Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kavala Gezi Rehberi & Kavala Konaklama Rehberi

Kavala Gezi Rehberi & Kavala Konaklama Rehberi

Kavala Gezi Rehberi, Kavala Gezilecek Yerler & Kavala’da Nerede Kalınır? Kavala Konaklama Rehberi

Bugün sizi çocukluğumuzdan bugüne tadına doyamadığımız bol pudra şekerli, bademli, portakallı meşhur Kavala kurabiyelerini anavatanında yemeye ve gitmişken bize hiç de yabancı olmayan Kavala’yı gezmeye götürüyoruz. Kavala’ya Nasıl Gidilir? Kavala’da Gezilecek Yerler, Kavala’da Konaklama bilgilerini içeren Kavala Gezi Rehberimiz başlıyor…

1912’ye kadar Osmanlı’nın Batı Trakya’daki en önemli merkezlerinden biri olan Kavala, hala Osmanlı’nın izlerini taşıyor. Tarihi dokusu, kültürü, mimarisi, konakları, renkli evleri ve avluları, dar Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla eski kent Panagia’nın yanı sıra, palmiyeli sahili, balıkçı tekneleri, kafe ve restoranların doldurduğu liman bölgesiyle doğu ve batının bir harmanı olarak göze çarpan Kavala’ya Ege’nin incisi denmesi boşuna değil.

Toplaşın, gidiyoruz !

Kavala gezi rehberi ve gezilecek yerler – kaynak: booking.com

Kavala Gezi Rehberi

Kavala’ya nasıl gidilir?

Kavala’ya ülkemizden direkt uçak seferleri yok. Uçak yolculuğu tercihiniz ise Atina veya Selanik’e uçabilir, oradan da otobüs veya araç kiralayarak ulaşabilirsiniz. Selanik-Kavala arası 165 kilometre.

 Atina Pire limanından feribotla gitmek bir başka seçenek. Diğer seçeneğiniz ise İstanbul’dan Kavala’ya düzenli otobüs seferleri olan seyahat firmalarından birini tercih etmek. 

Rodos, Kos, Midilli, Limni adalarından Kavala’ya feribotla gitmek de mümkün. En çok kullanılan rota Limni adası…

Tahmin edebileceğiniz gibi bu seçeneklerinin her birinin ayrı bir handikapı ve zorluğu var. Bizim önerimiz, en kolay ve en kullanışlı rota olarak Kavala’ya kendi aracınızla gitmeniz. 

Kavala, İstanbul’dan 440 kilometre uzaklıkta ve oradan oraya savrulmadan 5-6 saatte gitmeniz mümkün. İpsala’dan çıktıktan sonra Kavala’ya kadar kat etmeniz gereken mesafe ise sadece 200 kilometre ve iki saatte Kavala’ya ulaşabilirsiniz. Aracınızla gidecekseniz, Dedeağaç Gezi Rehberimizde belirttiğimiz şartlar Kavala için de geçerli. 

Dedeağaç demişken, Dedeağaç Gezi Rehberi ve Dedeağaç Konaklama Rehberi yazımız linkini buraya bırakalım ve o şartları yeniden sıralayalım:

  • Aracınızla gitmek için öncelikle yeni çipli ehliyet ya da uluslararası ehliyetinizden birinin olması gerekiyor. Eğer yeni çipli ehliyetiniz yoksa alın diyoruz, çünkü alması diğerinden daha kolay ve ucuz. Ayrıca, sonuçta ehliyetinizi her durumda çipli ile değiştireceksiniz.
  • Yeşil sigorta da denilen uluslararası sigorta yaptırmanız, diğer şartlardan  biri… Turing’den yaptırabilirsiniz ve en az 15 günlük olması gerektiğini hatırlatalım. Kalış süreniz uzayacaksa fiyatı da artıyor. Böyle bir durum yaşarsanız, İpsala’daki ofisleri yardımcı oluyor. 15 günlük sigorta ortalama 50-55 Euro civarı tutuyor.
  • Araba size ait değilse araç sahibinin vekalet vermesi şart.
  • Sınırda harç pulu ödeyeceksiniz…

Kavala’da kent içinde ulaşımın taksi ve otobüsle sağlandığını da hatırlatalım. 

Kavala’ya ne zaman gidilir, Kavala’da kaç gün kalmalı?

Kavala Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir kent ve yazlar çok sıcak, kışlar ise soğuk ve bol yağışlı geçiyor. Sadece gezmek için gidecekseniz ilkbahar aylarını tercih edin deriz. Tatil için gidecekseniz, mayıs- eylül arası deniz için çok uygun, tabii sıcakları unutmadan ☺))

Bütün güzelliğine, tarihi zenginliğine rağmen Kavala büyük bir kent değil. Gezilip görülmesi gereken yerleri bir günde tamamlamanız mümkün. Ama rahat rahat gezelim, bir gece de yemek yiyip konaklayalım derseniz iki gün kalmanızı tavsiye ederiz. Bir günü eski kent Panagia’ya , diğer günü de şehir merkezine ayırabilir, sahildeki restoranlarda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Hele bir de Kavala’nın idari birimlerinden biri olan Thassos / Taşoz adasını görmek isterseniz, Kavala için iki gün ayırmanız çok yerinde olur.

Kavala’nın en güzel otelleri, Kavala konaklama rehberi – The Anthemion House – kaynak: booking.com

Kavala’da Nerede Kalınır? Kavala’da Konaklama Rehberi

Kavala’da konaklama açısından önerebileceğimiz iki ana bölge eski kent Panagia ve şehir merkezi. Her iki bölge zengin ve her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri sunuyor.  Uzun ve kum plajları, doğasıyla Kavala’ya bağlı Thassos, Türkçe adıyla Taşoz adası ise tatil için Kavala’yı tercih edenlerin konaklama tercihlerinin başında geliyor.  Kavala’dan  bir saat uzaklıktaki bu adada konaklayıp tatilinizi yaparken feribotla Kavala’ya geçip gezilecek yerleri gördükten sonra otelinize dönebilirsiniz.

Panagia, şehir merkezi ve Thassos adası konaklama seçenekleri için tıklayınız.

Biz Kavala’da tam merkezde The Anthemion House‘da kaldık ve çok memnun kaldık. Tasarımı, rahatlığı, lokasyonu açısından puanımız çok yüksek. Yer varsa burayı kaçırmayın deriz. Eğer burada yer yoksa Castello Boutique Rooms da muhteşem bir seçenek. 

Kavala’da nerede kalınır? Kavala’nın en güzel otelleri – Castello Boutique Rooms – Kaynak: booking.com

Eğer otel odası yerine apart ya da ev kiralamak isterseniz Irini Apartments‘a bakabilirsiniz. Ayrıca tam deniz kenarında olduğu için çocukla da çok kolay olur. 

Kavala konaklama rehberi – Lucy Hotel – Kaynak:booking.com

Son olarak, havuzlu ve deniz kenarından bir otel bakıyorsanız, Lucy Hotel bize çok önerilmişti. Not alabilirsiniz.

Kavala mutfağı / Kavala’da ne yenir? Kavala Yeme-İçme Rehberi

Sizi boşuna Kavala’da kurabiye yemeye davet etmedik ☺)) Osmanlı orijinli bu kurabiyeler bizde aslına uygun olarak en iyi Edirne’de yapılsa da anavatanında gerçekten çok başka. Kavala’nın en gözde lezzetlerinden biri olan bu kurabiyeler, manda ve inek tereyağı ile özel seçilmiş bademlerden yapılıyor. Gitmişken kalori falan dinlemeden bol bol yiyin ve hediye olarak almayı da unutmayın. Adı üstünde Kavala kurabiyesi ve her yerde çok iyi yapıldığını söyleyebiliriz ama en iyilerini Marmelo, Kourabies Lovies ve Koyrabiedes Losifidis’ten alabilirsiniz.

Kavala mutfağının bir Ege kenti olarak Ege ve Akdeniz mutfağının bütün özelliklerini taşıdığını söylemek mümkün. Deniz ürünlerinin her çeşidini gerçekten çok güzel yapıyorlar. Örneğin Gouna, güneşte kurutulmuş uskumrunun ızgarada pişirilmesiyle yapılıyor ve çok lezzetli. Midyeli pilavları çok meşhur ve biz beğendik.

Çeşit çeşit salataları, ceviz reçelleri ile Kavala, size ”ben bir Akdeniz çocuğuyum diyor. Mezeleri de unutmamak gerekir; özellikle fava’sı  gerçekten güzel.

Tzatziki, bir çeşit cacık, midyeli pilavınıza eşlik edeceğini düşünüyoruz.

Çok sayıda şarap atölyesi bulunan Kavala’nın yerel şaraplarını ise kesinlikle denemelisiniz. Son olarak sakızlı uzo’ların da tadına bakabilirsiniz; biz pek tutmadık.

Kavala’da Gezilecek Yerler & Kavala’da Görülmesi Gereken Yerler

Kavala’da Gezilecek Yerler

Kavala doğu ve batının, eski ve yeninin bir harmanı demiştik. Gezilip görülmesi gereken yerleri de bu doğrultuda değerlendirelim istedik; eski kent Panagia, sahil şeridini de  kapsayan şehir merkezi ve Kavala’ya feribotla bir saat süren Thassos adası olarak ayırdık.

Kavala’da ayarlamak isteyebileceğiniz tüm turlar ve aktiviteler için şuraya Get Your Guide linkini bırakıyoruz. Uzun süredir yeni bir şehre gidiyorsak ve bir aktivite ayarlayacaksak Get Your Guide’dan tutuyoruz. Turların puanlarını ve yorumlarını görebildiğimiz için seçtiğimiz aktivitelerden hep çok memnun kalıyoruz. Bir de fiyat/performans olarak da buradan tutmak daha uyguna geliyor.

Eski kent Panagia

2500 yıllık geçmişi, çok iyi korunmuş tarihi dokusu, konaklar, rengarenk ve cumbalı evler, avlular, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile eski kent Panagia, Kavala’yı adeta ikiye bölen tarihi su kemeri Kamares’i geçtikten hemen sonra başlıyor; kenti en tepeden gören Kavala Kalesi’nde sonlanıyor. Yokuşlu, bol merdivenli sokakları tırmanmaya hazır olun çünkü Kavala’da görülmesi gereken yerlerin birçoğu eski kentte bulunuyor. Ancak gözünüz korkmasın, bu dik yokuşlu, bol merdivenli bölgede sık sık mola verebileceğiniz çok şirin kafe ve restoranlar var.

Panagia’da görülmesi gereken yerler
Kavala Kalesi

Eski kentin en tepesinde muhteşem bir manzarayı ayaklarınıza seren bu kale 15. yüzyılda yapılmış. Osmanlı döneminde koca koca dokunuşlarla genişletilmiş ve bazı bölümleri hapishane olarak kullanılmış. Zindanların kalıntılarını hala görmek mümkün. Kale içinde cumbalı Türk evleri de var ve günümüzde açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor. Giriş ise ücretli. 

Aziz Nikolai Kilisesi

Su kemerini geçip eski kente geçtiğinizde karşınıza çıkan ilk tarihi yapı… Hep camiye dönüştürülen Ayasofya’yı konuşacak  değiliz ya, bu da bir caminin kiliseye dönüştürülmüş halini merak edenlere gelsin ! Pargalı İbrahim Paşa tarafından cami olarak inşa ettirilen bu yapı, 1926’da kiliseye dönüştürülmüş. Önünde Aziz Pavlos’un bir anıtı bulunuyor.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi

Kendileri Kavala’da doğmuş Osmanlı’nın en kudretli paşalarından biri olup Mısır valisi olarak görevlendirilmiş, daha sonra da Osmanlı’ya bayrak açıp tarihe iz bırakmış pek ünlü şahsiyetlerden biri. 1700’lerde inşa edilen ev, aslına uygun restorasyonlardan geçmiş ve artık müze olarak kullanılıyor. Bahçesinde Mehmet Ali Paşa’nın bir heykeli ve ziyaretçiler için kafe-restoran var. Bizce evin en önemli yanı eşsiz manzarası…

İmaret

1800’lerde Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılan, içinde aşevi, medreseler ve mescidler barındıran yapı daha çok külliye özellikleri taşıyor. Osmanlı dönemi bittikten sonra çeşitli amaçlarla kullanılmış, bir süre kaderine terk edilmiş. Şimdi ise geçirdiği kapsamlı bir restorasyondan sonra lüks bir otel olarak hizmet veriyor.

Halil Bey Camii

Kiliseden camiye, camiden kiliseye dönüştürülen mekanlara bir örnek daha… Bu da bir bazilikanın kalıntıları üzerine inşa edilmiş camilerden biri. Dışından çok iç tasarımının güzelliğiyle dikkat çekiyor ve cam zeminden bazilikanın kalıntılarını görebiliyorsunuz. Artık Kavala Filarmoni Orkestrası’na tahsis edilmiş…

Meryem Ana Kilisesi

15. yüzyıldan kalma bu yapı da 1965’te kiliseye dönüştürülmüş. Tarihi önemi, mimarisi ve manzarasıyla Kavala’nın önemli tarihi mekanlarından biri…

Şehir merkezi

Palmiyeler, balıkçı tekneleri, akşamları trafiğe kapatılan kafe ve restoranların sıralandığı caddesi, hediyelik eşya satılan dükkanlarıyla sahil şeridini de kapsayan şehir merkezinde görülmesi gereken yerlere bir göz atalım.

Su Kemeri- Kamares

Kavala’yı eski ve yeni olarak ikiye bölen bu kemer, Roma döneminde şehrin su ihtiyacı ve savunma için inşa edilmiş. Kanuni döneminde daha da büyütülmüş ve 60 gözden oluşuyor. 1911’e kadar da amacı doğrultusunda kullanılmış. Şimdi altından yoğun trafiğin aktığı şehrin simgelerinden biri…

Kavala gezi rehberi – Tütün müzesi – kaynak: www.visitkavala.gr
Tütün Müzesi

Kavala’nın ekonomisindeTütün üretimi uzun süre önemli bir yer tutmuş. Tütün Müzesi de üretim, işlenme aşamalarına ait her türlü görsel ve malzemenin bulunduğu tematik bir mekan.

Arkeoloji Müzesi

Sahilde iki katlı bir yapıda bulunan müze neolitik dönemden başlayarak arkeolojik objelere, heykelciklere ev sahipliği yapıyor. Biz gezmedik ama Türk ziyaretçiler, genel olarak  bizim müzelerimize göre zayıf kaldığı görüşünde. Bu nedenle fazla beklentiye girmemek gerektiğini hatırlatalım.

Belediye Binası

Macar bir tüccarın evi olarak 1990’lerin başında inşa edilmiş. Mimarisi için görülmeye değer.

Filippi Arkeoloji Alanı

Kavala’nın 15 kilometre dışında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan bu arkeolojik alanda Milattan Önce 350’lere dayanan anıtlar, bazilikalar, kalıntılar bulunuyor. İçinde bulunan amfi tiyatroda ise artık konserler veriliyor.

Thassos Adası

En cok gitmek istedigimiz Yunan adalarindan! Kavala’ya cok yakin bir yerden feribota binip 40 dakikada ulasabiliyorsunuz. Bir sonraki sene mutlaka gidecegimiz Yunan adalari listesinde. Gider gitmez burayi guncelleyecegiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close