Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Tiflis Gezi Rehberi ve Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis Gezi Rehberi ve Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis Gezi Rehberi ve Tiflis Gezilecek Yerler

2 yıl aradan sonra oğlumuzu ilk defa anneanne-babaanneye bırakıp 3 günlük bir kaçamak yapma şansımız çıkınca, inanın fazla düşünmedik. Soluğu Tiflis‘te aldık! Bu şehir içimizdeki ‘şehir gezisi’ isteğini yüzde yüz karşılarken, hem Avrupai havası hem de Anadolu ruhuyla bizi her anlamda kendisine aşık eden bir şehir oldu. Fazla bekletmeden Tiflis Gezi Rehberi kısmına geçelim.

Öncelikle Tiflis’le ilgili hap hap bilgilerden başlayalım;

-Gürcistan’a vizesiz şekilde ve sadece çipli kimlikle girilebiliyor. Bir kere bu başlı başına Gürcistan’ı ziyaret etmek için bir sebep.

-Tiflis yazın çok sıcak oluyor. Gitmek için en ideal aylar Nisan-Mayıs-Haziran veya Eylül-Ekim-Kasım…

-Para birimleri Gürcistan Larisi. Genel olarak ucuz bir şehir olduğu bilinen Tiflis, elbette ülkemizin içinden geçtiği ekonomik girdapta artık bizler için de pek ucuz sayılamaz. 1 Lari=12 Tl civarında(2024)

Tiflis’e nasıl gidilir?

Tiflis’e Türkiye’den Pegasus ve THY’nin direkt uçuşları var. Açıkçası size hangisi en uygunsa o uçuşu seçebilirsiniz. Zaten 2 saatlik kısa bir uçuş olduğu için oldukça rahat geçiyor. Havaalanından şehir merkezine, her 20-25 dakikada hareket eden otobüslerle gidebilirsiniz.

Eğer toplu taşıma istemezseniz Über çağırabilirsiniz. Normal taksilere binmenizi pek önermeyiz, ya da binseniz bile mutlaka pazarlık yapın.

Tiflis’te ulaşım

Tiflis içinde de en güzel ulaşım metro ve otobüslerle sağlanıyor. Metro ağı oldukça gelişmiş ve tüm yazılar aynı zamanda İngilizce… Otobüslerde bu özellik yok, o yüzden binmeden önce hatları dikkatli araştırmanızı öneririz. Tiflis’te Über de çalışıyor. 10 dakikalık mesafe ortalama 5-6 EUR civarı tutuyor.

Tiflis’te Konaklama 

Tiflis’te konaklama ile ilgili ayrı bir rehberimiz olduğu için sizi direkt konaklama yazımıza alabiliriz,

Sadece Tiflis’te kendi konakladığımız yeri yazalım. Biz Fabrika Hostel’in çift kişilik odalarında kaldık ve tam istediğimiz gibiydi! Fabrika, Eski bir Sovyet dikiş fabrikasından kafe-barları, konaklama alanları, mağazaları, sanat stüdyoları, ortak çalışma alanlarıyla tamamen alternatif bir mekana dönüştürülmüş. 

Fabrika’nın ortamı o kadar iyi ki, çift kişilik odalarından beklentimiz de temiz ve rahat olmasıydı. Gerçekten başka bir beklentiniz yoksa burayı çok seversiniz. 

Tiflis nasıl bir yer?

Kura nehrinin iki yanında kurulmuş, her biri mimarlık şaheseri eski evleri, tarihi ve doğal güzellikleriyle seveceğinize inandığımız Tiflis, Kafkas kültürü sebebiyle Kafkaslar’da olduğunuzu hissettiğiniz, ama bir yandan da mekanları olsun, binaları olsun Avrupa ruhunu hissettiğiniz harika bir şehir. Özellikle sokaklarında gezerken binalarına aşık olacaksınız! 

Başkent Tiflis, her biri ayrı atmosfer sunan bölgelerden oluşuyor.  Bu bölgelerin turistik cazibe açısından önde geleni Eski Tiflis olarak bilenen Old Tbilisi, Kura nehrinin solunda tarihi dokulardan oluşan, Sololaki, Kala gibi mahalleleri de kapsayan bölüm.  Old Tbilisi’nin tam karşısında nehrin sağ tarafında bulunan Avlabari bölgesi ise eski şehrin devamı görünümünde. Eski şehrin daha kuzeyinde yine turistik ve tarihi bir cazibe merkezi olan Mtatsmindi/Rustaveli bölgesi yer alıyor. Daha kuzeydeki Vera ve Vake bölgeleri Tiflis’in lüks ve pahalı bölgeleri sayılıyor.  Şehir merkezi ya da Yeni Tiflis olarak tanımlanabilecek Marjanishvili,  nehrin sağ yanında ve en popüler konaklama seçenekleri, gece hayatı, kafe, bar, restoranlarıyla ünlü Chugureti ‘yi de kapsadığı için bu isimle de anılıyor.

Tiflis Gezi Rehberi ve Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis Gezilecek Yerler, Tiflis’te Nereye Gidilir?

Avlulu, cumbalı, oya gibi işlenmiş balkonlu, her biri birer mimarlık şaheseri eski Tiflis evleri, Arnavut kaldırımlı sokaklar eski kentte ilk keşfedecekleriniz olsun. Her sokakta ayrı bir sürpriz sizi bekliyor olacak. Eski şehrin evleri ve sokakları, bozulmamış dokusu ve ruhuyla bambaşka bir ambiyans sunuyor.

Özellikle Eski Şehir bölgesindeki fotoğraf noktalarını Instagram’da öne çıkanlarımıza ekleyip teker teker paylaşmıştık. Şimdi gezilecek yerleri de teker teker yazdık. Çoğu Tiflis’in eski şehir bölgesinde kalıyor, gezmeye direkt oradan başlayabilirsiniz. Eger tam 1,5-2 gununuz varsa bu asagida saydigimiz yerlerin tamamini gezebilirsiniz. Cogu birbirine cok yakin. En mantiklisi Google Maps’ten gitmek istediklerinizi isaretleyip yuruyerek hepsini gezmek olacaktir.

Narikala Kalesi

4. yüzyıldan kalma kale deprem sırasında yıkılmış ama surları hala ayakta. Şehrin tam tepesinde yer alan kalede manzarayı bütün ihtişamıyla seyredebilirsiniz. Ayrıca kalenin içinde yer alan Aziz Nikolas Kilisesi de görülmesi gereken tarihi mekanlardan…

Meidan Meydanı ve Meidan Bazaar

Kaleye çıkmadan veya inince uğramanız gereken yerlerden biri de Meidan Meydanı… Tiflis’in özgün mimarisinden oluşan yapıların çevrelediği bu şirin meydandaki kafelerde bir mola verebilirsiniz. Meidan Bazaar ise meydanın altında bir yeraltı çarsısı. Bu çarşıdan hediyelik eşya ve antika objeler alabilirsiniz. Fiyatlar ise yüksek; pazarlık yapmadan almayın.

Sülfür hamamları

Kaleden sonra kolaylıkla ve kısa sürede gidebileceğiniz, Gürcüce banyo bölgesi anlamına gelen Abanotubani antik bölgesi burası. Çok sayıda kırmızı kubbelerinden hemen tanıyacağınız hamamlar, şifalı sularıyla turistlerin de gözdesi. Orbeliani ise bu hamamların mimarisiyle en ünlüsü. Dışarıdan da olsa görün deriz. Eger hamami denemek isterseniz ozel oda da tutabiliyorsunuz.

Gabriadze Saat Kulesi

Şehrin sokaklarından her an bir sürpriz çıkabilir demiştik. Gabriadze Saat Kulesi, o sürprizlerden biri. Eğri bir yapı olan kuleye aslında yapı demek biraz yanlış. Kendileri oldukça ilginç ve çok şirin bir sanat çalışması. Üç katlı kulenin en üst bölümünde saat başı çan sesi duyuluyor. Orta bölümde eşzamanlı olarak iki kukla koyu bir sohbete başlıyor. Gerçekten ilginç ve mutlaka görülmesi gereken bir eser. Kulenin hemen yanında bulunan Kukla Tiyatrosu’nu da görülmesi gereken mekanlardan…Sabah erken saatte sakin oluyor, sonrasinda sokak biraz kalabalik.

Kartlis Deda Heykeli

Eski kentin Sololaki mahallesinde, Sololaki tepesinde bulunan bu heykel, Gürcistan’ın Annesi olarak da adlandırılıyor. Ülkenin bağımsızlık ve dayanışmasını temsil ediyor. Bir elinde şarap, diğer elinde kılıç olan devasa heykel, şehrin neresine giderseniz gidin görülebiliyor. Şarap, Gürcistan’ın dostları; kılıç da düşmanları içinmiş..

Barış Köprüsü

Eski ve yeni Tiflis’i birleştiren, modern tasarımıyla dikkatleri çeken çelik köprüyü şehri gezerken zaten göreceksiniz. Sembol yapılardan biri olduğu için yer verelim istedik. Noel zamani giderseniz sehrin isiklandirmalarini buradan izleyebilirsiniz!

Özgürlük meydanı – kaynak: www.georgianholidays.com

Özgürlük Meydanı

Şehrin sokaklarını birbirine bağlayan, aynı zamanda bağımsızlık sembolü de olan meydana, kentin kalbi diyebiliriz. Buluşmalar, festivaller, kutlamalar bu meydanda gerçekleşiyor. Çevresinde çok sayıda müze, sanat galerisi bulunan meydanın tam ortasında ise uzun bir sütunun üzerinde Saint George heykeli yükseliyor. 

Rustaveli Bulvarı – kaynak: georgiantravelguide.com

Rustaveli Bulvarı

Mtatsminda bölgesinde yer alan ve bir ucu Özgürlük Meydanı’na çıkan 1.5 kilometre uzunluğundaki bu bulvar, adını şair Şota Rustaveli’den alıyor. Parlamento binası, opera binası, sanat galerileri, müzeler bu bulvarda adeta bir resmigeçit yapıyor. Müze ve galerileri gezerken bulvardaki kafe ve restoranlarda dinlenebilirsiniz. Burada cocuklular icin tek eksimiz karsidan karsiya gecmenin cok zor olmasi. Hatta cocuksuzlar icin de gecerli cunku cok az trafik isigi var!

Gürcistan Ulusal Müzesi

Birçok müzeyi bünyesinde barındıran bir ana müze olarak tarif edebiliriz. Ulusal hazinelerin çoğu koleksiyonlarında yer alan müzenin ana binası Rustaveli Bulvarı’nda…Biz onun yerine Modern Sanat Muzesi’nde Banksy sergisine gittik ve cook iyiydi!

Mtatsminda Park

Tiflis’in en yüksek tepesinde devasa bir alanı kaplayan park kafe-restoranlar, hediyelik eşya satan dükkanlar, büfeler, piknik alanları ve bir de lunaparktan oluşuyor. Tiflis’i kuşbakışı seyretmek için ideal mekanlardan.  Finiküler ile çıkabilirsiniz. Biz zamanimiz sinirli oldugu icin buraya gitmedik, eger zamaniniz varsa ve hava guzelse mutlaka programa almanizi oneriririz.

Kraliçe Darejan Sarayı

Saray, eski şehrin tam karşısında, nehrin diğer yanında bulunan Avlabari bölgesinde… 1776’da kral 2. Erekle’nin karısı Darejan için yaptırdığı, Gürcü mimarisinin bütün özelliklerini yansıtan bu yapı da görülmeye değer.

Sameba Katedrali

Ülkenin simgesi sayılan yapılardan biri olan katedral, başkentin her noktasından görülebiliyor. Gürcistan’ın en görkemli, dünyanın da 3. büyük doğu Ortodoks katedrali.

Metekhi Kilisesi

Kura nehrinin üzerinde bulunan Metekhi köprüsünden geçerek ulaşabilirsiniz. Nehir kenarında bir tepe üzerinde bulunan kiliseyi incelerken manzarayı da seyredebilirsiniz. 

Fabrika

Yeni şehir bölgesinde, Tiflis’in incisi olarak tanımlanan ve en popüler konaklama seçenekleri, gece hayatı, kafe, bar, restoranlarıyla ünlü Chugureti’de ilk keşfedilmesi gereken yerlerden biri, Fabrika… Eski bir Sovyet dikiş fabrikasından kafe-barları, konaklama alanları, mağazaları, sanat stüdyoları, ortak çalışma alanlarıyla tamamen alternatif bir mekana dönüştürülmüş. Eğer “chill” bir ortamda kalmak, gönlünüzce takılmak istiyorsanız, fiyatı da uygun olsun istiyorsanız Tiflis gezinizde Fabrika’yı konaklama mekanı olarak kesinlikle öneririz. Başka bir seçenek kullanmak, burada konaklamak istemezseniz de, mutlaka gezilmesi gereken bir mekan.  Biz Tiflis’te konaklama mekanı olarak burayı seçtik ve Fabrika’dan çok mutlu ayrıldık.

Niko Pirosmani’nin Ev Müzesi

Chugureti’de ünlü ressam Pirosmani’nin adının verildiği caddede bulanan 29 numaralı ev-müzenin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Ardında acıklı bir aşk öyküsü bırakan ressam, hayatının kalan bölümünü bu evde, yoksulluk içinde geçirmiş. Ölümünden sonra müzeye dönüştürülen 6 metrekarelik bu ev, dünyanın en küçük müzesi olarak ün yapmış.

David Agmashenebeli Bulvarı

Chugureti’nin ana caddesi olan bu bulvar, özgün Gürcü mimarisinden tutun modern mimariye kadar birbirinden güzel binalardan oluşuyor. Turistlerin de uğrak yeri…

Şarap Galerisi

Yine Chugureti’de gerçek Gürcü şaraplarını bulabileceğiniz bir galeri. Birinci katta şişelenmiş şaraplardan oluşan bir butik, zemin katta da şarapları tadabileceğiniz fıçıda şarap dükkanı bulunuyor. Galeriyi ne yapayim, bana Wine Bar lazim derseniz onuda asagida onerdik!

Tiflis Gezi Rehberi ve Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis yemekleri ve Tiflis Yeme İçme Önerileri 

Baharatlı yiyecekler seviyorsanız, Gürcü mutfağı tam size göre. Yemeklerde bolca baharat, özellikle de kişnişi çok kullanıyorlar, Sulguni dedikleri peyniri ve Gürcü şarapları da çok ünlü. Tiflis’ye yeme-içmeden çok memnun kaldık ve gerçekten döndüğümüzde pantolonun delikleri kapanmıyordu. 🙂 Hem yeni açılan modern mekanlar, hem de lokal mekanlar çok çok güzeldi.

Deneyip de sevdiğimiz mekanlar şöyle;

Kahve için Daily Grind Coffee, Coffee Lab ve BNKR Coffee çok iyiydi.

Brunch için Puri Guliani

Tatlı için L’eclair de Genie’nin eklerleri.

Öğle yemeği için Cafe Stamba. Burada Almond Labneh yedik, mekanın kokteylleri de çok iyiydi. 

Öğle veya akşam yemeği biraz lüks bir yerde olsun derseniz Lasamani. Mekanın içi çok güzel tasarlanmıştı. Hacepurisini de çok sevdik. 

Lokal akşam yemeği için Sabatano. Burada en çok khinkali ve güveç yemekleri sevdik. 

Ve tabii ki Tiflis’e kadar gitmişken Wine Bar denememek olmaz. Biz aslında 8000 Vintages’a gitmek istemiştik ama bize yakın olan mekan doluydu, öyle olunca Dadi Wine Bar’a gittik. Şarapları çok iyiydi. Daha sonra 8000 Vintages’in Berlin şubesine gittik. Çook çok çook iyiydi! O yüzden Tiflis’e yolunuz düşerse mutlaka 8000 Vintages’in bir şubesine gitmeye çalışın. Aynı zamanda Wine Shop kısmında Gürcistan’ın en iyi şaraplarını satın alabilirsiniz. 

Size Tiflis’te keyifli bir gezi diliyor, Tiflis Konaklama Rehberi yazımızın lingini de buraya bırakıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close