Yurt Dışında Yüksek Lisans Burs Başvurusu İçin Ne Gerekir ve Nasıl Başvurulur?
Yurtdışında yüksek lisans ile ilgili yazılara bir süredir ara vermiştik, fakat işin ‘tamamen duygusal’ yanından biraz daha bahsetmek istedik ve geldik bu işin finans kısmına yani yüksek lisans burs başvurusu nasıl yapılır ve yüksek lisans ve doktora bursu veren yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlar kısmına. Şu an yaşadığımız Dünyada bir şeyleri başarmak için sadece çok çalışmak veya zeki olmak yetmiyor. Eninde sonunda iş geliyor dayanıyor maddi olanaklara.
Yurt Dışında Yüksek Lisans Yaparken Burs Nasıl Bulunur?
Hepimizin tonlarca parası yok veya paralar içinde doğmadık ve Yurt dışında ücretsiz yüksek lisans bulsak bile orada yaşamak için illa ki paraya ihtiyacımız olacak. O zaman bizim de görevimiz size yurt dışında yüksek lisans yaparken burs nasıl bulunur konusunda yardımcı olmak.
Öncelikle şunu söyleyelim; biz burs konusunda yarı şanslıydık; Asya başvuru yaptığı okuldan bursu; ben ise Almanya’da kalacağımız yeri karşılayacak kadar burs bulabildim. Gerisini kendi imkanlarımızla karşılamaya çalıştık. Fakat yeterli bir araştırma ve biraz da şansla tam burs bulmak oldukça mümkün.
Şimdi bunları sizinle paylaşarak, buraya gelip yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapacak öğrenciler için burs nasıl bulabiliriz anlatmaya çalışalım istedik. Bu süreçte gerçekten bir çok güzel şeyi hakeden insanlar sırf maddi yetersizlikten dolayı en iyi okullardan kabul almalarına rağmen bu istediklerini yapamadılar ve yüksek lisans hayallerinden vazgeçmek zorunda kaldılar. Bizim görevimiz ise bu konuda olabildiğince yardımcı olmak ve onların hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olabilmek. Bir nebze de olsa bu süreçlerine katkıda bulunmak istedik.
Yurt Dışında Yüksek Lisans Kabul Aldınız, Yüksek Lisans Bursu İçin Neler Yapmalıyım?
İlk olarak yurt dışında yüksek lisanstan kabul aldınız. Şimdi sırada yüksek lisans için burs bulmak var.
Yurt Dışında Yüksek Lisans Bursu Bulmak
Yurt dışında yüksek lisans veya doktora başvurunuz kabul edildi. Şimdi sırada orada yaşamanızı ya da okul ücretinizi finansa etme aşamasına geldiniz. Bu aşamada en önemli şey çok iyi bir burs dosyası hazırlamanız. Peki bu dosyada neler olmalı.
Yurt Dışı Yüksek Lisans ve Doktora Burs Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Yüksek Lisans ve Doktora İçin Burs Başvuru Dosyası Nasıl Hazırlanır?
Burs başvuruları için dosya hazırlamak bu işin en uğraştırıcı kısmı ama burası bittikten sonra geriye sadece başvurularınızı göndermek kalıyor. Peki bu burs başvuru dosyası nasıl hazırlanır?
Yüksek Lisans Kabul Mektubu
İlk yapacağınız iş, kabul aldığınız yüksek lisans programından aldığınız kabul mektubunu bu dosyanın en başına koymak olacak. Kabul gelmeden burs başvurusu yapmak, birçok burs veren için doğmamış çocuğa don biçmek gibi düşünüldüğü için alması biraz daha zor.
Yüksek Lisans Burs Başvurusu İçin Niyet Mektubu
Bir sonraki adım ise yüksek lisans burs başvurusu için niyet mektubu yazmak. Birçok burs başvurusunun gereklilikleri farklı olabilir. Ancak değişmeyen şey ise burs başvurusu için niyet mektubu. Yani sizin bu bursa neden ihtiyacınızın olduğunu anlattığınız mektup. Bu mektup bu dosyanın içerisinde olması gereken bizce en önemli belge. Özellikle yurt dışında yüksek lisans ve doktoraya başvuruyorsanız niyet mektubu olmazsa olmazıdır.
Burs Başvurusu için Niyet Mektubunda Neler Olmalıdır?
Yüksek lisans burs başvurusu için niyet mektubu başvuracağınız ülkenin dilinde olmalıdır. Niyet mektubunun içinde ise sizin bu bursa neden ihtiyacınızın olduğunu, yüksek lisans eğitiminin sizin için neden bu kadar önemli olduğunu, bu bursun sizin yüksek lisans eğitiminize nasıl katkı sağlayacağını anlatabilirsiniz. Açıkçası bu bursu “bu burs olmadan yapamam, nolurr bana verin” diyen değil; bu bursun alacağı eğitimde sağlayacağını katkıyı çok iyi anlatanların aldığını düşünüyoruz. O yüzden bizce sağlam temellere dayanan argümanlarla bu mektubu yazabilirsiniz. Yani bu bursun sizi hayallerinize bir adım daha yaklaştıracağından bahsedebilirisiniz. Unutmayın! özellikle yurt dışında yüksek lisans için burs başvurusunun olmazsa olması niyet mektubudur. Güzel ve içten yazarak bu bursu alabilir; umursamayıp da direkten dönebilirsiniz. O zaman buna hep beraber gol diyelim!!! 🙂
Yüksek Lisans Burs Başvurusu için Not Ortalaması(Transkript)
Her halde biz birer profesör veya burs jürisi olsaydık, not ortalaması önemseyeceğimiz son şey olurdu. Ama özellikle Almanya’da yüksek lisans burslarına başvuruyorsanız. Not ortalaması önemli bir kriter. Yani not ortalamanız ne kadar yüksek ise o burstan kabul alma şansınız da o kadar yüksek. Yani bir çok burs başvurusu için transkript yüksek lisans burs başvurusu için önemli.
Ufak bir not:
Burada ufak bir not koyalım. Not ortalamanız bizim gibi düşük olsa bile hala burs kabul şansınız var. Not ortalamanızın düşük olmasının nedenini eğer niyet mektubunda güzelce açıklayabilirseniz şansınız hiç de düşük sayılmaz. O yüzden burs başvurusu için niyet mektubu çok önemli! 🙂
Yurtdışında Burs Başvurusu için CV Hazırlama
İş başvurusu gibi yüksek lisans burs başvurusu için de önemli bir belge. Daha önce okurken veya burs başvursundan önce nelerle ilgilendiğinizi görmek isteyeceklerdir. Bu belge neden önemli? Genelde jüri bursları kendini geliştirmeye açık öğrencilere vermek isterler. Yani burs başvurusundan önce birçok sosyal projelere, konferanslara, etkinliklere katılmış öğrencilerin şansı diğerlerine göre daha yüksek oluyor. Bu bursu kendinizi geliştirmek için kullanacağınızı bir nevi kanıtlamış oluyorsunuz. Yani yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır diyorsunuz. 🙂
Yurt Dışında Yüksek Lisans Burs Başvurusu İçin Dil Yeterlilik Belgesi
Bazı başvurular için bir diğer gerekli belge ise o ülkenin veya burs başvuru kabul ekibinin belirlediği bir dil yeterlilik belgesi. İngilizce ise IELTS ya da TOEFL, Almanca için TESTDAF ya da Goethe Sertifikası.
Mimarların Burs Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Portfolyo
Bu belge diğer başvuranların haricinde mimarlara ek bir belge.
Mimarlar bu konuda diğer meslek gruplarından ayrılıyor. Aslında sanat ve mimarlık bölümleri için geçerli bu portfolyo işi. Çünkü jüri üyeleri bursu verecekleri kişinin işlerine de bakmak isteyeceklerdir. Bu yüzden güzel bir portfolyonun hazırlanmasında fayda var. İleride bir portfolyo nasıl hazırlanmalı diye bir yazı yazmayı da düşünüyoruz.
Yüksek Lisans Burs Başvurusu İçin Gerekli Ek Belgeler
Bu belgeler kesinlikle olmak zorunda değil ama bizce koymanızda fayda var. Bazı burs başvuruları için gerekli belgeler bellidir ve fazlasını kesinlile istemezler o zaman yapacak pek de bir şey yok. Koymayacağız. 🙂
Ama bizim konumuz ne koymanız gerektiğinin belirli olmadığı burs başvurularında koymanızda fayda olan ek belgeler. Peki bu belgeler neler?
Yüksek Lisans Burs Başvurusu İçin Gerekebilecek Ek Belgeler Neler?
Bunlar sertifikalarınız. Yani daha önce de söylediğim gibi kendinizi geliştirmek için yaptığınız aktivitelerin belgeleri ya da gittiğiniz kursların, çalıştayların(workshop), konferansların vs. belgeleri. Bu belgeler neden önemli? Bunlar sizin kendinizi geliştirmekte ne kadar istekli olduğunuzu gösteren belgeler.
Tabii ki bazı başvuruların istedikleri farklı olabilir ama yukarıdaki belgelere ek olarak kimlik ve ikametgah belgeleri gibi sizin kişisel bilgileriniz olduğu belgeleri de burs komisyonları isteyebilir. Bunlar sizin kolayca ulaşabileceğiniz belgeler olduğu için bunların üzerinde çok durmuyorum. Benim anlatmak istediğim toplanacak belgelerden daha çok kendinizin hazırlaması gereken belgeler için yol gösterebilmek. Bu belgeler için burs verenlerin internet sitelerinden isteyip istemediklerine bakabilirsiniz.
Yurt dışında yüksek lisans burs başvurusu için kendinizin hazırlayacağı belgeler şimdilik bu kadar peki sırada ne var. Asıl geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Yüksek Lisans bursu bulma ya da yüksek lisans bursu veren kurum ve kuruluşları bulmaya
Yurt Dışında Yüksek Lisans Bursu Veren Kurum ve Kuruluşlar
Yüksek Lisans Bursu Kimler Veriyor ve Nasıl Bulunur?
Bütün Dünya’da yüksek lisans ve doktora bursu veren o kadar çok kurum ve kuruluş var ki hepsini listelemek mümkün değil. Ama bizim yüksek lisans sürecimizde başvurduğumuz, kabul veya red aldığımız yüksek lisans veren kurumları yazmaya çalışacağız. Bunların dışında nasıl yüksek lisans bursu veren kurumları bulacağınızı da yazacağız.
Yükse Lisans Bursu Veren Kurumlar
Jean Monnet Eğitim Bursu
Türkiye Cumhuriyeti’nin AB ile birlikte öğrencilere, akademisyenlere ve kamu kuruluşu çalışanlarına verdiği, ödeneğinin iyi olduğu bir burs. Gerekli bütün bilgileri bu vereceğim linkten bulabilirsiniz. Site Türkçe ve katalogları indirirseniz gerkenten yararlı bilgiler bulabilirsiniz.
Jean Monnet Bursu linki.
TEV Yüksek Lisans Bursu(Türkiye Eğitim Vakfı)
Yüksek lisans bursları için Türkiye Eğitim Vaktı ilk bakmanız gereken kuruluştur. Hem yurt içi hem de yurt dışı yüksek lisans bursları var ve her yıl düzenli açılıyor. TEV not ortalamasına çok önem veriyor. Ayrıca TEV’in birçok yabancı kurum ve kuruluş ile birlikte ortak burs programları da var.
TEV Yüksek Lisans Bursu Linki
Fulbright ABD Yüksek Lisans Bursu
Genelde 2 yıllık olan bir burs ve bir akademik yılı için 50.000 USD’ye kadar burs imkanı sunuyorlar. ABD’deki okulların paralı olduğunu ve pahalı olduğunu düşünürsek aslında göründüğü kadar da çok değil 🙂 100.000 USD olan okullar var 🙁 Ayrıca uçak biletlerinizi ve sağlık sigortanızı da kapsıyor.
Ayrıca derslerine çalışan öğrenci istediği kesin 🙂 4’lük sistemde en az 3.00 ortalama istiyorlar. Fulbright ABD yüksek lisans bursu için daha detaylı bilgiler ve gerekli belgeler için linkini bırakıyoruz.
Fulbright yüksek lisans bursu linki.
UK Council for International Student Affairs Bursu
Sadece İngiltere’de okuyacaklar için verilen bir burs seçeneklerini bulabiliyorsunuz. Verdiğimiz linkte bir çok yüksek lisans burs seçeneği var. Onlardan size uygun olanı bulmanız gerekiyor.
UK Council for International Student Affairs yüksek lisans burs linki
Deloitte Eğitim Vakfı Yüksek Lisans Bursu
Özellikle mühendislik bölümleri için açılan yüksek lisans bursu. Yurt dışında iyi okullardan kabul alan öğrenciler için verilen bir burs.
Ayrıca yurt için seçenekleri de var.
Deloitte Eğitim Vakfı Yüksek Lisans Bursu linki.
Tübitak Yüksek Lisans ve Doktora Bursu
Tübitak bursu genelde doktora öğrencilerine burs sağlayan bir kurum olsa da yurt içi yüksek lisans burs programları da var. Ayrıca daha farklı bölümler için özel bursları da olan bir kurum. Burs kabul kriterleri neler onları artık bilemeyeceğiz(!) bilimle ilgileniyorsanız şansınız biraz az sanırım 🙁
Yine de linkini buraya bırakalım.
Tübitak Yüksek Lisans ve Doktora Bursu link.
İTO – İstanbul Ticaret Odası Yüksek Lisans Bursu
Bu burslar genelde dönemlik oluyor. Her zaman karşımıza çıkmıyor. Ancak yurt dışında yüksek lisanstan kabul aldıktan sonra ITO’nun yurt dışı burs başvurularına da bakmanızı tavsiye ederim. Ne de olsa iş insanlarımız çok bonkörlerdir. Özellikle eğitim konusunda(!).
İTO Yüksek lisans burs linki (başvuruları sona erdiği için linke ulaşamadım. Ama verdiklerini biliyoruz ara ara girip sitelerinden bakmakta fayda var)
İş Dünyası Vakfı Bursu
Yine iş dünyasının bonkör insalarının kapısını çalabiliriz. Ara sıra da olsa burs programları açıyorlar. Arada buraya da göz atabilirsiniz.
İş Dünyası Vakfı Bursu link.
İstanbul Sanayi Odası Yüksek Lisans Bursu
Linki: http://www.isov.org.tr/IsovBurslar%C4%B1
TEMA Vakfı Yüksek Lisans Bursu
Linki: http://www.tema.org.tr/web_14966-2_1/neuralnetwork.aspx?type=184
TOFAŞ Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursu
Linki: https://tofas.com.tr/Kariyer/BizeKatil/Pages/YurtDisiYuksekLisansBursu.aspx
KADEM Vakfı Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursu
Linki: http://kademvakfi.org.tr/kadem-vakfi-yurt-disi-lisansustu-burs-basvurulari-basladi/
Almanya’da Yüksek Lisans Bursları
DAAD – Almanya (Deutscher Akademischer Austauschdienst)
Daad bir Alman kurumu ve Almanya’da yaşayan ve Almanya’ya gelen yabancı öğrencilere burs sağlıyor. O kadar çok çeşitli burs olanakları var ki sıralamakla bitmez. Ama biz, bizim başvurduğumuz bölümüyle ilgili bilgi vereceğiz. Daad Artist Bursu(bu burs yurt dışından gelen ve Almanya’da okullarında sanat bölümlerinden yüksek lisans yapacak olan öğrencilere veriliyor.) Ee bize bundan ne bize normal burslardan bahset diyorsanız. Bunun için size sitenin linkini buraya bırakıyorum. Çünkü bütün bursları tek tek yazmak mümkün değil. DAAD’de her öğrenci için burs mevcut 🙂
Daad bursları için link.
Daad uluslararası öğrenciler için burslarının linki
KAAD Yüksek Lisans Bursu
KAAD yüksek lisans bursları gelişmekte olan ülkelerden(bunun içinde Türkiye de var) gelen yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilere sağlanan bir burs.
KAAD Yüksek Lisans Bursu. Link.
The Deutschlandstipendium
Alman hükümetinin Dünya’nın her yerinden gelen öğrencilere(yüksek lisans, doktora) sağladığı eğitim destek bursu.
The Deutschlandstipendium yüksek lisans bursu. link.
Fredrich Ebert Stiftung Yüksek Lisans Bursu
Özel bir kuruluş olan FES Dünya’nın her yerinden Almanya’da yüksek lisans için gelen öğrenciler için sağladığı yükse lisans bursu. Her bölümden öğrenci başvurabilir.
Fredrich Ebert Stiftung Yüksek Lisans Bursu link.
Heinrich Böll Vakfı Yüksek Lisans Bursu
Genelde Alman öğrencilere verseler de göçmen ve yurt dışından gelen yabancı öğrencilere de burs imkanı sağlayan bir vakıf. Sadece belli bölümlere burs desteği sağlıyor. Bu bölümler genelde matematik, kimya ve teknoloji üzerine olan bölümler.
Heinrich Böll Yüksek Lisans Bursu link.
KAS – Konrad Adenauer Stiftung Yüksek Lisans Bursu
Almanya’da yüksek lisans yapan öğrenciler için burs programı bulunan başka bir kuruluş. Ancak bazı şartları var. O da belli bir seviye Almanca bilemenizi istiyorlar. Bir de 30 yaşını geçmemiş olmanızı.
Konrad Adenauer Stiftung Yüksek Lisans Bursu link.
Yukarıdaki burslar dışında tabii ki birçok yerli/yabancı kuruluşların sağladığı burslar var. Bunlara da erişebilmenin yolu Google’da tek tek aramaktan geçiyor. Ohh abarttın demeyin! Çünkü biz burada yazdığımız bursların birçoğunu bu yolla bulduk. O zaman parmaklara kuvvet! 🙂
Yurt Dışı Yüksek Lisans Burslarına Nasıl Başvurulur?
Yüksek lisanstan kabul aldık, yüksek lisans burs başvuru dosyası hazırladık, yüksek lisans bursu veren kurumları da bulduk. Şimdi sırada bu burslara nasıl başvuracağız o var.
Birçok yurt dışı yüksek lisans bursu veren kuruluşun internet sitesi ve burs başvuru portalları var. Böyle bir durumda işimiz kolay. Gerekli belgeleri yükleyip işi bitiriyoruz. Ama bunların dışında bu kuruluşların sadece e-mail adresleri oluyor. Peki onlara nasıl başvuracağız?
Bunun için güzel bir “template(Altlık)” hazırlayabilirsiniz. Kısaca kendinizden ve neden bu maili attığınıza dair ufak ufak bilgilerle bir mail yazabilirsiniz. Sonra dosyaları yükleyerek bütün bu kuruluşlara tek tek mailinizi yollayabilirsiniz.
Listede olmayan büyük şirketlere de mail atabilirsiniz. Bunlar ülkemizde önde gelen özel şirketler olabilir. İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü. Ne kaybedersiniz ki 🙂 Atın bütün bu zenginlerimize. Belki birileri çıkar da gerçekten okumak isteyen ve hakeden güzel çocuklarımızın hayallerini gerçek kılar.
Yurt Dışı Yüksek Lisans Burs Başvuru Sürecinde Biz Neler Yaptık?
Burs bulma aşamasında biz neler yaptık. Asya burslu kabul aldığı için ondan daha çok ben ne yaptım biraz onu anlatayım. Aslında yukarıda yazdığımız her şeyi biz de yaptık.
İlk olarak kabul mektubunu dijital olarak aldıktan hemen sonra hazır olan portfolyomu(mimarlar için) ve CV’nin yanına yüksek lisans burs niyet mektubunu hazırladık. Bu bursa neden ihtiyacımın olduğunu acındırmadan veya o olmazsa yapamam DEMEDEN. Tam tersine o olsa da yapabileceğimi ama onun sayesinde kendimi daha çok geliştirebileceğimi yazdım.
Tek bir e-mail altlığı hazırladım ve biraz önce saydığım ve hatta Google’dan bulduğum birçok şirkete mail attım. Bazılarından geri dönüş aldım, bazıları oralı bile olmadı. Sonuç olarak kimseden farklı bir şey yapmadık ve sonuçta burs bulabildik.
Burada söylemek istediğimiz; biz yaptıysak, siz de yapabilirsiniz. Sadece biraz çaba ve kendinizi biraz zorlamanız gerekiyor. Hepsi bu!
Yurt dışında yüksek lisansa başvuru ve yurt dışında yüksek lisans burs başvuru sürecinde gördüğümüz ne kadar çok çabalarsanız o kadar iyisini elde ediyorsunuz. Sürekli tökezleseniz de sonunda kalkıp o işi başarabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken korkmadan, yılmadan denemek.
Ee o zaman daha fazla duygusala bağlamadan biz kaçar.
Yurt dışında yüksek lisans burs başvuru rehberi yazımı da şimdilik bu kadar. Sorular geldikçe güncellemek üzere
Sevgiyle Kalın!
Avrupa’da yüksek lisans başvuru rehberi yazımız da burada ona da göz atmak isterseniz!
Yurt dışında yaşamak ile ilgili aklınıza gelen diğer soruların da cevabını kesin yazmışızdır. Onlar içinde yurt dışında yaşamak yazı dizimize bakabilirsiniz!
Merhaba. asya hanım hukuk masterı ile ilgili bir soru sormak istiyorum.
Ben Avrupa birliği hukuku veya uluslararası hukuk alanında yüksek lisans yapmayı planlıyorum. Ancak bu alanda bitirdikten sonra Almanya’da iş bulma durumu ile ilgili bir bilgim yok. Bu alanlarla ilgili bilginiz varsa paylaşır mısınız ?