Close
Close

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

DATÇA GEZİ REHBERİ & Datça Gezilecek Yerler

DATÇA GEZİ REHBERİ & Datça Gezilecek Yerler

DATÇA GEZİ REHBERİ & DATÇA GEZİLECEK YERLER

Datça Gezi Rehberi için Datça’dan döner dönmez kolları sıvadık, çünkü resmen şaşkınız, böyle bir güzellik hem de yıllarca burnumuzun dibindeyken biz onu görememişiz! 🙂 Şimdi daha fazla gecikmeden anlatmak istiyoruz Datça’yı ve neden Datça’yı bu kadar sevdiğimizi. Kemerler bağlandıysa gelsin Datça Gezi Rehberi, Datça Gezilecek Yerler ve En Güzel Datça Plajları

Datça’ya mutlaka tekrar gideceğiz. Hem sakinlik bulabildiğimiz, hem ortam, hem güzel keyifli restoranlar bulabildiğimiz, ‘bük’lerine aşık olduğumuz ve doyamadan döndüğümüz bir gezi oldu bizim için. Ah Datça! 🙂 Datça gezi rehberi’nde Datça’ya nasıl gidilirDatça’da ulaşımDatça’da konaklamaDatça’da kampDatça’da kaç gün kalınırDatça’da gezilecek yerlerDatça’da nerede denize girilir, Datça’da yapılacaklar, Datça’da ne kadar kalınır ve Datça’da yeme içme‘den bahsettik.

Datça’ya Ulaşım & Datça’ya nasıl gidilir?

Datça’nın bugüne kadar görece ‘az’ kalabalıklaşmış olmasının sebeplerinden birisi de yakınında havaalanı olmayışı. En yakın iki havaalanı Milas ve Dalaman Havaalanları. İkisinden de Datçaya ulaşmak yaklaşık 2,5 – 3 saat sürüyor. Eğer araba kiralamadıysanız, ya da arabayla gelmiyorsanız iki havaalanından da Datça’ya düzenli olarak shuttle kalkıyor. Fakat şöyle bir düşünürsek, bizce Datça aşırı arabayla gezmelik bir rota. Yoksa Datça’nın meşhur büklerine gitmek sıkıntı olabilir. 🙂

Bir de Datça’ya Bodrum’dan arabalı feribot kalkıyor. Eğer bizim gibi Bodrum’dan Datça’ya geçme planınız varsa karayoluyla geçmekten daha kısa sürüyor (90 dakika). Fakat günde en fazla 3 feribot kalkıyor ve feribot oldukça küçük. O yüzden mutlaka önceden biletleri almanız gerekiyor. Bilet fiyatlarına kendi sitesinden (şurada) bakabilirsiniz.

Biz gidişte feribotla gittik, dönüşte ise saati uymadığı için arabayla döndük. Dönüş de Bodrum’a arabayla yaklaşık 3,5 saat sürdü. Bizce ikisi de uygun.

Datça gezi rehberi ve gezilecek yerler
Datça gezi rehberi ve Datça gezilecek yerler

Datça’da Ulaşım

Eğer Datça’ya gitmekteki esas istediğiniz güzel bir otelde deniz tatili yapmaksa, ve gezmeye daha çok akşamları dışarı çıkmaksa arabasız da gezilir diye düşünüyoruz. Fakat eğer koyları gezmek, istediğiniz anda istediğiniz yere gitmek istiyorsanız araba şart gibi, en azından bize öyle geldi.. Yollarda çok sayıda da otostopçu gördük, anlaşılan otostop kültürü de yavaş yavaş gelişiyor.

Datça haritada büyük gözükse de bir ucundan diğerine gitmek yaklaşık 1 saat sürüyor, Yine de koylara giden yollar bazen dağlık taşlık olabiliyor. Zamanınızı ona göre ayarlamakta fayda var. Datça bizi ufak dağlık taşlık yerler haricinde yol konusunda hiç üzmedi.

Datça’da Konaklama & Datça’da Güzel Oteller ve Evler

Datça’ya gitmeye karar verdiğimizde en çok önerilen iki konaklama bölgesinin Datça Merkez ve Palamutbükü olduğunu gördük. Palamutbükü, sakin bir tatil beldesi arayanlar, ve çocuklu aileler için çok uygun ve büyük resortlar yerine minik butik otellerle dolu. Özellikle Pandemi’den sonrası olduğu düşünüldüğünde, biz butik otellere, büyük resortlardan daha çok güveniyoruz şu an temizlik konusunda. Palamutbükü’nün en çok önerilen butik (fakat pahalı) oteli ise Palamutbükü Mavi Beyaz Otel. İlginizi çekerse araştırabilirsiniz. 🙂

Biz Datça’ya 3 geceliğine gittiğimiz için ve akşam merkezde takılmayı çok özlediğimiz için Datça Merkez’de yani liman bölgesinde kaldık. Otelimizin adı Datça Suites Butik Otel‘di. Airbnb üzerinden tuttuk. Otelin yeri ve temizliği iyiydi. Sadece bize tuttuğumuzdan farklı bir oda verdiler (biz teras katı tutmuştuk zemin kat geldi) ve son dakika tutuğumuz için pahalıya geldi (400 TL gecelik). Yine de dediğimiz gibi, sahile yakın olması ve temizlik önlemleri iyiydi. O yüzden önerebiliriz.

Eğer Airbnb’de konaklamak isterseniz de şöyle bir link bırakalım. Bu linkle Airbnb’ye üye olursanız ilk konaklamanızda geçerli 170 lira gibi bir kredi kazanıyorsunuz ve Airbnb kullanmaya devam ettikçe, Airbnb sizi daha çok sevmeye başlayıp bir anda hesabınıza süpriz krediler yükleyebiliyor.Yer bulma konusunda bol şans! ☺

Datça’da Kamp – Datça Kamp Yerleri

Kamp yapmalık bir tatil yeri arıyorsanız Datça bu konuda da çok iyi. Çünkü sahile sıfır kamp alanları var ve kamp kültürü oldukça gelişmiş. Bir de daha bilerek, ve seçerek gelen bir kamp kitlesi var. Bir daha gidersek mutlaka kamp yapacağız diye birbirimize söz verdik.

Bizim Datça’daki favori bükümüz Kurubük’ün hemen gerisinde kurulmuş Akçabük Camping ve Datça merkezdeki Ilıca Camping Datça’nın en iyi kamp alanları olarak geçiyor.

Bir de yeni açılan ve ‘lüks camping’ yani glamping alanı olan Ederlezi Camping var. Buraya kendi çadırınızı getirmeden, işletmenin kurduğu lüks çadırlarda kalabiliyorsunuz. Çadırların içerisinde yatak da var. Yani çadırın lüks versiyonu gibi. 🙂 Eğer ilk kamp tecrübeniz olacaksa ya da biraz daha konforlu olsun istiyorsanız Ederlezi Camping’i de araştırabilirsiniz.

Datça’da kaç gün kalınır sorusuna gelince, bizce çok rahat 1-2 hafta bile kalınır, hatta daha uzun kalsanız sıkılmazsınız o derece! Ama bir gezgin gözüyle, güzel büklerini görelim, botla ıssız koylara gidelim, yeme içme mekanlarını deneyelim, otel tatili yapmaya gerek yok derseniz de bir 3 ya da 4 gün çok iyi olur.

Gelelim Datça gezi rehberi ve Datça’da gezilecek yerler kısmına.

Datça Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler

Datça Gezilecek Yerler

Eski Datça

Datça’ya kadar gelmişken Eski Datça’yı görmeden olmaz dedik ve Datça’da ilk durağımız Eski Datça oldu. Eski Datça, Datça merkeze yaklaşık 2km uzaklıkta minicik bir bölge, hatta o kadar minik ki, bir mahalle olarak düşünebilirsiniz. Tamamını gezmek isterseniz yürüyerek 20 dakika sürüyor. Fakat o mahalle dokusu, minik dükkanları, Datça gazozu satan ufak marketleri ve şirin mekanlarıyla kesinlikle çok görülesi.

Biz önce Nil Cafe‘de kahvaltı yaptık, sonra Dondurmam Gaymak’ta dondurma yedik, sonra meşhur kahve Orhan’ın Yeri‘nde kahve içtik sonra da Can Yücel’in evinin olduğu sokağa gittik. Can Yücel çok uzun yıllar buradaki evinde yaşamış, şimdi ise evde hala yaşayanlar olduğu için bizden beklenen sessizce ve saygıyla eve uzaktan bakmak ve Can Yücel’i anmak. Kapıdaki müze değildir girmeyiniz yazısına rağmen kapıyı zorlayanlar olduğunu görmek üzmedi değil..

Eski Datça’ya sabah saatlerinde gelmek daha iyi olabilir çünkü öğlen çook sıcak oluyor. Bir de eğer öğle ya da akşam yemeği için gelirseniz kabak çiçeği dolması yemeyi unutmayın. 🙂

Knidos Antik Kenti

Datça gezilecek yerler deyince tabii ki Knidos olmadan olmaz. Eski Datça’dan sonra rotayı direkt Knidos’a çevirdik. Eski Datça’dan arabayla yaklaşık 1 saat sürüyor.

Knidos Datça’nın Batı ucunda kalıyor, zamanın Antik Karya Uygarlığı’nın en önemli, en zengin şehirlerinden birisi. Şimdilerde ise maalesef Antik kentten geriye çok fazla bir şey kalmamış ve bazı önemli parçalar da Londra’daki British Museum’a götürülmüş, orada sergileniyor. Yine de manzarası, ve antik kentten geriye kalanları bile görmeye değer. Giriş şu an 14 TL, müze karta ücretsiz.

Yaz zamanı akşam 7’ye kadar açık fakat Datça’nın en efsane günbatımı burada olduğu için çoğu zaman içeridekilere gün batana kadar kalmaları için izin veriyorlarmış. Gün batımı saatlerinde gidecekseniz yanınıza iki adet katlanır sandalye alıp buradan Yuvarlak Tapınak’ın hemen ilerisinden günbatımını izleyebilirsiniz.

Onun dışında Knidos tekne turlarının ve özel teknelerin de vazgeçilmez duraklarından birisi çünkü denizi çok güzel. Sahili olmadığı için tekneyle gelenlere daha uygun. Denize girmek için sahile ihtiyaç duymazsanız kayaların oradan da girebilirsiniz.

Yeme içme için içeride bir adet tesis var, yine de kendi yemeğinizi getirirseniz daha rahat edebilirsiniz. Knidos’un masmavi manzarasına bayılacaksınız, garanti!

Sıra geldi büklere, zaten Datça demek bük demek! 🙂

Datça Gezi Rehberi ve Gezilecek yerler
Datça’nın En Güzel Plajları ve Koyları

Datça’nın En Güzel Plajları, Koyları & Datça Bükleri ve Koyları

Bük, denizcilerin dar koylara verdiği isme deniyor. Ve Datça’da da inanılmaz güzel bükler var. Zaten nerede muhteşem bir deniz görsek, böyle kıvrım kıvrım uzanan yerlerin arasında kalmış bir yerde oluyor. Datça sizi deniz anlamında çok mutlu edecek bir yer. Kimi büklerde işletmeler var, kimi büklerde ise işletme yok, hatta sizin dışınızda insan bile yok. Yani herkesin zevkine göre.

Bir de unutmadan yazalım, yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı alın. Datça’da denize gireceğiniz çoğu yer taşlık olacak.

Palamutbükü

Datça’nın en sevilen bükünden başlayalım, Palamutbükü. Palamutbükü, diğer büklere nazaran daha gelişmiş olduğu için, işletme alternatifi daha fazla olduğu için ve tabii ki muhteşem bir denizi olduğu için çok seviliyor.

Palamutbükü’nde en çok sevilen işletme Mavi Beyaz Otel. İşletmelerin şezlong fiyatları ise daha Bodrum ve Çeşme gibi turistik yerlere göre çok daha uygun. Bir de oturduğunuz işletmelerde belli bir miktarlık yer içerseniz sizden şezlong parası almıyorlar. Sadece şezlong parası vermek isterseniz de 2020 itibariyle 30 TL – 70 TL arası mekana göre değişiyor.

Biz Palamutbükü’ne gittiğimizde saat öğlen olmuştu ve etraf biraz kalabalıklaşmıştı, o yüzden burada denize girmedik. Bir de eğer denize girmek için işletmelere para vermemek gibi bir istediğiniz varsa Palamutbükü çok uygun olmayabilir. İlerisindeki işletmesiz büklerin de denizi aynı derecede güzel.

Ovabükü

Ovabükü’ne, Hayıtbükü’ne giderken denizini merak ettiğimiz için uğradık. Kamp için özel bir işletme yok ama çok fazla sayıda çadır atan vardı. Etraf da temiz bırakılmıştı.

Ovabükü, Palamutbükü’ne göre daha sakin ve işletmeler daha az kalabalık. Çocuklu aileler diğer büklere göre daha fazlaydı. Bir de eğer işletmelere para vermek istemezseniz ileride işletmesiz yere havlu atıp denize girebileceğiniz alanlar da var.

Deniz ayakkabısı burada da şart gibi, taşlar keskin olabiliyor. Bir de denizi çabuk derinleşiyor.

Hayıtbükü ve Bot Turu

Büklerden devam! 🙂 Hayıtbükü aynı şekilde Ovabükü gibi sahil işletmeleri bulunan ve daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği bir Datça bükü. Etrafta ayrıca yeterli sayıda market de var. Bizim ise buraya sebebi ziyaretimiz, buradan bir bot tutup Datça’nın araçla ulaşılamayan koylarına gitmekti. Datça’da verdiğimiz en iyi karar bu oldu diyebiliriz.

Datça Liman’dan düzenli olarak günlük tekne turları kalkıyor ama bu tekne turları çoğu zaman araçla da ulaşabileceğiniz koylara gidiyor. Tüm günlük tekne turu sonunda araçla ulaşamayacağınız sadece 1-2 noktaya gitmiş oluyorsunuz ve tüm gün tekne turunda geçmiş oluyor. Bir de açıkçası biz pandemi sonrası hala kalabalık tekne turu fikrine alışamadık. Hal böyle olunca Hayıtbükü’ne gelince işletmelerin olduğu yerde esnaflara bizi botla 1-2 saatlik birisi var mı diye sorduk ve bize Sebo abiyi önerdiler. Sebo abi bize 2,5 saatlik bir plan çıkardı ve 10 dk sonra botla denizdeydik bile. Botla uğradığımız duraklardan ‘Domuz Çukuru’ mükemmeldi. Mutlaka listeye alın.

Ayrıca aynı yöntemle, diyelim ki 4-5 kişilik bir arkadaş grubusunuz, botla istediğiniz ıssız bir koya gidebilir, orada akşama kadar takılabilir, akşam bir saat kararlaştırıp o saatte bota sizi almasını söyleyebilirsiniz.

Bot kiralama fiyatları sezondan sezona değişiyor. Biz toplam 350 TL ödedik. Belki biraz daha sıkı pazarlık yapılabilir. Sebo abi’nin numarası 0532 692 13 90. Ararsanız bizim de selamımızı söyleyin. 🙂

Gabaklar Sahili

Tam Datça’lık bir yer daha! Datça için boşuna sakinliğin kitabını yazıyor dememişler, işte bu sahil de öyle..Hem az rüzgar alıyor hem de diğer büklere göre daha az insan oluyor ve işletmesi çok sevimli. Eğer işletmede oturmak istemezseniz boş bulduğunuz alana havlu da atabilirsiniz.

Biz bir öğle yemeğimizi burada yedik ve çok sevdik, fiyatlar da çok uygundu.

Kurubük

İşletmesiz koy sevenler buraya. 🙂 Datça’da ilk gün Kurubük’ü arabayla yukarıdan gördük ve dedik ki buraya ertesi sabah erkenden kimseler yokken gelmeliyiz, ve kimseler yokken burada yüzmeliyiz. İyi ki de öyle yapmışız, suyun rengi, etrafın bakirliği ve verdiği huzur inanılmazdı!

İşletme yok, tam yere havlunu at denize gir cinsinden. Deniz ayakkabısı şart gibi. Öğleden sonra tekne turları yanaşıyor biraz kalabalıklaşıyor. Bir de gelirken suyunuzu yeminizi mutlaka yanınızda getirin biz etrafta bakkal göremedik. Bir de bir de dönerken mutlaka tepeden manzaralı bir fotoğrafını çekin.

Şimdi sırada en sevdiğimiz var;

Datça’nın En Güzel Plajları

Gerence Koyu (Küçük Akvaryum)

Datça’da büm bu saydığımız bükler, koylar, sahiller arasında en sevdiğimiz neresi derseniz kesinlikle Gerence Koyu oldu. Gerence Koyu Palamutbükü’ne yakın, işletmesiz bir koy. Manzarası müthiş, suyu müthiş, hele sabah erken saatlerde gelirseniz etrafta kimseler yokken denize girmek ve saatlerce çıkmamak mükemmel bir his.

Gerence Koyu’nu gördükten sonra Türkiye’de gördüğümüz en iyi denizin burası olduğuna karar verdik. Hatta dünyayı gezerken bile gördüğümüz koylar arasında bu kadar güzeli sınırlıdır.

Yanınıza deniz ayakkabısı, su ve yiyecek almayı unutmayın. 🙂

Datça’da zamanımız olmadığı için gidemediğimiz bir de Kumluk Sahili var, burası tam merkezde olduğu için gün ulaşımı çok kolay. Zamanınız olursa Karaincir Koyu, Kargı Koyu ve Akçabük‘ü de listeye alabilirsiniz.

Datça Tekne Turları

Şimdi gelelim Datça’da tekne turları konusuna. Datça’da da pek tabii müzikli, ve tüm günlük tekne turları var. Fakat bizim gördüğümüz kadarıyla tekne turlarının duraklarından Domuz Çukuru ve Dilek Mağarası hariç duraklara arabayla da ulaşabiliyorsunuz. O yüzden bu seferlik Datça’da tekne turunu es geçtik. Eğer tekne turuna katılacaksanız da müziksiz olanları tercih etmenizi öneriyoruz.. 🙂 Zira müzikler çoğu zaman fenaa..

Tekne turu yerine önerdiğimiz 2 saatlık bot turunu da yukarıda zaten yazmış-idik.

Gelelim yeme içme faslına!

Datça’da Yeme-İçme Önerileri

Türkiye’ye 5 ay sonra ilk defa geldiğimiz için de olabilir ama Datça’da yeme-içme faslından epey bir keyif aldık. Şöyle nerelerde yemişiz bir bakarsak;

Yeni Datça’nın en popüler noktalarından birisi Kumluk Sahili ve akşam burada rakı-balık konseptli mekanlar. Biz bir gece burada Dutdibi Fish Mekan‘da yedik. Yemekler lezzetliydi fakat tabii ki fiyatlar oldukça turistik. Yine de bir gece kendimize böyle izin verdik. Eğer daha sakin bir yerde rakı-balık yapmak isterseniz Fevzi’nin Yeri Balık Restoran‘ı deneyebilirsiniz.

Sonra Datça’da keçi sütünden dondurma çok meşhur. Onun için Tekin Usta‘yı denemenizi tavsiye ederiz, çok çok iyiydi.

Kumluk Sahil’de kahve içmelik yer ararsanız Machu Pichhu Guru Cafe güzeldi.

Palamutbükü’nde ise en çok beğenilen mekanlardan birisi Liman Restoran olmuş. Biz onun yerine Payam‘da ufak bir atıştıma ve kahve molası verdik.

Eski Datça’da Nil Cafe‘de yaptığımız kahvaltı da güzeldi, her şey tazeydi. Üzerine kahve zaten Orhan’ın Yeri‘nde.

Tabii ki söylemeden geçemeyeceğiz, Bal ve Badem’iyle ünlü olan Datça’dan dönerken bir de bal-badem alırsanız tamamdır.

Datça’yı inanın çok sevdik. İnsanı kendisine çeken, huzur veren garip bir yanı var. Önümüzdeki senelerde mutlaka ve mutlaka tekrar gideceğiz.

Herkese güzel gezmeler.

Bodrum Gezi Rehberi için buradan buyrun 🙂

Instagram’da varız ve bekleriz.

https://www.instagram.com/yoldabiblog/

Yolda bi’ Blog Youtube videolarımız için de buradan buyrun 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close