ARAÇ ÜSTÜ ÇADIR HAKKINDA HER ŞEY!
Hayatımıza sosyal mesafe diye bir şeyin girmesiyle gezi şeklimizde de çok şeyler değişti.. E tabi biz de değiştik! Uzun uzun düşündükten sonra kendimize bir araç üstü çadır edindik, inanın minik ev gibi bir şey.
Önce en basitinden başlarsak, bu araç üstü çadır denen şey, bildiğiniz aracın üzerine takılan çadır. Normal çadıra ya da karavana kıyasla artıları saymakla bitmez, fakat tabii ki eksileri de var. O yüzden biz de araç üstü çadır düşünenler için A’dan Z’ye bir araç üstü çadır yazısı hazırlayalım dedik.
Yazıda araç üstü çadır nasıl seçilir, hangi arabaya uyar, nasıl monte edilir, araç üstü çadır çeşitleri nelerdir, araç üstü çadır artıları, eksileri gibi aklımıza gelen her şeyden bahsedeceğiz. Eğer sorularınız olursa yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Araç Üstü Çadır Çeşitleri
İki tür araç üstü çadır türü var, önce hangisini seçeyim diye düşünüyorsanız biraz özelliklerinden bahsedelim.
1-) Kutu şeklinde olanlar (malzemesi genelde fiber)
Thule’nin portbagajlarını belki görmüşsünüzdür. İşte bu kutu şeklindeki çadırlar portbagaj gibi koyuluyor ve arabanın üzerinde aynı şekilde açıp kapanıyor. Açması kapaması ise aşırı kolay. İşte bizim çadırımız da bundan. Önce kendi çadır seçimimizi neden kutu şeklinde olanlardan yaptık onları söyleyelim, yani bir nevi avantajları;
Bizim için çadırın soğuk havaya ve rüzgara dayanıklılığı çok önemli, çünkü sadece yaz aylarında değil, yağmurlu ve rüzgarlı havalarda da kullanıyoruz. Bu araçların kabuğu çadır hem açık hem de kapalıyken rüzgara karşı oldukça dayanıklı. Ayrıca su geçirmiyor. O yüzden dışarıyı sular seller götürse bile içimiz rahat.
Her kutu şeklindeki çadırın malzemesi fiber değil, fakat fiber malzemeli bulursanız mükemmel. Biz Avusturya’da çook kötü bir hava varken çadırın içerisinde resmen rüzgarı hissetmeden uyuduk. Rüzgara dayanıklı olması araç yoldayken de önemli. Kutu şeklinde olanların aldığı rüzgar, çadırın tasarımı sebebiyle yolda giderken araçta o kadar hissedilmiyor.
Çadırı açıp kapatırken pratik olması da bizim için çok önemli. Üçgen şeklindekiler de pratik fakat kutucuklar daha pratik. Hatta şuradaki Youtube videomuzda nasıl açıp kapattığımızı görebilirsiniz! 🙂
Boyut olarak karşılaştıracak olursak da şöyle; kutu şeklinde olanların farklı farklı boyutları var ve hangi çadırı aldığınıza göre üçgen şeklinde olanlardan küçük veya büyük olabilir. Fakat şunu söyleyelim, bizdeki Small boy olmasına rağmen yüksekliği 1 metre, ve Umut 1.90 boyuna rağmen otururken eğilip bükülmüyor, bizce çok yeterli!
Peki dezavantajı ne derseniz aklımıza ağır olması (yaklaşık 60 kilo) ve fiyatlarının üçgen çadırlara göre ortalama 2-3 kat daha pahalı olması geliyor. Yine de tercihimizden epey mutluyuz.
Gelelim üçgen şeklinde olanlara;
2-) Üçgen şeklinde olanlar
Üçgen şeklinde olan çadırlarda çadır açılınca bir kısmı araç tavanının üzerine, yana açılan kısmına aracın anına açılıyor, ve bu kısım merdivenle destekleniyor. Böyle deyince güvenli değilmiş gibi düşünmeyin, ama yine de kutu şeklindekine bizim bir tık daha rahat geldi fikir olarak.
Üçgenlerin üzerine yağmur için ek kılıf geçirmek gerekebiliyor, aynı şekilde kapattıktan sonra da üzerine aynı bir kılık geçiriliyor. Haliyle rüzgarda daha çok ses yapıyor.
Avantajlarına gelirsek de bir kere kesinlikle fiyatı. İkincisi çadırın iç yüksekliği. Üçüncüsü ise kutu gibi olanlara göre çok daha hafif olması. Eğer sadece hava güzelken kamp yapacak olsaydık üçgen şeklinde olan bir çadır da alabilirmişiz diye düşünüyoruz.
Şimdi biraz çadır üstü çadırla ilgili hap hap bilgilere gelelim;
Araç üstü çadır her arabaya takılır mı ve aracın tavanı çökmüyor mu?
Üzerine taşıma sistemi takılabilen her araca takılıyor. Bu demek ki, eğer aracınızın üzerine çıta takabiliyorsanız, üzerine çadırı da yerleştirebilirsiniz. Böylece aracın ağırlığı da çıtalara biniyor, aracın tavanına değil.
Yine de her aracın taşıma kapasitesi farklı. Örneğin bizim aracın (Mini Cooper Countryman) tavan taşıma kapasitesi ortalama 300 kg. İkimizin toplam kilosu + çadır 200 kilo civarı ediyor. Bunu hesaplamanız lazım.
Çadıra nasıl çıkılıp iniliyor ve uyurken çadırdan düşer miyim?
Uyurken çadırdan düşme ihtimali inanın yok. 🙂 Yani bir kere çadırın kapısını kapatıyorsunuz, normal çadırda uyurken çadırdan bir anda uykunuzda çadırı yırtıp dışarı çıkmadığınız gibi, aynı şekilde uyurken çadırı yırtıp aşağı düşme ihtimaliniz de yok. En çok güldüğümüz soruladan birisi bu olmuştu.
Çadırla birlikte çadırın merdiveni de geliyor. Gece uyurken ya da kullanmadığınız zamanlarda merdiveni içeriye koyup çadırı merdiven içerisindeyken kapatabiliyorsunuz.
Çadıra 3 kişi ya da bebekle sığabilir miyiz?
Bizim çadır Small boy ve ebatları 220x130x100. Biz içine iki kişi çok rahat sığıyoruz, başka şeylere de yer kalıyor. 3 kişi kalmak isteyenler veya bebekle kalmak isteyenler Medium boya bakarlarsa çok daha rahat ederler. Burada bir de yukarıda bahsettiğimiz maksimum kilo olayını düşünmek lazım.
Çadırı nasıl söküp takıyoruz, kolay mı?
Maalesef çadırı söküp takmak çok kolay değil. Şöyle düşünün, çadır 60 kiloya yakın ve çıtalara monte etmeniz gerekiyor takarken. Bir de tek kişi monte etmek imkansız, en az iki kişi lazım. O yüzden en mantıklısı kamp yapacağınız ayların başında takıp sonunda çıkartmak. Örneğin şu an çadır aylardır bizim arabanın üzerinde. Ne zaman çıkartacağız bilmiyoruz. 🙂
Çadırı açıp kapaması ise çok kolay. İkisi de maksimum 2-3 dakika sürüyor.
Çadırın içine mat mı koyuyorsunuz?
Çadırın içinde kendi matı var. Böylece bizim ek uyku için mat götürmemize gerek kalmıyor. Fakat yanınıza her zaman yastık ve uyku tulumu almanızı tavsiye ederiz. Uyku tulumu hayat kurtarır ve örneğin biz şu ana kadar bir kez bile uyku tulumsuz kampa gitmedik.
Kampa başka hangi malzemeleri götürelim?
Bu sorunun cevabı sizi kamp malzemeleri yazımızda bekliyor, hemen buraya. 🙂
Türkiye’de nerede kamp yapılır?
Türkiye’nin en güzel kamp yerleri yazımız için de buraya alalım.
Araç üstü çadırla ilgili paylaşımlarımız Youtube’da devam edecek. Araç üstü çadırla ilk kamp deneyimimizi anlattığımız videomuz burada!
Herkese sevgiler,
Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz.
https://www.instagram.com/yoldabiblog/
İlginç. Blogunuzu tekrar ziyaret edeceğim!