Avrupa’da Yüksek Lisans Başvuru Rehberi
Almanya’da Yüksek Lisans
Merhaba sevgili Almanya’da yüksek lisans yapacak adaylar (yok bu olmadı, iş için taşınanları baştan ötelemiş olduk, oldu mu ya?olmadı.)
Sil baştan.
Merhaba sevgili yurtdışına taşınma planları yapanlar, ya da henüz sadece düşünme aşamasında olanlar, ya da Türkiye’den bir şekilde bir süreliğine uzaklaşmak isteyenler.
Merhaba!
Biz Asya ve Umut, 27 yaşındayız. 27 yıllık hayatımızın 25 senesini Türkiye’de yaşayıp, zaman buldukça sırtımıza çantımızı atarak yurtdışında geziler yaparak ya da kısa sureli yurtdışı projelerine katılarak geçirdik. Bu sırada ben (Asya) Hukuk Fakültesi’ni bitirerek elime ne olduğunu anlayamadan avukat kimliğini aldım ve Umut da mimar oldu. Başımıza buyruk yaşadığımız hayatımızın 24. yılında tanıştık ve tanıştıktan kısa bir sure sonra sevgili olma, sevgili olduktan 5 ay sonra da yurtdışında birlikte yüksek lisans yapma kararı aldık. Bunu takip eden bir araştırma-başvuru-kabul alma sürecinden sonra da kendimizi 3 ay içerisinde Frankfurt’ta bulduk.
Zaman zaman değişik duygular yaşadık, kimi zaman dönmek istedik, kimi zaman da burada olduğumuza şükrettik ve bir baktık ki zaman adeta uçmuş ve biz Aralık 2016 itibariyle Almanya’da 2. Yılımızı doldurmaya yaklaşmışız. Bu süreçte birimiz yüksek lisansını bitirip iş hayatına geçti ve teziyle uğraşıyor, diğerimiz de yüksek lisansının ilk yılını bitirdi ve ikinci yılıyla uğraşıyor. Anlayacağınız Frankfurt evimiz oldu. İşimizi aşımızı bulduk, gezgin ruhumuz burada liman buldu. 🙂
Dediğimiz gibi, bu süreçte zaman zaman yorulsak ve bir ülkede gurbetçi olduğumuzu damarlarımıza kadar hissetsek de, tası tarağı toplayıp Frankfurt’a taşındığımız hiç pişman olmadık ve artık hem yurtdışında yüksek lisans hem de çalışma konusunda bir şeyler yazabileceğimize dair kendimize güvenimiz tam!
Yurtdışında Yaşamak
İşte o noktada, bu bloğu hazırlamaya, biz yurtdışında yaşamayı öğrenirken, sizinle de hem öğrendiklerimizi hem de yaşadıklarımızı paylaşmaya karar verdik. Bizim için yazacağımız konuları internetten araştırmak, ince eleyip sık dokumak yani ‘özgün içerikli blog’ oluşturmak çok önemli olduğundan, ‘Yurtdışında Yaşamak’ konusunu süreçlere ayırdık ve olabildiğince ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağız.
O halde, en başa saralım ve bu yazımız yurtdışında okul ve program bakma sürecinde olanlara gelsin!
Tekrar Merhaba!
Yüksek Lisans İçin Okul Bakma Ve Başvuru Süreci
Avrupa’da yüksek lisans yapmaya karar verdiğimizde kafamız çok karışıktı ve hangi ülkeye ağırlık vermek istediğimizden emin değildik. O yüzden bizim için bol araştırmalı ve zor karar vermeli oldu. Bu süreçte Avrupa’nın neredeyse her ülkesinde üniversitelere başvurduk ve birçoğundan da kabul almayı başardık. Son kararımız olan Frankfurt’u belirleyen ise ülke ya da şehir değil, okul tercihlerimiz oldu. Daha doğrusu Frankfurt’un çirkin bir şehir olduğunu bilmemize rağmen en çok buradaki okulları istediğimiz için hop kendimizi 3 ay içinde Frankfurt’ta bulduk.
Sancılı Yüksek Lisans Araştırma Dönemi:
Önce buradan başlayalım. Google’a ‘Yurtdışında Yüksek Lisans’ yazdığınızda ilk önce karşınıza sizden tonla para alıp, sizin adınıza yüksek lisansa başvuracak eğitim acentaları çıkıyor. Aslında bu acentaların yaptığı ekstra hiçbir şey yok ve acentayla başvurunca kabul şansınız değişmiyor. Bir okulun sizi kabul edip etmemesi tamamen sizin başvuru belgelerinize, diğer evraklarınıza ve biraz da şansınıza bağlı. O yüzden şunu hemen söyleyelim, bu acentalara para dök-me-yerek başlayabilirsiniz işe! Hatta bu acentalar o kadar rastgele okullara başvuruyorlar ki, çoğu zaman bu okullar kabul edilme oranınız en yüksek dolayısıyla ‘rating’i en düşük okullar oluyor. Yani hem boşuna para vermiş hem de daha iyi bir okula gitme şansınızı kullanmamış oluyorsunuz.
Acentaları baştan eledik ve artık özgür araştırmacı ruhumuzla başbaşayız. Bu durumda en mantıklısı google’a danışmanız ve size master yapacağınız alandaki okul ve program listelerini çıkarması. En basitinden, mimarlık yüksek lisansı yapmak istiyorsanız ‘Architecture Master Programs in Europe’ yazıp karşınıza çıkan okulları tek tek incelemeniz gerekiyor. Hukuk mezunuysanız benim gibi https://llm-guide.com/ şu siteden faydalanabilirsiniz.
Burada önemli olan, yüksek lisans programları için ‘Deadline’ları yani son başvuru süreçlerininin geçmemiş olması. Kimi okullar, 2017 Eylül ayında başlayacak bir master programının başvurusunu 2016 Aralık gibi kapatabiliyor. Dolayısıyla siz bu işle ilgilenmeye başladığınızda çoktan bazı okulların başvuruları kapanmış oluyor. O yüzden en azından 1 yıl önceden bakmaya başlamakta fayda var.
Yüksek lisans için okulların istediği not ortalaması
Basvuracağınız okulları seçerken istedikleri minimum not ortalamasına dikkat etmeniz önemli. Not ortalamanız 2,5’tan düşük olabilir, bu Avrupa’da bir yüksek lisansa kabul edilmenizi engellemeyecektir fakat bazı okullar var ki 3,5’tan aşagısını kabul etmeyeceklerini baştan söylüyorlar, böyle durumda bu okullarla zaman kaybetmemeniz daha mantıklı.
Bir de Avrupa’da bazı Master programları 1 yıl. Bizdeki gibi 2 yıl olacak illa gibi bir durum yok. Mesela hukuk yüksek lisanlarının (LL.M) tamamı 1 yıl iken mimarlıkla ilgili bölümler 2 yıldan aşağı değil. Eğer 1 yıllık bir master programına başvuruyorsanız ‘tezli program’ olup olmadığına da bakmanız önemli. Eğer 1 yıllık ve tezsiz master programıysa, sonradan eğitiminize doktora yaparak devam edemiyorsunuz. Doktora yapmak için tezli bir yüksek lisans programı bitirmiş olmak gerekiyor.
Bu işin maddi boyutundan ayrı bir yazıda bahsetmek istiyoruz aslında.Okulların ücretleri aşırı değişken olduğu için bir fiyat biçip sizi yanıltmak istemeyiz. Fakat Almanya için ortalama bir ücret söylersek; Eğer İngilizce bir programa başvuruyorsanız en azından okulun program ücreti için ortalama 5.000 Euro’yu gözden çıkarmanız ihtimali yüksek diyebiliriz.( Maalesef!!)
Ek not:
Aldığımız maillerden sonra bir kez daha araştırdık, Almanya’da özellikle mühendislik ve yazılım alanlarında, ücretsiz İngilizce yüksek lisans program sayısı bizim tahminimizden daha fazlaymış (oley). Buradan Almanya’daki yüksek lisans programlarını araştırıp ücretlere bakabilirsiniz.
Ek not 2:
Frankfurt ve yakınlarında ücretsiz İngilizce yüksek lisans programı araştıranlar, Philipps Universitat Marburg ve Giessen Universitesi’nin ‘İngilizce Yüksek Lisans’ bölümlerini araştırabilir, bu iki üniversitede programlar ücretsiz.
Diyelim ki, başvuracağınız okulların listesini çıkardınız ve sıra evrak hazırlamaya geldi. İşin en sıkıcı kısmı burası. Bazı okullar ek belge istese de çoğu okul; diploma sureti, transkript, okul rankingi, IELTS ya da TOEFL dereceniz, referans mektubu ve niyet mektubu istiyor. Burada önemli olan, not ortalamanız düşükse, ‘minimum GPA’ istemeyen programlara başvurmak ve IELTS ya da TOEFL’a henüz girmediyseniz buna hazırlanmak.
IELTS ve TOEFL tam olarak nedir ve istenilen puanı almak zor mu?
Biz sizi şu an burada ingilizce bir yüksek lisans programına başvuruyormuşsunuz gibi düşündük. O yüzden direk ingilizce dil yeterliliğinizi kanıtlamak için girmeniz gereken IELTS ve TOEFL’dan bahsedeceğiz. IELTS ve TOEFL bildiğiniz gibi ‘yazma-okuma-dinleme ve konuşma’ olarak dört bölümden oluşuyor ve yüksek lisans için başvuracağınız okulların neredeyse hepsi bu iki sınavdan birinden yüksek puan almış olmanızı istiyor. Bize göre ikisinin de zorluk derecesi aynı fakat TOEFL’da tamamen bir bilgisayarla başbaşasınız ve ‘speaking’ bölümünde bile kulaklıkla bilgisayara konuşuyorsunuz. IELTS ise klasik bir sınav usulü yapılıyor ve her şeyi kağıda yazıyorsunuz. IELTS’in ‘Speaking’ bölümü ayrı yapılıyor ve karşınızda gerçek bir kişi oluyor. Bu açıdan bize IELTS, alıştığımız yöntem olması sebebiyle daha kolay gelse de kişiden kişiye değişeceği açık. IELTS’e girmenin Aralık 2016 itibariyle ücreti ise 500 Lira (çüş-üzdü). Kaydınızı da şu siteden yapıyorsunuz. http://takeielts.britishcouncil.org/locations/turkey
Peki istenilen puanı almak zor mu?
Burada kendimizden örnek verelim. Ben İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Umut da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. Hayatımız boyunca hiç özel okula gitmedik ve üniversite eğitimimiz boyunca hiç İngilizce dersi almadık. İngilizceyi çok büyük çoğunlukla, katıldığımız yurtdışı projelerinde insanlarla muhabbet ederek ve İngilizce altyazılı film izleyerek öğrendik. Yani Türkiye’nin yüzde 90’ıyla aynı şartlara sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.
IELTS’e hazırlanırken de özel IELTS kurslarına gitmedik fakat yaklaşık iki ay akşamları evde oturup düzenli olarak çalıştık. Bunun için British Council’in kendi sitesindeki testleri satın almanıza gerek yok, google’a ‘IELTS Sample Test’ yazıp inceleyebilirsiniz ya da bu testlerin çıktısını alıp evde zaman tutarak cevaplayabilirsiniz. Biz IELTS’e bu şekilde hazırlandık ve test sonucunda aldığımız 9 üzerinden 7,5 puan başvurular için yeterli oldu.
Tabii ki burada paylaştıklarımız bizim bireysel tecrübelerimiz ve hiçbir test sonucu için ‘evde 2 ay çalışın tamamdır’ garantisi veremiyoruz. En iyisi, internetteki örnek testleri çözerek seviyenizin hangisi olduğunu görmeniz ve özel kursa gerek olup olmadığına karar vermeniz. Sadece ‘ille de kursa para basmak’ gibi bir mecburiyet olmadığını söylemek istedik. 10 sene önce kurs mu varmış canım, insanlar patır patır yurtdışına giderken!
Personal Statement (Niyet Mektubu):
Geldik her okulun istediği bir diğer belgeye ve muhtemelen en önemlisine. Okullar sizin başvurunuzu değerlendirirken tabii ki bütün belgeleri değerlendiriyorlar fakat en çok önem verdikleri belge, sizin yazdığınız ‘Personal Statement’ oluyor. Çünkü sizi yansıtan ve derdinizi anlatabileceğiniz belge bu.
Niyet mektubunuzda, kısaca neden ‘özellikle’ o okulda ve bölümde okumak istediğinizi, okulu bitirince hayatınıza nasıl yön vereceğinizi yazmanız isteniyor. Bunun yanında, sizi kabul etmelerini sağlayacak artılarınız (mesela üniversite dönemindeki gönüllü aktiviteleriniz vs.) varsa bunları da yazmalısınız ki dikkat çeksin. Ya da olumsuz bir durumu olumluya çevirecek mazeretiniz varsa. Örneğin benim not ortalamam 2.5’in altındaydı (öh!tembellik) fakat niyet mektubumda, okuduğum hukuk fakültesinin Türkiye’nin iyi ve en zor hukuk fakültelerinden birisi olduğundan ve 2.5 altı bir ortalamanın dahi genel dönem ortalamasının üstünde olduğundan bahsetmiştim. İşe yaradı mı bilmiyorum ama iyi bir mazeret gibi gelmişti.
Bir de mektubunuzu yazarken diğer dikkat etmeniz gereken hususlar var tabii. Öncelikle Google’a ‘Personal Statement’ yazıp ilk karşınıza çıkan örnekten cümleler çalmayın 🙂 Çünkü bu okullar yüzlerce başvuru alıyor ve mektubunuzun özgün içerikli olması önemli, cümlelerin başka yerden alıntılandığını da çok kolay anlıyorlar.
Colombiya Üniversitesi, internet sitesinde niyet mektubu yazarken dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsetmiş. Biz onları dikkate aldık ve burada da özet geçersek;
Giriş cümleniz ve paragraflara nasıl başladığınız çok önemli. Güzel bir giriş cümlesi bulursanız gerisi kolay. Pozitif olmanız gerekiyor ve ‘ama’lı cümleler kurmaktan kaçının. Çok bilindik alıntılar yapmayın. Lisedeki liderlik anılarınızdan bahsetmekten kaçının ve kendinizi aşırı övmeyin. Ailenizin ya da dininizin sizin için ne kadar önemli olduğu gibi ayrıntıları da es geçebilirsiniz. Ve lafı çok uzatmayın, 1000 kelimeye sığdırmaya çalışın. Gerisi özgürlük, gerisi size kalmış!
Referans Mektubu Nasıl Hazırlanır?
Avrupa’da çoğu okulun başvuru sırasında iki adet referans mektubu istiyor. Referans mektubu çoğu zaman üniversite hocalarınızdan alınsa da, kimi okullar bir tanesini üniversite hocanızdan diğerini de herhangi bir işvereninizden almış olmanızı isteyebiliyor.
Eğer bir hocanızdan, sizin için bizzat bir referans mektubu yazmasını isteyecekseniz, son teslim tarihini gerçeğinden bir-iki hafta önce söylemeniz iyi olur. Bizim için aşırı önemli olan bir referans mektubu, tabii ki de hocalar için önemli değil ve söyledikleri zamanda yazmayı unutabiliyorlar, siz de Godot’yu bekler gibi hocadan mektup bekliyorsunuz! Bir de eğer mektubu bu şekilde tamamen hocanız yazacaksa, başvuracağınız okulun adını ve bölümü özellikle mektupta yazmasını söyleyin ki, başvurduğunuz okul kendisini ciddiye aldığınızı, mektubun her okula yollanan matbu bir referans mektubu olmadığını düşünsün. Tabii ki bu seçenekte, kaç tane okula başvuracaksanız o kadar tane referans mektubunuz olması gerekiyor. Neyse artık!
Bazen ise(şanslı durumlarda) hocalar, kızım oğlum sen yaz getir benim adıma, ben sadece imzalarım diyebiliyor. Böylece kendinizi istediğiniz gibi övebilir (abartmadan) ve bir yüksek lisans bölümünün duymak isteyeceği şeyleri yazabilirsiniz. Eğer referans mektubu isteyeceğiniz hocayla samimiyseniz, bu teklifi siz de yapabilirsiniz, ‘ben yazsam siz imzalar mısınız’ şeklinde. Biz şanslıydık ve referans mektuplarımızı kendimiz yapıp, hocalarımıza sadece imza için götürdük.
Eğer yabancı bir hocadan referans mektubunu maille rica edecekseniz, bununla ilgili faydalı bir link için buraya tıklayabilirsiniz 🙂
Dikkat etmeniz gereken birkaç şeyden daha bahsedelim 🙂
Öncelikle, eğer belgeleri e-mail’le değil de postayla yolluyorsanız başvuru formlarına e-mail adresinizi doğru yazdığınıza emin olun. Aman canım niye yanlış yazalım demeyin, başımıza geldi oradan biliyoruz! Umut şu an yüksek lisans yaptığı Stadelschule’ye evraklarını postayla yollamıştı ve e-mail adresini de yanlış yazıvermiş, okuldan birkaç ay haber gelmeyince telefonla aradık ve tesadüfen öğrendik! Meğer adamlar kaç kez e-mail atmışlar ama tabii ki yanlış adrese! Az kalsın Frankfurt’a gelemiyormuşuz yani!
Bir de çeviri olayı var. Evraklarınızın tamamının İngilizce olması gerekiyor. Belgeleri düzenlerken sadece yeminli tercüman tarafından ingilizceye çevrilmiş olmasını mı istiyorlar yoksa üstüne bir de noterden onaylatmanızı mı istiyorlar dikkat edin. Eğer son anda bir belgenin çevirisine ihtiyaç duyarsanız, 7-24 çalışan online yeminli tercüman websiteleri var. 1-2 saat içinde belgenizi çeviriyorlar. Eğer böyle bir siteye ihtiyacınız olursa burayı deneyebilirsiniz. Bu arada özellikle noter onaylı işlemlerde devlet çok fazla işlem harcı aldığı için çeviri fiyatları gözünüze bir tık pahalı gelebilir ama bu çeviri sitesinden kaynaklanmıyormuş. Bunu da söyleyelim.
Bazı okullar başvurunuzu değerlendirirken sizinle Skype mülakatı yapmak istiyor. Eğer böyle bir mail alırsanız heyecanlanmamaya çalışın ve sizden uygun olduğunuz gün ve saati isterlerse o gazla hemen ertesi güne randevu vermeyin! Benden hiç istemediler fakat Umut’un başvurduğu mimarlık yüksek lisans programlarından çoğu Skype mülakatı istedi ve biz de uygun olduğumuz tarihi birkaç gün sonrasına söyleyerek bu arada biraz hazırlandık.
Skype’ta size genellikle kendiniz hakkında biraz bilgi vermenizi istiyorlar ve niye özellikle o okulu seçtiğinizi soruyorlar. Bu şekilde genel sorulardan sonra biraz da sosyal yönünüzü eşeliyorlar ve düzenli takip ettiğiniz dergileri, en sevdiğiniz mimarları yahut hobilerinizi soruyorlar. Eğer çok heyecanlanacağınızı düşünüyorsanız, bu tür soruların cevaplarını ekranda gözükmeyecek bir yere not edebilirsiniz. Okullar bazen son kararı Skype görüşmesi sırasında veriyor ve görüşme sonunda ÇAT diye ‘teşekkür ederiz X, master programına kabul edildin’ diyebiliyorlar! Buna da hazırlıklı olun ve kabul haberini aldığınız anda tuhaf hareketler yapmaktan kaçının. 🙂
Eğer mülakat sonunda, size yakın zamanda haber vereceklerini söylemişlerse, Skype’ı kapattıktan sonra kibar bir teşekkür e-maili yazabilirsiniz. Böyle şeyler avrupada hep artı! Skpye mülakatıyla ilgili bir kaç ‘tips’ okumak isterseniz burada güzel öneriler var ve biz de sonuna kadar katılıyoruz.
Yüksek Lisansların Ücretleri Hakkında Genel Bilgiler
Tabii ki işin bir de bu kısmı var… Aslında Avrupa’da Yüksek Lisans’ın size ortalama ne kadara mal olacağı konusunda başta yazmaya çekindik çünkü bütün masraflar çok değişken. Başvurduğunuz program ücretsiz de olabilir 20.000 Euro da. Ya da kalacağınız yere, gittiğiniz şehrin pahalılığına bağlı olarak aylık 1000 Euro vermek durumunda da kalabilirsiniz, ama aynı şehirde devlet yurdu çıkarsa bu 200 Euro’ya da düşebilir. O yüzden ortalama bir bütçe çıkartıp kimseyi yanıltmak istemedik. Ama bir yandan da, doğal olarak herkesin (ve bizim de) ilk düşündüğümüz hep bu işin maddi yönüydü. O yüzden yazının bu kısmını yazmadan önce bir kez daha araştırma yaptık ve(malum özgün içerikli blog derdimiz var) buyrun yazının ‘tamamen duygusal’ kısmına 🙂
Öncelikle şundan bahsedelim, Avrupa’da ana dili İngilizce olmayan bir ülkeye başvuruyorsanız, diyelim ki Fransa’ya başvuruyorsanız, iki seçeneğiniz var; İngilizce bir programa başvurabilirsiniz ya da iyi ve eğitim görmeye yetecek bir Fransızca’nız varsa eğitim dili Fransızca olan bir yüksek lisans programına başvurabilirsiniz. Eğer Fransızca bir yüksek lisansa başvurabiliyorsanız şanslısınız çünkü, ücretsiz bir program bulma şansınız yüksek. Sebebi de, bu programlar yabancılar için değil genellikle kendi öğrencileri için hazırlanmış programlar oluyor ve devlet üniversitesindekiler genellikle ücretsiz oluyor. Normal üniversite öğrencisi gibi dönemlik harç ödeyerek (300-500 Euro civarı) okuyabiliyorsunuz. Bu seçeneği değerlendirebilmeniz için yüksek lisansa başvuru sırasında üniversitenin istediği minimum Fransızca seviyesini göstermeniz gerekecek tabii ki, bizim örneğimizde muhtemelen bu DELF sınavından en azından B2 derecesi almak demek.
Gelelim ikinci ve daha çok tercih edilen, bizim de yaptığımız seçeneğe. Yani Avrupa’da eğitim dili İngilizce olan yüksek lisans programlarına başvurmaya. Eğer ingilizce bir yüksek lisans programına başvuruyorsanız, maalesef programın ücretli olma ihtimali yüksek ve program ücretleri ülkeden ülkeye değişiyor.
Yüksek Lisasn için Okulların ücretleri
Biz yüksek lisans araştırmalarımızı yaparken hukuk ve mimarlık alanındakilerle ilgilendik. Bunu yaparken de kafa başı yaklaşık 30 tane okul araştırdık. Bulduğumuz okullar çoğunlukla İngiltere, İrlanda, Hollanda, İsviçre ve Almanya’daydı. Bu 5 ülke arasında İngiltere ve İsviçte yüksek lisans program ücretleri en pahalı olan iki ülke ve bu ülkelerde bulacağınız bi ingilizce programın yıllık ücretinin 12.000-15.000 Euro’dan düşük olma ihtimali çok az maalesef. Ve çoğu kişinin zannettiği üzere Almanya’da da yüksek lisans yapmak bütün üniversitelerde ücretsiz değil. EU vatandaşlarına çok ciddi indirimler oluyor fakat biz Avrupa vatandaşı olmayanlar için Almanya’daki İngilizce yüksek lisans programlarının büyük çoğunluğu ücretli. Bir örnek olması açısından buradan İrlanda-Dublin’deki Trinity Collage’in 2016-2017 bütün bölümleri için olan ücret tablosuna bakabilirsiniz. EU Vatandaşları ve biz Avrupa vatandaşı olmayanların arasındaki ücretlendirme farkı da gözüküyor. Biz de Almanya’da yaptığımız yüksek lisansa, bunlara yakın bir ücret ödedik maalesef. Ama pes etmek yok, iyi bir araştırma ile bütçenize uygun yahut tamamen ücretsiz bir okul bulana kadar devam!
Gelelim, eğer başvuracağınız ülkenin kendi dilini bilmiyorsanız ve İngilizce programların da ücreti sizin bütçenize uymuyorsa neler yapabileceğinize. 🙂 (Burs olayını ayrı yazacağız)
Almanya’da kendi çevremizde en çok rastladığımız, yüksek lisans programına başvurmadan önce, ülkeye 5-6 aylığına gelip yoğunlaştırılmış dil eğitimi alıp ve programın istediği dil seviyesine gelip, ücretsiz Almanca yüksek lisanslara başvuranlardı. Düşünün ki, sizin başvurmak istediğiniz Almanca programın son başvuru tarihi Mayıs 2017, ama siz Almanca bilmiyorsunuz. Bu durumda, Kasım 2016 gibi gelip yoğunlaştırılmış bir dil kursuyla Mayıs 2017’ye kadar yani 6 ay gibi bir sürede sıfırdan başlayıp okulun istediği Almanca seviyesine ulaşabiliyorsunuz ve başvuru tarihine de Almanca yeterlilik belgenizi hazır ediyorsunuz. Bunu yapan arkadaşlarımız var ve inanın ki zor değil. Tabii ki bunun için uygun bir dil okulu bulmanız, 6 aylık kalacak yeri ayarlamanız ve her şeye ragmen başvurduğunuz okula kabul edilmeme ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu seçeneği değerlendirmeye karar verirseniz, benim de gittiğim ve memnun olduğum Almanca kursumun linkini burada bulabilirsiniz.
İkinci söyleyeceğimiz seçenek ise daha çok uluslararası ilişkiler, hukuk, işletme ve ekonomi gibi bölümlerden mezun olmuşsanız ilginizi çekecektir. Bu bölümlerden mezunsanız ve Avrupa Birliği ile ilişkili bir master programı seçmek isterseniz (mesela Avrupa Birliği Hukuku gibi) bu üniversite programları, genelde Avrupa Birliği destekli oluyor ve ücretsiz olma ya da size burs sağlama ihtimali çok yüksek oluyor. Örnek verirsem, ben Hollandada’ki Maastricht Üniversitesi’nin ‘LL.M in European Union Law’ programına başvurduğumda, program normalde ücretli olmasına rağmen hemen burs vermişlerdi. Bunu aklınızın bir köşesine yazıp özellikle Avrupa Birliği ile ilişkili yüksek lisans programlarını araştırabilirsiniz.
Bir diğer karşımıza çıkan program ise yine Maastricht Üniversitesi’nin Mimarlık yüksek lisansıydı. Bunun için Maastricht Üniversitesi – Zuyd Akademi’ye başvuruyorsunuz ve programın şöyle bir avantajı var. Part-time olduğu için yüksek lisansı tamamlamak 4 yıl sürüyor ve bu sürede iş bulabiliyorsunuz, okul da iş bulabilmeniz size yardımcı oluyor. Böylece en azından kendi yaşam masraflarınızı 4 sene boyunca karşılayabilmiş oluyorsunuz.
Tabii ki ücretsiz İngilizce programları bu iki seçenekle sınırlı değil fakat biz kendi tecrübelerimizi yazdığımız için, bilmediğimiz programları yazmaktan kaçındık.
Ek 1:
Almanya’da bazı devlet üniversitelerinin yüksek lisans programları ücretsizken bazılarınınki değil. Mesela benim yüksek lisans yaptığım Goethe Üniversitesi bir Alman Devlet Üniversitesi ve lisans programlarının tamamı ücretsiz. Ama yüksek lisans programları fakülteden fakülteye değişiyor ve benim gittiğim master programı olan ‘LL.M in Finance’ ücretliydi. O yüzden genelleme yapmaktan kaçınıyoruz anlayacağınız.
Önemli ek 2:
Bazı yüksek lisans programları ‘2 yıl ve part-time’ şeklinde oluyor. Yani esasen 1 yıllık olan ders programını iki yıla bölüyorlar. Böylece siz de bir yandan okurken bir yandan çalışabiliyorsunuz. Eğer yüksek lisans yaparken aynı zamanda çalışmayı planlıyorsanız ‘2 yıllık part-time’ programlar çok işinize yarayacaktır.
Burslarla ilgili yazmadan önce de sürekli takip ettiğimiz iki siteden bahsedelim. Mladiinfo ve Youthhop kendini gençlerin fırsatları keşfetmelerine adamış iki websitesi ve burs bölümünde sürekli çeşitli üniversitelerin güncel burs fırsatlarını yayınlıyor. Danimarka’da hiç aklınıza gelmeyecek bir üniversitenin burslu programları olabilir ve bunu hiç farkında olmadan kaçırıyor olabilirsiniz. İşte bu iki site o işe yarıyor ve sürekli kontrol ederek size uygun bir program olmadığına bakabilirsiniz. İki tane yakın arkadaşımız Mladiinfo üzerinden öğrendiği burslara başvurdular ve şu an yeni ülkelerinde mutlu mesut yaşayıp gidiyorlar.
Yurtdışında yüksek lisans için burs seçenekleri
Genel burslara gelirsek; bildiğiniz üzere Türkiye’deki gençlerin en çok faydalandığı ve her yıl bir sürü genci yurtdışına okumaya gönderen Avrupa Birliği – Jean Monnet Bursu. http://www.jeanmonnet.org.tr internet sitesinden bursla ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Diğer bir burs ise Alman Hükümeti’nin Almanya’ya yüksek lisans için gelecek yabancı öğrencilere verdiği burs olan DAAD bursu. Bu burs da Türkiye’de TEV aracılığıyla veriliyor. Başvuru şartları ve son başvuru zamanları her yıl değişebiliyor. Başvurmak isterseniz buraya tıklayarak her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bir de Almanya’da burs veren Konrad – Adenauer Derneği var fakat bu bursa başvurmanız için Almanca biliyor olmanız gerekiyor. Derneğin sayfasına buradan ulaşıp detayları okuyabilirsiniz.
Burs konusunda bildiklerimiz bu kadar. Biz burs için DAAD’a başvurmuştuk, ikimize de çıkmadı fakat etrafımızda bu bursu alabilen arkadaşlarımız var. O yüzden eğer Almanya’ya gitme niyetindeyseniz mutlaka başvurun, bakarsınız çıkar mı çıkar!
Sanıyoruz ki başvuru süreciyle ilgili söyleyeceklerimiz bu kadar. Belgeleri hazırlıyorsunuz, eğer varsa başvuru ücretini ödüyorsunuz ve iş cevapları beklemeye kalıyor!
Diyeceğimiz o ki, eğer yurtdışında okumaya kararlıysanız ve başvurularınızı doğru yerlere doğru şekilde yaparsanız, bu iş asla olmayacak bir hayal değil, aksine bir o kadar kolay!
Çok sevdiğimiz bir kişisel gelişimcinin dediği gibi ‘Hedeflerin seni heyecanlandırmalı!’ Biz de sizde ‘evet ya! aslında çok kolay’ heyecanını yaratmak çok isteriz.
Herkese iyi başvurular!
Biz Instagram’da ve Youtube’ta da varız ve bekleriz. Youtube kanalımızda düzenli olarak Almanya’da yaşam ve Almanya’da okumakla ilgili bilgiler paylaşıyoruz. Kanalımıza abone olmayı unutmayın! 🙂
Merhabalar, eğer Avrupa’da eğer ingilizce bir programa başvuruyorsanız çok büyük ihtimalle ücretli oluyor. Ücretler çok degisken oldugu için bir fiyat verip yaniltmak istemeyiz ama mesela Almanya’da 1 yillik egitim ucreti genelde 10.000 Euro veya üstü oluyor ? Bunun yaninda burs alabileceginiz programlar da oluyor, genelde Avrupa Birligi ile ilgili programlar kolay burs veriyor. Bununla ilgili bir yaziyi su an yaziyoruz 🙂 sevgiler
Öncelikle selamlar. Bir hukuk fakültesi son sınıf öğrencisi olarak yaklaşık 1 senedir tıpkı Asya gibi Goethe Universität’ da hukuk alanında LLM programlarından birine kabul almayı umuyorum. Geniş ailesinin tamamına yakını Frankfurt’ ta yaşayan ve babası Almanya doğumlu biri olarak ben de bir Frankfurter olmayı umuyorum. Halihazırda tatillerimi Frankfurt’ ta geçiriyorum.Özellikle Asya’ ya danışmak istediğim birkaç husus var.
1-) Genel akademik ortalaması olarak 2.5 barajını yakalamayı umuyordum fakat Asya’ nın daha düşük bir ortalama ile kabul aldığını görmek yüreğime şu serpti. Acaba genel akademik ortalamasını öğrenebilir miyim?
2)Asya ‘nın llm programını 12 ayda tamamladığını öğrendim. Ben sanıyordum ki İngilizce llm programlarında dahi A2 seviyesinde Almanca yeterliliği sağlanana kadar üniversite bünyesinde ayrı bir eğitime tabi tutuluyoruz. Anladığım kadarıyla Goethe Universität’da böyle bir mecburiyet gerekmiyor. Doğru anlayabilmiş miyim?
3)Almanya’ da llm programlarının genel olarak çok zorladığı söyleniyor. Sizce de bu doğru mu?
4)Almanya’ nın llm programını tamamladıktan sonra 18 ay çalışma izni verdiğini okumuştum. Fakat hukuk sözel bir alan olmasından dolayı Almanya’ da hukuk alanında çalışma imkanımızın Türkler olarak pek olmadığını duymuştum. Anladigim kadarıyla Asya şuanda calisiyor. Peki acaba hukuk alanında çalışabiliyor mu ve ya başka bir alanda mı çalışıyor?
5) Goethe Universität bir vakıf üniversitesi olması hasebiyle öğrencilerinden Alman devlet üniversitelerine kıyasla daha yüksek bir bedel talep ediyor. Acaba hukuk llm programınız suresince sadece eğitim için harcadığınız miktarı yaklaşık olarak öğrenmem mümkün müdür?
6)Son olarak Asya hanımının hangi hukuk llm programını tamamladı öğrenebilir miyim?
Almanya öğrenci vizesine başvuru ve taşınma rehberinizi de okudum ve benim açımdan sıkıntılı olan kısmın llm programına kabul edilme kısmı olduğunu düşünüyorum.
Ekşisözlük üzerinden ulaştığım bu faydalı blog u oluşturduğunuz için çok minnettarım. Umarım beni gibi yüzlerce kişiye daha umut olursunuz ve umarım sorularımla başınızı çok ağrıtmamışımdır.
Açıkçası benim hayallerimi yaşıyorsunuz…
Merhabalar, güzel yorum için teşekkürler:)
Yazıyı biraz güncelledik, maddi kısımla ilgili birkaç şey eksik kalmıştı. Şöyle başlayabilirim, İngilizce bir LL.M programına başlarsan Almanca zorunluluğu hiç yok, hatta benim sınıf arkadaşlarımın çoğu sıfır Almancayla geldi sıfır Almancayla döndü. Zaten eğitmenlerin çoğu yabancıydı ve onlar da Almanca bilmiyordu:) Sadece zorunlu olmayan haftada 1 saatlik bir Almanca dersi vardı, onu da sınıfın çoğu almadı zaten.
4-) Ben Goethe Universitesi – Institution of Law and Finance (ILF) – LL.M in Finance programını tamamladım temmuzda. Daha doğrusu sınavları vererek mezun olduk fakat tez yazmak için bir 6 ayımız daha var. Yani şu an hala öğrenci statüsündeyim, vizemi uzatırken de 1 senelik öğrenci vizesi verdiler tekrar. Bu yeni vizem de dolunca 18 aylık çalışma vizesi alabiliyorum. Öğrenci vizesinin şöyle güzel bir yanı var, 240 gün part-time ya da 120 gün full-time çalışabiliyorsun ve öğrenci olduğun için vergiden muafsın. Aslında LL.M programı olarak LL.M in Finance’ı seçmemin sebeplerinden birisi de sonradan iş ararken biraz önümü açmasını istediğim içindi. Geçen sene Deutsche Börse (Stock Exchange)’de çalıştım ve aynı benim gibi LL.M yapan bir sürü öğrenci vardı. Evet sistemde ‘attorney’ olamıyoruz ama ‘legal counsel’ olarak çalışmak mümkün. Eğer Almanca öğrenebilirsen çok daha kolay, çünkü Türkiye’ye iş yapan çok firma var iş bir şekilde bulunuyor.
3-) Ben İstanbul Hukuk mezunuyum, şunu söyleyebilirim ki İstanbul Hukuk benim burada okuduğum LL.M programından çok daha zordu. Program boyunca da zorlanmadım açıkçası, beklediğimden daha kolaydı diyebilirim, bu açıdan endişelenmeye gerek yok:)
5-) Tek üzücü yanı bu maalesef. Benim okuduğum LL.M in Finance programının ücreti 18.000 Euro idi. Bir de dönemlik 350 Euro okul harcı ödedik.Onun dışında ufak tefek masraflar oldu ama kabaca 20.000 Euro ödedim diyebilirim.
Umarım cevaplar faydalı olabilmiştir:)
Sevgiler
Gayet tatmin edici cevaplar aldım. Vakit ayırdığınız için minnettarım. Başvuru sürecinde beklenmedik bir durum yaşamam halinde yine kapınızı aşındıracağıma emin olabilirsiniz 🙂
Rica ederiz, yine bekleriz ☺
Bir çevrenizden duyduklarınız ya da kendi araştırma süreciniz varsa, doktora konusunda bir şeyler yazsanız? Özellikle Almanya düşünmekteyim, üniversitede akademik şekilde asistanlık falan şeklinde tanıdıklarınız varsa özellikle. (Alanım endüstriyel tasarım, belki Umut Bey’in bildiği okullar daha yakın gelir)
Yaziniz cok bilgilendirici olmus tesekkur ederim. Fakat Avrupadaki ucretli yuksek lisans programindan detaylica bahsederken devlet okullarinin yuksek lisans programlarini yaziniza dahil etmemissiniz. Kabul edilmek zor olsada en ucuz yontem o. Yeni yasaminizda mutluluklar…
Merhabalar, yazıyı beğenmenize sevindik.
Yazıdaki ek not kısmı gözünüzden kaçmış sanıyoruz:) Verdiğimiz DAAD linkinden Almanya’daki bütün ücretsiz devlet okulu yüksek lisans programlarına ulaşabilirsiniz.
İyi dilekleriniz için teşekkürler,
Sevgiler
Frankfurt yakinlarindaki Gießen ve Marburg Üniversitelerinde Yüksek Lisans (Ingilizce) ücretsiz .
Merhabalar,
Bilgi için teşekkürler, izninizle yazıya ekliyoruz 🙂
Sevgiler.
Verdiğiniz kurs adresini inceledim acaba siz Kompakt Plus mı ya da Kombi 40’a mı gittiniz ? Almanyadaki sistemi tam anlayamadım çünkü kur bazında ücretlendirme yok sanırsam. Bu arada süpersiniz hep öyle kalın 🙂
merhabalar, ben ‘german kompakt plus’ programına gidiyorum bu sene, ama geçen sene ‘german in the evening’ programına gidiyordum. Almanya’da bazı kurslarda kur bazında ücretlendirme var aslında, ama benim gittiğim kursta yok:) Kaydolduğunuz programa göre bir kuru bitirmek 2 ay da sürebiliyor 8 ay da :)) Ama bu kursu öneririm, ben severek gidiyorum.
İyi dilekler için teşekkürler, sevgiler 🙂
merhaba yurt disi yuksek lisans icin kurumdan kabul aldiktan sonra mi burs aramaliyiz yoksa burs arama isini kurum ararken mi yurutmeliyiz? kurumlar ulkeye gore mi okula gore mi burs veriyor? simdiden tesekurler…
Cunku su an bir kurum ararken oraya burs bulamazsam ne olacak diyip vazgecebiliyorum. Arayisimizi neye yogunlastirmaliyiz?
Öncelikle okullardan kabul almanız önemli olacaktır bizce çünkü özel kurumlara burs başvurusu yaparken kabul belgelerinizi göndermeniz gerekecek. O yüzden arayışınızı okullara yoğunlaştırabilirsiniz.
Merhabalar,
Genelde ikisi de olabiliyor. Bursun türüne göre değişiyor. Jean Monnet bursuna okullardan kabul edilmeden de başvurulabiliyor mesela, ama gitmeyi planladığın ülkede bursa başvuruyorsan genelde o ülkede bir okula kayıt yaptırmış olmanı istiyorlar. Bazı kurumlar (DAAD gibi) sadece Almanya’daki okullara burs verirken, Jean Monnet Avrupa Birliği genelinde burs veriyor. O yüzden bir genelleme yapamıyoruz:)
Sevgiler
Merhabalar 🙂 öncelikle yaziyi ve kullandiginiz dili cok sevdim. Böyle bi blog buldugum icin sansliyim çünkü kiz arkadasimla böyle bir şeyin hayalini kuruyoruz 🙂 simdilik ikimiz de erasmusa gidiyoruz ama 2sene sonrası icin hedefimizde mimarlik icin yüksek lisans var. Her neyse başarılar ve mutluluklar dilerim yazi süper:)
çok teşekkür ederiz 🙂 Umarız sizin için her şey yolunda gider, sevgiler!
ee ozaman siz zenginsiniz! benim gibi günde bir paket sigarayı zor bulan biri için bu iş nasıl olacak? bende oturmuş ciddi ciddi bir hevesle okuyorum. Bosver ceykıp “bizim space shipsler için yapmayı düşündüğümüz buradan marsa gitmeyi 2x zaman kısaltacak jumperstation projemiz yatar” gidelim buradan.
Merhabalar,
Vallahi zengin değiliz 🙂
Biz yüksek lisans yaptığımız okullara ücret ödedik maalesef ama hem ücretsiz okul bulmak, hem de part-time bir program seçip okurken çalışmak gerçekten mümkün. Böylece kendinizi finanse edebiliyorsunuz.
Aslında tek amacımız, zengin olmadan da, çok paralar dökmeden de Avrupa’da yüksek lisans yapılacağını anlatmaktı ama sanırım sizde ters tepmiş:)
Sağlık olsun:))
Sevgiler
Asya harikasın hukuk mezunlarının yurtdışında master konusunda internette ilk ağızdan bilgiye ulaşma sansı çok fazla değil. Son zamanlarda en dikkatle okuduğum blogtu diyebilirim. Sana bir kaç sorum var. Ben bu sene 5. yılıma giriyorum avukatlıkta ama aklımda hep kıta avrupasına master için gidip orada kalmak fikri vardı. Bu 5 yılın sonunda bütçede var bu plan için belki tek iyi tarafı bu:) Sana sormak istediğim mezuniyetten sonra iş bulmak konusunu biraz daha açabilir misin? Çalışma iznin olmazsa sansın çok zor çalışma izni aranıyor ilk şart diye duyuyorum. Mezuniyetten sonra ki ilk 18 ayda çalışma iznimiz oluyor ama bittikten sonra durum ne? Hali hazırda bir iş bulmuş oluyoruz ve o işverenin talebiyle mi uzatılıyor süre? Bu ne kadar mümkün? Lisansı Almanya dışından olanlarda bu 18 ay içinde ve sonrasında iş bulabilme oranı nedir? Sen genel olarak iş bulmak Almanya’ya kalıcı olarak yerleşebilmek konusunda ne düşünüyorsun bu ne kadar mümkün?
Merhaba Murat,
Blogu beğenmene çok sevindik, teşekkürler, umarız faydası olur:)
Önce çalışma izninden bahsedeyim, Almanya’da master yapıp tamamlayınca, sana ek olarak 18 ay çalışma izni veriyorlar. Bu 18 ayı iş aramak için kullanıyorsun. 18 ay içerisinde eğer master yaptığın alana ilişkin bir iş bulursan yabancılar ofisine gidip bildirim yapıyorsun ve çalışma izniyle oturum iznini uzatıyorlar. Almanya genel olarak çalışma izni ve oturum konusunda bonkör bir ülke, okul bitince hemen eve göndermiyor yani:)
Eğer Almanya’da yüksek lisans yaparsan ve bu süreçte Almanca öğrenirsen, iş bulmak zor değil. Tabii ki kolay da değil, ama 18 ay iş bulmak için çok yeterli bir süre. Benim burada yüksek lisans yapıp (lisansı türkiyede yapanlar) iş aramaya başlayanların çoğu buldu bile. Önemli olan lisansı nerede yaptığın değil de, yüksek lisansı hangi alanda yaptığın ve dil yeteneklerin. Biz şu anlık(en azından bir süre) geri dönmeyi düşünmüyoruz. Ben de yüksek lisans tezimi tamamlamaya çalışıyorum, sonrası burada iş hayatı:)
Yani araştırmaları güzelce yapıp, burada işine yarayacak bir alanda yüksek lisans yaparsan, kalmak asla zor değil, tünelin sonunda ışık var:))
Sevgiler
Merhabalar,
Yararlı bilgiler için teşekkürler. Vize alma kısmıyla ilgili bir sorum olacaktı. Kabul edildikten sonra vize başvurunuzda finansal kaynak göstermek zorundasınız değil mi? Bu durumda ailenizi mi gösterdiniz? Örneğin ben bir sene önce mezun oldum, şu an çalışıyorum ve evliyim. Eşim de çalışıyor. Beraber bir yüksek lisans programına gitmek istiyoruz (ek olarak online işlerimiz olduğu için ve part time çalışabileceğimiz için finansal konuda problemimiz olmayacaktır); ancak hali hazırda birikmiş yüksek miktarda bir birikimimiz yok; herhangi bir mal varlığımız da yok 🙂 Kabul edildiğimiz takdirde gideceğimiz için işten ayrıldığımızda düzenli bir gelirimiz de olmayacak. Bu durumda neler yapabilirz?
Merhabalar,
Aslında şu yazıda https://yoldabiblog.com/almanya-ogrenci-vizesine-basvuru-ve-tasinma-rehberi/ vize alma kısmından biraz bahsettik. Bloke hesap açmanız ya da garantör bulmanız gerekiyor 🙂 Bu konuda biraz katı oldukları için bloke hesap ya da garantör belgesi olmadan oturma izni vermiyorlar maalesef :/
Sevgiler
Merhaba,
Bu güzel blogunuza şans eseri Ekşi sözlükte denk geldim. Buradan yayında ve yapımda emeği geçen herkese çok teşekkürler 🙂
blogunuzu kurcaladım ancak Umut’un nerede ve nasıl yüksek lisans yaptığını kaçırdım sanırım. Programı İngilizce mi yoksa Almanca mı? Mimarlıkta hangi alanda yüksek lisans yapıyor? Bu konularda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim 🙂
Sevgiyle kalın <3
Merhabalar,
Beğenmiş olmana çok sevindik. Teşekkürler.
Ben(Umut), şuan Stadelschule Architecture Class’da Master of Arts. Program tamamen İngilizce, Alan olarak Master of Arts diye geçiyor ancak master’ın ikinci yılında daha spesifik bölüm seçiyorsun. Benim seçtiğim bölüm Architecture Urban Design. Umarım sorularına cevap olmuştur. 🙂
Sevgiler.
Fransızca dil ögrenmek isteyenler için skype üzerinden fransızca dersleri veren egitim sitesi
https://preply.com/tr/skype-ile-fransızca
Gerçekten çok yararlı bir blog olmuş helal olsun valla tebrikler ? insanların ağzından kerpetenle laf alıyoruz gidenlerin bilenlerin filan sağolun gerçekten.bu kadar hem ayrıntılı hem bu kadar sıcak yazılar okuyabilmek gerçeken çok güzel.
Benim şöyle bir duyumum varda ne kadar doğru acaba yıllık belli bir miktar paramı göstermek gerekiyormuş bankada.Ama dil kursu kısmı içinmiymiş neymiş tam bende bilemiyorum.Bu arada ben direk ingilizce eğitim almayı düşünüyorum yukarıda verdiğiniz daad.de sitesindende bakındım baya ücretsiz programlar varmış yazılım üzerine tam anlamıyla oley yani bu işi yapmak istesemde üzerine yüksek lisans eğitimi alabilmekten baya hoşnut olabilceğim bölümlerle karşılaştım oleyy-2 ?
Varsa bu para ne kadar bir para depozito olayı yani ve nasıl oluyor bilgi verebilirmisiniz ki acaba.
Merhaba Murat, teşekkür ederiz!
Şu https://yoldabiblog.com/almanya-ogrenci-vizesine-basvuru-ve-tasinma-rehberi/ öğrenci vizesine başvuru yazısının içinde bloke hesap ve bloke hesap açmamak için diğer alternatiflerden bahsettik, oradan okuyabilirsin hemen 🙂
Merhaba yazılarınız çok bilgilendirici ayrıca Avrupa da yüksek lisans hayali kuran benim gibi bir çok öğrenciye umut veriyor.Güzel yazılarınız için çok teşekkürler ? Benim merak ettiğim ve her yerde araştırmama rağmen istediğim gibi detaylı cevap alamadığım bir soru var özellikle iktisat ekonomi hukuk bölümü gibi bölümlerde okuyan öğrenciler her yerde bahsedilen sosyal sorumluluk projelerine katılmak, not ortalamasını yüksek tutmak, iş deneyimi edinmek vb faaliyetlerde bulunmak dışında burs kazanmak için nasıl fark yaratabilir siz şu an Avrupa da olduğunuz ve daha yakından takip edebildiğiniz için belki yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm ayrıca sizin Avrupa da bir çok üniversiteden kabul almanızı sağlayan nitelikleriniz nelerdi bu konuda neler önerirsiniz ya da burs alan arkadaşlarınız nitelikleri nelerdi bu konuda da yardımcı olursanız çok mutlu olurum ?
Merhaba Gizem,
Tesekkur ederiz 🙂
Aslinda saydigin seyler, gonullu projeler, aktif bir ogrencilik gecirmek, iyi bir ingilizce ve motivasyon mektubunda kendini iyi ifade edebilmek genel olarak yeterli diyebiliriz. Saydiklarimiz disinda gercekten bir sey yok:) Burs alan arkadaslarimiz da ayni sekilde senin saydigin ozelliklere sahipti ama ek bir sey yapmadilar. Yani burs icin biraz sans biraz da belgeleri guzelce hazirlamak diyebiliriz.
Simdilik aklimiza ilk olarak bunlar geldi 🙂 Sevgiler
Çok teşekür ederim sorumu cevapladığınız için bunların yeterli olmayacağını ve burs kazananların daha farklı faaliyetlerde de bulunduklarını düşünürdüm hep 🙂 son olarak da çok tatlısınız umarım hep mutlu olursunuz hoşçakalın 🙂
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Asya Hanım’ın eğitim aldığı LLM in Finance programını LLM Guide sitesinde daha önceden görmüştüm ve çok popüler bir programa benziyordu. Eğer programın tez aşamasını da bitirdi iseniz memnuniyet durumunuzu anlatabilme imkanınız var mı acaba ?
Son olarak şunu sormak istiyorum : Ben de Avrupa’da LLM yapmayı çok istiyorum ancak LLM yaptıktan sonra ülkeye dönme niyetindeyim. Bu açıdan ödediğim ücrete değer mi ? Ben o tecrübenin paha biçilemez olduğuna inanıyorum ancak çevremdeki bazı insanlar döneceksen ne anlamı var mealinde konuşuyorlar. Sizce Türkiye’ye döndüğümde kariyerim açısından ciddi avantajları olur mu?
Nihayet belirtmeliyim ki hikayeniz ilham verici. Umarım her şey gönlünüzce oluyordur ve de olmaya devam eder.
Sevgiler
Merhaba Mehmet Ali,
Oncelikle tesekkur ederiz:) Ben programdan cok memnun kaldim. Soyle dusunebilirsin, master gonullu bir egitim oldugu icin bu master programindan ne kadar yararlanacagin biraz da sana bagli oluyor. Derslere duzenli gidip, o arada stajini da guzel bir yerde yaparsan, gercekten cok faydasi var ve ayni zamanda yeni bir alanda bir vizyon kazaniyorsun.
Turkiye’ye donecek bile olsan, yurtdisinda 1 yil kalmis olmak, yeni bir alanda yuksek lisans yapmis olmak ve Turkiye’ye daha kalifiye bir sekilde donmek bizce de paha bicilemez. Sonucta is hayatina zaten ister istemez bir sekilde atiliyorsun, ne kadar kalifiye ve ozguvenli bir sekilde baslarsan o kadar iyi diye dusunuyorum. Sonucta daha en az 30 yil bu meslegi yapacagiz 🙂 Kariyerin acisindan mutlaka ciddi avantajlari olacaktir.
Eger yaparsan pisman olmazsin diye dusunuyorum 🙂
Sevgiler
Mutlu akşamlar,
Başvuruların son evresinde olarak – baya bi’ geç kaldım aslında- bir kaç soru sormak istiyorum LLM ile ilgili ?
1-ortalamamız gerçekten çok fazla önemli mi ? referansımız yaptığımız şeyler daha fazla ise bu biraz da olsa şans yaratabilir mi ?
2- bu motivasyon mektubu beni çıldırtmak üzere.örneklere bakıyorum ama neyi nasıl yazmam gerektiğini tam bilmiyorum. kimisi gerçekten önemsiz diyor kimisi en önemli aşama bu diyor. nasıl olması gerektiği konusunda bi’ fikir alabilir miyim ?
teşekkürler ?
Merhaba Pinar,
Bu hafta biraz tasinma telasindaydik, gec cevap icin kusura bakma:)
Sen zaten cok yol almissin bile, o yuzden hemen sadede geliyorum!
1-) Ortalamanin bence hic onemi yok. Ortalamaya takan bazi okullar var tabii ki (oxford, edinburgh vs) ama bunlar disindaki okullar ortalamayla pek ilgilenmiyor. Benim ortalamam gercekten yerlerdeydi (2.30’un altindaydi) ve ortalamam yuzunden reddeden okul hic olmadi. 🙂 Bu konuda rahat olabilirsin.
2-) Bence motivasyon mektubu asiri onemli. Hatta en onemli belgen diyebilirim. Cunku seni anlatan, ve okulun seni tanidigi mektup o. Sonucta hukuk mezunu sertifikasi ve diger belgeler herkeste oluyor, seni digerlerinden ayiran sey motivasyon mektubun. 🙂
Referans mektubunda, universite boyunca yaptigin sosyal aktivitelerden, hukuk disinda nelere ilgi duydugundan, almanyada neler yapmak istediginden bahsedebilirsin mesela. Genelde duymak istedikleri bunlar oluyor. Ya da uye oldugun bir dernek varsa onlardan bahsedebilirsin. Hatta kendini biraz abartmanda sakinca yok, cok alcakgonullu olmana gerek yok yani! 🙂
Simdilik aklima ilk olarak bunlar geldi.
Sevgiler ?
Mutlu akşamlar ;
Çok teşekkür ederim, yanıtınız için teşekkür edemedim. Finaller bütünlemeler derken bir telaş oldu.Bu yorumunuz üstüne büyük bir çığlık atarak motivasyon mektubumu yeniledim ve başvurulardan en çok istediğimi yaptım. Bununla beraber verdiğiniz tavsiyelerden yola çıkarak araştırmaya ve denemeye devam ediyorum, bu dönem olmasa da diğer dönemler için bir sürü şansımız var.
Çok teşekkürler her şey için !
merhaba 1 madde deki cevabınız mimarlık içinde geçerli mi
Merhaba,
Yurt disi yasam ve gastronomi uzerine, bireysel deneyimlerimi ve yurtdisinda yasayan sefler ile yaptigim roportajlardan olusan blog sayfami ziyaret edebilirsiniz. https://chefexpat.com
Merhabalar.istanbul hukuk mezunuyum.Almanyada politika siyaset bilimi veya uluslararası ilişkiler üzerine ingilizce master yapmak gibi bir düşüncem var.maddi konular beni endişelendiriyor.bazi ingilizce master programları çok uygun.benim merak ettiğim çalışma hakkımız var ama iş bulabilme imkanımız nedir? Yani çok ağır olmadığı sürece her işi yapabilirim ama iş bulma şansımız nedir? Ben şu an irlandada dil eğitimi alıyorum.çalışma hakkımız var ama iş yok buradaki neredeyse bütün Türkiyeden arkadaşlarda iş bulamadı.bunu beklemiyordum evdeki hesap çarşıya uymadı yani.Almanya’da durum nedir ?
Almancam yok sadece ingilizce ve Türkçe biliyorum
Mehmet Merhaba ;
Bulduğun İngilizce programları hangi okullarda ? LLM guide dan baktığım özellikle Almanya’daki İngilizce eğitim veren pek çok okul ne yazık ki ücretli ve okul fiyatları uçuk ! Bununla beraber, gitmeden de memorise gibi sitelerden biraz öğrenmeye başlarsak iyi olabilir.
Merhabalar.istanbul hukuk mezunuyum.Almanyada politika siyaset bilimi veya uluslararası ilişkiler üzerine ingilizce master yapmak gibi bir düşüncem var.maddi konular beni endişelendiriyor.bazi ingilizce master programları çok uygun.benim merak ettiğim çalışma hakkımız var ama iş bulabilme imkanımız nedir? Yani çok ağır olmadığı sürece her işi yapabilirim ama iş bulma şansımız nedir? Ben şu an irlandada dil eğitimi alıyorum.çalışma hakkımız var ama iş yok buradaki neredeyse bütün Türkiyeden arkadaşlarda iş bulamadı.bunu beklemiyordum evdeki hesap çarşıya uymadı yani.Almanya’da durum nedir ?
Almancam yok sadece ingilizce ve Türkçe biliorum.
Merhaba Mehmet, yuksek lisans yaparkej yilda 120 tam is gunu ya da 240 yarim is gunu calisma izni veriyorlar. Almanca bilmeden de is bulmak mumkun tabii ki ama kendi alaninda ilgili bulmak birazcik zorlayabilir. Onun disinda gecici isler her zaman bulabilirsin. Bunun icin aradiklari genelde sadece ‘sound knowladge German’ oluyor. Gerisi biraz sans biraz da senin ne kadar azimle is aradigina bagli oluyor 🙂 simdiden bol sans 🙂
Teşekkür ederim.bikac sorun daha vardı aslında.ingilizce masterlara kabul daha mı zor oluyor? Benim ortalamam 2.30 civarı ve farklı bir alanda hukuk mezunu olup siyaset bilimi yada u.a.ilişkiler alanında yapmak istiyorum.bu durumda özellikle düşük ücretli devlet üniversitelerinden kabul alma şansım var mıdır?
Biz sadece ingilizce olanlara basvurmustuk, almancalari pek bilmiyoruz maalesef. Ama devlet universitelerindeki ingilizce programlara kabul alma sansin tabii ki var. Bence basvururken programlarin kontenjanlarina bakabilirsin. 10-20 kisilik kontenjani olanlari degil de her sene 50-100 kisi alanlari secebilirsin basvururken. Boyle olunca sansin da dogal olarak katlaniyor 🙂
Çok teşekkür ediyorum.başarılar
İstanbul hukuk 1.sinif öğrencisiyim Almanya’da okumak istiyorum ama yüksek lisansa daha çok var lisans için oraya yatay geçiş yapabilir miyim ve bunu önerir mısın ? Bu sanırım risk olur. Ayrıca malum okul zor not ortalamam düşük olursa ne yapacağım ya kabul etmezse oradaki üniversiteler ?
Off sizce yüksek lisansa kadar beklemeli miyim.
Merhaba Ege, bizce yuksek lisansa kadar bekleyebilirsin, cunku Almanca gercekten zor bir dil ve Almanca hukuk okumak kolay olmayacaktir :)) Ama merak etme zaman cok cabuk geciyor bir de bakmissin universite bitmis yuksek lisans gelmis bile :))
Evet çok teşekkür ederim cevapladıginiz için bir sorun daha var İstanbul hukukta ilk senemde dersleri zar zor geçiyorum not ortalamam düşük acaba mesela dokuz eylüle geçsem not ortalamam yüksek olur yurtdışı yüksek lisans şansım artar mı ?
Yoksa not ortalaması düşük olsa bile İstanbul hukuk mezunu olmak avantaj olur mu ?
Sizin ortalamanızddüşüktü kabul edilmenizdeookulun isminin etkisi var mı sizce ?
not ortalamasini hic kafana takma, benim not ortalamam mezun oldugumda yerlerdeydi, 2.30’un altinda not ortalamasiyla mezun oldum. Not ortalamasina her okul takmiyor, sen de takmayanlara basvurursun 🙂 Okulun ismi kabul edilirken etkili oldu mu bilmiyorum ama not ortalamamin yerlerde olmasinin negatif bir etkisi olmadi bence
tekrar teşekkür ederim cevabınız için.
Merhabalar, ben de Odtü’de mimarlık okuyorum, 3. sınıfa geçeceğim. Sorum daha çok Umut için, başvurduğu sırada ortalaması ne kadardı? Almanca mimarlık okullarındaki ücretler daha düşük diye biliyorum, ne kadar acaba tahminen? Bir de vize almak için bankada bloke edilmiş 7.500 euro olması lazım diye okudum Alman Başkonsolosluğu sitesinden, bu ne kadar doğru acaba? Şu an Almanca kursuna gidiyorum, iki sene içinde eğitim dili Almanca olan okullara başvuracak seviyeye gelebilir miyim?
Avrupa’da özellikle Almanya’da okumak/yaşamak isteyenler için büyük bir umut kaynağısınız. Ne zaman umutsuzluğa kapılsam açıp blogunuzu okuyorum. Bunun için size çok teşekkür ederim. Hayatlarınızda başarılar diliyorum.
Merhabalar Gökberk, başvurduğumda ortalamam 2.65 idi(not olarak çok parlak bir öğrenci değildim) 🙂 Ancak mimarlıkta zaten nottan ibaret değil. Almanca olan okulların çoğu devlet okulu ve dönemlik ücretleri yanlış hatırlamıyorsam 300-500 euro arası değişiyor. Ulusal vize almak için iki seçeneğin var birisi bloke hesap(7500 euro), diğeri ise garantör bunu şu yazıda detaylıca yazdık bakabilirsin. 🙂 Birçok okul B2 Almancayı kabul ediyor ve iki yılda kesinlikle o seviyeye gelirsin. Biz teşekkür ederiz. 🙂
Cevabınız için çok teşekkürler Umut bey. Son olarak, yüksek lisans yaptığınız okul devlet okulu muydu? Ücret olarak ne kadar ödemiştiniz acaba? Bir de part-time çalışma imkanı gerçekten mümkün oluyor mu? Mimarlık lisansta gerçekten uyumaya zor vakit kalıyor, yüksek lisansta umarım böyle değildir 🙂
SAC özel okul ve ücreti yıllık 7.500 Euro ancak daad ve diğer kurumlardan burs alma şansın oluyor. Okulun ilk yılı gerçekten baya yoğun geçiyor ancak ikinci yıl seçeceğin bölüme göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin benim seçtiğim danışmanım iki haftada bir geliyordu ve ben o arada iş bulup çalışmaya başladım. Hatta okul Frankfurt’ta ve biz şuan Münih’te çalışıyoruz ☺️
Cevaplarsanız çok sevinirim.minumum not 2.50 isterlerse 2.40 gibi ortalama göndere biliyormuyuz? Ben bu yıl mezun oluyorum bu yıl hocalardan referans alırsam iki yıl sonra başvuru yaparsam bir sakıncası olurmu? Yoksa başvurduğmuz yıla aitmi olmalı referans tarihi? Önceden teşekkürler
Merhabalar, okuldan okula degisiyor aslinda ama cogu okula istedikleri ortalamanin altinda ortalamayla da basvurabiliyorsun. Referanslarinsa guncel olmasi gerekiyor maalesef 🙂
Merhaba, bir sürü yazınızın altına yorum yazarak ve size mesajlar atarak yıldırma projeme ara vermeden devam ediyorum 😀 😀 😀 Merak ediyorum da acaba öğrenciyken biz olsak şunları yapardık şurada eksik yaptık dediğiniz konular var mı (burada aslında burs bulma konusundan bahsediyor şair 😀 ) bununla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyor musunuz ya da amaaaan boşver yazıyı gel biz sana buradan yardım edelim derseniz de hayır demem 😀 😀 😀 ben de Almanya da yüksek yapmak istiyorum ama burs bulmadan yapamam ve önümde 3 yıl gibi bir süre var ve belki yüksek yapan arkadaşlarınızdan da burs alan vardır neleri farklı yaptılar yardımcı olun lütfenn :))) bu arada bölümüm maliye :))
Merhaba Buket :)) Yaz tabii kii ?
Simdiki kafamiz olsa, basvurulara daha onceden baslardik cunku biz okullara basvurmaya basladigimizda burslar cooktan kapanmisti o sene icin. Tabii ki bir de not ortalaman burs icin ne kadar yuksek o kadar iyi :)) Bununla ilgili bir yazi mutlaka yazacagiz yakinda ?
Çok teşekkür ederim cevap için yazıyı dört gözle bekliyorum 🙂 hoşçakalın 🙂
Merhaba. Yazı için çok teşekkürler, çok faydalı olmuş. Yalnızca bir sorum var, Almanya’da hukuk alanında master yapıp (Türkiye’de de hukuk fakültesinden mezun olmak şartıyla tabii) avukat olarak çalışmak ne derece mümkün? 1 yıl master + staj mı gerekiyor? Almanca bilmek gerekiyordur tabii ama onun dışında yasal prosedürleri merak ettim. Şimdiden teşekkürler.
Avukat olarak calismak mumkun degil maalesef, yani sistemde attorney olmak mumkun degil ama baska calisma opsiyonlari oluyor. Yuksek lisans sonrasi kalici olmak yazisinda bundan bahsettik, oraya bakabilirsiin 🙂
Merhabalar,yazınız için çok teşekkürler. Beykent Üniversitesinde 4.sınıfa geçen mimarlık öğrencisiyim. Özel üniversitede okuduğum için burslardan yararlanamayacagımı dusunuyorum hep, sizce böyle bir fark oluyormu? Ve araştırdığınız devlet ve özel diğer okulların isminide yazabilirmisiniz? Ozel unıversıte mezunu biri olarak devlet üniversitesinden kabul alma şansım sizce nasıldır birde mimarlık yüksek lisansı başvurularında her okul portfolyo istiyormu? çok teşekkür ederim tekrardan, başarılar diliyorum
Merhabalar.? Yazınız için çok teşekkür ederim öncelikle. ??
Ben Spor Bilimleri Fakültesinde Antrenörlük son sınıf öğrencisiyim.
Ortalamam 3.20
Bu sene Marmara Ünüversitesinden Formasyon da alacağım.
Sorunum Yabancı dilim Yok.
Halen Almanya da şartlı kabul var mı ?
Orada 1 yıl Almanca Eğitimi alabiliyor muyum ?
Seneye kış döneminde başlamak için ne zaman başvuru için okullarla iletişime geçmeliyim ?
Cevaplarsanız çok sevirim ?
İyi Günler ?
Merhabalar :)) Sartli kabul bazi universitelerde var ama bunun icin universitelerin kendi sitelerinden bilgileri bulup iletisime gecmen gerekiyor, seneye kış için ne kadar erken iletisime gecersen o kadar iyi ??
Yeniden Merhaba 🙂
Bilkent Universitesinden Haziran ayinda mezun oldum ve Almanyadaki bir firmadan 2 senelik junior architect pozisyonunda is teklifi aldim. Suan icin Bundesagentur für Arbeit’tan calisma onayi belgemi yani Zustimmung’u bekliyorum. Firma benim yerime basvuruda bulundu. Hali hazirda 15 gundur bekliyoruz. Bu surec 6 haftaya kadar surebilir diyorlar. Sizin bu sureciniz ne kadar surdu acaba? Ya da yuksek lisansinizi orada yaptiginiz icin bu asamada gecmediniz mi?
Cok tesekkur ediyor, keyifli günler diliyorum
Sevgiler
Melike
Tebrikler! 🙂
Biz yüksek lisansı Almanya’da yaptığımız için çalışma izni belgelerimiz Arbeitsagentüre gitmedi ama biz de 6 hafta civarı sürüyor diye biliyoruz 🙂 Yoğunluğa göre 2 – 6 hafta arası sürüyormuş genelde. Sevgiler 🙂
Cok tesekkur ederim ?
Iznim cikmazsa diye buyuk bir stresle bekliyorum ???
Sevgiler ❤
Tekrardan merhaba.
Almanya’da yıllık yaklaşık ne kadar bir bütçe gerekiyor.
Heidelberg şehrinde.
Teşekkür ederimm????
Çok geniş bir soru aslında bu 🙂 Kiralar şehirden şehire çok fark ediyor ve Heidelberg’in yaşam ücretlerini ve kira fiyatlarını bilmediğimiz için, yaklaşık bir rakam verip yanıltmayalıım. Fakat Frankfurt’ta 700-800 Euro’ya kira dahil geçinmek mümkündü (gezmek ve lüksler hariç) 🙂
Merhabalar.
Alanımız dışında Köln üniversitesinde yüksek lisans yapma şansımız var mı ?
Üniversitede başvuru tarihleri ilke ilgili bilgi aradım fakat bulamadım. Ben bu sene mezun olacağım.
Hazırlıkta okumam gerekecek okuldan bunun için ne zaman başvurular başlıyor tahmini olarak ?
Seneye güz dönemi başlamak istiyorum yada Haziran’dan hemen sonra da olur
Merhaba, biz sadece kendi yuksek lisans yaptigimiz universiteleri biliyoruz o yuzden en mantiklisi okulun ogrenci ofisine mail atmaniz olur. Ve yazida da dedigimiz gibi hrt okulun basvuru donemi farkli, bunun icin de ayni sekilde okula mail atmaniz gerekiyor.
Merhaba,
Heidelbergin ne tarafinda kaldigian gore degisiyor. Wgler daha ucuz. Esyali, guzel wgler aylik olarak genelde 400€dan basliyor.
Merhabalar, yazılarınız gerçekten doyurucu bir içeriğe sahip kafamdaki çoğu soruya cevap bulabildim bunun için bolca teşekkürler siz güzel ikiliye.
Aramızda benzerlikler olduğu için sorularım Asya’ya olacak. Milletler özel hukuk bütünlemesi açıklandıktan sonra bende resmi olarak mezun olmaktayım İstanbul Üniversitesinden aynı senin gibi benim not ortalamam da pek iç açıcı değil (2.30). İngilizcem şu an için belirli sınavlardan yeterli bir puan alacak kadar iyi değil bunun için İngiltere’ye dil okuluna gitmeyi düşünüyorum daha sonrasında da yeterlilik alabildiğimde yüksek lisans başvurusu yapmak niyetindeyim. Anladığım kadarıyla ücretli bir programı bitirmiş durumdasın peki bu başvuru süresi içerisinde ücretsiz yahut makul ücretli üniversitelerden -herhangi bir ülkedeki- kabul alabildin mi? Benim avukatlık tecrübemde olmadığı için sana kıyasla daha dezavantajlı olduğum malum peki bu büyük bir eksi midir? En son sorumda neredeyse açık öğretim hukuk fakültesi okuduğum için ? hocalarla temasa geçme şansım olmadı , referans mektupları için hocalar tanımadığı öğrenciye yardımcı oluyorlar mı bizim üniversitede ?
Biraz uzun bir mesaj ve soru yağmuru oldu sabrınız ve isteğiniz için teşekkürler.
Hoşçakalın ?
Merhaba Anıl, hocalar hic tanimasa bile yardimci oluyorlar, beni de asla tanimiyorlardi ama hic sorun cikartmadilar. Daha makul ucretli universitelerden de kabul atmistim ama bu bolumu istedigim icin ucreti odemeyi kabul ettim maalesef. Is tecrubesi biraz aradiklari oluyor ama o programlar bunu ayrica belirtiyorlar zaten basvuru kisminda, sen aramayanlara basvurursun 🙂 Bir de dil okulu icin Malta’yi dusunebilirsin, egitim ayni egitim ama cok daha dusuk ucretler oduyorsun. Sevgiler 🙂
Öncelikle yazı için her ikinize de teşekkür ederim. Faydalı bir paylaşım olmuş. Ben ODTÜ İnşaat mezunuyum. 2016 Ocak ayında bitirdim. (bunu belirtme sebebim bir dönem uzatmış olmamı ve mezuniyet tarihimden 2 yıl kadar geçtğini belirmek istemem) Not ortalamam 2.56. Şuan özel sektörde çalışmaktayım (1 yıldır) ve aynı zamanda yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. Son 1-2 aydır yurt dışında yüksek lisans eğitimi için araştırmalar yapıyorum ve Almanya’da devlet okullarının ücretsiz olması beni ümitlendirdi. Aklımdaki tek soru ise ortalamam ve Almanya’daki okulların hangi okuldan mezun olduğumuzu dikkate alıp almamalarıydı. Siz yazınızda niyet mektubunda bu durumları belirtmenin faydalı olacağını söylüyorsunuz, umarım haklısınızdır. Sizden isteyeceğim şey ise şu; aşağıda başvuru yapacağım programın linkini paylaşacağım. Fırsat bulup bakarsanız bu gibi programlara yukarıda belirttiğim şartlar altında kabul şansım sizce ne kadar? Şimdiden teşekkür ederim. (Saçma bir soru gibi geliyor kulağa; ancak ekonomik olarak şimdiden planlama yamam gerekiyor ve ben de o yüzden her türlü veriyi değerlendiriyorum.)
https://compeng.rub.de/comp-eng-programme
Merhaba, bu yararlı bilgileri ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler ?
Merhabalar,
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim öncelikle. Ben ve erkek arkadaşım da 2 yıl sonra yüksek lisans için Almanya’ya gelmek istiyoruz. Aklımızda bir delilik var yapmak istediğimiz ama kabul ediliyor mu bilmiyoruz ve o yüzden size danışmak istedik. Gelmeden evlenmeyi düşünüyoruz ve evlendikten sonra ilk yıl sadece birimiz yüksek lisans yapacak. Böyle durumda diğerimiz için de oturum ve çalışma izni veriliyor mu? Şimdiden teşekkür ederiz 🙂
Personal Statement (Niyet Mektubu) pr evini alabilir miyiz?
Mimarlık icin
Personal Statement (Niyet Mektubu) örneğini alabilir miyiz?
Mimarlık icin
Paylaşımınız için teşekkürler. 🙂 Paylaşımınızın üstüne çok da soru eklemek istemiyorum çünkü her şeyiyle bilgilendirme yapmışsınız. Benim bir buçuk yılım var ve hollandada da dogup turkiyeye getirildim. Hollandada vatandaşlık haklarımı kullanabiliyorum ve aynı şeyin yüksek lisans için de daha düşük ücretlerde geçerli olabilecegini umuyorum. Bu süreçte yeterince fazla dil ögrenmem, tarih ve okul araştırmalarını devam ettirmem gerektigini dusunuyorum.
Simdiden kolay gelsin 🙂
Merhaba,
Öncelikle blogunuz o kadar yardımcı oldu ki ne kadar teşekkür etsem az. Bir not ortalaması sorusu da benden, başvuracağım okulun master icin ortalama koşulu 2.6 benim ise 2.4 sizce sansımı denemeli miyim? Yoksa tamamen Almanya’da yuksek lisans için bölüm aramaktan vaz mı geçmeliyim?
Merhaba Eda, bizce kesinlikle denemelisin, diger belgelerin tamsa ortalamayi o kadar dikkate almayacaklardir 🙂
Yazı için çok teşekkürler gerçekten çok faydalı oldu bu süreçte ama yazı içinde bulamadığım ve kafama takılan bi konu oldu.Almayada yüksek lisans için okul araştırırken uni-assist diye bir kavramla karşılatım her okul için başvuruyu uni-assist aracılığı ile mi yapmamaız gerekiyor ve uni-assist tam olarak ne yapıyor?Teşekkürler
Merhaba Ahmet,
Uni Assist Almanya`da bazi okullar icin basvuru sitesi ama her okul bu site araciligiyla basvuru istemiyor. Araci portal gibi dusun basvurular icin. Simdiden kolay gelsin!
Merhaba,
Mimarlık mezunuyum. Ortalamam 2.39 ve İtalya’da üç okula master için başvuru yaptım. Sizce bu ortalamayla kabul alır mıyım? Yoksa başka ülkeleri mi denemeliyim?
merhaba Deniz, okullara da bagli tabii ki ama daha fazla basvuru yapmaktan da zarar gelmez
Selam Deniz,
Kesin bişey söylemek biraz zor. Bazı okullar not ortalamasını önemsemezken; bazıları kesinlikle 2.50 veya 3’ün üzeri diyebiliyor. Eğer okulun sitesinde böyle bir bilgi yoksa önemsemeyebilirler 🙂
Merhaba ben de marmara hukuk mezunuyum belgeleri hazirlama niyetindeyim ama aklima takilan bir soru var almanyada bütün hukuk masterlari bir sene mi sürüyor part time vb olmadiği müddetçe.Ve vize alma konusunda sikinti yaşamaktan korkuyorum siz bu süreci nasil aştiniz? belgeler tam plsa dahi iki yillik vize almak konusunda sikinti olur mus
Mimarlık bölümünde okullar başvurduğumuzda hangi okuldan mezun olduğumuz (vakıf ya da devlet) dikkat ediliyor mu ve akreditasyon almamış bir mimarlık programı olmasının eksileri var mıdır?
Okulların tabii önemi var. Ancak asıl önemsedikleri güzel bir portfolyo ve cv.
Merhaba!
Gerçekten ama gerçekten son zamanlarda okuduğum en yalın, en akıcı, bilgi dolu, gereksiz laf kalabalığından uzak yazıydı. Çok teşekkür ederim. Acaba yurtdışında dönmemek üzere yüksek lisans mı yapsam, ama 33 yaşındayım 10 yıllık avukatım nasıl olur ki derken aklıma takılanları tek bir yazıda buluverdim. Gerçekten çok kıymetli teşekkürler.
İş bulmakla ilgili sorum olacak Asya’ya. Elbette sadece Almanya tecrübenle aktarıyorsun ama almancamın başlangıç düzeyinde bile olmadığını, 2 yıl aldığım derslere rağmen hiç hatırlamadığımı hatta zaten öğrenemediğimi göz önünde bulundurursak, sadece İngilizce ile iş bulma imkanım var mıdır? Yoksa illa o ülkenin dilini öğrenecek miyim? Amerika’ya gitsem mesela?
Sevgiler…
Merhaba Melike,
Çok teşekkür ederim. Umarım yardımcı olmuştur.
Biz buradaki işlerimizi hiç almanca bilmeden bulduk. Daha sonra almancayı burada çalışırken kurslara giderek öğrendik. O yüzden ingilizce ile de rahatlıkla bulabilirsin diye düşünüyorum.
Asya merhaba
Ben de mühf mezunuyum ve yüksek lisansimi almanyada yapmak istiyorum ceza hukuku alaninda fakat birçok hukuk fak sitesinde ceza hukukuna özgü bir program göremedim kamu kapsaminda mi basvuruyoruz bunlari nasil öğrenebilirim? bir de sen hangi programa basvurmustun?
merhaba,
ispanyada yüksek lisans nasıl olur? Tavsiye edebileceginiz üniversiteler var mı ve eğitim sonrası ispanyada yaşamaya başlayabilir miyim?
İspanya’ya hangi bölümle ilgili tavsiye istediğini de yazarsan yardımcı olmak çok isteriz 🙂 Sevgiler!
merhabalar öncelikle blog için çok teşekkürler. Gerçekten çok sade ve açık bir şekilde yazmışsınız. Benim de hukuk için merak ettiğim birkaç sorum olacak :)). Öncelikle vize alırken okuldan kabul alsak bile vize memurunun 2.7 not ortalaması istediği söyleniliyor (benim 2.2) bu doğrumu? Ayrıca yüksek lisans programları sanki lisans programları gibi tüm hafta yoğun bir şekilde ders oluyor mu? Son olarak hazırlık okumayı mı önerirsiniz yoksa dil kurslarını mı. Sroularım bu kadar : ))) Şimdiden çok teşekkürler , Seviliyorsunuz…
Öncelikle iyi ki varsınız!! Ben Ankara Hukukta yüksek lisans yapan bir öğrenciyim. Bu dönem ikinci yarı yılım, Şubat ayından sonra tez aşamasına geçmiş olacağım. Tezimi yurtdışında yazmayı çok istiyorum. Fakat bunun için standart olarak bir LLM programına mı başvurmam gerek yoksa yalnızca ”araştırma” amaçlı bir program vs var mı bilemiyorum. Şayet bilginiz varsa ve beni aydınlatırsanız çok ama çok sevinirim… Yazdıklarınız çok yolumuza ışık tutuyor, sevgiler…
merhabalar yazınız muhteşem teşekkür ederim oldukça faydalandım
ücretsiz okullar için vrdiğiniz linke tıkladım ama burası mühendislikleri kapsamıyo gibi göründü açıkcası bulamadım yardımcı olabılırmısınız
Merhaba,
Almanyada almanca hukuk yüksek lisansı için başvurduğumuzda konsolosluk bizden deutsche banka bloke hesap açmamızı ve bu hesaba para yatırmamızı istiyor diye bir şeyler duydum böyle bir şey var mı? Almanyada tanıdığımızın evinde kalmamız başvuru sürecini nasıl etkiler? Yeşil pasaport sahibi olmamız öğrenci vizesi işlemini nasıl etkiler?
Teşekkürler.
Merhabalar,
Ben Caner Hasan Kalyoncu 2.Sınıf Hukuk öğrencisiyim. Öncelikle yaşantınız bana ilham kaynağı ve azminiz hayranlık uyandırıcı 🙂
Sorularıma gelecek olursam:
1-)Vize sorunum yok aile birleşmesi ile gelmeyi düşünüyorum. 1 sene dil kursu alıp Almancayı istenilen seviyede öğrendikten sonra(aile birleşiminde öğrenmem gereken master programında yeterli değil çünkü) LLM e başvurmayı düşünüyorum araştırdığım kadarıyla bende finans alanında yapacağım galiba, iş imkanının daha çok olduğunu düşünüyorum ama Almanca LLM Finance programı bulamadım acaba yanlış mı arıyorum?
2-)Almanca öğrendikten sonra iş için İngilizceyi çok iyi bilmek lazım mı?
3-)Son olarak çalışma hayatınızla alakalı önemli gördüğünüz ve paylaşmak istediğiniz noktalar nelerdir?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler.. 🙂
Merhaba Asya hanım,
Ben Almanya’da yüksek lisans eğitimi almak istiyorum baya bir araştırdım ve süreç biraz sıkıntılı olduğu için danışmanlık almak istedim. https://ankastudy.com adresinden danışmanlık almayı düşünüyorum, AnkaStudy hakkında bilginiz var mı? Çok fazla yurtdışı eğitim danışmanı var 2-3 tanesi ile telefonda görüştüm ve en güvenlisi AnkaStudy gibi geldi.
Çok güzel anlatımlı bir makale olmş teşekkürler, gezi için ilk baktığım blog burası oluyor.
Merhabalar Ismim Ali Azerbaycan uyrukluyum Türkiyede universiteyi bitirdim. Ortalamam 2.30 Tavsiye ettiğiniz universiteye kabul şartlarına baktım 2.50 üzeri diyor bu konuda ne etmeliyim.
merhabalar, okulla iletişime geçip sorabilirsin 🙂
Merhabalarrrrrr oncelikle yaptiginiz tum aciklamalar icin tesekkurlerrr. Bir kac sorum vardi cevaplarsaniz cok sevinirimmm : )
Finance alaninda uzmanlasmak istiyorum ve goethe universitesinde master yapmak cok mantikli geliyor. 3.80 ortalamam mevcut ve suanda ielts icin hazirlaniyorum. Ortalama ve ietls ile ilgili bilgi vermissiniz ama GRE ile ilgili bir aciklama bulamadim. Goethe universiteside Gre istiyor suanda sizin puaniniz neydi acaba. Ayni zamanda goethe universitesi hakkinda dusunceleriniz veya baska universite tavsiyeniz var midir? Ayni zamanda kendimi gelistirmem icin suanda yapmam gerekenler ne olabilir ? mesala python ogrenmek…