Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Almanya’da AVUKATLIK – Türkiye’den Hukuk Mezunları Almanya’da Ne İş Yapabilir?

Almanya’da AVUKATLIK – Türkiye’den Hukuk Mezunları Almanya’da Ne İş Yapabilir?

Almanya’da Avukatlık & Hukuk Mezunları Almanya’da Avukatlık Yapabilir Mi?

Herkese merhaba! Sonunda geldik Almanya’da Avukatlık, Türkiye’de hukuk okumuş birisi Almanya’da ne iş yapabilir?

Beni ilk defa bu yazıyla tanıyanlar için çok ufak bir özet geçeceğim. Ben Asya, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Okulu 4 yılda, yani hiç uzatmadan, ama oldukça düşük bir ortalamayla bitirip İstanbul’da iki sene avukatlık yaptıktan sonra yüksek lisans (LL.M) yapmak üzere Frankfurt’a taşındım. Size Almanya’da 5. yılımdan Almanya’da avukatlık yazısıyla sesleniyorum şimdi de.

Goethe Üniversitesi‘nde Finans üzerine (ILF, LL.M in Finance) yüksek lisans yaptım ve mezun olduktan sonra Almanya’da iş bulmaya, ve Almanya’da kalmaya karar verdik. İşte tüm olaylar buradan sonra gelişti. Bir hukuk mezunu olarak, Almanya’da avukatlık yapamayacağımı biliyordum. Tam olarak nasıl bir iş dalında çalışabileceğime ise emin değildim. Hele Almanca bilmeden! 🙂 Bu düşüncelerle, ve oldukça karmaşık geçen 6 aylık bir iş arama sürecinden sonra işe girdim ve 3 yıldır da çok sevdiğim işimi yapıyorum. Bu yazının devamında, yaptığım işten, hukuk mezunlarının Almanya’da hangi iş dallarında çalışabileceğinden ve eğer tekrar seçme şansım olsaydı yüksek lisansı hangi alanda yapacağımdan bahsedeceğim.

Konusu açılmışken şunu da ekleyebilirim; denklik almanıza gerek yok, ve Türkiye’deki yasal zorunlu stajı da sormuyorlar. Fakat tabii stajınızı tamamlayıp gelmenizde fayda var.

Yazıda geçen terimlerin bir kısmı İngilizce. Siz de İngilizce araştıracağınız için İngilizce olarak yazmaya karar verdim. O zaman gelsin Yolda bi Blog hukuk mezunları için özel edition! 🙂

Türkiye’de Hukuk Mezunları Almanya’da Ne İş Yapabilirler?

Hukuk mezunları Almanya’da avukatlık yapabilir mi?

Şimdi buna kısa bir cevap vereceğim, hayır. Yani Türkiye’den hukuk mezunu olanlar Almanya’da avukatlık yapamazlar. Yani başka baroya kayıtlı bir avukat olup, duruşmalara giremez, avukat olarak imza atamazlar. Fakat hukuk, bundan çok daha geniş bir alan. O yüzden ben size önce hukuk mezunu olarak, ve sadece İngilizceyle, Almanya’da hukuk alanında çalışabileceğiniz alanları yazacağım;

Siz daha önce hukuk alanında edindiğiniz tecrübelere göre hangi alandaki işlere başvurabileceğinizi hesaplayabilirsiniz, ya da eğer Almanya’da yüksek lisans yapmak gibi bir amacınız varsa, yüksek lisansınızı bu alanların bazılarından seçebilirsiniz. Detaylı olarak her bir kategoriyi, aynı zamanda yüksek lisans alanı olarak önerip önermediğimi yazı içinde yazacağım.

Paralegal:

Paralegal aslında hukuk asistanı demek. Ve bir hukuk bürosunda hukuk asistanı olmak için o ülkede baroya kayıtlı olmanıza gerek yok. Fakat tahmin edeceğiniz gibi, paralegal olarak çalışabilmek için Almanca bilmeniz gerekiyor olacak (yüzde 99.9) ve Türkiye’den başvuru yapıyorsanız Almanca bilseniz bile görüşmeye çağrılmanız çok düşük ihtimal. O yüzden paralegal diğer alanlar arasında biraz zayıf kalıyor. Ben şiddetle diğer uzmanlık alanlarını önereceğim.

Almanya'da Avukatlık
Türkiye’de hukuk mezunları yurt dışında ne iş yapabilirler?

Compliance:

Compliance aslında hukuka uygunluk demek. Mevzuata uygunluk diye de çevirebiliriz. Özellikle Avrupa’da her dönem her alanda çok fazla regulasyon değişikliği olduğu için bankalar, finans kuruluşları, ve lisans sahibi finans şirketleri her zaman ‘compliant’ olmak durumunda. Yani yaptıkları her eylem, mevzuatlara uygun olmak durumunda. Ve özellikle Almanya’da ‘compliance’ her zaman oldukça aranan bir uzmanlık dalı.

Compliance alanında sizden beklenen, şirketin işleyişinin, yeni müşterilerinin, ve her türlü yayın & internet sitesinin, ve her türlü şirket aktivitesinin ‘hukuka ve regülasyonlara’ uygun olup olmadığından sorumlu olmanız.

Eğer daha önceden compliance tecrübeniz yoksa, yüksek lisansınızı compliance alanında yapmanızı şiddetle öneririm. Daha sonrasında başvuracağınız pozisyonlar ise, compliance analyst, compliance manager, regulatory compliance manager ve benzeri olacaktır. İşte benim kendimi uzmanlaştırmaya ilk başladığım alan compliance-idi.

Buna benzer bir diğer alan da Risk;

Risk Manager:

Aslında Risk alanı da compliance’a benziyor. Fakat burada Avrupa regulasyonları gibi dış etkenlerle değil de, daha çok şirket içi prosedürlerle ilgileniyorsunuz. Örneğin şirketin ‘risk management’i, eğer şirket regüle edilen bir şirketse, şirketin ‘regulator‘ı ile olan ilişkilerindeki prosedürü düzenlemek gibi görevleriniz oluyor. Bu pozisyonlar daha çok bankalarda veya ‘regulated entity’lerde açılıyor. Ve önü açık bir alan. O yüzden risk (ya da regulatory risk) alanında yüksek lisans veya uzmanlaşma düşünebilirsiniz.

AML (Anti-Money-Laundering)

AML, aslında ‘kara para aklanmasının önlenmesi’ demek. Ve en az size yukarıda saydığım compliance ve risk kadar önemli bir alan. Ve özellikle Almanya’da ve Lüksemburg’ta, FinTech alanının, yani finansal teknoloji alanının artmasıyla alternatif bankacılığın önü açıldı ve FinTech şirketleri için en önemli şeylerden birisi AML departmanı. Çünkü bu departman, şirketin parasal aktivitelerini takip ediyor ve şirketin partnerleriyle olan para akışında bütünlük sağlanmasına, belli kriterler olmasına (özellikle regulator’un belirlediği kriterlere uyulmasına), ve şirketin dahil olduğu para akışlarının tamamında yerel & uluslararası kurallara uyulmasını sağlıyor.

AML üzerine uzmanlaşırsanız, başvuracağınız pozisyonlar AML analyst, AML compliance manager ve MLRO pozisyonları olacak. Tabii bir de bunun kardeşi KYC var.

KYC (Know-Your-Customer)

KYC, aslında kısaca ‘müşterinizi tanıyın’ anlamına geliyor. Bunu, finans kurumlarının potansiyel müşterileri meşru kılmak ve kimliklerini doğrulamak için belgeleri elden geçirmeleri gibi düşünebilirsiniz. Tabii finans kurumunun müşterileri her zaman bireyseller olmuyor, eğer bir potansiyel müşteri yüksek riskli bir şirketse, belgeleri doğrulamak çok komplike bir hal alabiliyor. İşte KYC de bu belgelerle uğraşan, potansiyel müşterelerin ‘business’lerini ve ‘work flow’larını inceleyen ekibe deniyor. FinTech’le birlikte yükselen alanlardan birisi.

FinOps (Financial Operations)

Bu da FinTech alanına özel bir uzmanlık alanı. Şöyle düşünün siz bir yerden bir yere para yollarken, o transfere dahil olan çok fazla kurum var; örneğin SEPA, SWIFT, aracı bankalar..ve tüm bu kurumlar bazen mailleşmek yerine ‘SWIFT’ üzerinden konuşabiliyor. O ilişkileri SWIFT üzerinden yönetmek de ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. İşte bu alana FinOps deniyor. Eğer masterınızı bu alanda yapmak isterseniz ‘finance domain’ gibi programlara bakmanız gerekiyor.

Finans ve M&A (Mergers and Acquisitions)

İkisini birlikte yazdım çünkü benim yüksek lisans yaptığım alan tam olarak buydu. M&A’yi şirket birleşimleri ve bir şirketin diğerini satın alması gibi düşünebilirsiniz. Eğer hukuk bitirmişsiniz ve bu alanda bir kariyer planlıyorsanız önerebilirim. Böylece özellikle bankalarda ve danışmanlık şirketlerinde iş bulma şansınız oldukça yüksek olacaktır. Açıkçası benim kendimden beklentim de yüksek lisanstan sonra bu alanda uzmanlaşmamdı fakat FinTech ve payments daha çok ilgimi çektiği ve daha heyecanlı olduğu için FinTech alanına yöneldim, ve orada kaldım.. 🙂

Gördüğünüz üzere Türkiye’de hukuk mezunu olup da Almanya’da çalışmak isteyene seçenek yok gibi dursa da aslında çok..yeter ki siz isteyin. Şimdi son olarak yukarıda saydığım alanlarda çalışabilmek için başvurabileceğiniz yüksek lisans programlarından birkaç tanesinin adını yazıp yazıyı sonlandıracağım.

  • LL.M Financial Crime Compliance
  • LL.M Financial Compliance and Risk Management
  • Master in Global Corporate Compliance
  • Master in Compliance

Gördüğünüz üzere son iki tanesi LL.M programı değil, yani yalnızca hukuk mezunları değil, diğer yan alanlar da başvurabiliyor. Fakat bu bizce pozitif bir şey, ve ders programının daha çeşitli olmasına imkan tanıyan bir şey.

Türkiye’deki hukuk mezunlarına önerilerim işte böyle. Sorularınızı yorum kısmına bırakırsanız mutlaka cevaplamaya çalışacağım.

Herkese başarılar diliyorum! 🙂

Almanya’da yüksek lisansa başvuru rehberimizin linkini de şuraya bırakalım.

Sevgiler,

Instagram’ımıza ve Youtube’umuza da bekleriz;

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

https://www.youtube.com/channel/UCu0dBCi8o1nzfSLheiXSlhQ

22 comments

  1. Merhabalar Almanya değil de Belçika da llm düşünüyorum. Bunun hakkın da Bilgin var mı acaba. Yani orada hangi bölümler üzerine yoğunlaşmalıyım? Yardımcı olursan çok sevinirim.

    1. yok maalesef Belçika’yı hiç bilmiyoruz.. 🙂 şim

  2. Ne kadar zamandır beklediğim yazı, çok teşekkürler!! Ben yüksek lisansı uk’de ticaret hukuku üzerine yaptım ve sonra tr’de fikri mülkiyet alanında staj yaptım. Birebir yukarıda saymış olduğun alanlara ilişkin bir tecrübe ya da llm olmadığı durumda sence tercih edilme durumumuz var mı?

    1. İş tecrübesi LL.M’den daha önemli aslında, tabii iş tecrübesi yoksa en azından bu alanlarda stajyer olarak başlamak gerekebilir.. 🙂

    2. Merhaba bu alanlarda master yaptıktan sonra ortalama maaş ne kadar aliyoruz?

  3. Merhaba ben de İstanbul hukuk mezunuyum ve bloğunuz sayenizde Almanya’da yaşamaya çalışmaya karar verdim geçen sene. Ancak ben Goethe b1 aldım dil kursu vizesiyle testdaf a hazırlanmayı ve Almanca yüksek lisans yapmayı planlıyorum. Bu sizce çok zor mu olur ve daha mı avantajlı yoksa dezavantajlı mıdır?

  4. Öncelikle bu yazı bizim gibi Türkiye’de hukuk bitirmiş kişiler için çok faydalı oldu ve çok ihtiyacımız vardı,emeğinize sağlık. Benim merak ettiğim bir konu var şu şekilde; mastır sonrası Almanya’da kalmayı hedefleyen biri olarak ingilizce mastır yapmam mı daha avantajlı olur yoksa almanca mastır yapmam mı? Şimdiden teşekkürler

    1. İmkan varsa Almanca tabii 🙂

  5. Öncelikle biz hukuk mezunları için altın değerinde bilgiler sunduğunuz için teşekkür ederim. Almanya’da marka patent, fikri mülkiyet veya sigorta hukuku alanında Almanca master yapmak istiyorum. Master sonrası bu alanlarda Almanya’da kalma şansım yüksek mi? Yoksa başka alanlara mı yönelmeliyim?

    1. O alanları hiç bilmiyorum maalesef.. 🙂 Şimdiden kolay gelsin. 🙂

  6. Sevgili Asya, öncelikle yurt dışında hukuk mezunlarının çalışma şartlarına dair tüm bilgiler için teşekkürler (ve çok çok keyifli bir blog yaratıcısı olduğunuz için de)! Ben de İstanbul Hukuk öğrencisiyim ancak henüz mezun olmadım. Özellikle Türkiyede hukuk okumuş olanlar için Hollanda’da çalışma imkanlarına dair eğer bilgi sahibiyseniz paylaşmanızdan çok memnun olurum, sağlıkla kalın 🙂

    1. Hollanda’yı çok az biliyoruz maalesef ::)) Çok teşekkürler 🙂

  7. Yazınız için teşekkürler. IT Recht alanı hakkında bilginiz var mı ?

    1. henüz yok maalesef :/

  8. Merhaba asya abla öncelikle yazın için çok teşekkür ederim.Ben deü hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.İleride finans ya da ekonomi gibi bir alanda yüksek lisans yapıp Almanya’da yaşamak istiyorum.Kendi kendime almanca çalışmaya gayret ediyorum.Bu yüzden verdiğin emek o kadar değerli ki benim için ne kadar teşekkür etsem az.Bu kadar çok çalışma alanımız olduğunu okuyunca içime umut doldu:)Sizin(umut abi ve senin) yazı ve videolarınızda her şeyi araştırıp bunu anlatırken gösterdiğiniz dikkat ve özen çok değerli.Ayrıca sürekli lütfen yanlış anlamayın bakın bunu kastediyoruz şeklinde açıklamalarınızla kalbimizde ayrı bir yeriniz var 🙂
    Erasmus+ staj hareketliliği ile yurtdışında staj yapabiliyoruz acaba staj programları ilgili bir yazı hazırlamanda mümkün olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.Bol bol seyahat edebileceğiniz günler dilerim.

    1. Erasmus staj hareketliliği ile hem de hukuk okuyan bir arkadaşımızın röportajı var sitede. Tam neresinde bilmiyorum biraz araştırmak lazım ama orada iletişim adresi de vardı İnstagram için. O şu an Fransa’ya taşındı mutlaka yardımcı olacaktır.. 🙂 Adı Melike

  9. Mahmut Caner ÖZTÜRK says:

    Merhaba yaklaşık 3 yıldır sizi takip ediyorum.
    Ben Almanca dil kursuna yoğunlaştırılmış programa girip yüksek lisansı Almanca yapmak istiyorum. Fakat LLM sitesinde Almanca Finans ve Bankacılık yada yukarıda saydığınız programlara denk gelmedim sizin gittiğinizi düşündüğüm program 18.000 Euro ve İngilizce bize sizinle aynı işi yapabileceğimiz, dili Almanca (ücretli olması önemli değil) bir program söylerseniz bunca araştırmama çok yardımcı olursunuz. Teşekkürler.

    1. Merhabalar, ben de LL.M guide sitesinden bakmıştım daha çok ama orada yoksa Google’dan teker teker ve Almanca aratmak gerekiyor demektir. 5 yıl oldu ben geleli o yüzden hiiç hatırlamıyorum tabii fakülte adlarını..

  10. Merhaba Asyacım sizi çok severek takip ediyorum iyi ki varsınız ,mesleğinin 1.yılını yeni dolduran meslektaşın olarak soruyorum ülkemizde avukatlığa devam etmeme sebebin neydi tam olarak (özel avukatlığın bana pek uygun olmadığını düşünüyorum çevreme bakınca )?

    1. Çok teşekürler. 🙂 Yüksek lisansa gelene kadar emin değildim aslında, ama sonradan Compliance alanınının önü daha açık gibi geldi.. )

  11. Merhaba ben Marmara Hukukta 3. Sınıf öğrencisiyim.Tahkim alanında yükseklisans yapmak istiyorum.Sizce tahkim alanında LLM yaparsam yurtdışında iş bulma olanağım nasıl olur?

    1. Tahkim için de o ülkede baroda kayıtlı avukatların önceliği oluyor..O yüzden çok tavsiye etmeyeceğiz galiba. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close