Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

PULA ve ROVİNJ GEZİ REHBERİ – Gezilecek Yerler

PULA ve ROVİNJ GEZİ REHBERİ – Gezilecek Yerler

Hırvatistan’dan taze döndük ve jet hızıyla yazdık bile. Buyrun Pula ve Rovinj Gezi Rehberi! 🙂

2020 yazı bizim için oldukça izole ve neredeyse hiç deniz tatili yapmadan geçti. Dünyanın durumu malum, sağlıklıyız buna şükür. Neyse, hal böyle olunca Münih’ten elimize haritayı aldık açtık baktık, ve dedik ki ‘en yakın denize nereden gidiliyor!?’. İşte Hırvatistan’ın Adriyatik kıyısındaki Rovinj ve Pula seyahati böyle geldi aklımıza. İyi ki de gelmiş! Daha önce Zagreb, Dubrovnik ve Plitvice şehirlerini gezdiğimiz Hırvatistan’ı kez daha keşfetmiş olduk.

Üçüncü kez gittiğimiz Hırvatistan’a bir kez daha hayran kaldık. Ve daha önce Zagreb, Dubrovnik ve Plitvice şehirlerini gezdiğimiz Hırvatistan’ı kez daha keşfetmiş olduk.Münih’ten arabayla 6 saatte daha güzel bir yere ulaşamazdık. Türkiye’den de gelmeye değer bir rota. Hatta keşke zamanımız olsa da Hırvatistan’ın diğer görmek istedimiz sahillerini (mesela Split ve Zadar) en kısa zamanda görebilsek. Ve hatta gidince gördük ki, Türkiye sahillerine gidemeyip Hırvatistan’a gelmeyi tek akıl eden biz değiliz, bizim gibi onlarca Avrupa’da yaşayan Türk de aynı kafada Pula’da tatil yapıyor. Türkiye özlemi çeken herkese selamlar ve sevgiler deyip hemen konuya giriyoruz.

Rovinj ve Pula Gezi Rehberi

Hırvatistan’ın bize verdiği enerjiyle geldik ve Pula ve Rovinj gezi rehberi yazımızda Hırvatistan pahalı mıPula’da ulaşım, Rovinj’de ulaşım, Rovinj gezilecek yerlerPula KonaklamaRovinj Konaklama, Almanya’dan Pula’ya ulaşımPulay’a ne zaman gidilir ve Pula ve Rovinj’de yeme içme’den detaylıca bahsettik. Buyrun Pula ve Rovinj Gezi Rehberimiz ve 4 günde nereleri gezdiğimize!  

Pula ve Rovinj’e Ulaşım

Şimdi, biliyoruz ki bu bölgeye Almanya’dan gelenler çok. O yüzden önce arabayla ulaşımdan bahsedelim. Eğer Almanya’dan geliyorsanız sırayla Almanya, Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan sınırlarını geçiyorsunuz. Slovenya’dan çıkıp Hırvatisyan’a girerken bazen minik bir pasaport kontrolü olabiliyor ama her zaman değil. Hırvatistan’dan Slovenya’ya dönerken ise pasaport kontrolü var. Çünkü bildiğiniz gibi Hırvatistan Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen bölgesinde değil. Bir de farkettiğimiz başka bir durum var; Almanya’dan gelen araçlara sınırda diğer ülke araçlarına göre daha iyi davranıyorlar.

Neyse, yani saatlerinizi buna göre ayarlamak lazım. Biz dönüşte yaklaşık 1 saat pasaport kuyruğu bekledik. Bir de Slovenya ve Avusturya otobanları için vinyet almak gerekiyor, onları unutmayın. Diğer Avrupa için destinasyonlardan da Pula’ya ucuz uçak bileti çıktığı çok oluyor. Belki ilginizi çekebilir.

Türkiye’den gelmek isteyenler içinse Zadar’ya da Zagreb’e uçmak en mantıklısı. Hatta Zagreb’e uçup oradan Adriyatik kıyı şeridini geze geze Dubrovnik’e kadar inip dönüşü Dubrovnik’ten yapabilirsiniz. Biz Hırvatistan’ın Adriyatik kıyısına bayılıyoruz!

Pula ve Rovinj’de ulaşım içinse araba çok büyük bir kolaylık. Yaz zamanı geliyorsanız sahil sahil gezeceğinizi düşünerek araba kiralamanızı önereceğiz. Toplu taşıma da var tabii saatlerini ayarlamak zor olabilir.

Pula’da Konaklama

Şimdi bu bölgeye geliyorsanız muhtemelen ya Pula’da ya Rovinj’de konaklayacaksınız. Eğer akşamları daha hareketli olsun, biraz daha Alaçatı havası olsun, akşamları güzel mekanlara gideyim derseniz Rovinj’i öneririz konaklama için. Fakat daha kasaba havası olsun, sahillere yakın olmak benim için daha önemli derseniz önerimiz Pula’da konaklamanız. Biz Pula’da konakladık. Rovinj – Pula arası arabayla yaklaşık yarım saat.

Pula’da konaklamayla ilgili şunu söyleyelim; bu bölgede otel kültürü çok gelişmemiş. Konaklama için genelde apartlar veya evler tercih ediliyor. Zaten en mantıklısı apart tutmak, böylece 1-2 öğünü evde de halledebilirsiniz. Maalesef bu bölge oldukça pahalı ve yeme – içme masrafları Almanya standartında.

Konaklama seçerken mutlaka ama mutlaka otoparkı olmasına dikkat edin. Bizim konakladığımız Pula Suites Apartments‘ın otoparkı veya otoparkla anlaşması yoktu, bu yüzden her akşam neredeyse 1 saat otopark aramak zorunda kaldık. Ve her akşam otoparka en az 10 Euro ödedik. Bir de arabayı otopark bulamadığımız bir gece sokağa bırakmak zorunda kaldık ve tüm gece aklımız kaldı. Otopark önemli. 🙂

Bir de konaklama konusunda şunu söyleyelim, biz Pula merkezde kaldık ama şimdi ki seçme şansımız olsa Hawaii Beach yakınlarındaki otellerden birisinde kalırdık. Deniz tatili için gittiğimiz için zaten gün içinde sadece sahilleri gezdik, akşam da pandemiden ötürü merkezde çok gezmedik. O yüzden buradaki resortlar iyi bir seçim olabilirmiş. Park Plaza ve Veradula Beach Apartments bunlardan iki tanesi örneğin.

Rovinj’de konaklamayı seçerseniz de merkeze yakın bir yer seçerseniz çok rahat edersiniz çünkü Rovinj’de akşamları sokakta resmen hayat var! Mekanlar geç saate kadar açık, her yer cıvıl cıvıl. Dışarıda takılıp gece yürüyerek otele dönmek bizce en güzeli olacaktır.

Pula ve Rovinj’de kaç gün kalınır?

Bizce Pula ve sahilleri en az 3 günü hakediyor. Eğer deniz tatili yapmaya geldiyseniz tabii ki uzatabilirsiniz. Rovinj’i de göreceğinizi hesaba katarak 1 gün Rovinj şehir merkezi ve 1 gün de Rovinj sahilleri dersek, 4 gün bizce bu bölge için çok ideal. Fakat daha fazla zamanınız varsa asla sıkılmazsınız.

Pula’da Gezilecek Yerler

Sahiller kısmına geçmeden önce biraz gezilecek yerleri anlatalım;

Pula ve Rovinj’de ayarlamak isteyebileceğiniz tüm turlar ve aktiviteler için şuraya Get Your Guide linkini bırakıyoruz. Uzun süredir yeni bir şehre gidiyorsak ve bir aktivite ayarlayacaksak Get Your Guide’dan tutuyoruz. Turların puanlarını ve yorumlarını görebildiğimiz için seçtiğimiz aktivitelerden hep çok memnun kalıyoruz. Bir de fiyat/performans olarak da buradan tutmak daha uyguna geliyor.

Pula Arena

Gelmeden önce Pula’nın fotoğraflarına baktıysanız kocaman bir Arena görmüşsünüzdür. İşte bu arena, Roma döneminden ayakta kalan en büyük altıncı amfi tiyatro. Yaklaşık 5 Euro’luk biletle arenanın içini, ve altındaki mahzenleri görebiliyorsunuz. Hele sabah erken giderseniz hiç kimseler olmuyor. Biz bu Venedik taşlarından yapılmış ve onlarca kez yıkımın eşiğine gelip ayakta kalmayı başarabilmiş arenaya bayıldık.

Eğer ilginiz varsa yakılardaki Arkeoloji Müzesi‘ni de gezebilirsiniz. Hatta daha da enerjiniz kalırsa, Augustus Tapınağı, 14. yüzyıldan kalma St. Francis Kilisesi ve Ortodos Kilisesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

Pula Sahilleri ve Koyları

Pula sahil konusunda çok cömert bir yer. En güzeli de koylarda ve sahillerde işletme olmaması. Dilediğiniz gibi istediğiniz sahile havlunuzu atabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, taş sahillere giderken yanınıza deniz ayakkabısı almak ve aynı şekilde yemeğinizi suyunuzu yanınıza almak. Bazı koyların yakınında işletme olmayabiliyor.

Eğer ben halk sahili ya da koy değil, işletme istiyorum derseniz onlar da var. La Playa Beach Bar, ve Zeppelin Launch Bar örneğin çok önerilenlerden. Biz Türkiye’de plaja para vermekten yaka silktiğimiz için bu gezide sadece koylarda takıldık tabii 🙂

1-) Hawaii Beach

Bizim en sevdiğimiz sahil Hawaii Beach oldu. Sabah erken saatlerde gittik ve havlumuzu sahile atıp pırıl pırıl denizde saatlerde kaldık. Öğlene doğru kalabalıklaşmaya başladıktan sonra bile suyu çok güzeldi. İsterseniz parayla şezlong alabiliyorsunuz ama kalın bir havlunuz varsa gerek yok.

Eğer öğlene doğru acıkırsanız hemen dibindeki pizzacıda yemek yiyebilirsiniz, fiyatları makul. Yukarıda da yazdığımız gibi Hawaii Beach’in etrafında çok güzel oteller var. Konaklama için iyi bir lokasyon olabilir.

2-) Veradula Canyon

Veradula Canyon manzarasına tutulduğumuz bir yer oldu. Hawaii Beach’e gider gibi gidip Veradula tabelalarını takip ediyorsunuz. Sonra yol sizi kanyonun olduğu yere götürüyor. Ufak bir inişten sonra kanyonun denize girilen minik kayalıklarına geliyorsunuz. Manzarası mü-kem-mel!

Biz gittiğimizde kıyıda çok sayıda denizanası vardı. O yüzden suya girip yüzmedik. Tahminimiz çok dipte bir yer olduğu için sürekli buraya denizanası sürükleniyor. Siz gittiğinizde de böyle olabilir o yüzden denizden çok fazla şey beklememek lazım. Manzarası için ise kesinlikle değer.

3-) Stoja Beach – Stoja Sahili

Stoja Beach Pula’nın en çok tercih edilen sahillerinden birisi. Burada sahil uzun olduğu için isterseniz arkadaki ağaçlıklara kaçabilir, isterseniz deniz kenarına havlunuzu atabilirsiniz. Deniz ayakkabısı getirirseniz iyi olur çünkü sahil taşlık ve taşlarda ayakkabısız yürümek zor oluyor. Burada yakınlarda işletme yok, o yüzden suyunuzu yanınıza alın.

Ve ayrıca, burasının en turistik yerlerden birisi olmasının sebebi Seagull Kayalıkları ve mağarasının burada olması! 🙂 Yine Pula fotoğraflarına bakarken görmüşsünüzdür, zaman içinde burada mağaralar oluşmuş ve bir tanesinin içine girip yüzebiliyorsunuz. Burada insanlar ya tepeden kayalıklardan denize atlıyor, ya da mağarada yüzüyor ya da buraya SUPla veya kanoyla geliyor.

Eğer daha önce SUP tecrübeniz yoksa buraya SUPla gelmek biraz yorabilir ama kanoyla gelmek kolay. Biz ilk gün yürüyerek denize girmek için geldik, içinci gün de mağaranın içini gezebilmek için sahilden kano kiralayıp geldik. Stoja Beach çevresine gelince zaten her yerde kano kiralayabileceğiniz yerleri göreceksiniz. Yarım günlük kano galiba 18 Euro’ydu. Biraz pahalı ama Pula zaten pahalı bir bölge. Kano turları da var ama çok pahalı, onlara hiç gerek yok. Zaten ikisinde de kanoyu siz kullanıyorsunuz.

4-) Fort Punta Christo

Pula’daki en enteresan yerlerden birisi de Fort Punta Christo kalesi ve kalenin içerisinde denize girebileceğiniz plaj ve meşhur köprüsü. Fakat maalesef biz gittiğimizde tadilat yüzünden kapalıydı ve önümüzdeki yaza kadar (2021 yazına) kapalı kalacakmış. Gitmeden önce açılmış mı diye kontrol edebilirsiniz. Bu bölgede başka sahiller de var ama açıkçası en güzeli Punta Christo’nunki. O yüzden siz gittiğinizde hala kapalıysa buraya gitmenize çok gerek olmayabilir. 🙂

Bizim severek gittiğimiz sahiller işte böyleydi. Pula’daki Stinjan Beach’e ise gitmeye zamanımız kalmadı. Belki siz deneyebilirsiniz.

Pula Yeme İçme Önerileri

Pula yeme içme konusunda mucizeler yaratan bir yer değil ama deniz ürünü restoranlarını ve değişik pizzalar denemeyi seviyorsanız sizi mutlu eder.

Kahvaltı için önerimiz Backyard Breakfast & Dinner isimli mekan. Kahvaltısı kişi başı 10 Euro ve oldukça doyurucu. Akşam yemeği içinse Bistro Alighieri ve Kantina Restaurant denenebilir. Bizim en sevdiğimiz ise deniz ürünü fast foodcusu Hook & Cook oldu. Yalnız fiyatlar azıcık üzüyor…!

Onun dışında yürürken çoğu yerde dönerci, dürümcü, dilim pizzacı gibi alternatifler göreceksiniz. Bunlarla da öğünler gayet geçiştirilebilir. Yeme – içme konusunda Rovinj ne kadar mükemmelse Pula o kadar ortalamaydı, bunu söylemeden geçmeyelim.

Şimdi biraz da Rovinj‘i anlatalım;

Pula ve Rovinj Gezi Rehberi – Rovinj Gezilecek Yerler

Rovinj gezilecek yerler 

Rovinj’e biz diyelim Hırvatistan, siz diyin bir İtalya kasabası. İşte öyle sempatik bir yer. Yerlisi çok sempatik, çok sayıda Alman geldiği için tüm esnafın Almanca konuştuğunu görebileceğiniz, bir adet de çıplaklar sahiline sahip aşırı sempatik bir kasaba burası.

Rovinj Eski Şehir Bölgesi

Rovinj’de gezilecek ilk yer eski şehir merkezi. Zaten yürüyerek her yerini kolayca gezip sokaklarına kadar ezberleyebilirsiniz. Mimarisi çook güzel ve hiç beklemediğiniz anda karşınıza çok güzel binalar, kemerler ve sokaklar çıkabiliyor. Biz bu kısmı çok sevdik.

Eski şehri gezerken görmenizi özellikle önerdiğimiz yerler; 12. yüzyıl şehir saati, Balbi Arch, Ortaçağ Şehir Kapısı, Carrera Caddesi, Grisia Caddesi ve Valdibora Çiftçi Pazarı. Zaten buraları gezerken eski şehirde tam bir tur atmış oluyorsunuz.

Rovinj’in fotoğraflarına bakarken deniz kenarında dar bir sokak arasında bir masa fotoğrafı göreceksiniz. Rovinj’in en popüler noktası burası. Orası bir butiğin kapısı aslında. Onun için Driocastel Bar’ın olduğu sokağa gidebilirsiniz. Sağda karşınıza çıkacak.

Rovinj Gezi Rehberi – Rovinj Sahilleri

Rovinj’in en güzel yanı, denize girmek için sahile kadar bile zahmet etmek zorunda olmayışınız. 🙂 Bu konuda ciddiyiz, çünkü Rovinj’de eski şehir merkezinde yürürken bile sağlı sollu kayalıklarda denize giren insanlar göreceksiniz. Rovinj bu konuda ciddi bir aşmışlık içinde…İnsanlar arkalarında çöp bırakmadıkları için de oldukça temiz. Tek ihtiyacınız olan bir havlu (ya da minder) ve deniz ayakkabısı o kadar..Bunlar yanınızdaysa Rovinj’de her yerde denize girebilirsiniz.

Tabii bu demek değil ki Rovinj’de sahiller yok, çok da güzel yerler var. Zlatni Forest (Zlatni Ormanı), Cuvi Beach, Baluota Beach bunlardan en çok sevilen üçü.

Rovinj Yeme İçme Önerileri

Rovinj yeme içme ve mekan konusunda o kadar iyi ki! Öyle keyifli kafelerde öyle güzel kokteyller içtik ki yazmasak olmazdı.

En sevdiğimiz iki mekan Mediterraneo Bar ve Valentino Bar oldu. İkisi yanyana, tam denizin dibinde kurulmuş kokteyl mekanları. Özellikle Valentino akşamları inanılmaz oluyor. Rovinj’de günbatımı için daha güzel bir yer düşünemiyoruz. Fırsatınız olursa mutlaka gidin.

Akşam yemeği içinse Tipico Green Garden ve Bookeria‘yı önereceğiz. Son olarak burası adeta bir minik İtalya demiştik. Galeto yemeden dönmeyeceğinizi umuyoruz. 🙂

Pula ve Rovinj Gezi Rehberi ve gezi deneyimlerimiz işte böyleydi! Bizim için Hırvatistan’ın yeri hep ayrı. Herkese güzel geziler diliyoruz.

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

Yolda bi’ Blog Youtube videolarımız için de buradan buyrun 🙂

Dubrovnik gezi rehberimiz için burada;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close