Almanya’da Öğretmenlik Yapmak: Almanya’da Öğretmek Olarak Çalışmak
Herkese merhabalar! Almanya’da yaşam sohbetlerimiz kaldığımız yerden devam ediyor. Yaklaşık 2 sene önce Sinem ve İsmail’in Almanya’ya göçme hikayesini yazmış, Almanya’da öğretmenlik ile ilgili konuşmuştuk. Şimdi üzerinden iki sene geçtikten sonra Sinem ile Almanya’da geçen iki yılı konuştuk. Almanya’da öğretmenlik yapmak ve Almanya’da çocuk yetiştirmek ile ilgili bakalım Sinem bize neler anlattı. 🙂
Yazıda, Almanya’da öğretmenlik, Almanya’da öğretmen olmak, Türkiye’de öğretmen olup Almanya’da çalışmak, Almanya’da öğretmen olmak için denklik, Almanya’da öğretmenlik, ve Almanya’da yaşam ve Almanya’da hayat şartları ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz! 🙂
O zaman top Sinem”de! 🙂
Merhaba ben Sinem.
Yurt dışı öğretmenlik sınav süreci ile ilgili detaylı bilgiyi önceki yazımızda eşim vermişti. Buraya taşındıktan 1.5 yıl sonra Almanya’da yaşam ve Almanya’da öğretmenlik yapmak deneyimimizi de, ben sizinle paylaşmak istiyorum. Almanya’yı; hem bir anne hem de farklı bir ülkede öğretmenliği anlamaya çalışan biri olarak incelemek istiyorum.
EĞİTİM
İki öğretmen olarak bahsedeceğimiz ilk konu eğitim. Alman eğitimi ve öğretmenlik şekli bizi çok şaşırttı. Anasınıfına gönderdiğimiz kızımız yapamaz dediğimiz pek çok şeye teşvik edildi, zamanının çoğunu açık havada çamur ve toprak içinde geçirdi. Ne çocuk yetiştirme tarzımız, ne çocuğa bakış açımız benzer. Gerçekten de Alman tarzı bir ekol ve bize çok yabancı. Bolca doğada vakit geçirip, şehir dışı, yurt dışı gezilerine çıkıyorlar. Teorik bilgiden çok çocukları hayata hazırlıyorlar. Birçok çocuk yüzmeyi 1. Sınıfta okulun götürdüğü yüzme derslerinde öğreniyor.
Tabi ki kurallar ülkesi Almanya’da, çocuklar için bir istisna yapılmayacağı kesin. Derse katılım dışında en ufak bir gürültünün yasak olduğunu da belirtmek istiyoruz. Her sınıfın dışında bir ceza masası bulunuyor ve ders düzenini bozanlar oraya gönderiliyor. Öğrenciler ders sonunda okulda kalma cezası da alabiliyor. Aslında birçok gelişmiş ülke, yaygın olarak cezayı eğitimde kullanıyor. Cezalardan bahsedince sanki çok katı bir profil çizdik. Okullar aynı zamanda bir yaşam alanı. Yatakhaneleri de oluyor, çocuklar yorganını alıp gidiyor. Bazen sabaha kadar beraber film izleyip eğleniyorlar. Okullar büyük şehirlerden köyüne kadar aynı imkanlara sahip. Öğretmenlerin verdiği notlar çok standart ve öğrenciler bu notlara göre okullara yerleşiyorlar. (öğretmenin verdiği nota itiraz, öğretmene baskı pek olası değil) Almanya’nın meslek yönlendirme deki başarısından hiç söz etmeye gerek yok.
Çocuklar için imkanlar gerçekten çok çeşitli ama asıl olan çocuğun gayreti. Çocuk için hayat, ne veli tarafından ne de öğretmenlerce kolaylaştırılmıyor. Şımartılmadan sevilmiş, yardım edilmeden desteklenmiş çocuklar ülkesi diyoruz biz Almanya’ya. Akıllı tahtasız sınıflarda genelde geleneksel öğretim yöntemleriyle eğitim alıyorlar. Okullarda birçok atölye mevcut. Kurallar katı, fırsatlar herkes için eşit, özel okul neredeyse yok. Eğitim konusu dipsiz kuyu, bu konuyu burada bırakalım belki başka bir blog konusu olur.
Yurt dışında çalışan Türkçe öğretmenlerinin Türkçe dersleri
Yurt dışına gelen öğretmenlerin hepsi branşına bakılmaksızın burada Türkçe ve Türk kültürü öğretmeni olarak, haftalık 15-25 saat arası derse giriyorlar. Bu dersler okul zamanları içinde, ya da okul sonrası da olabiliyor.
Öğretmenler Alman eğitim sisteminin tüm tatillerine tabiler. Yıllık izinlerini Alman okul tatili süresince 30 gün olarak kullanıyorlar. Öğretmenler, görev bölgeleri dışında görev yaptıkları okullara giderken harcadıkları yol masraflarını düzenli aralıklarla alıyorlar.
Hayat Şartları
Almanya’da Türkçe öğretmenlerimizin yaşamlarından bahsedersek:
Hayat standartlarını belirleyen en önemli nokta kira. Öğretmen olsun olmasın burada yaşayan herkes bizimle hemfikir olacaktır. Bir önceki öğretmenden devralınan eşyalı ev gerçekten önemli bir artı yeni gelenler için. En azından ilk 6 ay süren o bürokratik işlerin peşinde koşarken bir de ev bulma, eşya alma telaşı ile uğraşmamış oluyorsunuz. O yüzden okul aile birliklerince kiralanan bu evler öğretmenler için büyük nimet. Bize bir önceki öğretmenden ev ne yazık ki kalmadı. Her zorluğu yaşadık oradan biliyoruz. 🙁 Ev kalmama ihtimaline karşı toplu parayla gelmekte fayda var. Almanya’da yaşam giderleri, market harcamaları hakkında zaten şimdiye kadar yapılmış birçok video bulunuyor, bunlara tekrar değinmeye gerek yok. Genel olarak Türkiye’den daha ucuz olduğu belirtebiliriz.
Sağlık sigortası
Sağlık sigortası konusu çok merak ediliyor. Yurt dışında çalışan öğretmenler alman sağlık sistemini Alman vatandaşlarına sunulan şekliyle yararlanabiliyor. İlaç alabiliyorlar. Almanya ve Türkiye arasında bu konuda anlaşma var ama her ülke için bu durum geçerli değil. Bazı ülkelerde öğretmenler sağlık harcamalarını kendileri karşılayıp, sonrasında yaptığı ödemeyi, devletten geri alıyor.
Son olarak yoldabiblog’a özel bonus konu:
Almanya’da mahalle kültürü
Almanya’da mahalle kültürü olabileceği hiç tahmin etmemiştik. Meğer ne güzelmiş mahalleliyi tanımak, onların seni tanıması; çocukların aynı mahallede büyüyüp, aynı okula gitmesi.
Evimize ilk taşındığımızda, mahalleye yeni geldiğimizi ve Almanca çok iyi bilmediğimizi herkesin konuştuğunu bilmiyorduk. Bunu herkesin bizimle İngilizce konuşmasından anladık ve çok hoşumuza gitti. Buradan da Almanya’da ırkçılık var mı diye soranlar için tekrar cevaplamış olalım bizce yok. 😊
Bana ulaşmak için @ailecekgoc Instagram hesabımı kullanabilir. Yurt dışı öğretmenlik hakkında sorularınızı sorabilirsiniz.
Almanya’da yaşam ve Almanya’da öğretmenlik yapmak sohbeti için Sinem’e çok teşekkür ederiz! Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz. Youtube kanalımızda düzenli olarak Almanya’da yaşam ve Almanya’da okumakla ilgili bilgiler paylaşıyoruz. Kanalımıza abone olmayı unutmayın! 🙂