Adım Adım Münih’te Ev Bulma Rehberi – Zor ama İmkansız Değil!
Münih’te Nasıl Ev Bulunur?
Münih’te 9 ayı devirdik dostlar. Artık Münih’i tanıyoruz diyebiliriz, artık bu şehir bizim şehrimiz, bizim evimiz. Huyunu suyunu bildiğimiz, bize başlarda çok çektiren ama sonra bir o kadar sevdiren güzel şehrimiz.
9 ay önce Frankfurt`tan Münih’e taşınmaya karar verdiğimizde Münih’te ev ararken zorlanacağımızı açıkçası hiç düşünmemiştik. Frankfurt`a ilk taşındığımızda, öğrenci olmamıza ve sıfır gelirimiz olmasına rağmen 3 gün içinde hayalimizdeki evi bulmuştuk. Bu sefer Münih’e iş bulup taşınmıştık ve her şey daha kolay olmalıydı. En azından sabit bir gelirimiz vardı. Bu sırada bir şeyi gözden kaçırmışız; Münih’teki ev sayısının limitli olduğunu ve bir eve ortalama 300 kişinin başvurduğunu! ?
Neyse ki o günler geride kaldı ve artık sabit bir yuvamız ve iyi bir ev sahibimiz var.
Siz de Münih’e Erasmus’a gelecekseniz ve paylaşımlı oda bakıyorsanız, yahut yüksek lisans için gelecekseniz, iş bulup ailenizle birlikte taşınıyorsanız gözünüz korkmasın. Eninde sonunda herkes Münih`te ev buluyor, evsiz kalan yok. 🙂
Biz bu yazıyı Münih’teki tecrübelerimize dayanarak yazıyoruz ama siz Almanya’da başka bir şehirde ev/oda bakıyorsanız da süreç çok benziyor, sadece daha kolayı. Yani siz Aachen’a dil okuluna yahut Hamburg’a Erasmus’a geliyorsanız ve kalacak yere ihtiyacınız varsa, size de yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz.
Bizim uzun süre oturacağımız evi bulma sürecimiz 6 ay sürdü ve bu 6 ayda geçici bir evde oturduk. Bu kadar uzun sürmesinin bir sebebi bir eve 323232 kişinin başvuru yapması, diğer sebebi de bazı düzanbaz ev sahiplerinin evlerini size kiralamayı kabul etmesi fakat sırf yabancı olduğunuz için evi size ederinden yüksek kiralamaya çalışmasıydı. Yani ev sahipleri evinin ederi aylık 1000 Euro ise 1300 Euro’ya ilana çıkartıyor ve bu ilana hiçbir Almanın başvurmayacağının çoktan farkında. İlanı o fiyata koyan ev sahiplerinin niyeti de zaten 1000 Euro’ya bir Almana kiralamak yerine 1300 Euro’ya size kiralamak. Bu şekilde evini bize kiralamak isteyen çok ev sahibi oldu ama hiç yanaşmadık, sonuçta bir şehirde yabancı olmanız, kimseye sizi kazıklama hakkı vermiyor. Bu konuda tavrımız en baştan beri çok netti.
Warmmiete (Sıcak Kira) ve Kaltmiete (Soğuk Kira) ayrımı:
Almanya’ya ilk defa taşınacaksanız sizi şaşırtacak bir diğer durum da sıcak kira (warmmiete) / soğuk kira kaltmiete ayrımı. Almanya’da eşyalı ev kiralamak istiyorsanız yüzde 90 ihtimalle ev sahibi evi sıcak kira olarak kiralıyor olacak. Bu demektir ki, kirayı her şey dahil ödeyeceksiniz ve faturalara karışmayacaksınız. Çoğu ev sahibinin böyle kiralamayı tercih etmesinin sebebi hem faturaların ödeneceğini garanti altına almak hem de Almanya’da çoğu hizmet bedelinin (elektrik ve doğalgaz gibi) flatrate (sabit fatura) olması. Nasıl internet paketi aldığınızda her ay sabit bir ücret ödüyorsanız, Almanya’da elektrik ve doğalgaz gibi kalemler de sabit paketli. O yüzden ev sahipleri belli bir doğalgaz/elektrik/su paketine abone olup, bu ücreti kiranıza otomatik olarak ekliyorlar. Siz ne kadar doğalgaz/elektrik/su kullanırsanız kullanın kiranız sabit!
Bu bizi başta çok şaşırtsa da sonradan alıştık, aslında çok güzel bir şeymiş.
İnternet sitelerinde ev ilanlarına bakarken genelde kira şöyle yazılıyor; Kaltmiete: X, Nebencosten (faturalar): Y ve Warmmiete: X + Y şeklinde. Böyle görünce şaşırmayın. 🙂
Altkira Sorunu (untermiete)
Münih’te kiraların yıl geçtikçe daha pahalanmasının bir diğer sebebi de evleri ev sahibinden zamanında ucuza kiralamış insanların, bu evleri “untermiete” denilen alt kiraya vermesi. Esasen bu Almanya’da her kiracının kira sözleşmesinden doğan bir hakkı fakat insanlar bunu da kötüye kullanıyor. Yani siz bir evde kiracıysanız ve başka bir yere uzun süreliğine gidiyorsanız, evi tamamen boşaltmak yerine alt kiraya verebiliyorsunuz. Çoğu insan zamanında 700-800 Euro’ya kiraladığı evleri 1000-1300 Euro’ya kiraya veriyor. Almanya’da enflasyon sıfır olduğu için yıllar geçse de kiranız artmıyor ve ev sahibi de bunu talep edemiyor. O yüzden 30 yıl önce evlerini 600 Euro’ya kiralayan insanlar hala bu fiyata oturuyorlar. Bu durumdan kar etmek isteyenler de 600 Euro’ya oturdukları evi 1200 Euro’ya kiraya veriyor. Aradaki 600 Euro’yu da her ay cebe atıyor.
İnanın böyle onlarca evle karşılaştık. O yüzden ev ararken evin alt kira olup olmayacağını mutlaka sorun. Alt kiraya veriliyorsa muhtemelen ederinden fazladır kirası..!
Bu iki sebepten bizim evimizi bulmamız uzun sürdü ama üstte de yazdığımız gibi herkes bir şekilde ev buluyor, bazıları 1 hafta, bazıları 6 ayda 🙂 Oda ya da ev bulamayacağım diye telaşlanıyorsanız, artık biraz rahatlayabilirsiniz. O ev eninde sonunda ortaya çıkacak!
Ek not 1: Almanya’ya çalışmaya değil de yüksek lisansa yahut dil okuluna geliyorsanız ve neler yapmanız gerektiği konusunda kafanız karışıksa önce şu yazımızı okuyabilirsiniz. Burada Almanya’da ne tür konaklama imkanları bulabileceğinizden ve öğrencilerin en çok tercih ettiği paylaşımlı ev seçeneği olan “WG” den ve öğrenci yurtlarından bahsettik. Ondan sonra bu yazıya geri dönebilirsiniz.
Adım adım Münih’te Ev Bulma Süreci:
Ev bulma süreci genelde şöyle;
– Ev ilanina internet üzerinden başvuru yapıyorsunuz. Paylaşımlı evde oda (Almanca deyimiyle WG) ilanları da çoğunlukla aynı sitelerde oluyor.
– Ev sahipleri yaklaşık 300-400 başvuru arasından seçtikleri bir grubu, belli bir gün ve saatteki açık ziyarete çağırıyor (bazen açık ziyaret gerçekten “herkese” açık oluyor ve ön eleme yapmaksızın internet ilanına açık ziyaret zamanını da yazıyorlar).
– Ev başvuru formunuzu ve diğer tüm belgelerinizi yanınıza alıp evi görmeye gidiyorsunuz.
– Ziyaret saatinde evde bazen 100, bazen 20 kişi oluyor. Başarabilirseniz ev sahibiyle 3-5 kelime ediyorsunuz. Belgelerinizi teslim edip ayrılıyorsunuz. Nadiren de olsa evi birebir ziyaret etme şansınız oluyor, yani ev sahibi size özel randevu veriyor. Böyle olursa şaşırmayın, şanslı gününüzdesiniz!
– Seçilirseniz ev sahibi sizinle iletişime geçiyor, seçilmezseniz de ya hiç haber gelmiyor ya da seçilmediğinizi bildiren mail alıyorsunuz. ?
– Seçilmediyseniz aramaya devam, seçildiyseniz tebrikler, yurtdışında yeni bir yaşam için bir adım daha attınız!
Galiba en kolayi adim adim neler yapmanız gerektiğinden bahsetmek, bu sırada biz de kendi tecrübelerimizi araya sıkıştırabiliriz.
Münih’te Ev Bulmak Adım 1; Gerekli Belgeleri Hazırlamak.
İşe yahut yüksek lisansa başvururken nasıl belge hazırlıyorsanız, Münih’te ev arama sürecinizden önce de aynı şekilde belli belgelerinizi hazırlamanız gerekiyor. Böyle deyince başta biraz abartıyormuşuz gibi gelebilir ama şöyle düşünün;
Münih’te bir ev, internet ilanına koyulduğu andan itibaren 2 gün içinde yaklaşık 300 başvuru alıyor ve açık ziyarete onlarca insan geldiği için ev sahibinin sizi hatırlama ihtimali çok yok. Daha sonra çok büyük ihtimalle belgelere bakarak karar veriyor. Neredeyse her ev sahibinin istediği belgeler şöyle;
1-) Son 3 aylık maaş dökümünüz:
Yanınızda iş sözleşmenizi götürseniz bile ek olarak son 3 aylık maaş dökümünüzü istiyorlar. Paranızın ödendiğine emin olmak istiyorlarmış… Eğer Münih’e yeni taşınacaksanız iş sözleşmenizin yeni başlayacağını söyleyebilirsiniz. İş sözleşmenizin tamamını göstermek istemiyorsanız (sonuçta çok kişisel bir belge) işvereninizden, iş sözleşmenizin tüm maddelerinin karartılmış, sadece maaş kısmının açıkta kalmış bir versiyonunu hazırlamasını isteyebilirsiniz. Buna ‘geschwärzt’ versiyon diyorlar.
Yüksek lisans için geldiyseniz de bankadaki bloke hesabınızı ya da garantör belgenizi gösterebilirsiniz.
WG odası kiralamak isteyenlerin işi biraz daha kolay. Genelde oda kiralayanlar öğrenci olduğu için istenilen belgeler konusunda biraz daha esnek davranabiliyorlar. Genelde bir bloke hesap, garantör belgesi yahut staj geliriniz varsa aşağıda yazacağımız belgeleri sağlamanız gerekmeyebiliyor, hadi yine iyisiniz! 🙂
2-) Eski ev sahibinizden referans mektubu:
Yok vallahi ciddiyiz..Sonuçta adamlar kendilerince çok önemli bir karar veriyor..(!) Eğer daha önce Almanya’da başka bir şehirde yaşadıysanız önceki ev sahibinizden kolayca isteyebilirsiniz. Almanya’ya ilk defa taşınıyorsanız da İstanbul’daki ev sahibinize ingilizce (veya) Almanca bir referans mektubu yazdırabilirseniz iyi olur.
Biz daha önce iki seneye yakın Frankfurt’ta yaşamıştık ve oradaki ev sahibimiz yazdığı referansta ev eşyalarını çok düzgün kullandığımızdan ve kirayı hep zamanında yatırdığımızdan bahsetmiş. Ev ararken oldukça faydası oldu (o yüzden mi ev bulmanız 6 ay sürdü demek serbest)! 🙂
Referans mektubumuzu buraya iliştiriyoruz, belki faydası olur;
3-) SCHUFA
Bu SCHUFA denen şeyle ilk defa Münih’te karşılaştık ve ne olduğunu anlamamız bile biraz zaman aldı. İngilizcesi ‘credibility’ olan bu belge esasen sizin Almanya’daki kredi notunuz anlamına geliyor. SCHUFA’nın nasıl hesaplandığını hala tam çözemesek de anladığımız kadarıyla Almanya’da yaşadığınız süre boyunca faturalarınızı, kartlarınızı zamanında ödediyseniz, borçlarınızı hiç geciktirmediyseniz ve sabit bir geliriniz varsa SCHUFA notunuz yüksek çıkıyor. Ev sahipleri en az 100 üzerinden 91/92 puan istiyor. Bizimki 98 çıktı ama bu puanı neye dayanarak hesapladılar hala emin değiliz..
Almanya’ya yeni taşınacaksanız ve ellerinde kullanacakları bir veri olmasa bile bu belgeye başvurabiliyorsunuz. Hatta muhtemelen ellerinde negatif bir veri olmadığı için 100 bile çıkabilir, bu kısmı bilemedik..! SCHUFA’ya şu siteden başvurabileceğiniz gibi, Postbank’ın herhangi bir şubesine giderek de başvurabilirsiniz. İnternet sitesinden başvurursanız belgenin adresinize ulaşması yaklaşık 15 gün sürüyor ve 15 Euro da hizmet ücreti ödüyorsunuz. Postbank’a giderseniz 10 dakika içinde belgenizi alabiliyorsunuz. 30 Euro gibi bir ücreti var. Biz Postbank’tan aldık.
Ev ararken karşılaştığımız ev sahipleri 98 puanımıza pek sevinmişlerdi..! Aman ne güzel..
4-) Mieterselbsauskunft (tabiri caizse kiracı başvuru formu):
Bu belge tüm bilgilerinizi yazip doldurmanız gereken klasik ev/kiracı başvuru formu. Doldurmadan giderseniz de zaten orada doldurtuyorlar. Google’dan aratırsanız kolayca karşınıza çıkıyor, doldurup çıktısını yanınıza almanız gerekiyor, bazen de internet sitesinden eve başvuru yaparken istiyorlar başvuru şartı olarak.
Biz evlere başvuru dosyamızı hazırlarken içine bir adet aile fotoğrafımızı (32 diş olanlar ideal), CV’lerimizi de koymuştuk. Bunlar zorunlu değil tabiiki ama koymadığımız başvurularda bunları isteyenler bile oldu…O yüzden koymanızda fayda var.
Bu belgeler hazırsa teknik olarak artık Münih’te bir eve başvuru yapmaya hak kazandınız, tebrikler!
Şimdi hangi sitelerden başvuru yapabileceğinize bakalım!
Münih’te Ev İlanlarını Bulabileceğiniz Siteler
Almanya’da eşyalı ya da eşyasız ev kiralamak isteyenler genellile iki site kullanıyor. Immobilienscout24 ve WG-Gesucht.
WG-Gesucht sitesinde ayrıca WG oda arama seçeneği ve kısa süreli ev kiralama seçenekleri de oluyor. Örneğin 15 günlüğüne tatile gidecek biri bile evini bu 15 gün için kiraya veriyor, bizdeki gibi anahtarı çekip çıkmıyorlar anlayacağınız.
Uzun süreli bir ev bulamadıysanız ve önce kısa süreli bir ev kiralayacaksanız ya da yazın iki aylık staja geliyorsanız ve sadece iki aylık bir eve ya da odaya ihtiyacınız varsa WG-Gesucht sizin için ideal. Ayrıca bir aylık evler/odalar ya da belli süreli evler için yukarıda saydığımız evraklar da gerekmeyebiliyor.
Immobilienscout24 sitesinde ise daha çok eşyasız ve sahibinden kiralık evler var. Biz evimizi bu siteden bulduk.
Bu iki siteden ev başvurusu yapmak için önce siteye üye olmanız ve bir profil oluşturmanız gerekiyor. Buraya bir aile fotoğrafı ekleyebilir ya da sosyal medya hesaplarınızı iliştirebilirsiniz. Biz ikisini de yaptık.
En önemlisi ise ev sahiplerine mesaj yollarken kullanacak matbu bir yazı hazırlamak. Tek bir yazı hazırlayıp, yollarken sadece selamlama kısmındaki isimleri değiştirebilirsiniz. Biz öyle yapmıştık. Bu yazıda Münih’te ne iş yaptığınızdan ve düzenli bir işiniz olduğundan bahsetmeniz önemli. Yazının Almanca olması şart değil ama Almanca yazarsanız geri dönüşler çok daha fazla oluyor. Biz önce İngilizce denedik ve çok çok az insan geri döndü, sonra hem Almancasını hem İngilizcesini alt alta ekledik ve rahat ettik, ev sahipleri en azından cevap vermeye başladı.
Ek not:
Bu yazdığımıza katılmayanlar elbet olacaktır ama Alman ev sahipleri genel olarak çok müstakim insanlar. Çok iyi ev sahipleriyle de karşılaştık fakat yaptığımız başvurular üzerine konuşmak için telefonla arayıp, Almancamızın çok iyi olmadığını anlayınca pat diye suratımıza kapatanlar veya siz yabancısınız size ev yok diyenler de oldu..Böyle şeyler yaşarsanız moraliniz bozulmasın. Irkçılık, ırkçılık yapanın ayıbıdır.
İlham vermesi açısından, immobilienscout24 sitesinde ev sahiplerine mesaj atarken yolladığımız metnin Ingilizcesini buraya kopyalıyoruz;
‘’Dear Mrs/Ms. X,
We are interested in your flat and we would be very happy to arrange a visit.
We are a married couple. We moved to Munich 3 months ago after finishing our master studies in Frankfurt. I am a legal counsel working in company X and my husband, Umut, is an architect working in architecture firm X in Munich.
We are happy to attach our recommendation letter from our previous landlady from Frankfurt. We were tenants in her flat in Frankfurt between October 2015 – May 2017. We are also happy to provide our bank statements.
We are reachable on number X and on Facebook X.
We are willing to visit your flat and we are available to start the rent from the date X.
Looking forward to your response.
All the best from Munich,
Asya Karakus & Umut Karakus’’
Ek not:
Okuduğunuz üzere yazdığımız matbu metinde Türkiye’den olduğumuzu ilk etapta söylemedik. Saklayacak bir şeyimiz olduğundan değil ama ne yazıkki önyargıyla dolu insanların olduğu bir şehirde yaşıyorduk (daha sonra ev sahiplerinden gelen ırkçı mesajlarla bunu teyit etmiş olduk) ve işimizi daha zorlaştırmak istemedik. Yüzyüze görüşmeye gittiğimizde söylediğimizde ise hiç kötü tepki almadık…
Çoğu insan bu metine maaşını da yazıyor ama biz gerek duymadık. Zaten yolladığımız belgelerde maaşımız kabak gibi ortada sonuçta..!
Püf noktalar:
Bu sitelerden evlere başvuru yaparken işin püf noktası ilan koyduğu andan itibaren ilk 1-2 saat içinde başvurmak. Çoğu eve ilk 2 saat içinde 100’den fazla başvuru geldiği için ya ilanı hemen kaldırıyorlar ve o 2 saat içinde başvuranları değerlendiriyorlar ya da açık ziyaret kapasitesi çoktan dolmuş oluyor ve daha fazla kimseyi açık görüşe davet etmiyorlar.
Biz, WG Gesucht ve ImmobilienScout24’ün telefon uygulamasını indirdik, arama filtrelerimizi kaydettik ve her yeni ilan geldiğinde telefona bildirim gelecek şekilde ayarladık. Böylece her gözümüze kestirdiğimiz ilana 5 dakika içinde başvurmuş olduk.
Evleri görmeye giderken de hep bize özel randevu verenlere gittik. Açık ziyaret olduğunda bir evde aynı anda 100 ziyaretçi oluyordu ve çok sinirimizi bozuyordu. Bir yerden sonra açık ziyaret olanlara gitmeyi bıraktık.
Alternatif Ev Arama Siteleri
Bu iki site dışında ev baktığımız başka siteler de oldu. Bunlardan ilki Ebay-Kleinanzeigen. Bu internet sitesini Almanya’nın en büyük ikinci el dükkanı gibi düşünebilirsiniz. Sitenin taşınmaz (immobilien) bölümünde de kiralık ev ilanları oluyor. Seçenekler çok fazla değil ama buraya bakan da daha az olduğu için, attığınız mesajlara ev sahipleri genelde hızlı bir şekilde dönüyor.
Diğer bir seçenek de Facebook’taki ‘Münih’te Ev Arama’ gruplarına üye olup, düzenli olarak gruptaki paylaşımları takip etmek. Bu sayfalarda genelde ev sahipleri değil de, evini/odasını alt kiraya vermek ya da devretmek isteyenler paylaşım yapıyor. En bilinen gruplar şu ve şu. Fakat siz arama kısmına ‘München Wohnung’ gibi şeyler yazarak çok daha fazla grup bulabilirsiniz. Bir de bizim ilk andan itibaren takip ettiğimiz International Friends Munich grubu var. Bu grupta Münih’le ilgili her türlü tavsiye oluyor ve insanlar birbirine yardım ediyor. Bize çok faydası dokundu.
Bu saydığımız Facebook gruplarının WG arayanlara da çok faydası olacaktır diye düşünüyoruz.
Şu ana kadar saydığımız tüm seçenekler ‘aracı ücreti ödemeden’ kalacak yer kiralayabileceğiniz seçeneklerdi. Münih’te acenta aracılığıyla kalacak yer bulursanız genelde iki ya da üç ay soğuk kirayı da emlakçılara ödemeniz gerekiyor. Depozitonun da genellikle iki ya da üç soğuk kira olduğunu düşününce toplu halde cebinizden toplu bir para çıkartamıyorsanız, mecburen emlakçılardan uzak duruyorsunuz(bkz biz!).
Bir de emlakçı ücretini kiracıdan değil de ev sahibinden alan, bunun karşılığında da evleri değerinin en az bir buçuk katına kiralayan https://www.mrlodge.com/ MrLodge isimli bir aracı servis sitesi var ama gerçekten mecbur kalmadıysanız asla önermiyoruz. Hiç bir Alman bu siteye bakmıyor çünkü işleyiş şekli tamamen şehre gelen yabancılara evleri iki katı ederinde kiralamak üzerine kurulmuş.
Yaptırmanız İstenilebilecek İki Adet Sigorta; Haftpflicht und Hausratversicherung
Evet hala bitmedi! Bazı ev sahipleri bu iki sigortayı yaptırmanızı sizden isteyebiliyor.
Hausratversicherung dedikleri şey, bildiğiniz ev sigortası. Evde yangın çıkarsa, hırsız girerse ya da parkelere bir şey olursa zararı bu sigorta ödüyor. Sigortanın aylık ücreti ise ayda 7 Euro civarı. Bizim ev sahibimiz istemedi ama görüşmeye gittiğimiz çoğu ev sahibi istemişti.
Esas saçma kısma şimdi geliyoruz. İkinci sigorta Haftpflichtversicherung ise ‘Sorumluluk Sigortası’. Meali şu: siz, sizden kaynaklı bir sebepten ötürü üçüncü bir kişiye zarar verirseniz ve bunun sonucunda maddi bir tazminat ödemek zorunda kalırsanız ve kendinizi bu sigortayla sigortalattıysanız, sizin davranışınız sonucu ödemeniz gereken tutarı bu sigorta karşılıyor! Yani yine meali, ev sahibi diyor ki; eğer birisine zarar verir ve tazminat ödemen gerekirse, bunu sigorta karşılasın ki, sen parasız kalıp benip kiramı ödememezlik yapma..! Bu sigorta da aylık ortalama 7 Euro.
Bizim bu iki sigortayı da yaptırmak zorunda kalan arkadaşlarımız Debeka’dan yaptırmış. En azından hizmetten memnun kalmışlar.
Kira Kontratındaki Tuhaf Maddeler
Bu başlığı böyle attık çünkü Türkiye’de bir kira sözleşmesinde karşınıza asla çıkmayacak maddeler Almanya’daki kira kontratlarında olabiliyor.
Örneğin iş yerinden bir arkadaşımızın kira kontratında evi her gün 15 dakika havalandırması şartı var(!) Sanki o madde olmasaydı aklına pencereyi açmak hiç gelmeyecekmiş gibi.
Bir başka arkadaşımızın kira kontratında ise eve kedi / kopek girmesi yasağı var. Biz ise kontratımızdaki ‘evde sigara içilmez’ yasağıyla yırttık. Zaten evde sigara içmediğimiz için sorun olmadı. Eve gelen misafirler yakındaki parka gidip öyle sigara içiyor!
Almanya’da ev bulma ve kiracı olarak kabul edilmenin bu kadar zor olmasının ve sizi didik didik etmelerinin en önemli sebeplerinden birisi, bir kez bir eve kiracı olarak girdiğiniz anda artık sizi o evden atmalarının neredeyse imkansız olması! Hadi yine iyiyiz..Eğer kiranızı düzgün öderseniz ve kira sözleşmesindeki maddeleri ihlal etmezseniz ev sahibi sizi sittin sene çıkartamıyor…Bunu da eklemiş olalım. Yani her şey köprüyü geçene kadar! 🙂
Ek not: WG Gesucht ve ImmobilianScout sitelerinde gezerken çok fazla dolandırıcı ilanla karşılaşacaksınız. Size Münih’ten X ülkesine/şehrine taşındığını, evini ucuza kiraya vermek istediğini, anahtarı size iletmek için hesabına X Euro yollamanız gerektiğini vs. yazan bir mail gelirse asla itibar etmeyin(Sakince güzel bir küfür içeren mail hazırlayıp cevaplayabilirsiniz). Bir ev ilanlarda gözünüze çok çok ucuz geldiyse muhtemelen dolandırıcı ilandır. Her gün bu sitelerde yüzlerce insan dolandırılıyor ve bunun önüne geçilemiyor!
Yarışmacılara Bol Şans Diliyoruz!
Sevgiler!
Sevgiler!
Instagram’da varız ve bekleriz.
Teşekkürler Tuğba, başarılar dileriz. 0 0
Merhaba Asya & Umut,
Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler.
Aylık kira fiyatlarından farazi olarak bahsetmişsiniz, biraz daha detay (genişliğine, ev tipine göre soğuk kira veya sıcak kira miktarları) verebilir misiniz?
Şimdiden teşekkürler.
Tabiki yerlerine göre değişiyor ama ortalama 1+1’ler 800’den başlıyor(ama bu evler biraz merkez dışında kalıyor) merkeze doğru gidildikçe bu fiyat 1600 Euro’lara kadar çıkıyor. Bunların çoğu genelde sıcak oluyor.
Merhaba adım Burak ,Munıh’e gidip calışmayı düşünüyorum .Bunun için kiralık evde kalıcam.Ve kira ücretleri beni biraz sıkıntıya sokacak.Bunun için düzgün ve güvenilir bir kişi ile kalacağım yeri paylaşmak isterim .Ayrıntı için syberzone@outlook.com adresinde mail veya skype yolu ile iletişim kurabiliriz.
Gurbetçilerlerden ev kiralamayı da bir çok kişi seçenek olarak görmekte, önerir misiniz?
harikasınız, bu yazıklarınız öyle değerli ki 🙂
kalplerkalpler