi başı yaklaşık 5 Euro’ya kiralayabiliyorsunuz. Sahillerdeki yeme – içme ücretleri de bize oldukça uygun geldi. Sırf sahil olduğu için kimse ‘geçirmiyor’ anlayacağınız! Biz Budva sahillerini Avrupa’nın sahilleriyle ünlü çoğu kasabasından çok daha güzel bulduk. Çok daha uygun fiyatlı olduğundan zaten bahsetmiştik. İnsan bizdeki sahile giriş ücretlerini düşününce çok üzülüyor.

Sveti Stefan
Sveti Stefan

Budva eski şehire yürüme mesafesinde bir sahil isterseniz önerimiz Mogren Beach. Şehrin arka kapısından çıkıp kayalıkların içinden küçük bir tünelden geçiyorsunuz ve sahil hemen karşınıza çıkıyor! Şehirle bu kadar iç içe olduğu için en berrak Budva Sahili burası değil tabii ki. Yine de sıfır eforla gidilebildiği için şans verebilirsiniz bizce.

Eski şehirden 5 dakika uzaklaşırsanız karşınıza en güzel Budva sahillerinden birisi olan uçsuz bucaksız Jaz Beach çıkıyor. Burada deniz, kum, güneş limitsiz!

Petrovac Sahili Budva’dan arabayla 20 dakika. Biz burayı çok sevdik. Petrovac’tan biraz daha ilerlerseniz Ulcinj Sahili var fakat biz buraya kadar gidemedik, gidenler çok sevmişti.

Budva’nın bir numarası sahilleri ise, diğer iddialı konulardan birisi de gece hayatıymış. Bizim için son yıllarda ‘gece hayatı’ demek, oturup bir iki bira içmek ve arkadaşlarımızla iki lafın belini kırmak demek olduğu için Budva’nın gece klüplerini ‘bu seferlik’ pas geçtik açıkçası! 🙂 Gitmediğimiz bir yeri de öneremeyeceğimiz için gece klübü kısmını burada pas geçiyoruz.

Sveti Stefan

Sveti Stefan zamanında Budva ile Petrovac arasında karayla bağlantılı kendi halinde bir adaymış. Taa ki Uzakdoğulu bir sermayeder adayı 30 yıllığına kiralayıp üzerine Balkanların en pahalı ‘resort’unu dikene kadar!

Artık bu adaya gitmek için ya geceliği ‘800 Eurocuk’ olan ‘Aman Sveti Stefan’ otelinde kalmak, ya da oteldeki restoranlardan bir rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Şimdilerde bizim gibi halktan insanlar genellikle yukarıdan adanın manzarasının fotoğrafını çekse de, biz burasının aman aman bir manzarası olduğunu söyleyemeyeceğiz. Bizce Euro’sunu seven buradan kaçsın arkadaşlar! 🙂

Kotor ve Budva Gezi Rehberi
Perast

Perast Gezi Notları

Karadağ’a gideceğimizi söylediğimizde, neredeyse herkesten aynı tavsiyeyi aldık; Perast’a mutlaka gidin.

Bu Perast neydi ki, neredeydi ki, neymiş ki derken bir baktık ufacık, Kotor Körfezinde ufacık tefecik bir Karadağ kasabası.

Yerel tarihi taş evlerle dolu bu kasaba, Kotor’un minyatür, daha lokal ve sakin hali gibi. Sahili de ayrı güzel. Kotor ve Budva’nın mini kombosu hatta burası. Balkanların Hallstatt’ı diyen de varmış ama biz pek benzetemedik. Hallstatt’a gelene kadar Avrupa’da ondan kat kat güzel göller var, orası ayrı bir konu. 🙂

Kotor ve Budva Gezi Rehberi
Perast

İsterseniz bir ucundan diğerine 15 dakikada yürüyebilir, isterseniz sandal kiralayıp ‘Our Lady of Rock’ adasına gidebilirsiniz.

Biz Perast’ta toplamda bir yarım gün geçirdik ve denize girmediğimiz için fazlasıyla yetti. Sahillerin de keyfini çıkartmak isterseniz 1 tam gün ayırabilirsiniz. Perast hafızamızdan huzurdan dolup taşan bir kasaba olarak yerini aldı.

Siz de artık farketmişsinizdir, yazının başından sonuna Karadağ’la ilgili söyleyecek tek bir kötü şey bulamadık! Bu ülke bizim koşulsuz şartsız sevdiğimiz, önerdiğimiz ve ileride tekrar gitmeyi kafaya koyduğumuz bir ülke olacak.Tüm geziyi Journavel ikilisiyle yapmış olmaktan dolayı da çok mutluyuz. Yeni geziler gelecek. 🙂

Sorarlarsa huzur Karadağ’da!

Herkese güzel geziler!

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

6 comments

  1. Merhaba kotorda nerede kalmıstınız acaba

    1. yoldabiblog says:

      Merhabalar,

      Guesthouse Anita’da kaldık.

  2. Harika bir yazı olmuş, çok detaylı çok teşekkürler

    1. yoldabiblog says:

      Cok tesekkur ederiz ?

  3. Merhabalar;
    Yazınız harika:) Kasım ayında 3 gün gitmeyi düşünüyoruz. Sizce hava çok mu soğuk olur. En uygun o zamana bilet bulduk ve çok görmek istiyoruz 🙂

  4. Çok derli toplu ve bilgilendirici bir yazı, teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close