Batum Gezi Rehberi, Batum’da Gezilecek Yerler & Batum’da Nerede Kalınır ve Batum Konaklama Rehberi
Son yazılarımızda sizleri genellikle batı komşularımıza götürdük. Bugün konsepti değiştiriyor ve doğu komşumuz Gürcistan’ın en güzel kentlerinden Batum’a gidiyoruz. Üstelik Sarp sınır kapısına 20 kilometre uzaklıkta, üstelik vizesiz, pasaportsuz, sadece kimlik kartınızla… İster hafta sonunuzda, ister Karadeniz gezinizle birleştirerek, isterseniz mavi ve yeşilin kucaklaştığı uzun sahillerinde güneş ve denizin tadını çıkarmak için…Buyrun, Batum’a nasıl gidilir, kaç gün kalmalı? Batum’da nerede kalınır, Batum konaklama rehberi, Batum gezilecek yerler, Batum mutfağı, Batum’da alışveriş gibi merak ettiğiniz sorulara cevap vermeye çalışacağımız Batum Gezi Rehberi yazımıza…
Batum, Gürcistan’ın özerk cumhuriyeti Acara’nın başkenti ve Gürcüler’in en güzel sayfiye yörelerinden biri… Türkiye’yi Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya cumhuriyetlerine bağlayan Sarp sınır kapısı Batum’a açılıyor. Batum ve Sarp sınır kapısı sadece 20 kilometre. Korunmaya çalışılan tarihi bölgesi; yeni binaları, geceleri ışıl ışıl aydınlatılan gökdelenleri, eğlence mekanlarıyla şehrin modern yüzünü temsil eden yeni kenti; uzun sahili ve gece 23.00’den sabahın ilk ışıklarına kadar süren hareketli bir gece hayatının yaşandığı Batum, Karadeniz’in görülmesi gereken kentlerinden biri.
Batum Gezi Rehberi
Batum’a nasıl gidilir?
Daha önce de belirtmiştik, Gürcistan’a vize gerekmediği gibi pasaport da gerekmiyor, yeni çipli kimlik kartınızın olması yeterli. Sınırımızın sadece 20 kilometre ötesinde bir şehir söz konusu olunca ulaşım seçenekleri de haliyle çok fazla.
İstanbul’dan Batum’a direkt uçak seferleri var ve iki saatte Batum’da oluyorsunuz. Ayrıca uçakla Trabzon ve Hopa’ya gidebilir, oradan da otobüs, hatta minibüslerle Batum’a ulaşabilirsiniz. Trabzon, Hopa, Artvin’den otobüs seferleri yapılıyor. Aracınızla gitmek isterseniz diğer ülkeler gibi fazla prosedürü yok. Çipli ehliyetiniz, ruhsatınız ve kimlik kartınız yeterli oluyor. Şunu da söylemeden geçemeyeceğiz: Sınır kapısına kadar bir şekilde gelip sınırı yürüyerek geçtikten sonra taksi ya da minibüsle Batum’a gidenler bile var.
Havaalanı ve şehir merkezi 2 kilometre kadar. Alandan şehir merkezine otobüs ve minibüsler kalkıyor. 10 numaralı otobüs şehir merkezine gidiyor. Havaalanında servis araçlarından faydalanmanız da mümkün.
Şehir içi ulaşımda otobüs ve minibüsler kullanılıyor ancak Batum çok küçük bir şehir, baştan sona yürümeniz 45 dakikanızı alıyor ve toplu taşımaya ihtiyaç duymuyorsunuz.
Batum’a ne zaman gidilir, kaç gün kalmalı?
Gün ışığından daha az yararlandığınız kış ayları çok soğuk ve yağışlı geçen Batum’u gezmek için en ideal zamanlar bahar ve yaz ayları. Bu arada yaz aylarının biraz kalabalık olduğu da aklınızda bulunsun. Batum, aynı zamanda Gürcistan’ın bir tatil şehri. Masmavi denizi, yeşilin denizle buluştuğu uzun sahilleri, altyapısı, restoran, bar, kafe ve otelleriyle deniz tatilini tercih edenlere sayısız seçenek sunuyor. Bu durumda, gezmek için bahar, tatil için yaz ayları diyoruz. Batum’u sadece gezmek için ise iki gün yeterli.
Bu arada bu gezide yine yurt dışında internet kullanımı için Airalo e-sim uygulamasını kullandık ve yerel operatörlerin internet ve konuşma paketlerinden çok daha makul fiyata geldi. Seyahat sürenize göre farklı paket seçenekleri arasından dilediğinizi seçebiliyorsunuz. Airalo uygulamasına ve fiyatlara göz atmak için şuraya tık tık!
Batum Konaklama Rehberi, Batum’da Nerede Kalınır? – Batum’da Uygun Otel Önerileri
Batum, bizim paramızla kıyaslamazsanız tatil, konaklama ve yeme-içme fiyatlarıyla oldukça ucuz bir kent. Bizler için de birkaç yıl öncesine kadar ucuz muydu, evet…Ancak bugün aynı şeyleri söylemek zor. 1 Türk Lirası 12.5 Lari civarında… Biz yine de züğürt tesellisiyle avunalım: Avrupa’nın birçok kentiyle karşılaştırdığımızda bizim paramızla Batum yine de bir tık daha ucuz. Ayrıca hostellerden kiralık dairelere, uygun bütçeli otellerden lüks otellere kadar çok sayıda konaklama seçeneği bulunan bir şehir.
Konaklamada genellikle belli başlı iki bölge tercih ediliyor. Bu iki bölge de birbirine yürüme mesafesinde.
Eski Bulvar
Tarihi ve simge yapılarıyla kentin eski ve genişlemeden önceki bölgesi. Burası mimari açıdan Sovyet etkisinin ağır bastığı ve restorasyonlarla koruma altında bir bölge. Birçok yapı restorasyondan geçmiş. Batum Bulvarı, Avrupa Meydanı ve Piazza Meydanı bu bölgede bulunuyor. Batum Bulvarı, aynı zamanda bu bölgenin denize en yakın konumunda ve sahile paralel bir bulvar. Görülecek yerlerin çoğu, restoran, gece klüpleri burada yoğunlaşmış, oldukça geniş konaklama seçenekleri olan bir bölge. Avrupa ve Piazza meydanlarındaki oteller, Batum Bulvarı’ndaki otellere göre daha ucuz.
MiraMar Luxury Residences, Bir tarafı deniz, bir tarafı göl manzaralı, bütün cazibe merkezlerine ve Avrupa Meydanı’na çok yakın konumda 5 yıldızlı bir konaklama tesisi. Fiyatı ise oldukca uygun. Gecelik 50-60 EUR bandinda oda bulabiliyorsunuz. Biz Batum’a ilk gidisimizde burada kalip cok sevmistik.
Hotel Park, Kahvaltı dahil bu 3 yıldızlı tesis, konumu ve temizliği ile tam bir fiyat-performans oteli.
Boulevard Hotel Batumi, Çok merkezi bir lokasyonda, kahvaltı dahil, fiyatları oldukça uygun 4 yıldızlı bir otel.
Yeni Bulvar
Karadeniz sahil şeridine paralel, havaalanına da çok yakın olan bölge. Lüks oteller, gökdelenler, yeni yapılar, alışveriş seçenekleriyle kentin modern yüzünü yansıtıyor. Otellerin çoğu deniz manzaralı ve çocukla gidenler daha çok bu bölgede konaklamayı tercih ediyor. Sahilden biraz daha içerideki oteller daha ucuz.
Yeni Bulvar’daki konaklama önerilerimiz:
Hotel 19 Batumi, Batum Plajı’na yaklaşık 200 metre mesafedeki bu kahvaltı dahil 4 yıldızlı otel, dağ ve deniz manzaralı odalarıyla beğeniliyor. Yeni Bulvar’ın merkezi konumunda olması da bir avantaj…
Orbi City Sea View Aparthotel, plaja 400 metre mesafede, stüdyo dairelerden oluşan bir tesis, neredeyse bir gökdelen. Manzarası ise muhteşem. Çok yüksek binalarda konaklamaktan rahatsız olmayanlar tercih edebilir. Fiyat oldukça uygun. Arzu edenler açık büfe kahvaltıdan yararlanabilirler.
Sea View Apartments in Orbi City, yine plaja çok yakın, göl ve deniz manzaralı stüdyo dairelerden oluşan tesis, özellikle çocuklu konaklama için uygun.
Batum Gezi Rehberi – Batum’da gezilecek yerler
Batum’da gezilecek yerler cok ama mesafeler kisa oldugu icin isterseniz gorulecek yerlerin neredeyse tamamini bir gune sigdirabilirsiniz. Ya da yaya yaya iki gunde gezebilirsiniz. 🙂
Astronomik Saat
Eski Milli Banka’nın üzerinde bulunan bu saat, Prag ve Viyana’daki astronomik saatlerin bir örneği. Saat başı çan sesi duyuluyor ve Güneş, Ay ve takım yıldızlarının konumunu gösteriyor.
Piazza Meydanı
6000 metrekareye ulaşan mozaiklerle kaplı İtalya esintili meydanın çevresinde çok sayıda restoran, kafe ve konaklama mekanı bulunuyor. Başta dünyaca ünlü sanatçıların konserleri olmak üzere, çok sayıda etkinlik de bu meydanda düzenleniyor.
Batum Bulvarı
Batum’un en simgesel ve canlı bulvarı olma özelliği taşıyor. 7 kilometrelik, sahile paralel, palmiyelerin eşlik ettiği bu yolda kafeler, restoranlar, havuzlar sıralanıyor.
Alfabe Kulesi
DNA’nın çift sarmal yapısından esinlenerek yapılan kule, Batum’da görülmesi gereken yerlerden biri olan Miracle Park’ın içinde…Gürcü alfabesine atıfla üzerinde alfabelerinin sembolleri bulunan plakalar var. 130 metre yüksekliğindeki kuleye asansörle çıkılıyor ve en tepedeki restoran, panoramik Batum manzarasını seyretmek için ideal noktalardan.
St. Nicholas Kilisesi
1865’te inşa edilen kilisenin yapılışı ile ilgili çeşitli hikayeler içinde en yaygın olanı, o dönem Osmanlı toprağı olan Batum’da yaşayan Rumların padişaha bir hediyesiymiş. Padişah da çanlarının asla çalmaması şartıyla yapımına izin vermiş. Batum, Osmanlı toprağı olmaktan çıkıncaya kadar da çanlar hiç çalmamış.
Ali – Nino Heykeli
7 metre boyundaki bir kadın ve erkek figürünün yer aldığı metalik heykel, Azeri yazar Kurban Said’in kırık bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserinden uyarlanmış. Erkek, Azeri Ali’yi; kadın ise Gürcü Nino’yu temsil ediyor. Açısı her on dakikada bir değiştiği için birbirine yaklaşıp uzaklaşmaları, bu aşk öykünün ana teması.
Chacha Kulesi
İzmir’deki saat kulesinin tıpkısının aynısı ☺))) Çeşmelerinden her 10 dakikada bir Gürcülerin meşhur içkisi chacha aktığı söylense de biz böyle bir şeye tanık olmadık.
Tiyatro Meydanı
Adını Batum Drama Tiyatrosu’ndan alan meydanda bulunan Neptün çeşmesi ve üzerinde bulunan Poseidon heykeli görülmeye değer.
Medea Heykeli
Elinde altın koyun postu tutan Prenses Medea’nın heykeli, 2007’de David Khmaladze tarafından yapılmış, kentin birçok noktasından görülebiliyor.
Virgin Mary Katedrali
19. Yüzyıl’da neo gotik tarzda inşa edilen Batum’un bu en büyük kilisesi Meryem Ana’ya adanmış.
Adjara Sanat Müzesi
Neo klasik tarzda inşa edilmiş tarihi bir binada yer alıyor. 19. ve 20. Yüzyıl Gürcü sanatının örnekleri sergileniyor.
Ters Ev
Burası bir restoran ve tek özelliği ters çevrilmiş bir yapı gibi tasarlanan mimarisi. Değişik bir şeyler görmek isteyenlerin ilgisini çekebilir.
Batum Yeme İçme Önerileri – Batum’un En İyi Mekanları
Batum, geleneksel Gürcü yemeklerinden dünya mutfağına uzanan çok sayıda yeme-içme mekanına ev sahipliği yapıyor.
Tekrar olmaması adına, geleneksel Gürcü yemeklerini merak edenler için buraya Tiflis Gezi Rehberimizin linkini bırakıyoruz.
Geleneksel lezzetleri denemek isterseniz Riviera, House of Adjarian (en iyi hacapuri burada!), Up and Down ve Lazuri Batum’un en rağbet gören geleneksel mekanları…Geleneksel ‘grapa votka’larini denemek icin mutlaka Chacha Time‘da iki tek atmadan gecmeyin.. 🙂
Muhtesem ambiyansli, fusion bir mekan icin G.Garden (rezervasyon sart).
Dünya mutfağından en iyi örnekler ise Heart of Batumi ve Ukrainochka..
Kafe önerilerimiz: Cafe Daphna, Privet iz Batumi ve Fanfan.
Batum’un aynı zamanda çok hareketli bir gece hayatı olduğunu söylemiştik. Piazza Meydanı’nda çok sayıda nezih eğlence mekanları bulabileceğinizi hatırlatarak Vinly Bar ve canlı müzik yapılan Clouds Bar-Restoran’ı önerelim.
Batum Gezi Rehberi – Batum’da alışveriş
Sınırımıza bu kadar yakın bir kent olunca, Türkiye’den Batum’a, Batum’dan da Türkiye’ye sadece alışveriş için gelen gidenler de oldukça fazla… Özellikle parfüm, elektronik eşya ve tekstil ürünlerinin fiyatları çok uygun. Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu ekleyerek sigara ve içkinin de Batum’da çok ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Piazza Meydanı, Batum’un en gözde alışveriş bölgesi; hediyelik eşyadan en lüks mağazalara kadar burada toplanmış. Batumi Mall en büyük alışveriş merkezleri. Batum Pazarı’nda ise ne ararsanız var.
Batum’dan ne alınır diye soranlara bizim önerimiz şarap… Şarapçılık konusunda oldukça iyiler ve merkezin dışında yöresel şaraplarını ürettikleri çok sayıda şarap evi var.
Herkese simdiden guzel geziler!