Sri Lanka Gezi Maliyeti ve Sri Lanka Gezi Bütçesi
Sri Lanka İçin Ne Kadar Bütçe Gerekir?
Sri Lanka’da gezilecek en güzel 10 yer ve Sri Lanka gezi rehberi: Sri Lanka’ya hazırlık yazılarımızdan sonra düşündük ve dedik ki, son Sri Lanka yazımız Sri Lanka gezi maliyeti ve Sri Lanka gezi bütçesi olsun. Maksat bizden sonra Sri Lanka’ya gideceklere bir fikir olsun!
Sri Lanka gezi fiyatları, Sri Lanka konaklama fiyatları ve 10 günlük Sri Lanka gezi bütçemizden detaylıca bahsettik, şimdi Sri Lanka ucuz mu değil mi siz karar verin. 🙂
Bizce Sri Lanka oldukça ucuz bir ülke, fakat ne kadar ucuz olduğunu anlamak için gerçekten de sırt çantalı gibi gezmek, bol bol toplu taşıma kullanmak, sokak yemeği yemek ve turist kazıklayıcı aktivitlerden uzak durmak (örneğin Sri Lanka Güney sahillerdeki balina turları) gerekiyor. Yoksa şöförle gezeyim, kaldığım otellerde mutlaka havuz olsun, ya da Michelin yıldızlı yerlerde yemek istiyorum derseniz, hayat tabii ki Sri Lanka‘da da pahalı. Eğer girdiğiniz restoranda ya da yaptığınız aktivitede etrafınızda hiç Sri Lankalı yoksa anlayın ki orası pahalı bir yer! 🙂
Bizim Sri Lanka‘da pahalı bulduğumuz tek şey Sigirya ve bazı tapınakların giriş ücreti oldu. Bu fikrimize herkes katılmayabilir fakat bizce tapınaklar ilginizi çekmiyorsa, bu tapınaklara girmek çok da şart değil, Sri Lanka’da önemli tapınaklar var evet, fakat Sri Lanka kesinlikle tapınak gezmekten çok daha fazlası.
Sri Lanka gezi maliyetini hesaplamak için, Sri Lanka’da otel fiyatları, Sri Lanka Vize Ücreti, Sri Lanka’da Ulaşım ücretleri, Sri Lanka’da Yeme-içme ücretleri ve Sri Lanka’da turistik aktivite ücretleri olarak ayrı ayrı bahsedersek;
Sri Lanka Otel Fiyatları
Sri Lanka’da bizi hiç üzmeyen şey otel fiyatları oldu. Gitmeden önce kendimizce Sri Lanka’da oteller için belirlediğimiz bütçe gecelik oda başına ortalama 30 Usd ödemekti ve gerçekten de bu bütçeyi aşmadan hep temiz ve merkezi otellerde kaldık. Üstelik rezervasyonları son dakika yapmamıza rağmen.
Sri Lanka’da oteli oda + kahvaltı olarak isterseniz genelde sadece artı 1 -2 Usd’ye basit ve doyurucu bir kahvaltı geliyor ve sabahları kahvaltıcı arama derdinden kurtuluyorsunuz.
Bali’deki, Tayland’daki gibi konsept oteller, özel havuzlu villalar gibi seçenekler ise Sri Lanka’da çok daha az, olanlar ise oldukça pahalı. Bu açıdan Sri Lanka’da konaklama temanız ‘sadelik’ olacak. 🙂
10 gece kaldığımız Sri Lanka’da otellere toplam 280 Usd ödemişiz. Son yıllarda yaptığımız gezilerin arasında en uygun konaklama Sri Lanka olmuş. Bu açıdan puanımız 10 üzerinden 10!
Hatta hemen uyguna kaldığımız otellerden bir kısmının linklerini sizin için şuraya bırakalım;
Mirissa’daki otelimiz Hotel Vacanza’ya şuradan,
Ella’daki otelimiz The Blue View Ella’ya şuradan,
Kandy’deki otelimiz The Trevene Hotel’e şuradan, fakat ah keşke bütçeyi bır tık yükseltip kalsaymışız dediğimiz Misty Mountain Villas’a şuradan ulaşabilirsiniz.
Sri Lanka’da Ulaşım
Sri Lanka’da ulaşım konusuna gelince; toplu taşıma gerçekten çok ucuz. Tuhaf müzikler eşliğinde ve klimasız olsa da, sonuçta bedavadan az pahalı! O yüzden biz olabildiğinde toplu taşıma kullanarak, tuktukçularla bol pazarlık yaparak, ve taksi kullanmak zorundaysak da, bir gece önceden “avlanıp” aynı yöne giden gezginler bulmaya böylece taksiyi bölüşerek, ulaşımı da oldukça ucuza hallettik diyebiliriz.
Zamanımız daha çok olsaydı hiç taksi kullanmadan ya da scooter kiralayarak, çok çok daha ucuza halledebilirdik fakat bir beyaz yakalı için, vakit nakittir. 🙂
Sri Lanka’da yol masraflarımız şöyle olmuş (iki kişi için);
Colombo – Dambulla: 50 Usd Taksi
Dambulla – Sigiriya: 10 Usd Tuktuk
Dambulla – Pinnawala – Kandy: 30 Usd Taksi
Kandy – Nuwara Eliya: 2 Usd tren
Nuwara Eliya – Ella: 1 Usd tren
Ella – Mirissa: 24 Usd paylaşımlı taksi
Mirissa – Colombo – paylaşımlı taksi: 20 Usd
Gün içindeki ufak tefek tuktuk yolculukları toplam: 50 Usd
Ulaşım (iki kişi için toplam): 187 Usd
10 gün boyunca hiç durmadan gezdiğimizi ve sürekli yer değiştirdiğimizi düşünürsek, bizce bu rakam oldukça uygun. Bir de otobüslerin saatlerini önceden internetten bulmak ve bilet almak neredeyse imkansız, eski usul bakkala falan sorarak el yordamıyla öğrenmeniz gerekecek, bir şekilde bulunuyor merak etmeyin. Her türlü şöför kiralayıp günde en az 60 Usd ödemekten iyidir.
Sri Lanka turistik aktivite ücretleri:
Sri Lanka’da bizi pahalılığıyla şaşırtan ve üzen şey turistik aktivite ve turistik yerlere giriş ücretleri oldu. Çay ve turizm dışında pek bir gelirleri olmadığı için aslında normal ama insan yine de hayret ediyor. 🙂
Sri Lanka’da ayarlamak isteyebileceğiniz tüm turlar ve aktiviteler için şuraya Get Your Guide linkini bırakıyoruz. Uzun süredir yeni bir şehre gidiyorsak ve bir aktivite ayarlayacaksak Get Your Guide’dan tutuyoruz. Turların puanlarını ve yorumlarını görebildiğimiz için seçtiğimiz aktivitelerden hep çok memnun kalıyoruz. Bir de fiyat/performans olarak da buradan tutmak daha uyguna geliyor.
Kişi başı ücretler şöyleymiş;
Sigirya Rock (Lion’s Rock):30 Usd (gittik)
Pidurangula Rock: 3 Usd (gittik)
Ancient City of Polannaruwa (Polannaruwa Antik kenti): 25 Usd (gitmedik)
Ancient City of Anuradhapura (Anuradhapura Antik kendi): 25 Usd (gitmedik)
Dambulla Cave Temple ( Dambulla Mağara Tapınağı): 10 Usd (gittik)
Royal Bothanical Garden: 5 Usd (gitmedik)
Pinnawala Fil Yetimhanesi: 18 Usd (gittik)
Kandy Dans Şovu: 10 Usd (gitmedik, iyi ki gitmedik)
Yala National Park Safari: 30 Usd (gitmedik, keşke gitseydik)
Aktiviteler içim iki kişi toplam: 121 Usd ödemişiz.
Bu saydıklarımız arasında gittiğimize pişman olduğumuz Pinnawala Yetimhanesi, keşke zamanımız olsaydı da gitseydik dediğimiz ise Yala Ulusal Park’ta safari oldu. Tapınaklar ise gördüğünüz gibi pek ilgimizi çekmemiş.
Sri Lanka’da Yeme – İçme Ücretleri
Sri Lanka’da bizi mutlu eden bir diğer şey de yeme – içme ücretleri oldu. İkimiz de sokak yemeği yemekten hoşlanan, fakat yine de bu konuda temkinli olan, ucuza doyduysak kendimize güzel bir yerde iki bira ısmarlayan, ‘sıradan gezgin’ kategorisindeyiz. Yani Sri Lanka’yı gezen iki standart insanın yeme-içme masrafları bizimkilere yakın olacaktır diye düşünüyoruz.
Sri Lanka gezisi boyunca, genelde kahvaltıyı otelde yaptık ve öğlen yemeklerini ise gözümüze güzel gözüken lokal yerlerde yedik. Genelde geleneksel yemekleri olan noodle, koti veya rotti’ye kişi başı 2-3 Usd civarı ödedik. Akşamları ise yine ya lokal yerlerde yedik ya da denemek istediğimiz bir tık daha güzel restoranlar varsa oralara gittik.
Arada bir iki turistik kahvaltıcıyı, pizzacıyı, hint restoranını, kahveciyi ve tabii ki kokteylciyi ihmal etmedik.
Yaptığımız hesaplara göre yeme – içmeye toplamda 10 günde iki kişi için toplam 300 Usd harcamışız. Yani günde 30 Usd’ye gelmiş ki bizce çok normal.
Bunun dışındaki ek masraflarımız, kişi başı 35 Usd Sri Lanka vize ücreti ve bir de dönerken 10 Usd’lik çay almışız. 🙂
Sri Lanka’da Sim Kartı Almak
Son olarak unutmadan Sri Lanka’da ucuza sim kartı için kişi başı 7 Usd ödedik.
10 günlük Sri Lanka gezisinde iki kişi toplam 977 Usd harcamışız.
Herkese cebi delmeyen geziler dileriz!
Herkese Sevgiler!
Biz, Instagram’da ve Facebook’ta da varız ve bekleriz.